Bursada ki Mecidiye Koyu Susuzluktan kiriliyormus

Spor, kultur, muzik, sanat gibi konulara odaklanmis forum.

Moderator: Staff

Post Reply
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Bursada ki Mecidiye Koyu Susuzluktan kiriliyormus

Post by Cengiz Akgun »

Bursa ovasini sanayi bolgesi yaparsan yarma seftaliyi de suyu da arayacaksin elbette. Koyluler devlette su bekliyorlarmis. Artezyen diye bir olay var. Bursa ovasinda artezyenle su cikaramaz isen nereden cikaracan. Yoksa su zaten boku yemissin demektir.

Konya ovasinin agzina sicip gol birakmayan andavallilar. Turkiyenin ambari denen yeri kuru ambara cevirmisler. Allah sizi nasil bilirse oyle yapsin.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Kenan Atak
Posts: 1734
Joined: Mon Jan 10, 2005 9:02 pm

Re: Bursada ki Mecidiye Koyu Susuzluktan kiriliyormus

Post by Kenan Atak »

Eeee bana cicek bocek yaziyor diye bir zamanlar laf atan gerizekalilar gelecekte agacsiz, susuz, butun guzelligi budanmis bir ulkede cocuklari ve torunlari ile kavrulup inlerken Hakan Sukur goooool diye TV'e kafayi cakarlar artik. Bak bugun ne demis seninki 'Toki tepeden tirnaga sucuszdur'. Boyle bilincsiz suruye cobanlik etmek cok kolay. FB amigosu Rambo bile yonetir bu ulkeyi. Yahu pirlanta gibi iki havacinin hesabini veremiyorlar daha, botlar ayaktan cikiyor nasil cikiyorsa, hersey muamma, Orta Dogu'nun samar oglani Turkiye iste. Bugun vapurda olanlari okuyanlar nasil bir ulkede uyanacaklarini 10 sene sonra gorecegim.
http://haber.gazetevatan.com/vapurda-te ... 05/7/Yasam
“You have power over your mind - not outside events. Realize this, and you will find strength.”
― Marcus Aurelius, Meditations

Mehmet Gurdal Cetin
Posts: 4210
Joined: Thu Oct 24, 2002 9:29 am
Location: Bursa-TR
Contact:

Re: Bursada ki Mecidiye Koyu Susuzluktan kiriliyormus

Post by Mehmet Gurdal Cetin »

Cengiz Akgun wrote:Bursa ovasini sanayi bolgesi yaparsan yarma seftaliyi de suyu da arayacaksin elbette. Koyluler devlette su bekliyorlarmis. Artezyen diye bir olay var. Bursa ovasinda artezyenle su cikaramaz isen nereden cikaracan. Yoksa su zaten boku yemissin demektir.

Konya ovasinin agzina sicip gol birakmayan andavallilar. Turkiyenin ambari denen yeri kuru ambara cevirmisler. Allah sizi nasil bilirse oyle yapsin.
Burasi Yenisehir'e bagli bir koy sanirim yani benim Bursa ovasi diye tabir ettigim yere biraz uzak. Ama her neyse benim isyerim Ovaakca'da. Eve dogru ( Ertugrulkent) giderken koy yollarini kullaniyorum. Cevrem kiraz, seftali, armut, incir bahceleri dolu. Cok iyi de urun aliyorlar. Gecen 7 kasa seftali getirmisler, yiyemedik yumusamaya basladi iscilere dagittirdim, bir kismini da recel yaptirtmak zorunda kaldik.

Yenisehir Bursaya neredeyse 1 saat uzaklikta dolayisiyla merkeze uzak kalmanin zararini biraz gormuyor degil. Sanayisi neredeyse yok gibi, bir havaalani var komedi filmi konusu. Haftada kac ucak iniyor bilmiyorum.Hesapta uluslararasi havaalani... Ben 90 dakikada Ataturk Havalimanina Mudanya-Yenikapi uzerinden giderken 1 saat mesafedeki Yenisehir'e cok buyuk ucak inememesi sorun oluyor tabi. Genelde ic hatlar isliyor.Is hayati tamamen tarim ve hayvancilik uzerine kurulu. Millet calismaya Inegol yada Bursa'ya gidiyor.

Bursa'da tarim aranlarinin cevresinde tabiki sanayi bolgeleri var. Demirtas organize sanayi , batiya dogru Buyuk Organize (eski adiyla pilot sanayi) Sanayi, Nilufer Organize Sanayi, Kucuk Organize Sanayi var. Ama bunlar kafadan 40-50 senedir var. Sana bir sey soyleyeyim, Bursadaki sanayi Istanbulda yoktur. Yollar arnavut kaldirimi, drenajlar o bicim, her yer holding binasi fabrika oldu. Otomotiv sanayi-yan sanayi burda, tekstil burda, makina imalat sanayi burda var oglu var.Bursa issizlik oraninin dusuk oldugu sehirlerden biridir.

Meyvecilik sebzecilik susuzluktan carpik sanayilesmeden bitmedi. Meyve bahceleri tarim alanlari imara acilinca , donum degeri 5 TL olan olan yer oldu mu sana 500 TL. Eee koylu dayi ne yapti, satti bagi bahceyi, mutehahite satti fabrikatore satti parayi buldu. Benim sadece yakin cevremden bildigim iki uc kisi var, 10-15 APARTMANI olan, 10 ar daireden 100-150 daire yapar. Ortalama 600 TL kiradan ayda al sana 60.000 - 90.000 TL arasi kira geliri... Yani anlayacagin Bursa'da tarla sahibi olmak biraz degisik bir is oldu.

Boyle para olursa kimse 6 ay ek sur bic satla ugrasmiyor. Sen kirazi 1 TL ye tarlanda simsara satiyorsun, o gidiyor sebze halinde adama satiyor kabzimala, kabzimal manava .. Manavdan o kirazi 4 TL ye aliyorsun sonra. Ciftci dertli tabi, mazot pahalli,cocuk sayisi azalmis is gucun az, malin degeri dusmus, yagmur yagmaz, yagsa su basar, meyve kurtlanir cope atarsin bir suru dert. Adamin cocugunun okulu var, kari yeni entari ister, dugun mevsimi gelir bir suru problem anlayacagin.

Yenisehirdeki durumu bilmiyorum, ama Yenisehir meyve sebzenin bolca ciktigi bir yerdir. Bu yaz bir su sorunu oldugunu biliyorum, en azindan su an 35-40 derecelerde geziyor.

Genel olarak konusuyorum, tarimi oldurduler, yeni jenerasyon bu isi yapmaz. Sadece bir iki tane maddi acidan guclu koylu modern tarim araclari kullanarak organik tarim yaparak ayakta kalacaktir. Digerleri ya yeni kusagin sehirde yasamak istemesi yada hayat sartlarinin zorluklarindan dolayi bu isleri birakacaktir. Ileriki on yilda kirazi ,armudu, seftaliyi, karpuzu GDO kullanan simsar ciftciler tarafindan marketlere satilmis bir sekilde gorebilecegiz. :cry:

Bu koy ile ilgili bir sey yazman cok hosuma gitti. :) Tipik Bursa koylerinden, Muhacir bilhassa Bulgaristan Muhaciri cok bu koylerde.. Rumelinin gonderdigi Osmanli torunlarinin yerlestigi koylerden biri.

http://www.mecidiyekoyu.tr.gg/TAR%26%23304%3BH%C7E.htm

Eskiden vakit cokken boyle koylere cok giderdik. Hanim'in (nur icinde yatsinlar) babaannesi, anneannesi hep Bursa cevresi koylerdendi, bilhassa anneanneyi topraga verdigimiz koydeki mezarligin yanindan bir pinar geciyordu, kavaklar, koyun keci sesleri ,muhtarin koy kahvesi sohbetleri ortalikta gezen tavuklar kucuk koy camii bende hep cok guzel anilar birakmistir.
TRUST GALATASARAY
MGC

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: Bursada ki Mecidiye Koyu Susuzluktan kiriliyormus

Post by Cengiz Akgun »

Yarinin silahi yiyecek ve icecek. Arabayi yiyecek degilsin. Koy agasi olup Istanbulun bir sayfiye yerinde zeytinlikler, yaghane, degirmen, uzum baglari, bostanlar icinde buyudum. E5 istanbul-Ankara yolu acilinca inmeli dedem (1966'da rahmetli oldu) sag iken uveyi olmayan babaannem yolun saginda solundaki tarlalari bir avuc uzume satti ve babam da seyretti. Annem oyle derdi. Oglun akilli mali neyleyim oglun akilsiz mali neyleyim demis bir ermis. O hesap iste. Etraf fabrika doldu.

ECA mi istersin, Borusan mi Mutlu aku mu Aliminyum fabrikasi mi Teletrans mi. Dedemin irgatlarla tirnagi ile kazip gurul gurul sularla yetistirip yazin Adalara yolladigi ve gerisini hastahanelere otellere verdigi malin ve Istanbul Anadolu yakasi halinde Debreli Ibraam aga diye bilinmesi simdi tarih oldu. 1980'lerde Dallas dizisi revacta iken ona eslik eden birde Falcon Crest yani Turkiyede Sahin Tepesi olarak gosterilen bir dizi vardi. Hatirlayan var mi bilmem? Babaannem o dizideki Angela Chaning rolunun hakkini verebilse idi agabeyin Lance'in yerine oturacakti bugun. Yasim kucuk oldugu icin bu deliligi onleyemedim. Babaannem rahmetli onca tarlanin bagin bahcenin bostanin altindan girip ustunden cikip sadece bir daire alabildi. Uzun hikayedir icler acisi. Halbuki bu yerlerin parasini sulalece Isvicrede yesek bitiremezdik. Bugun o fabrikalar sayesinde suyu ve havasi ile meshur Aydos dagi.etegindeki Yakacik Kurdistan oldu. Seker suyu ve Ayazmadan akan suyun tadini bir icen bir daha unutmazdi. Su filan kalmamis kuyu suyu iciyorlar. Bu yerleri imara acip talan ettiren koyun cocugu ilk belediye baskani idi. Amudu ile goturdu dediler ama goturememis. O fabrikalardan hisse aldi demislerdi. Sonra ki krizlerde o fabrikalar el degistirdi filan anlasilan avucunu yalamis, Bir yere kimildayamadi. Bag bahce zeytinlik bozulup fabrika yapip sanayi bolgesi yaparsan yarin esegin ayaklarini yemeye layiksin demektir. Bursa'da da olan budur. sanki yer yokmus gibi uretken topraklari peskes cektiler. Bursa'dan kafam kadar seftali cikardi. Izmit'i filan anlatmiyorum bile. Simdi icine sicilmadik bir Ege kaldi. Onununda icine ediyorlar zaten.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Post Reply