TÜRK TELEKOM ARENA (ASLANTEPE) (13 Aralık 2007 )

Moderator: Staff

Oguz C Yazici
Posts: 3
Joined: Sat Mar 13, 2004 5:45 pm
Location: Melrose, MA

Seyirci basina 2000 dolar

Post by Oguz C Yazici »

Ozgur Huseyinoglu wrote:Milliyet "ANKA" kaynakli verilmis asagidaki haber. Bu basligin altina geceyim dedim, bizim daha once obur baslikta konustugumuz teknik ozellikler konularina filan da degindigi icin:
TOKİ'den Galatasaray'a 100 milyon dolarlık stad!

ANKARA(ANKA)

Toplu Konut İdaresi’nin(TOKİ), Galatasaray Spor Kulübü’nün kullanımı için yaptıracağı Seyrantepe stadının 100 milyon dolara malolacağı bildirildi.
TOKİ, stad projesi için yapacağı ihaleyi bölme kararı aldı. İlk ihalede Ali Sami Yen Stadı satılacak. Ardından Seyrantepe projesi ihalesi gerçekleştirilecek. Böylece Galatasaray, 2009 yılı başında, 52 bin kişilik, üzeri açılır-kapanır ve tüm dünya şampiyonalarının yapılabileceği standartta bir stada kavuşacak.

İLK İHALEYE MART AYINDA ÇIKILACAK
ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onay vermesinin ardından Seyrantepe için harekete geçildi. Uygulanacak olan proje ihalesinin bölünerek iki aşamada yapılması kararı alındı. Ali Sami Yen Stadı için mart ayının sonunda ihaleye çıkılacak. İhalede stad, gelir paylaşımı modeliyle satılacak. Buradan elde edilecek gelir, Seyrantepe projesinin ayrıntılarında etkili olacak.
Ali Sami Yen ihalesiyle eşzamanlı olarak Seyrantepe projesi de sonuçlandırılacak. Seyrantepe Stadı, hak ediş ödemesi yöntemiyle gerçekleştirilecek.
Seyrantepe Stadı, 52 bin kişilik olarak inşa edilecek. Üzeri açılır-kapanır olacak. Maliyeti yüksek olduğundan kayar zemin yapılamayacak. Ancak sabit zemin üzerinde konserden, fuarlara kadar çeşitli organizasyonların yapılması için düzen kurulacak. Bu yöntemle stad, yılın en az 180 gününde çeşitli faaliyetlere ev sahipliği yapabilir olacak. VIP bölümü sayısı ve otopark kapasitesi gibi konularda ise henüz Galatasaray yönetimiyle TOKİ arasında anlaşma sağlanmadı. Elde edilecek gelire göre bu konular netleşecek.

KOLTUK BAŞINA MALİYET 2 BİN DOLAR
Stadın yapım işi maliyetinin yüzde 30-35’ini teknolojik aksam oluşturacak. Teknolojik aksam için dünyada uzmanlaşmış şirketlerden hizmet sağlanacak. Stad, tüm dünya şampiyonalarına ev sahipliği yapabilecek standartta yapılacağı için koltuk başına maliyet 2 bin ila 2 bin 200 dolar arasında gerçekleşecek. Ancak TOKİ, yapım işini Avrupa’daki şirketlerden daha ucuza malettiği için yüzde 20’lik bir indirim sağlanması öngörülüyor. Bu hesapla stad, 100 milyon dolar civarında bir rakama malolacak.
Seyrantepe Stadı’nın temeli haziran ayında atılacak. Tamamlanması için de 20-24 ay süre verilecek. Böylece Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün Galatasaray’ın kullanımına verdiği stad, 2009 başında lig maçlarına ev sahipliği yapmaya başlayacak.
Benim korkum, bizimkilerin yasal anlasma yap(a)mama becerisi dahilinde, anlasmalarda bir acik birakip, ASY'nin satisindan sonra, obur tarafin iptal olmasi ama... eh, bizimkiler o beceriksizligi yapsa bile, TOKI filan, camia tepkisinden korkup somurmeye kalkmaz herhalde oyle bir acigi!
Internette 5 dakikada yapilacak arastirma ile yaklasik stad fiyatlarina ulasmak mumkun. Bu basit arastirmadan sonra stadi seyirci basina 2,000 dolara nasil yapacaklarini cok merak ediyorum dogrusu. Bu cok amacli, luks locali, ustu acilir, uluslararasi standartdaki stad kartondan mi yapilacak acaba?

Bazi stad maliyet ornekleri:
- Dallas Cowboys, seyirci kapasitesi 80,000. Maliyet 1 milyar dolari gececek. (Bunun 325 milyon dolari City of Arlington odeyecek!!! Istanbul Belediyesi uyuma!) Bir kismi arazi, bir kismi nakit yardimi olarak. (kisi basina maliyet yaklasik 13,000)

- Washington Nationals seyirci kapasitesi 41,000. Maliyet 615 milyon dolar (kisi basina maliyet yaklasik 15,000)

- New York Giants seyirci kapasitesi 82,000. Maliyet 1.4 milyar dolar (kisi basina yaklasik 17,000)

- Cape Town (Guney Afrika) seyirci kapasitesi 68,000, maliyet 370 milyon dolar (kisi basina maliyet yaklasik 5,400 dolar)

Istanbul ile New York insaat maliyeti tabii ki ayni degil, ama aradaki fark 1/10 da kesinlikle degil.

Insaat maliyeti 100 milyondan 200 milyona (Bence 200 bile iyimser bir rakam) cikinca ne olacak? aradaki farki kim odeyecek?
Bu fiyat firladigi zaman ve proje burokrasi/finans cikmazina girerse, Ali Sami Yen de elden cikmis olacagindan, maclari Gungoren'de mi oynayacagiz?

Mehmet Marsan
Posts: 1946
Joined: Sun Oct 27, 2002 12:52 pm
Location: Washington D.C.

Re: Seyirci basina 2000 dolar

Post by Mehmet Marsan »

Oguz C Yazici wrote: ...Internette 5 dakikada yapilacak arastirma ile yaklasik stad fiyatlarina ulasmak mumkun. Bu basit arastirmadan sonra stadi seyirci basina 2,000 dolara nasil yapacaklarini cok merak ediyorum dogrusu. Bu cok amacli, luks locali, ustu acilir, uluslararasi standartdaki stad kartondan mi yapilacak acaba?

..
Bizde alt yapi, yol, toplu tasimacilik, oto park proje kapsamina girmedigi icin her sey daha ucuza mal olur. Ayrica kalitesiz mal kullanarak masraflar dahada dusurulur. Insaat basladiktan sonra butce yetersizligi meydana cikinca baska kisitlamalarda yapilir, proje kapsami daraltilir. Mesela ustu acilir kapanir olmasina luzum yok denir. Sonunda klubun eline sagi solu kirpilmis alt yapisi eksik, yolu, oto parki olmiyan bir beton yigini teslim edilir. Basbakan acilis kurdelesini kesmeyi ihmal etmez.

Tolga Girici
Posts: 2806
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:07 pm
Location: Ankara - Yas:29
Contact:

Post by Tolga Girici »

Iki haftaya kadar ihale yapilacakmis. Resmi sitede nedense iki satirlik bir haber olarak verilmis.
Seyrentepe İçin 15 Mart'a Kadar İhale

Anadolu Ajansı'nın yayınladığı haberde ''TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Seyrantepe'de 52 bin kişilik, üstü açılır kapanır özelliği olan stadyumun yapımı için en geç bu ayın 15'ine kadar ihaleye çıkacaklarını söylediği'' bildirildi.

Fatih Mutlu
Posts: 625
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:57 pm

Post by Fatih Mutlu »

Tolga Girici wrote:Iki haftaya kadar ihale yapilacakmis. Resmi sitede nedense iki satirlik bir haber olarak verilmis.
Seyrentepe İçin 15 Mart'a Kadar İhale

Anadolu Ajansı'nın yayınladığı haberde ''TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Seyrantepe'de 52 bin kişilik, üstü açılır kapanır özelliği olan stadyumun yapımı için en geç bu ayın 15'ine kadar ihaleye çıkacaklarını söylediği'' bildirildi.
acaba iki satirla gecistirilmesinin toki baskaninin demecinin devaminda su ifadelerin gecmesinin de etkisi var midir:
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar wrote:Stadyumu Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü için yapacağız. Onlar artık Galatasaray ile ne yapar bilemiyorum
yani bir nev'i, galatasaray'i muhatap almiyor toki. daha onceki aciklamalarda, galatasaray'in da bu olaydaki taraflardan biri oldugunu belirtmisti.

Alpay Dedeoglu
Posts: 1923
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:14 pm

Post by Alpay Dedeoglu »

NO ADNANS, NO CRY !!

Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Post by Hasan Tezcan »


Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

Seyrantepe resmen Cim Bom'un
Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı ile Seyrantepe arazisini takas etmek amacıyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) ile bir protokol imzaladı.

20.04.2007 16:24

GSGM'nin Kızılay binasındaki toplantı salonunda gerçekleştirilen imza
törenine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, GSGM Genel Müdür Vekili Mehmet Atalay, Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın ile Galatasaraylı yöneticiler Işın Çelebi ve Prof. Dr. Mehmet Helvacı katıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, yaptığı konuşmada, Seyrantepe
arazisi üzerine Galatasaray tarafından yapılması planlanan stadyumla ilgili resmi sözleşmenin imza töreninde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Şahin, şöyle konuştu:

''Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı ile Seyrantepe arazisinin takas edilmesine
ilişkin GSGM ile bir protokol imzaladı. Bu protokol gereği Seyrantepe arazisi
üzerine yapılacak olan stadyumun kullanım hakkı Galatasaray'a verilmiş oluyor.

Bu sözleşmenin hemen akabinde de GSGM, Toplu Konut İdaresi ile Ali Sami Yen Stadı'nın yerine konut yapılmasına ilişkin bir protokol imzalayacak. GSGM ile Galatasaray arasında Türk futbolu için böylesine hayırlı bir sözleşmenin imza töreninde bulunmaktan büyük mutluluk duydum.''

GSGM Genel Müdür Vekili Mehmet Atalay da protokolu imzalarken, bu stadın
Türk futbolu için büyük başarılara vesile olmasını dilediğini ifade ederek,
şunları söyledi:

''Bu stattan hem Galatasaray'ın hem de Türk futbolunun çok başarılı sonuçlar
almasını temenni ediyorum. İnşallah bu statta Galatasaray, daha önce kazandığı UEFA Kupası gibi büyük başarılara imza atar.''

52 BİN KAPASİTELİ OLACAK

Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın ise Türk sporu ve Galatasaray
camiası için çok önemli bir anlaşmayı imzaladıklarını dile getirerek, ''Türk
sporu için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Mayıs sonu itibariyle ihalesini
bitireceğimiz ve 24 ay sonra da tamamlanması planlanan stadın günümüz
teknolojileriyle 18-20 ay arasında bir sürede biteceğini tahmin ediyorum. Bu
stat, Türk sporuna hizmet edecek bir stat olacaktır'' dedi.

Canaydın, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yaşanan bazı sıkıntıların kendileri
için büyük tecrübe olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''52 bin kapasiteli bu stadın çok amaçlı olmasını, 35 gün değil 100 günlük
bir kullanımı olmasını istiyoruz. Olimpiyat Stadı'nda yaşadıklarımızı örnek
alarak Seyrantepe'nin yan yollarının yüzde 70'lik kısmını inşaata başlamadan
tamamlattık. Metro'nun son istasyonunun da stadın orada olacağını ve bu metrodan saatte 45 bin kişinin taşınacağını yetkililer söylüyorlar. Bu istasyonun da stadın bitiminden önce tamamlanacağını yine yetkili ağızlardan öğreniyoruz.''

Özhan Canaydın, ''52 bin kapasiteli stadı doldurabileceğinizi düşünüyor
musunuz'' diye soran bir gazeteciye ise ''80 bin kişi kapasiteli Olimpiyat
Stadı'nı doldurmuş bir kulübüz. 52 bini de rahatlıkla dolduracağımıza
inanıyorum'' karşılığını verdi.

Canaydın, görev süresinin dolacağı 2008 yılına kadar Galatasaray'ın başında
kalacağını sözlerine ekledi.

A.A.
Büyük başkanın büyük başarısı..

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Ismail Gezer wrote: ....

Büyük başkanın büyük başarısı..
I$e beyim i$e diyeceksin Ismail. Red Kit'de bir Avarel vardi. Hala Red Kit satiliyor mu bilmem. Dalton karde$lerin en uzun boylusu idi. Bu rolu gayet guzel oynuyor Ozhan bey.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Burak Sağlam
Posts: 94
Joined: Fri Apr 14, 2006 2:49 pm
Location: İstanbul

Post by Burak Sağlam »

Cengiz Akgun wrote:
Ismail Gezer wrote: ....

Büyük başkanın büyük başarısı..
I$e beyim i$e diyeceksin Ismail. Red Kit'de bir Avarel vardi. Hala Red Kit satiliyor mu bilmem. Dalton karde$lerin en uzun boylusu idi. Bu rolu gayet guzel oynuyor Ozhan bey.
Cengiz Abi unuttuğunuz bir şey var Özhan bey hem avarel hem joe'nun özelliklerini bir arada bulunduruyor.Malum bu kadar KURNAZCA! planları avarel yapmıyordu :)

Levent Guntay
Posts: 614
Joined: Tue Oct 22, 2002 5:02 pm
Location: Maryland, USA

Post by Levent Guntay »

Ismail Gezer wrote:
Seyrantepe resmen Cim Bom'un
Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı ile Seyrantepe arazisini takas etmek amacıyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) ile bir protokol imzaladı.

A.A.
Neyin takasi yapilmis anlayabilmis degilim. Ali Samiyen arazisi GS'yin olacakti zaten cikan son kanuna gore. Ust kullanim hakki zaten var, yeni stad gundemde olmasa stad ve arazi tapusu ile GS'a devredilecekti. Bunun otesinde Seyrantepe'de oldukca genis bir arazide ust kullanim hakki vardi Galatasaray'in. Yeni yapilacak stad Seyrantepe arazisinin 4'te 5'te biri buyuklugunde bir arazide. Geri kalan arazi ve Ali Samiyen arazisi aynen TOKI'ye devredilecek. Ve bunun ustune yalnizca Seyrantepe'de 49 sene ust kullanim hakki var. Tapu falan yok.

Yani arazi kullanim hakki ve sahipligi olarak cok buyuk bir kayip gozukuyor. Ama yeni yapilan staddan yilda 50 milyon dolar gelir gelecegi soyleniyor. Yani kulup cebinden para cikmadan senelik 50 milyon dolar kazanma firsatina sahipse, bu arazi kaybini fazlasiyla telafi edebilir bir kac senede.

Eger insaat kisa zamanda baslarsa belki loca ve kombine satislarina erkenden baslanabilir.

Beni endiselendiren, senelik 50 milyon net gelir elde edebilir mi GS bu staddan. Zannetmem, biraz zor acikcasi.

Ikinci endiselendigim konu, 50 milyon tahmini kabaca gercekse, Fenerbahce ve Besiktas bu ise inanilmaz bir tepki gostereceklerdir. GS muazzam bir finansal kaynaga kavusacak, fark acilabilir iki kuluple de. FB'nin devlet kademelerinde BJK nin ise is cevrelerinde cok guclu adamlari var. Bu ise comak sokmak icin elinden geleni yapacaklardir. Stad bitene kadar dava ustune dava acilirsa, insaat yarim kalip durursa mahkemelik olursa gercekten cok yazik olur. Ama boyle olmasi icin cok ugrasacaklar.

Stadi dikilmis haliyle gormeden sevinmek icin erken.

Yonetim eski stadi gelire cevirmek icin simdiden projeler yapmali. Gerekirse tuglalar tek tek paketlenip hediye olarak satilabilir, Avrupa ulkelerinde oldugu sekilde.

Stad yikilmadan once son kez eski stad anisina konserler ve maclarla gelir
artirilmali.

Stadin isim hakki ise guzel bir planlamayla akilli bir anlasmayla devredilmeli. Anlasma cok uzun tutulmamali ilk basta.

Sponsorluk anlasmalarinda umarim basketboldaki hatalardan ders alinir. Besiktas gibi son bir iki senede basketbolda basarilar yasamis bir takima bize onerilenin neredeyse uc kati verildi. Gs belki zordaydi ama Galatasaray gibi Turkiye'nin en guclu isimlerinden birine onerilen bu teklif cok cirkindi ve GS ismi cok ucuza satildi.

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Levent Guntay wrote: ..
Beni endiselendiren, senelik 50 milyon net gelir elde edebilir mi GS bu staddan. Zannetmem, biraz zor acikcasi.
.
Yok canim elbette bu 50 milyon hayal urunu. GS'yin ASY topladigi kalabalik mac averajina gore 15 bin ki$inin altinda diye kac kere yazildi cizildi. Bunun yarisina yakinida yonetimin eli ile besleme bedavaci capulcular. Nasil oluyorda boyle hayal icindeler Allahin dagina her sene 50 milyon dolar gelir getirteceklerine. Canaydin mi yapacak? Kendi korkudan maca gidemeyen adam yahu.

Loca imi$. Oldu. Her sene acaba Avrupaya cikacak mi diye fal acilan takima i$I yokta enayiler boyle olukla para akitacak ve loca alacak. Siz paraniz olsa alir misiniz?

GS'yin stada filan ihtiyaci yoktu seyirci acisindan. ASY dolduramayan bir klubun buyuk bir stad hayali ayrani yok icmeye hesabi oluyor nereden baksan. Stada adami ceken takimdir. Istersen Tac Mahal yap. Hasan $a$'i mi seyretmege gelecek millet yoksa Cihan'i mi? Evet ASY yeri mac zamani trafik konusunda bayagi sIkIntI yaratan bir yer. Ama yanindaki likor fabrikasini aldik bilmem ne yaptik laflarindan sonra boyle bir takas sonucu buyuk i$ ba$ardik kadrimizi bilin diye anca andavalilar kar$ilarindakileri aptal sayarak ovunurler. Bu da buna bir ornek. Yarin Floryayi verir $ile yolu uzerinde dagda bir yer alirsa Avarel hic $a$mayin.

Bir gun sinemamiza elinde bir canta ve icinde cafcafli saatler olan biri gelmi$. Ben de yoktum. Rahmetli babam kanmi$. Kolunda cok guzel $imdi antika sayilacak babasinin hatirasi Omega bir saati vardi. Bizim makinist Metin de heveslenmi$ o da kolundaki Hislon'u cikarip vermi$ bu cafcafli saatlerden birini takmi$. Neyse ben ve karde$im gelip olayi gorduk. Bayagi hayiflandik. Sunnetimizde dedemizin taktigi Nacar marka takvimli bilmem kac jewelli saatlerimiz vardi. Adam madeni buldu ya. Bir hafta sonu yine damladi. Ben de ya lise sondayim ya da universiteye ba$ladi idim galiba. Hemen ici kirmizili birini secip Nacar'i verdim. Kerde$im de ye$il kadranlisini aldi. Sonra rahmetlinin akli ba$ina gelmi$. Saatci arkada$i vardi Beyoglunda. Film almaya gittiginde ugrami$. Omegayi yikar yaglardi. Kolundaki saati ona gostermi$. Aman Fikret agabey ne yaptin yahu o canim Omega'yi verip bunu mu aldin. Dur bak sana $unun icini acayim demi$. Acinca icindeki bir iki carkin naylon oldugunu gostermi$. Bunlari Hong Kong'tan kilo ile alip getiyorlar. Aman gorursen o adami al geriye Omega'ni demi$. Seninki yuzunden du$en bin parca geldi eve. Fena halde duzulduk oglum ama ben o e$eoglu e$egi geldiginde benzetecem dedi. Bir daha ne gelen var ne de giden. Bizim Sivasli makinist Metin ise babama. Fikret agabey ben Sivastan ciktim ortaokul bile okumadim cahil adamim. Siz Istanbul'un gobeginde buyudunuz. Bak bu oglan yarin universiteye ba$layacak (ya da ba$lami$tim). Hadi beni kandirdi diyelim ya siz nasil kandiniz diye oglan kac gun soylendi durdu idi giden Hislon'un arkasindan. Annem ise "hatira hatira verilmez ki katira" gibi bir tekerlemeyi bana, karde$ime ve arkasindan da babami ima ederek maddi yonu di$inda manevi degeri olan bir $eyi bu kadar kolay berbat etmemize kah soylendi kah guldu. Canim saatlerimiz gitti idi dI$I cafcavli ama ici naylon di$li saatlerle takasla. Bunlarinki de bu hesap i$te.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Mehmet Gorgen
Staff Member
Posts: 6562
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:19 pm
Location: Bakirkoy-Ist
Contact:

Post by Mehmet Gorgen »

Cengiz Akgun wrote:.


.

Bir gun sinemamiza elinde bir canta ve icinde cafcafli saatler olan biri gelmi$. .
Cengiz abi, sinemanız olduğundan daha önce hiç bahsetmemiştin sanırım. Sinemanızla ilgili anılarınızı da bekliyoruz.

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Mehmet Gorgen wrote:
Cengiz Akgun wrote:.


.

Bir gun sinemamiza elinde bir canta ve icinde cafcafli saatler olan biri gelmi$. .
Cengiz abi, sinemanız olduğundan daha önce hiç bahsetmemiştin sanırım. Sinemanızla ilgili anılarınızı da bekliyoruz.
Bahsetmi$imdir ben de bu gevezelik olduktan sonra sen atlami$ olabilirsin. Anilara gelince yazsam roman olur. Ye$ilcam ve Abanoz sokak hatiralarini. 1970'lerin ba$inda TV cikip mertlik bozulunca zaten pek olmayan Turk sinemaciligi "Parcala Behcet" filmlerine ba$layinca rahmetli babam biyigi yeni terliyen bir iki hergelenin car$ida pazarda goz kirpip "Fikret agabey bu film o bicim mi agabey" dediklerinde sinirlenip bu ya$tan sonra kerhaneci rolu oynayamam demesi uzerine 1976 yilinda bitti. Sinemamiz once kiralik olarak oto yan sanayisine parca yapan atolye oldu. $imdi ise Istanbul Belediyesi'nin 5 sene kadar once gazabina ugrayip istimlak oldu ve ustunden yol geciyor.

Makinistligi de ogrenmi$tim. Ara sira bizim Sivasli babamla ati$ir i$i birakirdi. O zamanlar Metin'in gonlu olana kadar ya da yerine ba$kasini bulana kadar makine dairesine gecer film yapi$tirir ve Italyan mali saat gibi cali$an Provost makinemizi cali$tirmak bana du$erdi. Metin'in yerli yabanci filmlerden a$irdigi sahneleri buldumdu. Metin beldenin eski toprak gozu di$arda kalmi$ ya$lilarina bunu ara sira cuzi bir miktar bayram harcligi alarak gosteriyordu herhalde.

Sinema i$i iyi i$ti. Veresiyesi olmayan ve hele bayramlarda harcliklarini kapip babama ya gi$ede bilet parasi ya da bufede gazoz, findik fistik frugo parasi olarak teslim eden ayni filme iki hatta uc kere gelen cocuklar gozumun onune geldi. Peder'in keyfine diyecek yoktu o gunlerde. Paranin para oldugu o zamanlar banka gibi cali$irdi ekmek teknesi. Ama olayin nakit uzerine donmesi yuzunden i$ kendi haline birakilamazdi. Bu yuzden ne dogru durust bir bayramimiz ne de yilba$imiz olurdu. Ya babam ya da ben kalirdik i$in ba$inda. Dun ak$am ruyamda bana. sinemanin damini aktardim eskisinden daha iyi oldu dedi bana. Dedigim gibi sinemanin yerinde yeller esiyor halbuki.

Ben Amerikaya geldikten sonra sinamacilik i$i 1980'erin ba$inda yine kipridanir gibi olmu$. Annem "rahmetli baban bana bu i$i biraktirdiniz ne guzel para yapiyordu" filan demi$ti o yukarda soyledigi lafi soyleyen o degilmi$ gibi.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Levent Guntay
Posts: 614
Joined: Tue Oct 22, 2002 5:02 pm
Location: Maryland, USA

Post by Levent Guntay »

Cengiz Abi:

Cok begendigim filmlerden bir olan Italyan filmi "Cinema Paradiso"nun konusunu andiriyor anlattiklariniz, cok ilginc.

Mehmet Gorgen
Staff Member
Posts: 6562
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:19 pm
Location: Bakirkoy-Ist
Contact:

Post by Mehmet Gorgen »

Image
ASLAN ÖZHAN ABİ STADI

Post Reply