Galatasaray, Liselilerindir ! Mi ?

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Ufuk Sezekkaplan
Posts: 1333
Joined: Tue Feb 22, 2005 11:33 am

Galatasaray, Liselilerindir ! Mi ?

Post by Ufuk Sezekkaplan »

Nedense pek uzerinde durulmadi.

9 Mart tarihli Fanatik Gazetesinde Celal Gurcan ve Sukru Ergun, sirtlarini Galatasaray Lisesinin fotografina dayayarak bir bakis acisi getiriyorlar. Iclerinde gizledikleri en hafifi ile elitist hissiyat (yoksa fasist mi desek) ?

http://fanatik.ekolay.net/fanatik/Arsiv ... rID=435101

"Ben, bu camianın içinde doğdum. Arkadaşlarımın yüzde 99'u bu camianın içinde. Galatasaray'ın derneğiyle, kulübüyle, 20 milyon sempatizanıyla sahibi biziz. Kulüp, okuldan neşet etmiştir."

Pazar gunu tribunler buna tepki verdi. Vatan Gazetesinde Gokmen Ozdemir konuyu cok guzel analiz etti.

http://www7.gazetevatan.com/root.vatan? ... d=4&wid=35

Simdi : Ben bu camianın içinde doğmadim, babam hasta Goztepelidir. Arkadaşlarımın cogu Fenerbahceli. Kurucesme adasina giremem, sosyal tesislere de beni sokmazlar.

Bu durumda bizim gibi it ugursuz takimi ve sokak cocuklari ne yapmak zorunda ? Celal bey, bildiginiz bir toplama kampi var mi ?

Ha bir de kombineler, mac biletleri, Galatasaray Store mamulleri, hisse senetleri Lise Kermesinde mi satiliyor ?

Quo Vadimus ?
Osman Kiciman
Posts: 397
Joined: Wed Dec 24, 2003 10:22 am
Location: Atakoey, IstanbuI / TR

Post by Osman Kiciman »

Ufuk Hocam gundemin en onemli konusuna dalmisin! Bence de su anda tartisilmasi gereken, Gerets'in taktiklerinden, Trabzon'a calinan penaltidan ve hatta GS'ın mali durumuna iliskin gelismelerden ziyade bu konu olmali!

Yillarca Liseye gipta ettim. İlkokuldayken de en onemli hayalimdi Liseye gitmek. Ama pederin is durumundan Angara'ya gocup gidince tercihler de haliyle Ankara'ya kayinca hayaller sona erdi:(

Sonrasinda is hayatima atildigimda kafamda kulup uyeligi vardi. Hasbelkader issiz donemimde kisa bir sure GS dergisinde yazarlik da yaptim. GSa hizmet cok keyifli, amma velakin GS'ın ic yuzunu gormek ise bir o kadar keder vericiydi...

Artik net bildigim GS'in sozu dinlenen, uyesi olabilmek icin Lise'de okumanin $art olmasi! Lise disindan uye olmak icin 10.000 YTL vermek de itibarinizi getirmiyor, hatta uye olmanizi da garanti etmiyor.

Bu sartlarda zaten yas icabi enerjisi de azalmis bir vatandas olaraktan artik GS'a uye olmak icin arzum da kalmadi. Hem o kadar para bayil, hem de onun bunun adami ol, piyonu ol. İste ust haberdeki CG ve SE!

Genel tribun tepkisi de Canaydin doneminde ayyuka cikan bu zihniyetedir! İlk olarak numaralinin tepesine boydan boya asilan "dogdugun ocak, hep seninle olacak!" la baslayan trendedir tepki! Oy hakkin var mı da konusuyorsun sen'cileredir! Taraftar degil, musterisiniz'cileredir. İcimizden biri olamayanlaradir yani...

ASY'deki son macta oturdugu koltugu evine hatira olarak goturmek isteyene ve son macta kendi aleyhine yapilan pankartlari engellemek adina polisi kendi taraftarina saldirtan zihniyetedir bu tepki! Deplasmanda her tur baskiya, tecavuze maruz kalan taraftari ayni polisden yardim dilendiginde, "napalim sizin yoneticileriniz pasif" dedirtenleredir tepki! Gucunu sadece kendi ADI cikarina kullananlaradir yani.

Umarim skora bakilmaksizin devam ettirilir ve kucuk ama benim olsunculara haddi bildirilir bu protestoyla. Olmayan muhalefeti de belki bir nebze canlandirir...
Murat Kara
Posts: 1279
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:38 pm

Post by Murat Kara »

Benim GS klubu ile uzaktan yakindan bir ilgim yok. Burada klube yakin olanlar var ama. Soyle bu liseli-alayli konusunu guzelce tarihsel acidan aciklayabilecek bir zat yok mu? Liseli felsefesi tam olarak nedir? Ali Sami Yen zamaninda GS ne kadar liseliydi, ne kadar alayli idi? Tanriyar zamaninda ne kadar liseliydi ne kadar alayli idi? Boyle bir felsefe kalmis midir? Alaylilar ne demektedirler? Nereden turemislerdir? Bugun artik pratikte liseli-alayli ayrimi diye birsey kalmis midir? Kaldiysa ne farklari vardir? Kalmadiysa bu zindiklar neden boyle konulari temcit pilavi gibi gundeme getirip dururlar?

Konuyu bilen varsa ondan soyle bizi biraz egitmesini rica etsek.
Alpay Dedeoglu
Posts: 1923
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:14 pm

Post by Alpay Dedeoglu »

Bu konuya hic girmek istemiyordum, GS kanayan yarasidir ve bolme/bolunme icin surekli kullanilan bir argumandir. Cok yazildi, cizildi
bir defa da ben yazayim.

Bu olaylarin baslangic noktasi , Adnan Polatin Bulen Tulunu yollayip Adnan Sezgini getirmesi ve Galatasaray Cemiyetine satis icin gidecek biletlerin Haldun Ustunel tarafindan Ultraslan'a yonlendirilmesi ile basladi. Bunun uzerine Ustunelin disiplin cezasi icin Genel Kurul'a sevkedildi, Canaydinda o malum ''Secimi Adnan Polat kazandirmadi'' aciklamasini yapti. Bunun uzerine her ne kadar inkar etsede Polat'a ve Ustunel'e yakin cevreler , Ultraslan'i harekete gecirdi. Ultraslan ve Ultraslandan defalarca dayak yemis tribundeki muhalif kanat ile ''Dun dundur, bugun bugundur'' diyerek protesto icin birlesti. Canaydin veya klubten biri protestodan haberi oldugu icin güvenlik kuvvetleri kanaliyla mudahale ettirdi, onlarda vur deyince oldurdu. Yani olaylar ilkesel degil, yonetim icindeki bir tepismenin tribune uzantisidir. Yarin oburgun Ultraslan gene ''ikna '' edilir, onlarda tribunde sopaya kaldiklari yerden devam ederler ve ''buyuk baskan'' diye yeri gogu inletirler.

Ben liseliyim, hemde bu camiaya ve kuruma bagli bir liseliyim. Liseli olmadan evvel tribunde idim, sonra da alnimizin hakkiyla Turkiye capinda derece yapip liseli oldum. Yani paramizla degil , emegimizle. O emek icinde gereken motivasyon tribundeki 10 yasindaki cocugun o zamanki GS sevgisinden geldi. Gurur duyarim.

Gelelim lise klub iliskisine. 500 yillik bir gecmise sahip GS Lisesi 19. yuzyildan itibaren Turkiyenin Batiya acilan penceresi olmus ve bircok yenilikte GS Lisesi kanaliyla girmistir. Klubte basta Ali Sami Bey olmak uzere GS Lisesi (eski adi Sultani) ogrencilere tarafindan kurulmustur. 500 yillik bir kurum oldugu icinde gelenek ve goreneklerini klube nufuz ettirmistir. Hatta ilk kurulan spor klublerinden biri oldugu icin , oynayacak rakip bulmak amacı ile Kalkedona mezunlarindan birilerini gonderip o klubunde kurulmasina on ayak olmustur. Bu yuzden ezeli rakibimizin kurulus hikayesi biraz flu birakilmaktadir. Diger ezeli rakibimizin 2 efsanevi Baskani Üstünkaya GS Lisesi mezunu, digeri Suleyman Seba GS Lisesinde okumustur ama mezunu degildir.

Daha sonra bu halkaya sporcular dahil olmus, daha sonrada giderek genis kitlelere mal olmustur. Ama her zaman lise-klub organik iliskisi devam etmistir ve klub alımlarında oncelik genc mezun liselilere verilmistir. Hatta bu gelenek sporculara bile sicramis ve futbol klubunde futbolcular araqsi bir agbi-kardes saygi-sevgi iliskisi mevcuttur. Cikisi yatili erkek okulu olmasindan ve geleneklerinden oturu (agbi-kardes iliskisi,vs..) dolayi mezunlarinin hayat boyunca birbirleriyle dayanismalari unludur. Hariciye, turizm gibi sektorlerdede bu dayanisma devam eder. Liseye onceleri varlikli ailelerin cocuklari kabul edilirken, son 40-50 senedir Turkiyenin sinavda basarili olmus ( derece yapan) cocuklari kabul edilir.

Bu bazilari tarafindan elitistlik olarak suclanırken, bazilarida GS klub yapisinin digerlerine gore daha seviyeli olmasinin temelinde bu lise koklerinin olmasini gosterir. Hic kuskusuzki lise klub icin cok zengin ve bereketli bir insan kaynagidir, ama kendi aralrindaki dayanismalari digerlerini disarida biraktigi icin ayirimcilik olarak gorulur.

Ama sorun olan sey , liselilik degil, geleneksellik kalibi icinde yonetimin son 30-40 senedir yaklasik 50-150 kisilik bir gruba sikistirilmis olmasi ve dernek mantigiyla yonetilmesidir. Buna kafatascilik deyin, geleneksellik deyin , Bundan ozelikle genc ve orta yasli liselilerde son derece sikayetcidir. Ama konuyu israrla ''liseci- liseli'' vs laflariyla tanimlayip sucu bu kuruma atmak onlari (yani bizleri) yaralamaktadir. Bizim icin kutsal sayilan kurumu ve kulturu meselenin ortasina sunni olarak oturtursaniz, bizi yaninizda bulamazsiniz. Hatta bu isin bir takim cikar ve iktidar oyunlari icin oynandigini gorursek, bizi karsinizda bulursunuz. Biz karsinizda olursakta , GS'nin ileriye donuk hicbir degisiklik yapilamaz. GS'de bir takim seyler degisecekse ancak liselilerin ve diğer üyelerin ortak iradesiyle katkisiyla olur. Lise mezunlari olarak bizler birbirine daha bagli, daha iyi organize olabilen , daha cok gorusen egitimli ve GSnin butun kurumlarina 11 yasindan beri bagliligi ogrenmis , kucuk fakat egitimli bir kitleyiz. Bu bir insan kaynagi zenginligidir. Dogru kullanilirsa ve ayirimciliga sebep olmazsa cok buyuk bir guctur.

Klubte liseli ayirimciligi diye birsey yoktur.En yakin ornek iste benimki. Ben liseliyim, yonetimi elestirdim, disiplin cezasi aldim. Hani liselilik digerlerine gore imtiyazliydi?.

Osman kardesim sende sitem ediyorsun, klup uyeliginden umudu kestim diye. Yahu tribunden en az 10 senelik arkadasin klup icinde gorevli. Bir acip sordun mu nasil olacak diye? Adamin onune gelse uye basvurusu seni mi secer, yoksa bir mezunu mu?

Ve samimiyetle daha baska bir sey soyleyeyim. Klubun icine girdikce , Genel Kurullara girdikce , olaydan soguyorsunuz. Bu yalniz bizim icin degil, butun klubler icin gecerli. Iktidarcilik oyunundan zevk duymuyorsaniz, uyelik pekte bir halt degil. Hayatimdada Kalamisa gitmisligim yok. Aday toplasan 3-4 kere gittim (ki ilkinde daha uye degildim)Zaten adayada parayi bastiran herkes gidiyor.

Ayrica yukarida suclanan Sukru Ergun son derece samimi, duyarli ve iyi bir Galatasaraylidir. O Yonetim Kurulundaki en sevdigim insanlardan biridir. Hakkinda yazilanlari kiniyorum.
NO ADNANS, NO CRY !!
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

GS lisesinden mezun olanlar klube kayit konusunda oncelik taninirlar ama aidat odemeseler bile atilmazlar. Bunu ben soylemiyorum. 10 kusur bin kayitli uye var. Bunlarin yuzde 80'ni liseli. Bakin bakalim yuzde kaci her sene aidatini vermi$. Bu bir.

Ikincisi Ultra Aslan denilen zevat tamamen bir asalak grubu. Tam bir yeniceri kavrami ile yaratilmi$lar. Yonetimin ulufesi ile trubunlerde eli sopali e$kiya. Haracla ya$adiklarini soylemeyen kalmadi. Yani bu da iki.

Yonetimde agabey karde$ dayani$masi adi altinda gugu$ oynanip dedigim gibi E5 karayolunda kenefin temizliginin sorumlulugu bile verilemiyecek kadar kabiliyetsizler adam yoklugu adi altinda secilip secilip durmaktalar. Bu sorun dernek yapisidan filan degil. Duzenin tamamen bir kalt yapisi olmasi yuzunden. Bu da uc.

Bu zaafi yakalayan acikgozlerde kom$uda pi$er bize de du$er tela$i ile dergidir, mudurluktur, basin ili$kisidir falan filan ile yemlendirilmekteler bu da dort.

Bunlarin degi$ecegini sanmiyorum. Cunku bunu yapacak dirayetde genc bir nesil gelmiyor. Onlar da ya$lilikta bu duzenden belki bize de bir $eyler du$er diye du$unmekteler herhalde. Bu da be$.
Last edited by Cengiz Akgun on Tue Mar 13, 2007 10:54 pm, edited 1 time in total.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Alpay Dedeoglu wrote:Hic kuskusuzki lise klub icin cok zengin ve bereketli bir insan kaynagidir, ama kendi aralrindaki dayanismalari digerlerini disarida biraktigi icin ayirimcilik olarak gorulur.
...
Buna kafatascilik deyin, geleneksellik deyin , Bundan ozelikle genc ve orta yasli liselilerde son derece sikayetcidir.
Diger ifadelerine itirazim yok ama, bu ikisini ayrica mercek altina almak istedim Alpay.

Arastirdim da usenmeyip, sayisal olarak durum nedir, ne civarlardadir diye. 2006 yilinda, 100 kisi almis lise. Bu sayinin seneden seneye cok degismedigini varsayaraktan, ve 17 yas mezuniyet, ortalama yasam suresi 72 yas hesabindan, asagi yukari 55 kusak mezun hayatta. 5500 kisi ediyor, %100 mezuniyet oraninda, yukardaki sayiya gore. Bunlarin kacta kaci kluple ilgilidir, veya aileden bir kisi GSL'li olunca, aileyi toptan GSL kokenli saymak gerekir mi filan gibi durumlari gerek gorursen aciklarsin.

Benim asil vurgulayacagim nokta, bu sayinin kaca cikacagindan cok, senin de dedigin durum. Genc ve orta yasli liseliler, Cengiz Hocam'in da degindigi kisir donguyu kiracak, su klubu hakettigi gibi yonetecek bir ekip cikarma zenginligini gosterebilmis degil benim gordugum. Zaten, beni GS'li olarak, en cok uzen seylerden birisi de o. Baska nerde olursa olsun, "10'da 7 basarili(?!)" Canaydin'i 2 kere daha sececek, ve/veya onun secilmesine engel olacak bir ekip cikaramayacak genel kurul.... kusura bakma ama, "zengin ve bereketli" sifatlarini haketmiyor.

Yanlis anlama, direk lisenin mezunlarina degil bu lafim. Ama onlarin, klup yonetimine katilan kismi, dayanismalari ne derece guclu olursa olsun.... bilemiyorum ya bir lider eksikligi cekiyorlar, ya da, "yasli" liselilere karsi, "alaylilarla" birlesip daha "aklin yoluna" uygun bir ekip cikaracak olsalar, koklerine mi ihanet ettiklerini dusunuyorlar mesela... Bilmiyorum... sen soyle, o genc ve orta yasli liselilerin bu zinciri kiramama nedenini...
Özgür
Mehmet Marsan
Posts: 1946
Joined: Sun Oct 27, 2002 12:52 pm
Location: Washington D.C.

Post by Mehmet Marsan »

Ozgur Huseyinoglu wrote:Arastirdim da usenmeyip, sayisal olarak durum nedir, ne civarlardadir diye. 2006 yilinda, 100 kisi almis lise. Bu sayinin seneden seneye cok degismedigini varsayaraktan, ve 17 yas mezuniyet, ortalama yasam suresi 72 yas hesabindan, asagi yukari 55 kusak mezun hayatta. 5500 kisi ediyor, %100 mezuniyet oraninda, yukardaki sayiya gore. Bunlarin kacta kaci kluple ilgilidir, veya aileden bir kisi GSL'li olunca, aileyi toptan GSL kokenli saymak gerekir mi filan gibi durumlari gerek gorursen aciklarsin...
Ozgur,

Dun saat 5 civari LigTV'de Bulent Tulun'u 5 dakika kadar seyrettim. Lisenin senede 140 mezun verdigini (100 kisi alip 140 mezun buyuk basari), bunun 25-30 kadari klube uyelik haklarini kullandiklarini soyledi. Toplam uye sayisinin %3 sayisi kadari yeni uye alinabilirmis. Oncelik Liselilerde, ikinci uyelerin coluk cocugu, ucuncu eski sporcular, geri kalan disardan oluyormus. Dogruluk derecesine kefil olmam zor. Arastirip dogrulari buldugunu veya olayi sapitma gayreti olup olmadigini bilemiyecegim. Malum Ribery olayini cozmeye salismisti.
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Mehmet Marsan wrote: Oncelik Liselilerde, ikinci uyelerin coluk cocugu, ucuncu eski sporcular, geri kalan disardan oluyormus.
Ucuncu eski spocular mi? Yani GS takiminda (hangi dal olursa olsun farketmez) oynayip hizmet vereceksin o formayi profeyonel de olsa terleteceksin ama klube uye olma sirasinda liseden yeni mezun olanlarla eski uyelerin burnu sumuklu cocuklarinin arkasinda ucuncu siradasin. Bunda bir yanli$lik olmasin sakin. Evet evet bir yerlerde tuzuk asiliydi resmi sitede mi nerde ama Turkiyede tuzugun buzukten farki olmadigini bilmez gibi konu$mayin (ne dedigimi anla$ilmi$tir herhalde )

Bir ikinci bu uye olan liseliler ve bunlarin cocuklari aidatlarini verirlermi imi$ diye bir bakmi$lar mi? Kombineye para vardir da aidata yoktur.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Mehmet Marsan
Posts: 1946
Joined: Sun Oct 27, 2002 12:52 pm
Location: Washington D.C.

Post by Mehmet Marsan »

Cengiz Akgun wrote:
Mehmet Marsan wrote: Oncelik Liselilerde, ikinci uyelerin coluk cocugu, ucuncu eski sporcular, geri kalan disardan oluyormus.
Ucuncu eski spocular mi? Yani GS takiminda (hangi dal olursa olsun farketmez) oynayip hizmet vereceksin o formayi profeyonel de olsa terleteceksin ama klube uye olma sirasinda liseden yeni mezun olanlarla eski uyelerin burnu sumuklu cocuklarinin arkasinda ucuncu siradasin. Bunda bir yanli$lik olmasin sakin. Evet evet bir yerlerde tuzuk asiliydi resmi sitede mi nerde ama Turkiyede tuzugun buzukten farki olmadigini bilmez gibi konu$mayin (ne dedigimi anla$ilmi$tir herhalde )

Bir ikinci bu uye olan liseliler ve bunlarin cocuklari aidatlarini verirlermi imi$ diye bir bakmi$lar mi? Kombineye para vardir da aidata yoktur.
Sporcular ucuncu dedigine eminim. Daha once atlami$$im, sporu GSde birakan sporcular olacak. Yani Okan uye olabilecek ama senelerin kaptani Tugay ucunculuk siralamasina bile giremiyor.
Alpay Dedeoglu
Posts: 1923
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:14 pm

Post by Alpay Dedeoglu »

Sevgili Ozgur,
senin sahsinda herkese cevap vermek istiyorum. Konu o kadar karmasık ve yogun ki hic durmadan 3 saat konusupta hala soyleyeceklerimin sadece bir kismini soyledigim icin , eksik bilgilendirip yanlis anlasilmaktan korkarim.

Ilk once Mehmet Marsan'a cevap vermek isterim.
140 mezun yillarin ortalamasi olup, son yilda 100 veriyor olabilir. Mesela benim devrem istisnai olarak 250 + mezun vermistir ve gerek cemiyet secimlerinde , gerekse klup secimlerinde agirligi vardir.
Sonra gerek Bulent Tulun, gerekse SukruErgun iyiniyetle calisan , duyarli ,Glatasaraylilardandir. Politik davranmayip, acik yureklilikle konustuklari icin hakketmedikleri saldiriya ugruyorlar. Esas namussuzlar her devrin adami olupta kaliptan kaliba girenler.

Gelelim eski sporcularin alimina . Ismi lazim degil, GSden hos sekilde gitmemis ama katkida bulunmus bir sporcu klub uyeligine kabul edildi.
Cunku edenler onu tribunden yillarca seyretmis kisilerdi ve uyeligini geri cevirmeyi tuzuge ragmen vicdanlari elvermedi. Bu ve birsuru ornekte
oldugu gibi sporcularinonceligi olmustur.


Ilkonce liseliler herkesin sandigi gibi homojen bir kutle degil. Bir suru
arkadas gruplari var ve her adayin listesinde ve destekleyenleri arasinda cesitli degisik sebeplerle bulunuyorlar. Devre farki, yatili gunduzlu okuma,
kizerkek olma, Beyoglunda Ortakoyde okuma, sporcu olma - trıbunden gelme falan gibi bir suru kritere gore dagiliyorlar.

Tabii iclerinden iyi bir yonetim cikamamasinin sebebi ilk basta Turkiyenin sosyo-kulturel durumu. Genede su zamana kadar emsalleri arasinda iyiler.
Bizden Ali Sen- Aziz Yildirim-Serdar Bilgili-Demrioren gibi adamlar ve olusumlar cikmaz. En azindan bu iyi bir sey. Sonra kongre dinamikleri cok farkli. Orda bir oyun var ve onun kurallari farkli. Ogrenip
domine etmek icinse uzun yillar icinde olmak gerekiyor.
Ekmek derdinde, akli basinda adamin sabrini ve cuzdanini
cok zorlar. Sonra bir Divan Kurulu olayi var. Vizyonu belirleyen dinamiklerden bir tanesi. Ve orada
Ozhan Canaydian bir hedef verildi
''Klubun mali yapisini duzeltip borclari kontrol al ve stadi yap''.
Tribun istedigini yapsin, ne yaparsa yapsin,
bir ust hedef var ve GS'nin yasamasi
icin ilk once bu halledilemeli.
Nasil GS'de sezon devam ederken antrenor kovulmazsa,
buyuk bir hedefe varmak icin belli bir kredi verilir.
Ve boyle bir yukun altina girebilecek ve maceraya atilmayacak
insan Canaydin goruldu. Ve hakikaten baskasi yoktu
ustelik kongreyi ve uyelik yapisini cok iyi bilen,
24 saat bununla yasayan, bir manevra ve strateji ustasiydiki
bu birkacdonem surebilecek hedefe ulasmak icin ayakta kalabilsin.
Burada kendi fikirlerimi belirtmiyorum sadece durumu betimliyorum.


Evet zengin ve bereketli potansiyel bu dernek yapisiyla ve kemiklesmeyle
bir sey yapamiyor. Ama en azindan seviyeyi dusurmuyor, en azindan medeni olabilme kistasini ayakta tutuyor, en azindan saygi ve sevgi etigini koruyor, en azindan klubu bir maceraya sokmak istenmesi durumunda bir refleks gosteriyor. Cunku biz o yapiya cogumuz 11 yasinda girdik, cogumuz yatili olduk, ve GS'ye ve kurumlarina baglilik ogretildi ve verildi. Sahipleniriz, koruruz , ve bagliyiz. Cunku daha cocukken kisiligimiz gelisirken sistematik olarak bunu aldik. Oyle bir lisedeki okudukki turistlere icinde tur duzenlendigi, Anadoludan insanlarin gelipte kapisinda resim cektigi, 500 senelik bir kurum. Hic unutmam rahmetli Cicek sevki yuruyebildigi son zamanlarinda okulun onune gelir, selam cakar , saygi durusunda bulunurdu. 15 dakika , yarim saat oylece dururdu. Bunun 11 yasindakibir cocugun kafasinda biraktigi ize bakin.

Bana kalsa bu dernek yapisiyla bir futbol klubunun yonetilemedigi ortada.
Futbol bolumu gayrimenkulu ile uluslararasi bir sirkete girisimciye satilsin ve profesyonel olarak yonetilsin. Boyle yonetilemedigini gormek hakikaten buyuk bir izdirap kaynagi.

Gene daha bircok seyi sigdiramadim ve gene korkarim yanlis ve eksik anlasilacagim.
NO ADNANS, NO CRY !!
Murat Biricik
Posts: 1755
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:32 pm
Location: Yesilyurt - Ist

Post by Murat Biricik »

Eski uyelerinin burnu sumuklu cocuklarından biri sıfatıyla GS Spor Kulubune uye olan bendeniz, Alpay Dedeoglu nun yazdıklarına katılıyorum. Ozgur Huseyinoglu nun bahsettigi “.....klubu hakettigi gibi yonetecek bir ekip cikarma zenginligini gosterebilmis..” olmamak ve “….Canaydin'i 2 kere daha sececek, ve/veya onun secilmesine engel olacak bir ekip cikaramayacak genel kurul.... kusura bakma ama, "zengin ve bereketli" sifatlarini haketmiyor…” yorumu sadece GS a ait degil; bu olgu bizim toplum yapısı ve kulturumuz ile ilgili.

GS kadar “zengin ve bereketli” bir topluluk bir yana, universitelerdeki en basit Mezunlar Dernegi secimlerinden tutun, TUSIAD ın son secimlerine kadar bu tip hayalkırıklıkları, tekadamcılık ve politik oyunlar hep sahneleniyor.

Bahsi gecen yonetim profilinin ve seklinin olusamamasının yada zinciri kıramamanın bence bir dizi nedeni var. Birincisi Sn. Ali Uras, Sn. Ali Tanrıyar ve Sn. Alp Yalman nın baskanlık donemlerinde benim algıladıgım amator sporcu ve spor kulubu ruhuna dayalı “Baskan” profilinin, dunya futbol endustrisinin ozellik ile son on bes sene icerisindeki gelisimi ile, Turkiye de farklı bir huviyet kazanması.

Bu gelisim surecine parallel daha profesyonel, daha tecrubeli, daha spor kulubu yonetim bilgisi, tecrubesi ve beceri ustalıgı gerektiren “Baskan” profil ve secimleri yerine, Turkiye de futbol endustrisinin getirdigi rantı kendi cıkarına az yada cok kullanmaga calısan “Politik Baskan” profilleri dogdu/turedi. Bu profilleri ve yeni yuzleri zamanın SiirtSpor Baskanı Jet Fadıl dan baslayarak sıralayabiliriz. Koklu kuluplerimiz de bu surecten farklı sekillerde etkilendiler. Ezeli rakiplerimiz BJK daki Sn. Seba sonrası yonetimler ve bu donemler icerisinde yasanan hızlı uye alımı, takiben BJK kongrelerinde ucusan sandalyeler. FB deki AY sureci ve bu surec icerisindeki tek adamlılık gun bazında takip ettigimiz orneklemeler.

Bu surecin GS a yansımasına gelirsek; Alpay ın bahsettigi GS daki “zengin ve bereketli” genel kurul, gunun sartlarına gore daha profesyonel, spor kulubu yonetimi bilgisine sahip, tecrubeli yonetici secememekle beraber, kendi oz degerlerine saygılı adaylar arasından en iyisini secmege calıstı. Bu surecte hata yapılmadı yada birtakım kisiler bu yeni sistemden rant elde etmedi mi? Dogrulanmasa dahi 18 Milyon ABD dolarının maket stada harcandıgı, Avustralya dan 17,000 kisilik bir stadın getirilmesinin planlandıgı ve hicbir seyin realize edilmedigi bir is projesine en alakasız kisi dahi suphe ile bakar ve haklı olarak bir takım senaryoları spekule eder.

Bahsi gecen yonetim profilinin ve seklinin olusamamasının diger bir nedeni, hem kulup icerisinde buyuyen politik cekisme ve kutuplasmayı gozlemlemis hem genel spor etik degerlerinin yozlasması ve kaybedilmesi surecini yasamıs profesyonel yonetimin gerekliligine inanan kongre secmeninin mevcut sistemden uzaklasması, soguması hatta sisteme yabancılasması. Bu kutuplasmıs sistemi degistirmek icin yapılan birlestirici ve yapıcı hamlelerin destek gormemesi yada kisisel egolar yuzunden hasara ugraması kısır dongunun surekliligini saglıyor.

Zinciri kıramamanın bir diger nedeni de, kongre uyelerinin evrensel spor kulubu yonetimi ve sistemi ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmamaları. Bu kategoriye kendimi de dahil ediyorum. Onumuze konulan seceneklerden birine oy vermek yerine, son secimlerde nicelik ve niteligi daha cok aradık, aramaga basladık. Bu talep dogrultusunda adaylar kendi programlarını anlatmak icin, secim oncesi, toplantılar duzenlediler. En azından benim tanıdıgım cevrem son secimde her iki adayda da bu eksikligi gorunce “hasar kontrol” mantıgı ile oy kullandı. Ne Sn. Canaydın ne Sn. Sardan proje ve dusunceleri icin oy aldılar; buyuk bir cogunluk hasar kontrolu icin oy verdi.

Ozet ile zinciri kıramamanın, bana gore, bir temel toplumsal ve kulturel yapıya dayalı boyutu var. Bu bence kalıcı. Digeri futbol endustrisindeki yeni yapılanma/buyume sureci ve bu yapılanmaga uygun yonetici modeli cıkaramamız. Bence bu tedavi edilebilinir ve dogru modeli bunyemizde uygulayacagız. Uygulama nedeni ise GS kulubunun icinde bulundugu operasyonel ve finansal acmaz. Son neden ise kongre uyelerinin spor kulubu yonetimi ile ilgili bilgi eksikligi ve yapıcı onerilerin hayata gecirilmemesi. Bence bu konuda mesafe aldık ve alıyoruz. Genc ve orta gruba ek olarak yaslı diye adlandırılan grup icerisinde zinciri kırmaga endeskli bir hayli kalabalık bir grup var. Ben hem GS Lise mezunlarına hem farklı tanımlamalar getirilen buyuklerimize, iletisim eksikligi nedeni ile, haksız elestiri yapıldıgını dusunuyorum.
"Adnan Sezgin'in attığı her imzanın altına ben imzamı atarım. Bu mesleği en iyi bilen adam." ADNAN POLAT

"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı."
Osman Kiciman
Posts: 397
Joined: Wed Dec 24, 2003 10:22 am
Location: Atakoey, IstanbuI / TR

Post by Osman Kiciman »

Buyrun sahaya atilan bicaktan sonra bu da camianin bogrune sokulan bicak!

Image

Bu da yukarıda Cengiz Abi'nin uA'la ilgili yazdiklarina da cevap olacak benim bu kafatascı arkadaşa yazdıgım cevaptır! Alpaycım sorunun cevabı yazımda var. 10000 gayme / piyon vs vs vs ...

Serdar Dincbayli,

Her tur bilgiden yoksun, zaten karisik olan yonetimi daha da karistirmak ve taraftarla yonetimi karsi karsiya getirmek icin yazdiginiz maksatli yaziyi zar zor okudum.

Oncelikle adinizi ilk defa duydugum icin google da arastirma yapma ihtiyaci duydum. Acaba boyle biri gercekten var mi diye? Ve gordum ki epey bir suredir yazarlik yapiyor mussunuz. Ama maalesef adinizi ilk defa duyuyorum. Bu yaziyi isim yapmak icin mi yazdiniz???

Uzunca bir suredir icinde Liseli arkadaslarimizin da oldugu bir grupta mac izliyorum, adi da SultanS!! Size en iyi cevabi Liseli arkadaslarimiz bilahere verecekler!

Pankartlar Cumartesi yazildi ve sokuldu. Ama her ne hikmetse depodaki pankartlarla ilgili Bay Canaydin’a haber gitmis! Ve Bay Canaydin daha once de ASY de oynanan son macta hatira olsun diye oturdugu koltuklari evine goturmeye calisan insanlarin uzerine polisleri nasil saldirttiysa 2 gun once de ayni seyi yapti! Kadikoyde taraftarina yapilan zulume gikini cikarmayan Canaydin! Yani sadece kendi adi ile ilgili konularda Sahin kesiliyor beyfendi!

Gelelim yaziya.
Dakka 1 gol 1! Alaylilar diye Liseli olmayan milyonlarca Gsliyla alay mi ediyorsunuz? Liseye gidememizi yuzumuze mi vuruyorsunuz? Eger siz bu Liseden mezun olup da GS harici bir takimi tutmuyorsaniz size yaziklar olsun! Sizin gibi liseli Gsli olacagima bir hic olurum daha iyi! Gecmisten ve ates / gunes olayindan da mi ders cikarmadiniz?

Eylemler, icinde bir suru alt grubun da oldugu daha once koreografi ve dev bayrak organizasyonunu yapan ultrAslan tarafindan yapilmistir. İsterseniz sene basinda aldigimiz bilet faturalarini gondereyim? Maalesef kartonlar faturasiz alindi ama saticilarla yuzlestirebilirim sizi! Bu arada hepsi el yapimidir o pankartlarin! Eger parasal destek olsa keriz miyiz saatlerce tiner, sprey koklayalim??? FB deki gibi digital pankartlari dayardik burnunuza o vakit...

Araba mi? Bunu ilk kez duyuyorum. Gene fb ile karistirma durumu var, siz Fbli misiniz??? Malum fb reisi Sefa’nin arabasi vardir! Eger bu yazdiklarinizi kanitlayamazsaniz serefsizsiniz, yalancisiniz!!!

Tokmak bicak hikayesini gecin. Gsın yedigi komik gole tepki aniydi o, ama cok yanlisti. Atanin yeri tespit edildi, ancak kisi yakalanamadi. Maalesef Canaydin yonetiminde kuculen GS’ın stadinda kamera da yok!!! Belki atan da sizin gibi provokator bir Fblidir, ne dersiniz???

Asil bicagi atan / sokan sizsiniz camianin tam bogrune. Siz biz ayrimini baslatarak GS dusmanlarina, en basta basinizdaki Mehmet Yakup Yilmaz’a calistiginizin, rakiplerin ekmegine yag surdugunuzun farkinda degil misiniz? Dedim ya siz ya aleni ya gizli Fblisiniz!!! Umarim terfi de ettirilirsiniz



Bu da 12 saattir kendine gelen mailleri cevaplamak zorunda kalan yukardaki kişiden:

"20 yıldır basın camiasının içindeyim, çeşitli görevlerde bulundum. Anlatayıp sıkmayayım sizi. Öncelikle günceli takip ederseniz Mehmet Yakup Yılmaz ile 3-4 yıldır FANATİK Gazetesi'nin bir alakası yok.
1973 yılında Birch'ün son şampiyonluğuyla Galatasaraylı oldum. Yaşım 4'tü o zamanlar. 10 yaşındaki ağabeyim götürmüştü beni maça. Ek bilgi vereyim öz ağabeyim de alaylıdır. Biraz araştırırsanız maalesef bizim tribünlerde de rantçılar var. Ama dikkatli araştırın başınız belaya girmesin.
Paranızı kendiniz ödeyerek maçlara geliyor, etkinliklerde maddi yardımda bulunuyorsanız zaten yazımın hedefinin siz olmadığını da anlarsınız.
Şunu da bilin ki yıllar önce sizin geçtiğiniz yollardan geçtim. Beni tanıyan 40 yaşlarında liseli arkadaşınız varsa onlara sorabilirsiniz. Yazımın tek amacı herşey düzelmeye başlarken yapılan protestodur. Devam edin ancak lütfen futbolculara demoklesin kılıcını göstermeyin. Onlar sizlerin sandığından çok daha duygusal. Seviyeli eleştirileriniz için teşekkür ederim."

Evet Canaydın döneminde zirve yap(tırıl)an Kafatasci Liseciligin hazin sonuclari bunlar! Canaydin'i gunahlarindan arindirmak maalesef milyonlarca GSliyla ALAY etmekten geciyor :cry:
Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

Image

Kombine biletimiz olmasına rağmen maçlara gitmek içimden gelmiyor. Ama serde Galatasaraylılık var... Ne olup bittiği beni ilgilendiriyor. Canaydın - Polat tartışması, Liseli - Alaylı ikilemi...

Jupp Derwall’in hasbelkader Türkçe’ye çevirdiğim ünlü “Türkiye Anılarım” adlı kitabında bu konuyla ilgili dramatik bir gözlemi vardır...

Galatasaray, bir kaç maç arka arkaya kaybetmiştir. Derwall bazı yöneticilerle Divan Oteli’nin barında oturmuş sohbet etmektedir. Çok üzgündür Hoca. Hele seyircilerin üzülmesine daha çok üzülmektedir. Çünkü kulübün ekonomisinin de yönetiminin de taraftar temelinde oluşacağına inanır.

Yöneticilerden biri, başucuyla oradan geçmekten olan taraftarları göstererek Derwall’i teselli eder: “Boş ver bu güruhu Hocam! Gerçek Galatasaray biziz. Biz ne dersek o olur!..” Derwall kitabında bu durumun yıllar içinde değişmeye yüz tuttuğundan söz eder...

Aradan 20 yıl geçmiş... Ne dersiniz? Usta Hoca yanılmış mı, yanılmamış mı?..

Ali SAYDAM
Galatasaray futbol takımının başarısından başka birşeyin beni cezbetmediği düşünülürse, bu konuda pek fazla konuşmaya hakkım yok demektir :D

Murat veSelçuk beylerin yoğun propagandasından etkilenip bir PAF maçı için Florya'ya gitmeyi kafama koydum ama bir türlü denk gelmedi..

Klüp kimindirden ziyade, "Kim klube daha çok sahip çıkar?" sorusunun cevabı benim için daha önemli. Bu konuları fazla bilmediğim ve ilgilenmediğim için ahkam kesmiyorum ama benim naçizane mantığım diyorki: 11 yaşında Galatasaray Lisesinde okumaya başlayıp, Galatasaraylılığı kendi kimliğinin bir parçası haline getirmiş insanların Galatasaray sevgisi ve bağlılığı, -çoğu başarıya endeksli- benim gibi taraftarlardan, yada -istisnalar hariç- ne kadar profesyonel olduklarını zırt pırt vurgulayan sporcularınkinden çok daha derindir, çok daha fazladır diye düşünüyorum. :D

Yanılıyor olma ihtimalimde var tabi..

Aslında Galatasaray benimdir benim kalacak.. :D
Alpay Dedeoglu
Posts: 1923
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:14 pm

Post by Alpay Dedeoglu »

Osman Kardesim,

Serdari cok iyi taniyorum, iyi arkadasimdir, atakoyden, liseden(alt sinif),
askerden. Cok eglenceli, hafif kacik, ama mert ve iyi adamdir. Bizim MGC'nin biraz daha agresif ve delidolu olanidir.
Mesela senin anlayacagin sekilde soyleyeyim .Bizim Batuya cok benzer.
Sen Batuya herhangi birsey icin kizabilirmisin? Tabii ki hayir.
Uzun zamandir gorusemiyoruz Serdarla.
Dostluguna guvenilir adamdir. Tribunden gelmedir, sabahlayan takimdandir, iyi Galatasaraylidir. Bildigim tek sey en az benim kadar FB'yi sever. Adami tanimis olsan bu soylediklerine
cok uzulursun.Milliyet, Yakup Yilmaz konusunuda ben sana ayrica atarim ,
ama bilmeden, tanimadan cok buyuk ve yanlis bir suclamada bulunuyorsun. Ve yanlis, yanlis, yanlis. Cok ta cesur yurekli adamdir.

Adini yeni duymana gelince . Daha ziyade editor ve gazete yoneticiligi vardir. Muhabirlikte yapti. Kalemi sivri oldugu icin pek yazi yazdirilmadi.
Herkesin cok begendigi GS yazari İskender (paydardi galiba soyadi o da editor) (İskocun) iyi arkadasidir.

Uslubu sert olmus ama sordugu sorulari cevaplayamiyorsunuz. Belli ki hezayanla kaleme sarilmissin. Ayni seyleri bende soyledim ama daha yumusak ve usturuplu.

''Belki atan da sizin gibi provokator bir Fblidir, ne dersiniz??? ''. Boyle bir cumleyi senin yazdigina inanamiyorum.


Bu arada Serdar o tribun agalarinin gecmisini ve nereden nereye geldigini cok iyi bilir. Eylemler ultraslan tarafindan yapildi cunku ellerinden bedava verilen biletler geri alinacakti. Liseydi, oydu , buydu ,
hepsi hikaye. O tribunde sizler dayak yiyordunuz, buna bir son verilecekti,
yerine lise ve universite ogrencileri gelecekti. Simdi ne olacak , o biletler geri verilecek, ''Buyuk Baskan, yasasin lise''. Digerleride tribunde dayak yemeye devam edecek. Kullanildiniz, kullanilmaya devam ediyorsunuz.

Serdar bana sorsa ''Kim bu Osman? '' diye bende ayni sekilde senin hakkinda iyi seyler soyleyecegim. Belki tribunde yanyana bile geldiniz.
Cok onyargili yaklasmissin.
NO ADNANS, NO CRY !!
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Murat Biricik wrote:Eski uyelerinin burnu sumuklu cocuklarından biri sıfatıyla GS Spor Kulubune uye olan bendeniz, ".
Amerikalilarin "snotty nosed" deyiminden esinlinip burnu sumuklu diyerek ucu kime dokunur demeden soylemi$ bulundum. Patavasizlik para ile olmadigi icin yapiyorum boyle i$te. Gotu boklu demedim diye bir mazaretim de olamaz. Birden bu klupte spor yapmi$ eski sporcular eski uyelerin cocuklarinin arkasinda bekler lafini duyunca verdigim bir tepki. Profesyonel sporcu klup degi$tirebilir ama bu bizden gitti gibi bir mazaret te$kil etmemeli. GS eski bir sporcusu klube uye olmak isterse ba$ka bir klube uye degilse liseliyi filan beklemeden uye olabilmeli. Yeter ki o formayi $erei ile ta$imi$ olsun.


Uzun uzun yazilmi$ zincir niye kiralamaz bu Turkiyede sosyo-ekonomik toplumsal bir olgudur bilmiyor musunuza getirilierek. Muhakkak bir yerlerden duymu$ olabilirim ama hatirlamadigim icin belki de kendi icimden gelen bir ses var. Degi$im olmasini bekleyen once kendini degi$tirmeli. Topluma, ona buna bakmakdan once yapilmasi gereken ve ki$inin elinde olan $ey bu. Aman sen mi ben mi degi$tirecek bunu filan dendi mi olmuyor ve hicbir zaman da olmayacak. Evet Turkiyede siyaset alanina TUSIAD'a Universitelere bakin adam olan adamlar korkutulmu$ geri plandalardir. Ikincisi boylelerinin boyle bir parsaya da ihtiyaclari olmadigi icin lagima du$mek ya da cirkefi ustlerine sicratma korkulari ustun de geliyordur. Durum boyle olunca da kalibinin adami olamayanlara meydanlar bo$ kaliyor ama bunun sorumlusu onlar degil.

Uzun uzun yazmama gerek yok. Once bu kafayi degi$tirin. 40 ya$ini a$kin insanlarin bu olayi gormesi lazim artik. Divandi Sedirdi Sofa idi Kuruldu o idi bu idi ile bu olayi aciklamayi birakip sorumluluklarinizi ustlenmege ve bunu en yakininizda olanlara da devamli hatirlatmaya bakin. Kolay degil. Bir gecede bir ayda bir senede olmayacak belki. Ama cocuk coluk yeti$tiriyorsunuzdur. Onlara ornek olmaya bakin. Canaydin gibilerinin ust uste ucuncu kere ba$kan secilmesi hepinizin ayibi bu klupte; eger hakikaten denildigi GS degerleri digerlerinden farkli ise elbette. Bundan birer kongre uyesi olarak hicap duymaniz lazim. O kongrede benim dedigim degi$me olsa o secim adam yoklugunda adam diye cikartilan adaylarla ve ba$kan olabilme ehliyetinde olmadigi ya$ananlar ve ya$attiklari ile saptanmi$ ama hasar kontrolu yuzunden yine secilecek olan Canaydin'in adayligi ile o secim yapilamazdi. Dedigim gibi kendinizi degi$tirmediginiz surece gecen son iki kongrede gozlenen bu ayip gelecek kongrede de tekrarlanacak.

Cakiyi atan bulunamiyormu$ cunku stadta kamera yokmu$. Guldurmeyin beni.
Last edited by Cengiz Akgun on Wed Mar 14, 2007 11:12 pm, edited 1 time in total.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Post Reply