13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Murat Biricik
Posts: 1755
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:32 pm
Location: Yesilyurt - Ist

13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Murat Biricik »

13 Nisan, 2014 Pazar gunu Mali Kurul’a Baskanimiz Sn. Unal Aysal’in konusmasinin baslarinda yetisebildim. Idari ve Mali ibra oylamasindan sonra 17:50 de ayrilmam gerekiyordu. Ne yazik ki kalan oylama ve gorusmelere katilamadim.

Sn. Unal Aysal’in konusmasini takiben Sn. Mete Ikiz Mali Konular ile ilgili aciklamalarda bulundu. Ogle yemegini takiben 21 Genel Kurul uyemiz soz aldilar.

Yapilan elestiriler icerisinde ozellikle Hayri Kozak, Ilker Canalp, Murat Ece ve Ahmet Ozdigan GS Klubun un icinde bulundugu mali durumu, temel sorunlari, yonetim hatalarini seslendirdiler. Agirlikla Sn. Unal Aysal’in basina verdigi demeclerde “araci” olarak sectigi kisiler, Fatih Terim’in gonderilmesi sureci ve sekli hemen herkes tarafindan elestirildi. Mali konularda mali disiplin, borc yuku icin hem elestiri hem takdir edilen konusmalar oldu. Gunun skandali GS TV’nin Mali Kurul’u, ozellikle elestiri bolumunu yayinlamamasi oldu. Sn. Taner Askin bunu gundeme getirdiginde Yonetim, Genel Kurul’dan ciddi tepki aldi.

Kaldigim yedi saatlik sure icerisinde kah kulak kabarttigim kah yemek arasinda ayak ustu sohbet ettigim kisilerin gozlemi, Yonetim Kurulu uyeleri icerisinde iletisim eksikligi oldugu yonunde. Buna bende katiliyorum.

GS Klubu’nun sadece bu yonetim donemine ait degil, katildigim her Mali Kurul ve Genel Kurul oncesi/suresi dillendirelen temel problemleri aynen devam ediyor. Nedir bunlar?

- Borc yuku, borcun yapilandirilmasi ve kisa donemli borclarin uzun vadeye yayilmasi,
- Gelirlerin cogunun Turk Lirasi Giderlerin cogunun ABD Dolari cinsi para birimine endeskli olmasi, iliskili kur riski
- Amator Spor Branslari Gelir/Gider farklari
- Ek Gelir kalemlerinde iyilesme olmakla birlikte hedeflerin cok altinda performas gostermesi.

Net sunu soylebilirim; GS’in orta ve uzun vadede agir borc yukunu uzerinden atabilmesi icin gayrimenkullerini degerlendirmekten baska caresi yoktur. O yola koyulurken/ o konuma gelirken Mali Disiplin, Gelir/Gider dengesini yakalayabilmek cok onemli, hayati. Sn. Unal Aysal yonetiminden bu konuda kararlilik ve icraat bekleyip desteklemek ve denetlemek gerekiyor. 2016’ya kadar bu konuda saglayabilecekleri irade ve katki onemli.

Sn. Unal Aysal’in yapmis oldugu sunumda yukaridaki konuya isik tutan iki bolum vardi. Biri Real Madrid’in 2000 li yillarin basinda borc yuku altinda kaldigi ve gayrimenkul projesi ile yeniden ivme yakaladigini belirtmesi. Digeri ise alt yapinin Florya’dan Buyukcekmece’ye tasinarak Florya’da yapilacak gayrimenkul projesi icin iki sorundan birinin halledilmis olmasi (biri mevcut sporcularin yetisecegi/antreman yapacagi tesisler, digeri gayrimenkullerin degerlendirilmesi icin takip edilecek idari ve hukuki yol). Almanya’daki altyapi calismalari sadece yeni yetenekleri bulmak, yetistirmek, spor endustrisi icinde bu yetenekleri gelire cevirmek icin degil, altyapi calismalarindaki tesis acigini hazir tesisleri bunyemize katarak yola devam etme zaruriyetinden kaynaklaniyor.

Mali tablolar ile ilgili farkli yorumlar olabilir. Bugun itibariyle borc yuku 555 milyon TL dir. Kurdaki hareket nedeni ile yaklasik 60 milyon TL zarar 2013 tablolarini etkilemis.
Bu tablolari saatlerce yorumlayabiliriz.

Turkiye gercekleri ile birebir ortusen, ornekleri sayisiz verilebilcek soyle bir tanimlama yapayim:

Organizasyon yapisi biraz karisik, borsaya kote bir Turk sirketi dusunun. Yurt disindan ara mamul ithal ediyor, yurt icinden aldigi diger girdiler ile uretip yurt icine pazarliyor. Giderlerinin cogu ABD dolari gelirlerinin cogu TL cinsiden. “Ithalatci” tanimi yapilabilcek bir sirket ve ciddi kur riski tasiyor.

Istanbul’da buyuk bir showroom’u var. Bu showroom'dan elde ettigi senelik geliri 100 milyon TL uzeri. Turkiye’nin diger bolgelerine servis hizmetini exclusive bazda dagitan bir sirketten “naklen yayin” adi altinda geliri var. Senelik yaklasik 70-75 milyon TL. Bu geliri bankalara temlikli degil. Ek gelir kalemlerini merchandising, cross merchandising, franchsing ‘den elde ediyor.

Sirketin bunyesindeki hemen her istirak firma zararda. Gelir/Gider dengesini senelerdir tutturamamislar.

Firmanin rekabet ettigi Istanbul merkezli ulke satinda faaliyet gosteren iki buyuk, yoresel bazli bir buyuk ve diger yoresel 14 kucuk firma mevcut. Istanbul merkezli iki buyuk firma ile birlikte “Kirilgan Uclu” olarak adlandirilmak ile birlikte en seffaf ve en iyi finansal yapiya sahip olani. “Kirilgan Uclu”den diger ikisinin piyasada sahtekarlik yaptigi uluslararasi ve yerel mahkemelerce tasdiklenmis.

Soz konusu 18 firmanin sektordeki problemleri konusmak ve cozum uretmek icin olusturduklari bir birlik var. Pek islemiyor, anlasamiyorlar. Sektorun bagli oldugu devlet kurumun basinda ise yeteneksiz, vizyonsuz bir sahis var. Firmaya karsi hasmane ve yakisiksiz tutum icinde. Turkiye’deki politik arenada genelde boyle sahislar partilerin Ilce Genclik Orgutlerinde pankart asarken kavgaya karistigi icin el ustunde tutulur, kayirilir. Bu sahis ise “Kirilgan Uclu” nun ikisinin piyasada yaptiklari sahtekarligi ort pas etmek icin atanmis.

Firmanin dunya pazarinda “Satilabilir”/ “ Pazarlanabilir” bir hikayesi var. Bu diger rakip firmalardan kendisini farkli kilan ozelligi. Onun icin Avrupa Toplulugu bunyesindeki kurumlardan zaman zaman “AR- GE” icerikli projelerine katki aliyor; hem prestij hem maddi destek sagliyor. Sponsor gelirlerinin temelini bu faaliyetler olusturuyor.

Uzatmalayim, gelelim can alici noktaya: Firmanin konsolide borc alacak farki 555 Milyon TL. Bu borc yuku yuzunden alacaklarinin bir kismi bankalara temlikli. Son iki senedir ek gelir kalemlerinde artis var, bu iyi. Cirosu buyumus, 485 Milyon TL olmus. Kurdaki dalgalanma yuzunden 2013 senesinde donem zarari var. Cirosunun buyumesi ile birlikte riski de buyumus. Elindeki gayrimenkullerinin borcu karsilama pozisyonu/orani azalmis. Cok acik secik goruluyor ki konsolide ve solo donem Gelir/Gider tablosu kisa ve orta vadede mevcut borcu kapatabilme firsati saglamiyor. Borc kapatabilme firsati yalnizca gayrimenkullerinin degerlendirilmesi ile mumkun.

Bu icerikte firmaya yapilacak kisa vadeli cozum:
Butce disiplini, mali disiplin getirmek,
Kar eden firmalar ile zarar eden firmalari ayirmak,
Zarar eden istirakleri satma/kapama opsiyonu, bu mumkun degilse, gelir/gider kalemlerini yapilandirmak,
ve devaminda yazilabilcek klasik cozum onerileri...

Sn. Unal Aysal ve yonetiminden bunlari talep edecegiz. Sn. Unal Aysal’in yerine baska bir ekipte de gelse aynisi yapmak zorunda. Yapilacaklar belli, hayal kurmayalim!

Mali disiplin ve butce disiplini ozumsenmeden yapilan her gayrimenkul degerlendirmesi/borc odemesinin uzun vadede bu hasta yapiyi tekrar tektikleme firsati sundugunu belirtmekte fayda var.

Sn. Unal Aysal, yonetimin ve ozellikle GS Spor Klubu uye ve taraftarlarinin anlamasi gereken onemli husus, gayrimenkullerin degerlendirilmesi konusunda masanin karsisinda oturan muhatabimiz yerel yonetimler ve devlet. Riva, Florya, ve Mecidiyekoy’deki arsalarin degerlendirilme konularini yerel yonetim ve devlet ile konusacagiz, cozecegiz ve hayata gecirecegiz.

GS Spor Klubunun bu surecte basarili olmasi icin:
Yonetimin spekuluasyon yaratacak haberlerden kacinmasi, guvenilir kaynaklar araciligiyla iletisim organlarina servis verilmesi onemli. Politik icerikli ithamlarin GS'a yakisitirilmaya calisilmasi tesaduf degil. Klubun her biriminde birlik ve beraberligin saglamasi elzem.

GS Klup uyelerinin, gonul verenlerin, taraftarlarinin takinmasi gereken gerektiginde elestirel gerektiginde butunleyici ve destekci tavirlar ve duruslar var. Su konuda anlasalim. Gayrimenkullerin degerlendirilmesi disinda bizi borc yukunden kurtaracak formul gozukmuyor. Burada masanin karsi tarafinda oturan muhatabimiz yerel yonetimler ve devlet. Mali Kurul’da paylasilan “Gezi Ruhu ile Adamiza sahip cikalim” dan tutun GS Baskanin sahsina yonelik yapilan satasmalar neye hizmet ediyor, dusunun! Bundan sonrasini arif olan anlar diyerek bitireyim.
"Adnan Sezgin'in attığı her imzanın altına ben imzamı atarım. Bu mesleği en iyi bilen adam." ADNAN POLAT

"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı."

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Cengiz Akgun »

Cok detayli guzel bir ozet. Tamamini okuyamadim. Okuyacagim. Murat Biricik'e ayirdigi zaman ve bilgilendirmesi icin tesekkuer ederim.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Murat Biricik
Posts: 1755
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:32 pm
Location: Yesilyurt - Ist

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Murat Biricik »

Cengiz Akgun wrote:Cok detayli guzel bir ozet. Tamamini okuyamadim. Okuyacagim. Murat Biricik'e ayirdigi zaman ve bilgilendirmesi icin tesekkuer ederim.
Eklemek istedigim bir iki rakam ve ek bilgi var. Bunlarida paylastiktan sonra, bu konu basligi altinda elestiri ve cozum onerilerinizi okumak istiyorum.

Sn. Hayri Kozak, 9 Nisan 2014 gunu yapilan Divan Kurul toplantisinda "26 dk lik bir konusma yaptim, lutfen dinleyin" dedi. Internet'ten bulup buraya asalim.

Bayan Basketbol Takimi ile ilgili Mali Kurul'da kaydebildigim 30 sn lik bir klip mevcut. Elim titredi, ama bir sekilde buraya asacagim. Klup'e beni uye olarak oneren kisilerden biri Rahmetli Ali Abi'ydi. Bayanlarin Kupayi kaldirmalari sirasinda gozum nemlemdi, aglamamak icin kendimi zor tuttum. Salon disina cikip bir cay molasi aldim.

Seneler once bu takim bir alt lige dustugu zaman, Ali Abi'yle konusmustuk. Hem Rahmetli Ozhan Canaydin hem Ali Abi cok ama cok uzulduler. Ikiside GS'da Basket'e gonul verenlerden. Ruhlari sad olsun. Mali Kurul'da canli yayinda Avrupa Sampiyonasi Kupa Toreni seyretmek... Kelimeler ile pek anlatilacak his degil!
"Adnan Sezgin'in attığı her imzanın altına ben imzamı atarım. Bu mesleği en iyi bilen adam." ADNAN POLAT

"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı."

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Cengiz Akgun »

Murat, bu yazdiklarin sorunlar seninde soyledigin gibi yeni bir sorun degil. Turkiyede yabanci transferi yapilmaya baslandigindan beri kemiklesen ve her gelen baskanin adi gibi bildigi ama malasef umursamadan o koltugu kendi cikarina alet ettigi bir olay. Cilekti Kirazdi diye 10M dolar masraf edip teker teker yabanci futbolcu getirip ona da her sene 4-5M dolar maas verirsen (ki yapilan kontratlar icler acisi) bu borc hersene ustune katlanarak yukselecek. Aritmetik bilen buna sasirmamali. Turk parasi ise her zaman oldugu gii tuvalet kagidi olmaya mahkum. Cunku sadece klupler degil ulkede ekonomi bu sekilde para aklama uzerine calisiyor uretim yapma uzerine degil. O zaman bunda sasiracak, kafayi kasayacak bir durum yok. Ha simdi gayri menkulleri degerlendirelim uyutmasi var. Hani kumarbazin eve gelip esyalari satmasi olayi gibi. Onlari da yiyip bitirecekler ayni 10M dolara ASY stadi maketi yaptiran durzu gibi (kusura bakma ben senin gibi nazik ve efendice bu adamlardan sayin filan diye bahsedemiyecegim). Faruk Suren'in bu klube verdigi zarari tekrar anlatip hatirlatmama luzum yoktur herhalde. Ne guzel sadece gelirler uzerine hisse senedi yapip para toplamisti. Arkasindan gelen rahmetli Ozaydin da yaptiklari da ortada. Terim ile beraber 100 milyon dolara yakin parayi transfer yapiyoruz diye goge savurdu idi. Borclari yayiyorum diyen Polat efendiden Allah icin GS cok iyi hizmet etti diye bahsedebilen var mi. Iste bugun o yarim yamalak yapilip zemini alti kavak ustu sisane olarak bitirilip icine girilen Arena'da onun eseri. Ben sahsen Aysal'dan umitliydim ama kalibinin adami cikmadi. Kusara bakmayin GS seyinde bile degil. Iste 2016'ya kadar o da saltanati surup sey edip gidecek.

Almanya da alt yapi demissin. Guldum elbette. Almanyadaki cocuklar aptaldi. Zaten butun isimiz boyle karsindakini enayi olarak gormek. Bu cocuklardan iyi olanlari geleceklerinin Alman takimlarinda olduklarini ailece birlikte goruyorlar ve biliyorlar. Akilli olanlari elbette. Adamlar Turk milli takimini bile kabul etmiyor Ozil gibi. Geriye kalan vasatlarin baslarina (nerede bizim Mert. O da bosladi burayi) Hasan Sasi, Vedat Inceefeyi, Hakan Unsal'i filan verirsen hic kusuruma bakma, bir bok olmaz. Yahu Almanya'ya gidene kadar ulkenin dogusunda batisinda ekmek derdine dusen onca kucuk cocuk varken sen klup uyelerinin beyzadeleri icin futbol okulu kuruyorsun. Anlayis bu. Cemaat gibi alip kucukten tahsili ve terbiyesi ile buyutmek varken (elinde koca GS egitim abidesi var. Ana okuldan al universiteden cikar) RM ornegi vermis baskan. Otursun altyapi konusun da bir Barcelona'yi incelesin. Bunlar hep dostlar alisveriste gorsun numaralari. Bu soylediklerim atla deve degil. Her sene 30 kirk kisi sececeksin. Iki uc tanesi iyi ciksa gerisini GS sani diye besleyip buyutursun, Atla deve degil.

Evet negatifim. Cunku adamlarin cigerini okudum bunca sene. Her isleri kopya. Onu da dogru durust yapsalar yuregim yanmaz. Satsinlar Riva'yi Florya'yi ondan sonra agizlarini poyraza acarlar. O paralari hakikaten iyi bir yatirim icin kullanacak potansiyel gordun mu bu sahislar da? Hic sanmiyorum. Tutanin elinde kalacak.

Bak sana kucuk bir ornek vereyim. Sen de herhalde Amerikaya geldin bir iki kere. En azindan Selcuk Samli bilir. Burada profesyonel bir klubun macina gittiginde (ister Amerikan futbolu, ister Basketbol. isterse bana gore dunyanin en can sIkIcI oyunu beyzbol olsun) adamlar vermeden alinamayacagini biliyorlar. Turkiyede stadlar mac baslamadan bir iki saat once doluyor. Ne yapiyorlar mac baslayana kadar Koro halinde davular esliginde rakip takima kufur ediyorlar. Yahu bir Amerikali is adami klup yoneticisi icin stadinda topladigi 50 bin kisi gelir icin buyuk bir potansiyeldir. Adamlar insanlari eglendirmek, yedirip icirmek icin her turlu gosteriye bas vuruyorlar. Insanlar coluk cocuk maca bu gosteriler icin gidiyor. Degilse otur evinde TV'den seyret. Her macta bir yerli otomobili tombala ile versen (zaten o aracin yapimcisi onu reklam diye verir sana bedava) mac bileti satmaktan daha cok para kazanirsin. Burada maclarda her duraklamada bedava pizzadan tut Starbuck's kahveye kadar cesit cesit cekilis yapilir. Devre arasinda basket sahasinin ortasindan kura ile secilen uc dort kisiye sut cektirilir. Kazanan 5-10 bin dolari cebine koyar. Her hafta kura ile 15 adam secip takimla Floryada ogle ya da aksam yemegine davet etsen o formalari kapis kapis satarsin. Sana daha sayayim mi neler yapilacagini? Senedeki sahanda oynadigin duruma gore 25-30 macta bu sekildeki promasyonlarla kazandigin para herkeze parmak isirtir. Mac baslamadan gosteri yapan kizlar ile iki tane egitilmis aslanla ciksan bunu gormek icin bile gelirler, bos tribulere mac oynamassin. Las Vegas'da egitim gormege luzum yok. Ama bizim angutlar ne yapiyor? Mac gunu yagan kari bile stadin yolunda temizliyemiyor. Onun icin benim hic ama hic bir umudum yok. Aysal gider Baysal gelir. Kalpakcioglu, Bulent Tulun gibi adamlara ayda 20-30 bin dolar maas tokalarlar. Onlarda akillarina gelen her turlu sahtekarlikla bilete teberru ya da ona bilmem ne diye taraftari kaziklarlar. Budur gelir artisi diye bahsettikleri. Taraftardan yalanla dolanla uttukleri seyler. Gidip kredi kartini GS'li degil misin alsana diye kuru yalvarmayi is yaptik sayiyorlar.

Biliyorum soylediklerim hakarete kadar gidiyor. Ama bu adamlarda ne utanma ne de sIkIlma var. Aysal bir ayak oyunu ile hisselerde sermaya artiriyoruz diye adam kerizleyecekti hop dediler. Ayiptir birader. Kafa bu islere calisiyor. Zorla degil. Bunlarain yuzune sizi adam yerine koyuyorlar ama bes para etmezseniz diyecek adam yok. Cunku hepsi ayni tornadan cikma. O senin gittigin mali kongrelerde kayikci kavgasi yapip kongre sonunda kol kol cikiyorlar.

Dedigim gibi kapitalist ortamda yaratici olamayan elindekini avcundakini yitirir. Simdi sira Florya ve Riva deresinde. Oralari da bir ettehuyatiye oturtsunlar mabadlari soguyacak. Bunlar bir alt yapi kurmaktan acizler. Halbuki asil ve en ucuz yatirim o. En iyi hocalari getirip cocuklara futbolun F'sinden Basketbolun B'sinden, Voleybolun V'sinden basalatmadikca ben brsey beklemiyorum. Sampiyon olan kiz takimini gordun. Kac tane Turk kizi var allah askina. Giydir formayi bastir parayi al kupayi. Allahtan Basket futbol gibi Avrupada bir sanayi degil. Hala normal klup statusunde yarisiliyor. O yuzden de boyle ucuza devsirdigin tutuyor. Is mi bu allah askina? Ali agbeyin (Uras mi?) bugunleri gormedigine sevindim. Ilk besli de bir tek Turk isimli kiz var yahu. Ha FB olsa ne olacakti ki? Ayni sey. Ben sevinemedim. GS futbol takimi da bu hala gelse hic umurumda bile olmaz. Cunku bizim diyoruz. Yabanci anca iste Melo gibi cikari ugruna bizimle oluyor. Yarin GS'dan gidince bakin bakalim neler diyecek.

Insallah ben yanilirim ve bu senin umutla bahsettigin seyler yapilir. Dedigim gibi harcadigin vakte tekrar tesekkur ederim. Biliyorum boyle senin deger verdigin GS'in "buyukleri" olarak kabul ettiklerin hakkinda soylediklerimi saygisizlik olarak goruyorsun. Seni uzmek istemesem de icimden bu insanlara bir saygi gelmiyor acikcasi. Acik sozlulukle icimden geceni yaziyorum. Elbette bu klup bir suru muhterem insan gordu. Hemen hemen hepsi toprak oldu. Yerlerini dolduranlar cikmiyor malasef. Gonul bunu istiyor. Ama olmayinca da beni kizdiran olay da bu oluyor herhalde.

Bu sene de oylesine heba oldu gitti iste.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Murat Biricik
Posts: 1755
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:32 pm
Location: Yesilyurt - Ist

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Murat Biricik »

Cengiz Abi'nin yorumlarina ve dedigindigi konulara cevap yazacagim. Oncelikle bir dizi rakamalara bakmakta fayda var.

Asagidaki veriler Turkiye'nin "en buyuk konsolide ciro", "en basarili" ve "en seffaf" spor klubunun verileridir. Borcu 555 milyon TL dir. 2013 yilindaki zararin temel faktoru kur hareketleridir.

Mali Kurul’da dagitilan Denetim Kurul Raporu’dan alinti yaparak detayli KONSOLIDE 2013 Gelir Tablosu ( REVENUE & COGS) bilgilerini paylasayim:

01.01. 2013 – 31.12. 2013 donemi

SATIS GELIRLERI ( TOTAL REVENUE)
VIP, loca ve sezonluk kart gelirleri ------- 113.487.351
Yurtici magaza satis gelirleri------- 83.980.553
Yayin hakki gelirleri------ 74.152.779
UEFA Performans ve CL gelirleri------ 60.929.844
Sporsorluk gelirleri------ 56.147.987
Isim hakki gelirleri------ 37.307.949
Reklam gelirleri ------- 28.756.501
Iddaa gelirleri------ 7.095.000
Transfer gelirleri------ 6.780.592
Iletisim ve telekomunikasyon gelirleri------ 3.961.785
Aidat ve odentiler ------ 2.058.143
Yurtdisi magaza satis gelirleri------- 2.002.048
Kurs gelirleri ------ 1.643.124
Galatasaray dergi gelirleri------ 1.305.798
Spor okulu gelirleri------ 828.315
Diger------ 3.851.111
TOPLAM SATIS GELIRLERI------- 484.288.880


SATIS GIDERLERI ( COGS)
Sporcu ve teknik kadro ucret ve giderleri------ 244.567.209
Transfer ve bonservis giderleri------ 58.956.223
Satilan ticari mal maliyeti------ 57.012.819
Amortisman ve itfa payi giderleri------ 49.178.024
Personel giderleri------ 35.209.651
Kamp ve deplasman giderleri------ 17.263.672
Catering giderleri------ 3.835.739
Kira giderleri------- 3.446.294
Federasyon giderleri------ 3.117.269
Yarisma giderleri------ 2.772.020
Disaridan saglanan hizmetler------ 2.442.285
Aidat ve cezalar------ 2.389.610
Bakim onarim giderleri------ 1.891.553
Danismanlik giderleri------ 1.812.799
Galatasaray dergi giderleri------ 1.618.064
Seyahat ve ulasim giderleri------ 1.029.244
Spor malzeme giderleri------ 924.585
Diger 11.625.685
TOPLAM SATIS GIDELERI------ 499.092.745

BRUT KAR ( GROSS PROFIT)------ (-14.803.865)






Karsilastirmali analiz icin 2013 ve 2012 senelerini Konsolide Gelir Tablosu verilerini Denetim Raporu’nun 33.sayfa’dan kopyaliyorum.

1 Ocak – 31 Aralik/ 2013------ 1 Ocak – 31 Aralik/ 2012
Satislar ------ 484.288.880------ 405.348.781
Satislarim maliyeti ------ 499.092.745------ 381.207.327

Brut KAR------ (- 14.803.865)------ 24.141.454


Genel yonetim Giderleri----- 48.581.670 ------ 38.644.292
Pazarlama Giderleri------ 8.392.237------ 7.549.336
Esas faaliyetlerden gelirler------ 7.458.275------ 8.485.474
Esas faaliyetlerden giderler------ 45.187.589------ 7.315.236

Faaliyet Kar------ (-109.507.086)------ (-20.881.936)

Yatirim faaliyetlerinden gelir------ 36.045.026------ 57.767.476
Yatirim faaliyetlerinden gider------ 2.662.294------ 6.007.720

Finansman Gider oncesi
Faailyet Kari------- (-76.124.354)------- 30.887.820

Finansman gelir------ 423.950------ 12.344.395
Finansman gider------ 64.354.796------ 21.065.870

Vergi oncesi kar------ -140.055.200------ 22.156.345

Vergi gelir/gider------ -1.866.308----- -1.009.841

Donem Kar------ (- 141.921.508)------ 21.146.504
"Adnan Sezgin'in attığı her imzanın altına ben imzamı atarım. Bu mesleği en iyi bilen adam." ADNAN POLAT

"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı."

Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Hasan Tezcan »

>Amortisman ve itfa payi giderleri------ 49.178.024

Bu faiz gideri ve borc ödeme mi oluyor?

>Satilan ticari mal maliyeti------ 57.012.819

Bu ne oluyor? Vergi?

>Personel giderleri------ 35.209.651

Borcun 555M TL ve 35M'luk personel giderin var, ve bunu buyuk bir bölumu Florya'da calisan emekcilere gitmiyordur sanirim.

Son olarak, bu bilgileri bizlerle paylastigin tesekkur ederim Murat.

Not: Kongrede asaletin yaninda genel ahlak, durus tartisildi mi acaba?
Yaşadıklarımız ve bende yansıması, değerli sözler eşliğinde

Eşeğe altın semer de vursan eşek yine eşektir.
Alma garibin ahını; çıkar aheste aheste.
Vefa, İstanbul’da bir semt adı değildir sadece.
Kalbi ve sözü bir olmayan kimsenin, yüz dili bile olsa o yine dilsiz sayılır.
Bozuk olunca maya; ne ar tanır ne de haya.

Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Hasan Tezcan »

http://www.sabah.com.tr/Spor/Futbol/201 ... ceza-geldi

Bunu da mali tabloya ekleyelim. Cag atlayan GS, vergi borcundan kaytarmaya kalkismis.

Baska yazan yok, cok önemli bir haber bu ama kimsenin umurunda degil sanki. Ince hesap yapin yapabilirseniz, mal mulk satin, mirasyedilere yetki verin bakin sizi ne hale cevirirler. Vergisini ödemeyen, okkali ceza alandan hayir gelir mi dersiniz? Neyse bu gemi batti batacak, ama kimin yararina. GS'in elit kesimi yeni bir men's club acar olur biter.

Adim gibi biliyorum, bu konuyu 'yeri degil'/'yalan haber'/'gercek disi haber' diye tartismamislardir bile :-D

Kurumsalin agzindan, uydurma haber degil, mali kongre konusmasindan...uyku hapi, palavra.

Ünal Aysal: "Bugün bazı arkadaşlarımızın battık, bittik açıklamasını hiç tasvip etmiyorum. İlk günden itibaren çizdiğimiz plan ve stratejilerden sapmamaya özen gösterdik. Değerli dostlarım bu borçları biz yapmadık biliyorsunuz. 10 yılı aşkın bir sürede bu borçlar bizden önce birikti."

Bu sike olayi gibi örtbaz edilemez, zannetmiyorum.

Dedim talihsiz zamanlama, sen nasıl ibra edersin. Nasıl tartışma olmaz, dedikodu olsa bile. Neticede kulübün sahibi sizlersiniz. Bana geçmiş yönetimler hikayesini anlatmasın, sorumlu sizlersiniz ama sizi ibra ettiler maalesef.
Yaşadıklarımız ve bende yansıması, değerli sözler eşliğinde

Eşeğe altın semer de vursan eşek yine eşektir.
Alma garibin ahını; çıkar aheste aheste.
Vefa, İstanbul’da bir semt adı değildir sadece.
Kalbi ve sözü bir olmayan kimsenin, yüz dili bile olsa o yine dilsiz sayılır.
Bozuk olunca maya; ne ar tanır ne de haya.

Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Hasan Tezcan »

Tepki veren yok, maça odaklanmışsınız. Ya bu insanların ciddiyetini samimiyetini sorguluyorum ben. Vergi borcun var, bunun mali tabloda yansıması yok, ben ne edeyim senin bütçeni, planlamanı. Düzmece iş bu. Neyi ibra ettiklerini biliyorlar mı acaba. Ibra etmeniz temenniden öteye gitmiyor işte. Kurumsallık bu mu ayrıca.

Nezih abi ben maçlara falan bakmam artık, burada da fazla yazmam (diyorum ama şu vergi borcu içimi ağlattı 69M kolay değil). 0:2 geriye düşmüşler. Ilk yarının son saniyesinde o gol gelmeseydi görürsünüz. Sonra uyduruk bir penaltı, Bursaspor'un dağılışı...sizleri ve kurumsalı tatmin ediyorsa ne iyi. Oyundan hiç bahsetmeyelim çünkü önümüzde ki haftalar ne olur kimse kestiremez. GS bu takımı evinde 6:0 yenmemişmiydi. Ayrıca sizin, TFF nin ve hatta devletin yerinde olsam maçta sahaya atılanlar dikkatimi çekerdi. TR de gerekenler yapilmiyor. Futbol anarşisine son vermek beraberinde ciddi cezalar getirir. Herşeyde olduğu gibi, iş işten geçtikten sonra.
Yaşadıklarımız ve bende yansıması, değerli sözler eşliğinde

Eşeğe altın semer de vursan eşek yine eşektir.
Alma garibin ahını; çıkar aheste aheste.
Vefa, İstanbul’da bir semt adı değildir sadece.
Kalbi ve sözü bir olmayan kimsenin, yüz dili bile olsa o yine dilsiz sayılır.
Bozuk olunca maya; ne ar tanır ne de haya.

Murat Biricik
Posts: 1755
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:32 pm
Location: Yesilyurt - Ist

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Murat Biricik »

Hasan Tezcan wrote:>Amortisman ve itfa payi giderleri------ 49.178.024

Bu faiz gideri ve borc ödeme mi oluyor?

>Satilan ticari mal maliyeti------ 57.012.819

Bu ne oluyor? Vergi?

>Personel giderleri------ 35.209.651

Borcun 555M TL ve 35M'luk personel giderin var, ve bunu buyuk bir bölumu Florya'da calisan emekcilere gitmiyordur sanirim.

Son olarak, bu bilgileri bizlerle paylastigin tesekkur ederim Murat.

Not: Kongrede asaletin yaninda genel ahlak, durus tartisildi mi acaba?
Hasan, selamlar,

Amortisman ve itfa payi giderlerinin icerigini bulup paylasacagim.

57.012.819, GS Magazacilik ve Perakende Sirketinin sattigi mallarin maliyeti.
2013 cirosu 87.8 Milyon TL ( 2012 cirosu 54.7 milyon TL).
2013 Brut kar 30.7 milyon TL. ( 2012 senesinde 18.9 Milyon TL)
2013 sirketin vergi oncesi kari 6.3 Milyon Tl ( 2012'de 3.17 milyon TL)
2013 Vergi sonrasi net kar 3.87 Milyon TL ( 2012'de 2.02 milyon TL)

2013 senesinde 2012'ye kiyasla ciroda %60 lik artis var. Vergi oncesi karinda neredeyse 100% artis sozkonusu. Net kar ise %90 artmis.

Personel giderleri kismini da inceleyip detaylarini paylasacagim.

Not: Is yogunlugu nedeniyle hemen cevap yazamiyorum. Haftasonunu beklemek durumundayiz.
"Adnan Sezgin'in attığı her imzanın altına ben imzamı atarım. Bu mesleği en iyi bilen adam." ADNAN POLAT

"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı."

Murat Biricik
Posts: 1755
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:32 pm
Location: Yesilyurt - Ist

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Murat Biricik »

Cengiz Abi, selamlar,
Bir onceki yazinizda degindiginiz dort temel konu var...

1- Transfer/ Bonservis
Bu transfer ve bonservis konusunda ne yazilsa ve soylenilse dogru. Yutkunup yerimize oturuyoruz. Her sene write off edilecek en az bir iki oyuncu kadroya giriyor. Degerini artirip satabildigimiz oyuncu hemen hemen yok gibi. Alabildigimiz tavan ucreti Arda’nin transferinden gelen 12 Milyon Euro.

Mali Kurul oncesi gonderilen bilgi ekinde GS futbolcu portfoyundeki oyuncularin total degerleri 165 Milyon USD olarak hesaplanmis. Yorum yapma ihtiyaci dahi gormuyorum. Sn. Hayri Kozak’in belirttigine gore hesap yapilirken alinan veri tabani transfermarkt imis. Bu da ayri bir parodi.

2- Almanya Altyapi
Almanya’daki altyapi icin seslendirilen bir dizi elestiriler dogru. Bir iki tane deger bulabilirsek sapkayi havaya atmak lazim. Benim endisem bu operasyon icin nasil bir butce yapildi ve finansmani nereden geliyor?

3- Futbol disindaki Sportif branslar

Her bransimizin gelir/gider dengesi ekside.
Mali Kurul'da dagitilan Denetim Raporu'dan 2013 yili gerceklesen gelirleri ve giderleri paylasiyorum:
Basketbol------ Gelir------- Gider
Erkek------ 17.371.003------ 44.527.264
Bayan------4.720.267------ 16.151.608
Tekerlekli------176.284------ 3.285.274
Voleybol
Erkek------2.860.389------ 8.442.115
Bayan------5.792.090------11.807.926

Atletizm------365.419------ 835.336
Yuzme------1.084.662------3.173.891
Su Topu------887.266------3.218.757
Kurek------687.181-----2.624.741
Yelken-----421.935------799.189
Binicilik-----51.394------247.931
Judo------62.118------957.721
Bric------24.956-----168.317
Satranc 7.700 –

Futbol icin stadyumun dolmasi gibi bir problemimiz yok. Stad cevresinde yapilan bir dizi aktiviteler mevcut. GS Store ciddi satis yapiyor. Stad cevresinde ABD’deki „tailgate“ icerigi parti bizim spor kulturumuzde yok. Mevcut hali ile stadimiza ulasim problemleri hala yerli yerinde duruyor. Metro ile gelis/gidis biraz daha derli toplu. Araba ile ulasim, TEM yan yoluna endeskli ve iki seritli yol ile saglaniyor. Cikis da ayni yerden. Bu ulasim sorunu ancak Cendere Vadisi ve Ayazaga’da yapilan gayrimenkul yatirimlarinin bitmesiyle birlikte yerel yonetim/devletin cozum getirecegi nitelikte.

Gelelim diger branslara. Yukaridaki veriler icinde ozellikle, Basketbol ve Voleybol branslarindaki aciklara dikkatinizi cekerim. Bu aciklar gise bilet satisi ile karsilanacak cinsten degil. Istersen her hafta salonda Victoria Secret defilesi duzenle, hesap ortada.

Bu branslar ancak dernegin gayrimenkul yatirimlardan saglanacak destek, sponsor destegi ile hayatini surdurebiliyor. GS Spor Klubune ait bir kapali salonu stadin yanina ve/veya ulasimi kolay bir yere konumlandirabilirsek, giseden ve diger aktivitelerden gelecek ek gelir ile biraz nefes alinir.

4- Gayrimenkuller
Ve gayrimenkuller... Bu konuyu uzun uzadiya irdelemekte fayda var. Ozellikle Istanbul’da olusan gayrimenkul ile ilgili anormal verileri dikkatinize paylasayim, yorum sizin.

Mecidiyekoy’de eski cadirin bulundugu yerde simdi hafriyati tamamlanmis bir magaza/ofis projemiz var. Yatirim maliyeti 13.5 milyon USD, aylik kira getirisi 350,000 USD ve yapi degeri 100 milyon USD ongoruluyor ( Sn. Unal Aysal yaptigi sunum iceriginden alintidir). Iste Istanbul’da defalarca duydugumuz ve „Istanbul realitesi“ olarak artik kabul ettigimiz gayrimenkul acmazi. Aylik kira bedelinin senede %10 buyuyecegini, ve senelik iskonto degerini %7’den alsaniz, 100 Milyon USD deger tutarini ancak 21 sene sonunda elde edebiliryorsunuz. Bu hesap icinde 21 sene boyunca yapilacak ek tamiratlar, kira kayiplari, emlak ve gelir vergi tutarlari dahil degil, brut deger.

Bir baska deyisle kira geliri/yatirim orani ile analiz yaptiginizda senelik % 4 - % 4.5 araliginda getiri elde ediyorsunuz. Bu veri isyeri/magaza icerikli yerler icin degil konutlar icin de gecerli. Benim daha once Houston’da calistigim firmanin gayrimenkul yatiriminda aldigi oran USD bazinda minimum % 9. Upstate NY’ta tanidigim bir aile firmasinin yaptigi projelerde bu oran % 8.5 – %9 araliginda. Bunun icindir ki, Turkiye’deki bir dizi yatirimci elindeki parasini ABD’deki emlak piyasasinda degerlendiriyor. Yatirim bankalarinin sundugu hizmetler araciligiyla iki sene once "leverage" oranlari bir ara 1’e 5 kadar yukselmisti. Simdi 1’e 4 orani ile yatirim firsati var.

Bir gorus Turkiye’de ve ozellikle Istanbul’da gayrimenkulde “balon” olustugunu ve yakin zamanda duzeltme olacagini soyluyor. Bir diger gorus ise talepteki artis ve tek parti istikrari nedeniyle fiyatlardaki bu anormal getiri verisinin kisa ve orta vadede korunacagi seklinde.

Istanbul merkezli olusan “emlak algisinin” ben talep ile birlikte katlanarak buyuyen ve “balon” tabir edebilecegimiz anomali yarattigi gorusundeyim. Riva’yi degerini bulmusken akillica kullanmak zorundayiz. Bu yapilirken klupte mali ve idari disiplin saglanmasi sart ki sart. Populist bir uygulamanin yaratacagi sonuclari senelerdir yasiyoruz. Sn. Unal Aysal ve ekibinden mali ve idari disiplini talep edip, aksiyon almalarini isteyecegiz ve attiklari adimlari denetleyecegiz.
"Adnan Sezgin'in attığı her imzanın altına ben imzamı atarım. Bu mesleği en iyi bilen adam." ADNAN POLAT

"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı."

Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Hasan Tezcan »

Toplam vergi borcu 60M değil, 125M a yakın, yazıklar olsun size. 60M küsür vergi cezası...ibra mı etmiştiniz??!!!
Yaşadıklarımız ve bende yansıması, değerli sözler eşliğinde

Eşeğe altın semer de vursan eşek yine eşektir.
Alma garibin ahını; çıkar aheste aheste.
Vefa, İstanbul’da bir semt adı değildir sadece.
Kalbi ve sözü bir olmayan kimsenin, yüz dili bile olsa o yine dilsiz sayılır.
Bozuk olunca maya; ne ar tanır ne de haya.

Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Hasan Tezcan »

Bekledim, cevap alamadim soruma, tekrar ustune basa basa soruyorum.

Murat vergi borcunun yansimasi nerede, bir yerde yazili olmasi gerekmiyor mu? Mali kongre dediginiz bu kadar 'ucuz' mu? Sonra dile kolay 64 milyon TL ceza...sorumlu sahis kim, buralara gelmesine sebep veren?
Yaşadıklarımız ve bende yansıması, değerli sözler eşliğinde

Eşeğe altın semer de vursan eşek yine eşektir.
Alma garibin ahını; çıkar aheste aheste.
Vefa, İstanbul’da bir semt adı değildir sadece.
Kalbi ve sözü bir olmayan kimsenin, yüz dili bile olsa o yine dilsiz sayılır.
Bozuk olunca maya; ne ar tanır ne de haya.

Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Hasan Tezcan »

Bende buruda bir yönetim kurulunda oturuyorum, böyle bir giderin dökumlerde olmamasi, taktim edilmemesi imkansiz (sonra denetleyici sirket yok mu, olmus olsaydi bunu dile getirmesi gerekiyordu, burada 'revisor' diyorlar, yönetimin yaninda ekonomik durum hakkinda fikir bildiren). Dediklerim gerceklesmis olsa yönetimin ibra edilme ihtimali normalde 0. Neticede ihmal var, vergi cezasi yediler. Ibra edenler simdi suc ortagi gibi duruyor, kimse ustune alinmasin ama, adet oldugu icin ibra ediliyor yönetim kurullari, o kadarini anladim, ama gercekten cok yazik.

UEFA son sözu söylemedi sanirim, bu lekeyi de GS'a surerlerse sasirmam ama. Bunlara yönetici demeye sahit lazim. Aslinda yöneticilik zor is degil, yaptiklari isi göz önune alirsak, yapmalari gereken yegane is takipcilik, butce'ye sadik kalmak, butce asiliyor ise kaynak uretmek, giderleri azaltmak, alternatif cözumler bulmak. Bunlar hicbirini yapmiyor. 100M TL lik kreri alacaklar mis, alirlar cunku yetkiyi siz verdiniz, kumarbaza para verircesine.
Yaşadıklarımız ve bende yansıması, değerli sözler eşliğinde

Eşeğe altın semer de vursan eşek yine eşektir.
Alma garibin ahını; çıkar aheste aheste.
Vefa, İstanbul’da bir semt adı değildir sadece.
Kalbi ve sözü bir olmayan kimsenin, yüz dili bile olsa o yine dilsiz sayılır.
Bozuk olunca maya; ne ar tanır ne de haya.

Selcuk Samli
Posts: 3522
Joined: Sat Jan 15, 2005 11:06 pm
Location: Izmir

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Selcuk Samli »

Herkese selamlar. Murat eline saglik yine cok guzel bir sekilde ozetlemissin olani biteni. 2007 yilindan beri mali genel kurullara gitmiyorum, ama dedigin gibi sorunlar ve cozumler uc asagi bes yukari ayni.
Kulup bir sarmala girmis, ve oyle gidiyor isler.

GS ,futbolda, ben gelirim kadar harcayim liglerde yerim ne olursa olsun diyebilecek bir kulup degil maalesef. Ulkenin spor kulturu bunu musaade etmez zaten. Ama, amator branslarda gelirimiz kadar harcamali ve sponsorluk gelirlerini artirmak icin cabalamaliyiz.

Futbolda Bruma ve Amrabat gibi oyunculara odenen paralara karsiyim.Biz Arsenal,Man U, Barcelona degiliz, Bruma'ya 10 milyon Euro veremeyiz.Zengin kulupler 1 calisiyorsa bizim 5 calisip yetenekli ve uygun fiyatli oyuncular bulmamiz lazim. Ben Almanya olayina Cengiz Abi kadar soguk bakmiyorum, iyi oyuncular bulacagimiza inaniyorum.Az ama oz bulabiliriz.
nefvakfi.org

Selcuk Samli
Posts: 3522
Joined: Sat Jan 15, 2005 11:06 pm
Location: Izmir

Re: 13 Nisan 2014 // Mali Kurul

Post by Selcuk Samli »

Gecen gun gazetede okudum, simdi aklima geldi yaziyorum. Gecenlerde FB'nin mali kongresi oldu,okudugum rakam dogruysa aciklanan borc bizimkinin neredeyse ucte biri.Amator subelerde oldukca iyi takimlar kuruyorlar, futbol takimlarda TR liginde hep iddiali bu sene de sampiyon oldular.
Begenirsiniz begenmezsiniz ama bazi seyleri bizden daha dogru yapiyorlar demek ki.
(Bilancolar ayni yontemlerle mi hazirlaniyor bilmiyorum tabii ki)
nefvakfi.org

Post Reply