Turkiyede resmi ve gercek sozlesme arasinda fark bulunduguna gore
artik daha da kolay.
Yeni Bosman kararı "Webster"
ULUSLARARASI Spor Mahkemesi(CAS)12 yıl önce futbolcular lehine verdiği transfer olabilme hakkına bir yenisini daha ekledi. CAS, İskoçyalı Andy Webster'in 2006 yılında ülkesinde oynadığı Heart of Midlothian takımından İngiltere ekibi Wigan Athletic'e transferinde haklı olduğunu açıkladı. CAS 41 sayfa tutan kararında o zaman 26 yaşında olan Webster'in sözleşmesi olmasına rağmen bonservis ücretinin piyasa değerine göre değil, futbolcunun yılda kazandığı ücrete göre hesaplanacağını bildirdi. İngiliz kulübünün sadece futbolcunun sözleşme sonuna kadar kazanacağı parayı Webster'in eski kulübüne ödemesini de kararında belirtti. CAS bu kararın Dünya Futbol Federasyonu FİFA'nın kurallarının yer aldığı paragraf 17. deki 1. maddeye göre verildiğini açıkladı. Bu paragrafa göre bir futbolcu üç yıl futbol oynadığı takımından istediği zaman başka bir ülke kulübüne transfer olabiliyor. Transfer olan futbolcunun ise yeni kulübüne imza attığı tarihten iki yıl sonra ise en az 28 yaşında olması gerekiyor. Transfer izni ise sadece başka bir ülkeye transferinde verilecek.
KARAR NEYİ İÇERİYOR?
Bu karara göre takımları ile uzun süreli futbolcuların, sözleşme süresi ile yılda kazandıkları ücretin çarpılarak bonservis bedeli belirlenecek. Bugüne kadar ise, bir kulüpte anlaşması olan futbolcu, kendisi ve takımının istemesi durumunda takım değiştirebiliyor, eğer sözleşmede belirli bir meblağ ve şartlar yer almıyorsa, takımı tarafından bonservis bedeli belirleniyordu. Bu istenilen bonservis bedeli üzerinde pazarlık yapılarak anlaşma yoluna gidiliyordu.
SADECE 200 BİN EURO ÖDEYECEK
Webster'in eski kulübü Hearth of Midlothian, İngiliz Wigan kulübünden 5 milyon Euro talep ederek FİFA'ya başvurmuştu. FİFA ise 4 Nisan 2007 tarihinde verdiği kararında futbolcunun sözleşmeyi bozduğu için 840 bin euro ile cezalandırmıştı. Bu karara itiraz eden İskoçyalı futbolcu Webster'in CAS'ın verdiği karara göre eski kulübüne sadece sözleşme bitesiye kadar alacağı 200 bin Euro ödeyecek.
CAS'ın verdiği karara öfkeli olduğunu vurgulayan FİFA Başkanı Joseph Blatter," Bu karar futbolculara büyük serbestlik ve haklar getirdiği için futbol dünyasına büyük zararlar verebilir. Özellikle menajerler bu durumda büyük kazançlı olacaklar" açıklamasını yaptı. Blatter, "Futbolcular, sözde bir zafer elde ettiler. Uzun vadede bu zafer, onların aleyhine olabilir" dedi. Hamburg menajeri Ditmar Beirsdorfer," Bu karara göre bonservis ücretleri düşecek. Fakat futbolcuların yıllık kazançları ise yüksek meblağlara çıkacak"
ÖRNEK
Hamburg'tan sezon başında İspanyol Valencia'ya gitmek isteyen Rafael van der Vaart'ın, kulübünün 20 milyon Euro talep etmesiyle transferi gerçekleşememişti. 2010 yılına kadar van der Vaart ile sözleşmesi bulunan Hamburg'un futbolcularının 2008 yılında Almanya dışı olası bir takım değiştirmesi durumunda CAS'ın yeni kararına göre sadece 4 milyon Euro isteyebilecek. Yani, yılda 2 milyon Euro kazanan van der Vaart'ın 2010 yılına kadar süren sözleşmesi süresi olan iki yıllık kazancının bedeli olan 4 milyon Euro.
2010 yılına kadar Barcelona ile sözleşmesi bulunan ve yılda 8,5 milyon Euro kazandığı belirtilene Ronaldinho'nun 2008 yılı içinde takım değiştirmek istediğinde yeni kulübü 17 milyon bonservis bedeli ödeyecek
Yeni bosman kararı: Webster
Moderator: Staff
-
Yeni bosman kararı: Webster
NO ADNANS, NO CRY !!
-
Bu tur kararlar (Bosman karari da dahil) sanki futbolculara ozgurluk veriliyormus gibi sunuluyor. Hic alakasi yok! Bu durum en cok zengin kluplere yariyor. Son zamanlarda G14 dedikleri mafyanin etkisi o kadar artti ki, artik uluslararasi kurallari neredeyse onlar belirliyorlar. O nedenle sasirmamak lazim bu tur kurallarin cikmasina.
Futbolcular ise 'hadi bakalim serbest pazarda serbest serbest dolasin' diye doldurusa getirilip, Hakan Sukur gibi, Emre gibi kendilerini aslanlarin onunde buluveriyorlar. Basariya daha bir amator ruhla ulasmis olan bir futbolcu isen hesabin daha sonra cabuk kesiliyor. Hesabi kestirmek istemeyenler makinenin carklarina yuzde yuz uymak zorunda kaliyorlar. Yuzde doksan uyanlar kendilerini ya kenarda curuyor buluyorlar, ya da havada sutlanmis sekilde. Biraz iyi olanlar veya isini bilenler gelirlerini kat be kat arttiyor elbette ama bunu yapabilenler azinlikta. Beceremeyenler kafaya tokmagi yiyor. Calisma hayatlarindaki stres seviyesi (yedeklerse understress, oynuyorlarsa overstress) tavana vuruyor. Cok kazananlarin golgesinde, onlarin baskisiyla meslek yasamlarini tamamliyorlar.
Bu futbolcular yeni maceralara girmesinler demek degil ebette. Girsinler, ogrensinler eger kendilerini gelistirecek ortam saglanacaksa. Yok sadece sirtlarindan yag cikarmaya calisip, yagi az olanlari yetenekli bile olsa koseye iten bir anlayisa karsi maceraya gireceklerse o zaman isleri kolay degil. Onun adi da macera degil sokak kadinligi oluyor zaten.
Futbolcular ise 'hadi bakalim serbest pazarda serbest serbest dolasin' diye doldurusa getirilip, Hakan Sukur gibi, Emre gibi kendilerini aslanlarin onunde buluveriyorlar. Basariya daha bir amator ruhla ulasmis olan bir futbolcu isen hesabin daha sonra cabuk kesiliyor. Hesabi kestirmek istemeyenler makinenin carklarina yuzde yuz uymak zorunda kaliyorlar. Yuzde doksan uyanlar kendilerini ya kenarda curuyor buluyorlar, ya da havada sutlanmis sekilde. Biraz iyi olanlar veya isini bilenler gelirlerini kat be kat arttiyor elbette ama bunu yapabilenler azinlikta. Beceremeyenler kafaya tokmagi yiyor. Calisma hayatlarindaki stres seviyesi (yedeklerse understress, oynuyorlarsa overstress) tavana vuruyor. Cok kazananlarin golgesinde, onlarin baskisiyla meslek yasamlarini tamamliyorlar.
Bu futbolcular yeni maceralara girmesinler demek degil ebette. Girsinler, ogrensinler eger kendilerini gelistirecek ortam saglanacaksa. Yok sadece sirtlarindan yag cikarmaya calisip, yagi az olanlari yetenekli bile olsa koseye iten bir anlayisa karsi maceraya gireceklerse o zaman isleri kolay degil. Onun adi da macera degil sokak kadinligi oluyor zaten.
-
Alicinin ve saticinin birbiriyle kolaylikla bulusabildigi, ve halkin temel ihtiyaclarini etkilemeyen tum durumlarda (gida fiyatlari gibi) en dogru fiyat piyasa fiyatidir. Yani arz ile talebin bulustugu noktadir. Kuluplere fiyat dikte etmek abes is.
Diger nokta ise is hukuku acisindan. Benim oyuncu ile bir sene daha sozlesmem var diyelim. Transferimi programimi ona gore yapmisim. Teklif geliyor, haydaa sezon bitmeden dayatma bir fiyata baska takima transfer oluyor. Sozlesmesi oldugu surece hicbir yere gidemez, satarsam da ben istedigim fiyata satarim. Diger kulup de uygun bulursa alir.
Bosman karari cok mantikliydi, kulup oyuncuyu sozlesmesi bitse bile kole gibi elinde tutabiliyordu. Bu yeni karar ise isin tam anlamiyla mokunu cikarmis.
Diger nokta ise is hukuku acisindan. Benim oyuncu ile bir sene daha sozlesmem var diyelim. Transferimi programimi ona gore yapmisim. Teklif geliyor, haydaa sezon bitmeden dayatma bir fiyata baska takima transfer oluyor. Sozlesmesi oldugu surece hicbir yere gidemez, satarsam da ben istedigim fiyata satarim. Diger kulup de uygun bulursa alir.
Bosman karari cok mantikliydi, kulup oyuncuyu sozlesmesi bitse bile kole gibi elinde tutabiliyordu. Bu yeni karar ise isin tam anlamiyla mokunu cikarmis.
-
Senin dedigin dertler kucuk kluplerin dertleri. Her iki kararda da (bosman ve bu) buyuk klupler dizginleri ellerine gecirmis oluyorlar. Ellerinde kaynak oldugu icin kucuk kluplerden futbolculari fareli koyun kavalcisi gibi cekip alabilecekler. Man Utd, Ajax'a yapacak, Ajax GS'ye, GS de Kasimpasa'ya...Levent Guntay wrote:Bosman karari cok mantikliydi, kulup oyuncuyu sozlesmesi bitse bile kole gibi elinde tutabiliyordu. Bu yeni karar ise isin tam anlamiyla mokunu cikarmis.
Prensip olarak bu zincirde yer almayi kabul edenler bu karara da saygi duymak ve hatta aklislamak durumundalar. Ne de olsa futbolculara da 'ozgurluk' getirmis baksaniza (!)
-
Benim once klubu ile anlas sonra oyuncu ile martavalim gercek oluyor galiba...
Sen Galatasaraysin bir oyuncu begendin gittin klubu ile pazarlik ettin anlastin, sonra oyuncuyu kenara cekecen veeeee...
" Yavrum Kole Izaura, ben seni sahibinden satin aldim 5 kurusa ,sende bana senelik 1 kurusa oynayacaksin, tapun bende oynamassan dogru paf ligine surerim seni topa kustururum essek gibi oynayacan "
diyebilecekmisin bana onu soyle ?
Konunun gerisi bana yabanci
Sen Galatasaraysin bir oyuncu begendin gittin klubu ile pazarlik ettin anlastin, sonra oyuncuyu kenara cekecen veeeee...
" Yavrum Kole Izaura, ben seni sahibinden satin aldim 5 kurusa ,sende bana senelik 1 kurusa oynayacaksin, tapun bende oynamassan dogru paf ligine surerim seni topa kustururum essek gibi oynayacan "
Konunun gerisi bana yabanci
TRUST GALATASARAY
MGC
MGC
-
Yalniz her sey degil bu karar. Oyuncunun minimum 26 yasinda olmasi
ve de klubunde 3 yil oynamasi gerekiyor ve sonyıllık ucretinin 2 katina. Bu da gencken kolelik yapti, simdide 3-5 kurus kazansin demek icin.
GS'ye uyarlayin kime avantaj sagladi diye. Umit Karan mi? Necati mi?
2 milyın dolari veren herkese aninda verilir. Ayhan, Hakan kovsan gitmez zaten. Kalinin genclestirme operasyonunun degeri daha cok anlasılacak.
FB'de ise tehlike buyuk. Onder, Aurelio, Alex, Appiah, sureleri doldugunda Lugano, Edu, Genc Semih , Kezman
ve de klubunde 3 yil oynamasi gerekiyor ve sonyıllık ucretinin 2 katina. Bu da gencken kolelik yapti, simdide 3-5 kurus kazansin demek icin.
GS'ye uyarlayin kime avantaj sagladi diye. Umit Karan mi? Necati mi?
2 milyın dolari veren herkese aninda verilir. Ayhan, Hakan kovsan gitmez zaten. Kalinin genclestirme operasyonunun degeri daha cok anlasılacak.
FB'de ise tehlike buyuk. Onder, Aurelio, Alex, Appiah, sureleri doldugunda Lugano, Edu, Genc Semih , Kezman
NO ADNANS, NO CRY !!
-
- Site Admin
-
Orta sahanin ortalamasi 21di Hasan. 1 yilda adam 10-15 kisiyi yolladi , 10 kisiyi aldi, yas ortalamasini dusurdu, boy ortalamasini yukseltti, bu kadar degisiklige ragmen GS ligde 1. . Kendini 3 misli pahalı takima deplasmanda sahayi dar etti. Ligin en az gol yiyen, en cok gol pozisyonuna giren ekibi.Kalli GS icin buyuk bir sanstir ve samimiyetle soyluyorum GS'ye gelmis gecmis en iyi teknik direktordur.Hasan Tezcan wrote:Ne geclestirmesi Alpay...adam ilk firsatta Ayhan'i sokuyor, 3-4 transfer istiyor.Alpay Dedeoglu wrote:...Kalinin genclestirme operasyonunun degeri daha cok anlasılacak...
Kalli'den cacik olmaz. Adamin guvendigi guvenmedigi oyuncular var, önyargili
bir insan.
Ondan daha onemlisi hem teknik direktorluk yapip hemde GS'yi yeniden yapilandiriyor. Bunu yaparkende iyi kotu basarili bir performans ciziyor.
NO ADNANS, NO CRY !!
-
Mehmet Gurdal Cetin wrote:
Futbolcu, alici kuluple anlasma imzalamadiktan sonra hicbir transfer zorla gerceklesemez. Yeni kuralla, once oyuncu ile anlastin mi, kulubunden uc-bes kurusa bonservisini alabiliyorsun.
Bu kadar kasmaya ve kurallari karmasik hale getirmeye hic gerek yok bence. 26 yasini gecmis bir oyuncu en fazla 3 yillik anlasma yapabilir denir is biter. Aslinda bu kural yayginlastiktan sonra da 26 yasini gecmis bir oyuncuyla 3 yildan fazla sozlesme imzalamak isteyen kulup de cikmaz artik. Uzun vadeli kontratin uc seneden sonra hicbir degeri kalmiyor. Soyle dusunun. Necati gibi bir futbolcuyla 5 yillik anlasma yaptin . 3 yil oynadi, son iki senesine geldi. Senede 1 milyon aliyor. Performansi dustu su anki gibi oldu, 2 milyon dolara mumkunu yok satamazsin.Ya da patlama yapti diyelim, degeri 5-10 milyon dolara cikti. O zaman da 2 milyon dolara mecburen satmak zorundasin. Real Madrid istedi 2 milyon dolara alir. Fenerbahce istedi, 5 milyon saymaz, gider baska ulke takimiyla Hulle yapar yine 2 milyon dolara alir. Yani 3 seneden sonra oyuncunun performansi duserse elinde patliyor, pasa pasa maasini kontrat sonuna kadar oduyorsun. Degerlenirse de kus olup ucuyor. Allah askina su durumda hicbir kulup 3 seneden uzun kontrat yapar mi?