TÜRK TELEKOM ARENA (ASLANTEPE) (13 Aralık 2007 )

Moderator: Staff

Alpay Dedeoglu
Posts: 1923
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:14 pm

Post by Alpay Dedeoglu »

Gene tekrarlayayim. GOOGLE EARTH'den bakildiginda proportionel olarak
Istanbul'un merkezi Kustepe/Kucukkoy civari bir noktada. Gecekondu mahallesi . 4.levend Sanayinin arkalari.

Stad buraya maksimum 700 metre uzakta (kus bakisi), Tem'in obur tarafı.
SAnayi Mahallesi metro istasyonu devreye girecek 1-2 yil icinde. Daha da onemlisi bildigimiz Sisli Etfal hastaneside dahil olmak uzere bircok sey stadın civarına tasiniyor.Ust gecit baglantisi bitmek uzere. Enteresan baska bir nokta ASY 1.kopruye ne kadar uzaktaysa , yeni stadda asagi yukari 2.kopruye o kadar uzakta.

Stadi adam gibi yapsinlar , yol falan istemem, yuruyerek gidilir.

Ama herseyi ama herseyi Anti-Canaydincilara ve anti-fenerlililere borcluyuz.O kadar sise/sandalye atmasalardi, platformlar kurmasalardi,
gazetelere ilan vermeselerdi olur muydu hiç bunlar!!!!.
Mecidiyekoy meyhanelerinde, birahanalerinde cok calistilar cok.

Mehmet Marsan wrote:
Tan Erten wrote:Yine de 52000 yerine 40000 kisilik bir stad bize yeter de artardi bile. Maliyetler cok yukselirse, sanirim once acilip-kapanabilen cati, daha sonra da kapasitede indirime giderler.
Once alt yapidan fedakarlik edilir. Yollar, park yerleri cevre duzenlemesi ileri tarihlere vaad edilir. Kus gibi ulasilamaz bir stad haline dondurulur.
NO ADNANS, NO CRY !!

Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Görkem KIRGIZ wrote:Proje resmi gazetede yayınlanlandı
Resmi Gazete sitesinden detaylara ulasilabilinir...
Özgür

Hakan Yılmaz
Posts: 20
Joined: Thu Jan 18, 2007 12:10 pm
Location: karabük

ihale

Post by Hakan Yılmaz »

stad ihalesi 19 temmuzda imiş. seçimden iki gün önce.muhtemelen ertelenir. yada seçimden sonra ihale yenilenir. ihale sürecinde muhtemelen proje kırpılarak maliyet düşürülür.

ayrıca ali sami yenin 49 yıllık üst hakkının bedeli nedir acaba. istanbulda emlak fiyatlarında milyar dolarların konuşulduğu süreçte.

yönetimin bu olayda da kazık yemeye yakın olduğunu düşünüyorum.

sahip som'un bile kandırabildiği bir başkana güvenmek zor.

Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

Image

TOKİ, Sami Yen'e yapılacak proje ve Seyrantepe'ye yapılacak stat dışı inşaatla 560 milyon dolar elde edecek. Maliyet düşüldüğünde, TOKİ ve ihaleyi kazanacak olan müteahhit firmaya 150'şer milyon dolar kalacak..

TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar, Ali Sami Yen'de 34 bin 600 metrekare alan bulunduğunu hatırlatarak, "Belediyeden 3 emsal inşaat izni almaya çalışıyoruz. Böylece, 102 bin metrekare satılabilir alan çıkacak" dedi. Bayraktar, proje konusunda 8-10 firma ile öngörüşme yapıldığını söyledi. Seyrantepe'deki arazinin 46 bin metrekaresinde gelir amaçlı proje uygulanacağını kaydetti. 2 emsalli bu arazide, 92 bin metrekarelik inşaat gerçekleştirilebilecek.


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Galatasaray'ın yılan hikâyesine dönen Seyrantepe Stadı'nın ihalesinin tarihini ve projenin ayrıntılarını dün açıkladı. Açıklamalar, daha önce Seyrantepe'ye yapılacak olan stadyum için 'Bize pahalıya patlıyor' deyip ihaleyi erteleyen TOKİ'nin aslında bu alışverişten kârlı çıktığını ortaya koydu. TOKİ hem İstanbul'un göbeğinde Mecidiyeköy'de yapacağı proje hem de Galatasaray'ın yeni stadyumu orada yapıldığı için değer kazanan Seyrantepe'ye yapacağı projeden 300 milyon doları aşkın gelir elde edecek. TOKİ'nin açıklamasına göre, İstanbul Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı yerine 102 bin metrekarelik turizm ve ticari nitelikte inşaatın yanı sıra, aynı firmayla Seyrantepe'ye de stat dışında 92 bin metrekarelik inşaat yapılacak. Ali Sami Yen yerine yapılacak projenin metrekare satış fiyatının 4 bin dolardan başlayacağı göz önünde bulundurulursa, buradan en az 400 milyon dolarlık gelir elde edilecek. Bu alanın 2 bin metrekaresi Galatasaray'ın kendi mülkü olduğu için, 20 milyon dolarlık gelir kulübe kalacak. Seyrantepe'deki metrekare fiyatlarının da 2 bin dolardan başlayacağı öngörülürse, satıştan 180 milyon dolar gelecek.


MALİYET 147 MİLYON $
İstatistik Kurumu verilerine göre, lüks ticari inşaatta metrekare maliyetinin bin 8 YTL olduğu düşünüldüğünde, Ali Sami Yen'e yapılacak projenin maliyetinin 102 milyon 816 bin YTL , Seyrantepe'deki stat dışı inşaatın maliyetinin de 92 milyon 736 bin YTL olduğu hesaplanıyor. Yani, 2 inşaatın toplam maliyeti 195 milyon 552 bin YTL, yaklaşık 147 milyon doları buluyor. İki inşaattan elde edilecek toplam gelir olan 580 milyon dolardan inşaat maliyetleri ve Galatasaray'ın 20 milyon dolarlık payı çıkarıldığında geriye 413 milyon dolar kalıyor. Seyrantepe Stadı inşaatının da, daha önce yapılan açıklamalara göre, 100 milyon dolar olduğu düşünüldüğünde, TOKİ ile inşaat firmasına kalacak gelirin 313 milyon dolar olacağı hesaplanıyor. Bugüne kadar TOKİ, hasılat paylaşımı modellerinde yüzde 50-50 formülü uyguladı. Bu kural değişmezse, inşaatçı firma ile TOKİ'nin cebine 150'şer milyon dolardan fazla para kalmış olacak.

SABAH

Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Post by Ozan Ersoy »

Seyrantepe ihalesine rekor ilgi
Seyrantepe spor kompleksi ihalesi Perşembe günü yapılacak. İhale için yabancıların da yer aldığı 28 firma şartname aldı.

AA

ANKARA - Ali Sami Yen stadyumu yerine Seyrantepede kurulacak yeni spor kompleksinin ihalesi, 19 Temmuz’da, Ankara’da Toplu Konut İdaresi’nde (TOKİ) yapılacak. İhale için, şimdiye kadar aralarında yabancıların da bulunduğu 28 firma şartname aldı. Şartname alan firmaların 14’ünde yabancı ortak bulunduğu belirtiliyor.
Haberin devamı

Stadyumun kullanım şartları ve Ali Sami Yen’in tapu devrine ilişkin çıkan sorunlar nedeniyle bir süre geciken Seyrantepe Projesi’nde uygulama aşamasına geçiliyor. Perşembe günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek ihale kapsamında, Ali Sami Yen’in bulunduğu 34 bin 640,43 metrekare alanda “Kentsel Sosyal Altyapı Alanları” için en uygun teklifi veren firma, Seyrantepe’de spor kompleksini yapacak.

52 BİN KİŞİLİK STAT
Proje kapsamında, 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 3 bin araçlık kapalı olmak üzere toplam 4 bin 500 araçlık otopark yapılacak. Spor kompleksi, inşaatı tamamlandıktan sonra Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne devredilecek. Şartlı teklifin kabul edilmeyeceği ihalede, hasılat paylaşımına konu projeyi oluşturan mali unsurların yanı sıra, spor kompleksine ait avan proje, mahal listeleri ve maliyet verileri, firma ciro bilgileri, referansları dikkate alınarak TOKİ tarafından uygun görülenler, ikinci oturuma davet edilecek.

AÇIK İHALE OLACAK
İhale, Kamu İhale Kanunu kapsamında değil, TOKİ Satış, Devir, İntikal, Kiraya verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği uyarınca, “açık ihale” usulüne göre yapılacak. Yerli ve yabancı inşaat firmalarına ve bunların kendi aralarında ya da finans kuruluşlarıyla yapacakları ortak girişimlere açık olacak ihale, “uluslararası” nitelikte sayılmıyor.

Seyrantepe arazisi üzerinde yapılacak olan stadyum inşaatının tamamlanması için 720 gün süre verilecek. Bu sürenin dolması beklenmeden 120 gün önce, hasılat paylaşımına konu olan Ali Sami Yen Stadyumu’nun bulunduğu alan yüklenici firmaya teslim edilecek.

49 YIL GALATASARAY KULLANACAK
Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı ile Seyrantepe arazisini takas etmek amacıyla, Nisan ayında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) ile bir protokol imzalamıştı. Protokol uyarınca, Seyrantepe arazisi üzerine yapılacak olan stadyumun 49 yıl süreyle kullanım hakkı Galatasaray’a verilmişti. Seyrantepe’de Hazine’ye ait 120 dönüm arazi, stad yapımı için TOKİ’ye devredilmişti. Ali Sami Yen Stadı’nın yerine ise rezidans, ticaret ve kongre merkezi yapılması üzerinde duruluyor.

______________________________________________________________________

Tam 28 firma sartname almis. Bakalim Persembe'ye kac firma resmi olarak teklif sunacak?

Tam 28 firma! .... Bu ne bicim peskes? bu yukarda Ismail'in gectigi 500 milyon dolarlik rant olayi bu durumda akla yatmaya basladi. Buyuk rant var, butun herkes u$u$tu. Devletin kasasindan GS icin bes kurus cikmadan GS stadina kavussun da, ne olursa olsun. Insallah GS icin hayirlisi olur.

Ozan Ersoy

Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Ozan Ersoy wrote:49 YIL GALATASARAY KULLANACAK
Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı ile Seyrantepe arazisini takas etmek amacıyla, Nisan ayında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) ile bir protokol imzalamıştı. Protokol uyarınca, Seyrantepe arazisi üzerine yapılacak olan stadyumun 49 yıl süreyle kullanım hakkı Galatasaray’a verilmişti. Seyrantepe’de Hazine’ye ait 120 dönüm arazi, stad yapımı için TOKİ’ye devredilmişti. Ali Sami Yen Stadı’nın yerine ise rezidans, ticaret ve kongre merkezi yapılması üzerinde duruluyor.
Yahu, ben isin bu kisminda, ya biraz saf kalmisim, ya da, "wishful thinking" dedikleri hesap, iyimser/hayalci bir dusunce halinde imisim. Bu olayda, bize devlet kiyagi cekiliyor olan tarafi, simdiki ASY'de, Mecidiyekoy gibi merkezi bir yerdeki asil yeri bize ait olmayan staddaki ust kullanim hakkindan feragat edip, tamamen kendimize ait yepyeni bir stadimiz olacak diye dusunmekteydim. Burdaki de sadece ust kullanim hakki seklinde olacaksa, hakkaten de oyle aman aman bir kiyak soz konusu degil yani. Istanbul'un gayet merkezi bir yerinden (-) vazgecip, bu arada bir miktar stadsiz kalip (-), kendi cebimizden para cikmadan (+), daha yeni ve buyuk kapasiteli (+) bir stadin ust kullanimina sahip olmus oluyoruz. Gerci, tutup da 50 yil sonra, devlet "hadi cikin burdan" demeyecektir herhalde ama, yine de, karsilastirmali yaklasimda, Seyrantepe icin benim varsaydigim bir arti (+) ortadan kalkmis oluyor...
Özgür

Mert Tokman
Posts: 2581
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:18 pm
Location: Virginia, USA

Post by Mert Tokman »

Ozgurcum durum aynen acikladigin gibi ama 3 buyuk klubunde yoneticileri verdikleri demeclerde birgun (artik her ne gun ise bu - coook yillar yillar sonra) arsa tapularinin da kluplere devredilecegi yonunde mesajlar veriyorlar.

Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Post by Ozan Ersoy »

Ozgur Huseyinoglu wrote: Burdaki de sadece ust kullanim hakki seklinde olacaksa, hakkaten de oyle aman aman bir kiyak soz konusu degil yani. Istanbul'un gayet merkezi bir yerinden (-) vazgecip, bu arada bir miktar stadsiz kalip (-), kendi cebimizden para cikmadan (+), daha yeni ve buyuk kapasiteli (+) bir stadin ust kullanimina sahip olmus oluyoruz. Gerci, tutup da 50 yil sonra, devlet "hadi cikin burdan" demeyecektir herhalde ama, yine de, karsilastirmali yaklasimda, Seyrantepe icin benim varsaydigim bir arti (+) ortadan kalkmis oluyor...
Ben oyle oldugunu biliyordum ama benim derdim farkliydi: Uzun zaman devlet stat yapimi icin para verecek saniyordum. Bunun karsiliginin bir kismini da Mecidiyekoydeki arsayi degerlendirerek cikaracak, yani yine icerde (ekside) olacak saniyordum. Bu beni rahatsiz ediyordu. GS'in stadi vergi paralariyla yapilmamali. Ama ortada devlet mevlet yok. Parayi verecek ozel sirket, stadi yapacak ozel sirket, Mecidiyekoy'e residence yapacak ozel sirket, bir de bunun ustune devlete para kalacak, yani aslinda devlet GS sayesinde bu projeden kar edecek.

Nereden eminim butun bunlara? 28 sirketin basvurmasindan. Demek ki Mecidiyekoy'deki araziden muazzam bir gelir bekleniyor.

Bu duruma uyandigim daha bir kac hafta oncesidir. Ondan sonra da bu Sabah'in yazisi cikti.

TOKI bir ara sorun cikardi, bu proje cok pahali yapamayiz falan diye. Ben de diyorum ulen size ne, sizden para cikmayacak ki? GS'in stadi ne kadar ucuza cikarsa, TOKI arti yapacak sirkete o kadar para kaliyor da ondan. GS'in dikkat etmesi gereken bu. Umuyorum GS yonetimi anlasmalari yaparken proje kontrol ve denetleme hakkini istemistir.

FB'linin peskes meskes derdi de tamamen bos. Peskes cekilen bir sey yok, GS daha iyi bir stad icin taraftarini daha uzaga yollamayi secti. Yolun uzakligi yuzunden stadin dolup dolmayacagi hala risk coguna gore (bana gore degil) FB de Kadikoy'den cikip Umraniye'ye tasinmak isterse, ayni finansman modeliyle FB'ye Umraniye'de bir Barnebaue ya da San Siro dikilebilir. Kadikoyde bagdat caddesi zenginlerin hitap edecek muhtesem bir residence/alis veris merkezi yapilabilir. Hele hele Besiktas'in stadinin yeri paha bicilmez. Otel yapilir, neler yapilir neler. Ama ikisi de istemez. O yuzden iskembeden sallamaya devam ediyorlar. Amac sadece projeyi geciktirip GS'i zarara ugratmak. GS 40-50 milyon euro gelir getirecek stadina ne kadar gec kavusursa onlar icin o kadar iyi.

Ozan Ersoy

Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Post by Hasan Tezcan »

Istemez degil, BJK istese de yapamaz. Stat koruma altinda, ancak yeri
alcaltip extra koltuk yapabildiler....bildigim kadariyla gecmiste cok ugras
verdi BJK, ama ok alamadilar, ki dogurusu da o...Dolmabahce stadi dunyanin
en guzel yerinde olan, ve cok sirin bir stadimiz. Yakinda camiadan biri cikip
stadi yapar, Nevzat Demir'in yaptigi gibi...baska yerde...cok bonkör uyeleri
var gercekten...

Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Post by Ozan Ersoy »

Aslinda daha ince dusunursek bu ihale stad icin yapilmiyor diyebiliriz. Stadin modeli belli. Proje cizilmis, belirlenmis, bitmis. 3 asagi 5 yukari maliyeti de bellidir. Bir sirket cikacak ben bu stadi 145 milyona yaparim diyecek, biri cikacak 148'e yaparim diyecek ama sirketler arasinda buyuk fark olacagini sanmiyorum. Cimento fiyati belli, iscilik belli, tahmini herkesin hesaplarina katacagi enflasyon da aynidir.

Aslinda butun bu ihale Mecidiyekoy'deki arazi ve Seyrantepe'de stadin yaninda yapilacak ek projeler icin yapiliyor. Oradaki arazinin nasil degerlendirecegi icin herhangi bir model proje yok. Dusunceler, tahminler var o kadar. Bu ihaleyi de stat haricinde bu iki araziyi en iyi degerlendirecek projeleri sunacak sirketler arasinda en gercekci en guvenilir olan kazanacak. Biri diyecek ben Mecidiyekoy'e residans yaparim, villa yaparim, 300 konut olur, tanesini su kadara satariz, 400 milyon gelir elde ederiz. Seyrantepe'ye sunu yapariz bunu yapariz, iste burada modeli, projesi, cizimleri. Oradaan da 100 milyon. Baskasi diyecek, Mecidiyekoy'e gokdelen dikeriz, 450 konut, 500 milyon gelir vs..

Bunlarin hangisi daha guvenilir sirketse, hangisi daha gercekci, ucuk olmayan, imar sorunlari bulunmayan projelerse o kazanacak.

Stadla falan bu isin aslinda pek bir alakasi yok. Stad guzel yapilirsa, gercekten Turkiye'nin en iyi stadi olursa, yapan insaat sirketine prestij ve isim kazandirir, manevi degeri olur ama asil para diger arazilerden gelecegi icin bu ihale onlar icin yapiliyor.

Ozan Ersoy

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Niye bozuluyorsunuz bilmiyorum. I$te Ozhan beyin senelerce ugra$ip ortaya koydugu buyuk i$ bu kadar. Ali bo$una mi aniririm ben dedi adam. 99 senelik kullanma hakkin olan Mecdiyekoydeki stadi Allahin tepesinde 49 yillikli ile degi$ toku$ yapmaktan ileri bir olay yok. Evet Mecdiyekoyde trafik siki$ikti filandi ama bunlarin cozumu iyi bir oto park ile cozulurdu. Stadin altinda olur ilerde bir yer de bo$ bir alanda olup insanlar stada metro shuttle dedikleri kisa trenle ya da otobus filan ta$inabilirdi. Ya da bu yere kar$ilik cok daha iyi bir anla$ma yapilabilirdi. Ajax'in stadi da $ehrin gobeginde. Ama trenlerle insanlar bu stada ta$iniyorlar. Ama bunlarin yapacagi bu kadar. Soytariliga gelince mangalda kul birakilmiyor.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Post by Ozan Ersoy »

Cengiz Akgun wrote:Niye bozuluyorsunuz bilmiyorum.
Ben bozulmuyorum, aciklamada bulunayim. Bozulacagim bir sey varsa devletin kasasindan GS'in stadi icin para cikmasi olurdu, o da olmuyor. Mecidiyekoy olsa iyi olurdu, bu konuda benim de bir projem vardi, burada da yazmistim ama GS Mecidiyekoy'e bedavayi mi stadi yapacakti? Benim fikrim de bile GS 1 sene boyunca hasilattan vaz gecmek zorundaydi. Simdi borc harc altina girilmiyor. Stad isim haklari GS icin ayri kaynak yaratacak, hasilati ilk gunden kazanmaya baslayacak vs vs.

Dag basi denilen yerde senin okudugun okul var Cengiz abi hem de 20 sene once tasindi oraya. Bu denilen yer ITU'nin ana kampusunun karsisinda. Bir suru otel, alisveris merkezi dikildiydi oralara daha ben Turkiye'deyken. Anadolu yakasindakiler icin ikinci kopru uzerinden zaman acisindan 5-10 dakika farkeder. Hatta trafige gore daha kisa bile olabilir. Metro insaati bitmek uzereymis, stadin yurume mesafesine metro gelecek. Metroyla mac gunu on binlerce insan tasinmasi planlaniyor. Sefer sayilari arttirilacak. Levent, Etiler, Sisli, Sariyer, Bogaz semtlerinden arabayla 10-15 dakikada varilir (maclarin gece haftasonu ve hafta arasi cok gec saatte olacagini dusunerek, trafigin az olacagini tahmin ediyorum, trafik olsa bile yarim saat olsun). Hic de uzakta falan degil.

O stad guzel olsun, girisi cikisi kolay olsun, guvenli olsun, takim iyi olsun agzina kadar dolar.

Ozan Ersoy

Mehmet Marsan
Posts: 1946
Joined: Sun Oct 27, 2002 12:52 pm
Location: Washington D.C.

Post by Mehmet Marsan »

Ozan Ersoy wrote:O stad guzel olsun, girisi cikisi kolay olsun, guvenli olsun, takim iyi olsun agzina kadar dolar.

Ozan Ersoy
Turk futbolu gelirlerin katlanmasiyla yeni bir atlamanin esiginde. 70 milyonu ustu tuketime ac nufus uyanmis vaziyette. Secim arifesinde milletin alim gucunun artigini soylemem bazilarina ters gelebilir ama isin gercegi oyle. Millet parasi elinde eglenecek yer ariyor. Bundan kluplerinde pay almasi hele iyi stadlari varsa yan gelir elde edebilmeleri cok olagan. Mecidiyekoy veya Aslantepe'de iyi bir stadimiz olursa belimizi dogrultup ileri bakabiliriz yoksa isimiz cok zor.

Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

Biraz uzaklaşıyorda olsa, stad burda yapılıyor olsa mecidiyeköy'ün anası ağlardı! İş makinaları kamyonlar vızır vızır yada horul horul! 2 sene bu sıkıntı çekilmeeeez! İnşaat gürültüsü duymaktan bıktım zaten :D

KanalD haberde "Bu proje iki senede bitmez. Hazirda proje varken TOKİ ihaleye katılan firmalardan 19 gün içinde yeni bir projeyle gelmelerini istiyor" falan dediler.. Anlamadım tabi :D Mecidiyeköyde yapılacaklarla ilgilidir belki, bilemiyorum..

Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Post by Ozan Ersoy »

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Ali Sami Yen Stadyumu yerine
Seyrantepe'de gerçekleştirilecek spor kompleksi için yapılan ihalede 5 firma
teklif verirken, en yüksek satış gelirini 1 milyar 482 milyon YTL ile Eren Talu
Mimarlık bildirdi.
Buna karşın TOKİ'ye en yüksek geliri ise 118,6 milyon YTL ile Bozoğlu
İnşaat ve Taahhüt A.Ş. önerdi.
TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkezinde bugün yapılan ihalede firmaların
mali teklifleri açılırken, Eren Talu Mimarlık toplam 1 milyar 482 milyon
YTL'lik satış tutarı üzerinden 111 milyon 111 bin 111 YTL İdareye gelir
payı önerdi. Firma ayrıca satış geliri üzerinden yüzde 7,5 arsa payı
geliri verecek.
Bozoğlu İnşaat ise 474 milyon 574 bin 732 YTL 40 Ykr toplam satış geliri
üzerinden İdareye 118 milyon 643 bin 683 YTL 10 YKr gelir payı önerdi.
Firma ayrıca satış geliri üzerinden yüzde 25 arsa bedeli olarak İdareye
pay verecek.
İhaleye katılan Nurol İnşaat 649 milyon 721,8 YTL toplam gelir üzerinden
İdareye 13 milyon 644 bin gelir payı önerdi. Firma satış geliri
üzerinden ayrıca arsa payı bedeli vermeyecek.
Cengiz İnşaat ise 610 milyon 839,7 bin YTL toplam geliri üzerinden
İdareye 9 milyon 40 bin YTL gelir payı önerirken, arsa bedeli olarak bir
pay vermeyi öngörmüyor.
Mesa Mesken de 605 milyon 156 bin 540 YTL toplam gelir üzerinden 9
milyon 895 bin 983 YTL İdare payı önerdi. Mesa Mesken de arsa bedeli
vermeyecek.
İhalede teklif veren firmalar İdareye gelir dışında Seyrantepe'de üstü
açılır-kapanır nitelikte 52 bin kişilik spor kompleksi, ayrıca 4 bin 500
araçlık otopark yapacaklar. Spor kompleksi ve otopark Gençlik ve Spor
Genel Müdürlüğüne teslim edecek.
-TEKNİK DEĞERLENDİRME 10 GÜN İÇİNDE YAPILACAK-
İhale komisyonu mali teklifleri açtıktan sonra projelerin teknik
değerlendirmesi için oturumu kapattı. Projelerin teknik
değerlendirmesini Galatasaray'dan 2, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden
2, TOKİ'den 5 kişi olmak üzere oluşturulan 9 kişilik komite yapacak.
Teknik değerlendirme komitesinde yer alan Galatasaray'ın Plan-Proje ve
Finanstan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi teknik
değerlendirmenin bir hafta, 10 gün içinde sona erebileceğini söyledi.
Çelebi, Galatasaray olarak bir yıldır istedikleri stadyum konusunda
proje hazırladıklarını ve bazı firmaların kendilerinden bu projeyi
aldığını belirtirken, hangi firmanın bu projeyi kullandığının teknik
değerlendirmeler sırasında ortaya çıkacağını kaydetti.
İhaleyi izleyen Galatasaray Yönetim Kurulu Başkanı Özhan Canaydın da
teknik değerlendirmelerin bir hafta, 10 gün içinde yapılabileceğini
ifade etti.
-EREN TALU 111 İLE BÜYÜ YAPTI-
İhalede en yüksek satış geliri teklifini veren Eren Talu AA muhabirine
yaptığı açıklamada, "İş Galatasaray olunca benim için çok daha önemli.
Çok daha az kazanarak proje uygulanabilir" dedi.
Talu, Ali Sami Yen stadı yerine yapılacak rezidans ve alışveriş
merkezinin temel özelliğinin sorulması üzerine de "Her bina aynı değere
satılmıyor. Biz bu işi biliyoruz ve yapıyoruz" diye konuştu.
Talu, 111 milyon 111 bin 111 YTL'lik teklifin sırrıyla ilgili soru
üzerine de, "Büyü yapıyorum, bu işin büyüsü" yanıtını verirken,
yabancı ortağının olmadığını da ifade etti.
İhalede TOKİ'ye en fazla geliri öneren Bozoğlu İnşaat'ın Şirket Müdürü
Kadir Öztaşkınoğlu da Türkiye'nin en büyük projelerinden olan Şanlıurfa
Stadyumunu geçen yıl bitirip teslim ettiklerini belirterek, bu proje
konusunda da iddialı olduklarını söyledi. Öztaşkınoğlu, Bozoğlu İnşaatın
da yabancı ortak almadığını söyledi.
(AA)

__________________________________________________________


5 sirket katilmis ihaleye. 28'de 5 olmasi kucumsenebilir ama hic bir sirketin olmamasindan iyidir. Sirketlerin hic birini, daha once yaptiklari projeleri vs tanimiyorum. Bileniniz cikar belki. Eren Talu'yu eski GS yoneticilerindendir diye hatirliyorum. Yaklasik 100 milyon dolar TOKI'ye teklif edilmis iki sirket tarafindan. Peskes meskes diyenler devletin bu isten para kazanacagini unutmasinlar. Peskes varsa siyasi olarak bir seyler olabilir, TOKi AKP'ye yakin bir sirkete verebilir ihaleyi. Aralarinda boylesi var mi bilmiyorum.

Yabanci sirket olmamasi biraz endise verebilir. Turk sirketlerinin bu capta bir projeyi kaldiracak kadar buyumus olmalari da ayni derecede guzel.

Hayirlisi olsun diyelim.

Ozan Ersoy

Post Reply