Galatasaray'a üyelik liselilerin tekelinde mi?

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Post Reply
Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Galatasaray'a üyelik liselilerin tekelinde mi?

Post by Ismail Gezer »

Galatasaray'a üye olmak serbest kalmalı..

Galatasaray tüzük kongresi toplanıyor. Bazı maddeler değişecek.. Özellikle de üye olma maddesi.. Ne var ki yeni hazırlanan metin de eskisi gibi çağ dışı.. Bu değişiklik aslında cesaretle yapılmalı ve kulüp üyeliği günün gerçeklerine uydurulmalı..
Galatasaray tüzüğü, Galatasaray Lisesi mezunu olmayanların kulübe üyeliklerine izin vermiyor. İstisnalar "Yok" denebilecek kadar az.. Bu da kulübün Fener, Beşiktaş gibi rakiplerinin çok gerisinde kalmasına sebep oluyor.
Galatasaray kulübü, Galatasaray Lisesi'nde kuruldu. Bu kuruluş kulübe başından beri büyük ağırlık getirdi. Doğrudur.. Çok sağlam bir üye kitlesi kazandırdı. O da doğrudur.
Ama artık devrin değiştiğini görmek ve bu değişikliklere ve çağdaş gereksinimlere göre üye kaydetmek gerekiyor.
Günümüzde iki önemli gelişme var..
Birincisi.. Kulüpler artık amatör değil. En amatör bilinen spor dalları dahi büyük bütçelerle yönetiliyor. Bu bütçelerin karşılanması için geniş üye desteğine ihtiyaç var. Giriş aidatı olarak, yıllık aidat olarak ve de bağış olarak.
Fenerbahçe ve Beşiktaş üye seçme özgürlük ve rahatlığı içinde hem bol, hem de zengin üyelere kolayca ulaşabiliyorlar. Galatasaray'da tüzük buna imkân vermiyor. Üye sayısı kısıtlı. Büyük maddi destek sağlayacak kişiler üye olma imkanı bulamıyor.
İkincisi..
Galatasaray Lisesi'nin öğrenci çoğunluğu yatılıydı kuruluş ve devam eden yıllarda.. Yatılı olmak, okullarda gelenekselleşmeyi sağlar. Sadece gündüzlü okullarda gelenek ve bağlılık yok denecek kadar azdır.
Örneği kendi mektebim..
Efsanevi Mülkiye ruhu, Mülkiye Yatakhanelerinde doğdu.. Birbirlerine bağlılık ve destek olmanın kaynağında, öğrencilerin 24 saat bir arada olmaları vardı. Biz gündüzcüler de bu havaya girerdik farkında olmadan.. Yurdu Mülkiye'den aldılar, Kredi Yurtlar Kurumu'na bağladılar. Mülkiyelilik ruhu bitti.
Yatılı dönemde lisede herkes Galatasaraylıydı. Hatta aileden Galatasaraylıydı, çünkü Galatasaraylı babaların oğulları öncelikle alınırlardı. Galatasaraylı olmadan okula gelenler de, gerekirse zorla Galatasaraylı yapılır, öyle mezun olurlardı. Galatasaray'da okuyup da Fenerli, ya da Beşiktaşlı olanların sayısı çok ama çok azdı.
Bugün Galatasaray Lisesi yatılı değil.. Bugün Galatasaray Lisesi sınavla öğrenci alan bir Anadolu Lisesi.. Herhangi bir sınıfa girin, anket yapın, pek çok sınıfta Galatasaraylıların hatta azınlıkta kaldığını görebilirsiniz.
Yeni değişiklikle üye olmaları kolaylaştırılmak istenen ilk kısım ve Galatasaray Üniversitesi'nde de durum farklı değil..
Yani bakar mısınız?.. Bir fanatik Fenerli, lise, ya da üniversitede okudu diye (Mezun olması da şart değil) üye olabilecek, ama yedi sülaleden bir müthiş Galatasaraylı bu okullara girmedi diye başvuru bile yapamayacak.
Böyle bir saçmalık, mantıksızlık olur mu?..
Ama oluyor ve olmaya da devam edecek. Çünkü Galatasaray Kongresi'ni nerdeyse ellerinde tutan Liseciler (Liseliler değil) bu egemenliklerini sona erdirecek her türlü değişikliğe karşı çıkıyor "Küçük kalsın, ama elimizde kalsın" tezlerini sürdürüyorlar.
Bu kongrede de önemli bir değişiklik olacağını sanmıyorum..
Mantık ve gerçekler, fanatizmi ne zaman yendi ki?.
Bu yazıyı da laf olsun diye yazdım zaten.. İşe yarayacağından değil.. İçimi boşaltmak için..

HINCAL
Osman Kiciman
Posts: 397
Joined: Wed Dec 24, 2003 10:22 am
Location: Atakoey, IstanbuI / TR

Post by Osman Kiciman »

Hıncal'ın yazdıkları doğru ama bir takım hataları da inatla yapıyor. Örneğin başka takım tutan biri üye olma kriterlerini yerine getirebilir ama başvurusu daha bir çok merciden geçeceğinden üye falan olamaz.

Özellikle yatılı okul, yatılı okulda bilet dağıtılması, maçlara toplu gidilmesi, birlikte kavga edilmesi, derken Beyoğlu'nda takılan alaylı GSlılarla birlik olunması GS tribunlerinin de temelini oluşturmuştu. Bugun okuldaki dayanışma ruhunun ortadan kalkması ve Canaydın döneminde taraftar tanımlamasının doğru yapılamaması sonucunda taraftarlar arasında da ciddi bir ayrışma yaşandı. Polat'ın, Şardan'ın da etkisiyle bu hataları onaracağını düşünüyorum.

Üye alım kriterlerinde yapılan değişikliğin sadece GSU ile sınırlı tutulması da milyonlarca taraftarın beklentilerini karşılamaktan çok uzak. Bunun gerekçesi de Liseden kulübe uye olmak isteyenlerin sayısındaki azalma olmalı. F grubunda kalan büyük mutsuz çoğunluğun giriş kriterinin sadece paraya endekslenmesi ise en büyük hata. Bu gruptan birçok insanın zamanının önemli bir bölümünü, enerjilerini, bilgi birikimlerini de aktararak kulübe katkı sağlayabilecekleri gözardı edilmemeli. Böylece kulüp dahilindeki şirketlerde daha kaliteli personel istihdam edilmesi de sağlanabilir... Ayrıca mutlaka Futbol, Stad, Sportif, Paz A.Ş.lerin üzerinde bir Holding de olmalı. Tabi bu holdingin bir denetleme kurulu da, Hukuk birimi de... Ayrıca uzun süredir kulüp içinde önemli görevlerde çalışanların kulübe üyeliklerinin de sporcularla benzer kriterlerde olması gerektiğini düşünüyorum...

F grubu için 10000 YTL getir dışında, uzun süreli kombine alma kriteri de dikkate alınabilir. Bir yıl hariç 96'dan beri kombinem var, hatta 5 yıl da iki kombine almıştım. Ama kombine satışlarında her yıl yaşanan düzensizlik, kulübün adam gibi kayıt tutmaması, benim o dönemde genelde Istanbul dışında olmam vs bu durumu kanıtlamamı güçleştiriyor. Ama sonuçta bir çok adaydan çok daha fazla parayı kulüp için harcadığımı iddia edebilirim, ama F kriterine takılıp kalıyoruz...
Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Post by Hasan Tezcan »

Ben serbest uyelige karsiyim, söyle olur, uyelik serbest olsun ama oy
vermek bunun disinda kalsin. GS'in bir FB veya BJK'a dönusmesini istemem
acikcasi. Liseli degilim, turkcemden anlamadiysaniz ;-) ve bu olusuma karsi
cikiyorum. Hincal gibi sahislarin kulubu ele gecirebilecek bir ortam yaratilmasina
karsi cikiyorum. GS saygi ve sevginin oldugu bir mekandir, ic ve cikar cekismelerine
sebep verecek bir olusuma karsi cikiyorum. Zaten gecmiste yeterince tatsizliklar
yasadi.

Sacmalik bence.
Mehmet Gurdal Cetin
Posts: 4210
Joined: Thu Oct 24, 2002 9:29 am
Location: Bursa-TR
Contact:

Post by Mehmet Gurdal Cetin »

AY Fenerbahce'ye 1.000.000 uye hedefi diye yardirip duruyor.Bu adamlarin oy kullanmasi gibi bir durum sozkonusu degil.Atiyorum, senato sistemi, temsilciler meclisi gibi bir sistem kurulabilir.

Sen klube binlerce kisiyi uye yaparsin.Yillik aidatin 100 YTL olur.
Bazi tesislesme hamlelerine gidersin.Atiyorum, illere dagilmis dernekleri organize edersin, restaurant bar yada ne bileyim sosyal klupler yaparsin, Galatasaray Store'lardan %15 indirim verirsin.Urunlere herkese 5 taksit yaparken onlara 12 taksit yaparsin.Bilet fiyatlarinda, seyahat organizasyonlarinda indirimler verirsin bir yayin evi kurar atiyorum okul kitaplarina kadar indirimler verirsin.

Yuzme havuzlarini sali-persembe (atiyorum) indrimlerle halka acarsin.Bu uyelerle sene sonlarinda ara tatillerde yemekler sempozyumlar duzenlersin.Klubu Lise tandansindan cikarmak yerine butunlestirmeye calisirsin.

Hersehirin bir zenginine (Adnan Menderes gibi konustum) sehrinde Galatasaray Restauranti actirirsin.Mc Donald's turu franchise...Buralari klup uyelerine ozel indirimler duzenlerler, dogum gunleri sunnetler, dugunler...

Benim aklimda Bodrum-Cesme-Kemer gibi bir yerde Galatasaray Tatil Koyu gibi bir proje bile vardi.

Her ne kadar taraftarinda da olsa bir nebze musteri yerine koyarsin, musteri memnuniyeti esastir.

Bunlar olmayacak isler degil.

Ama once stad, stad yapilip bitmeden bunlar tatlibir ruyadan ileri gitmez.Modern bir stad bir suru iyi seyi beraberinde getirecek.

Ben uyeligin sayisinin arttirilmasina karsi degilim.Herseyin bir bedeli var.Bu bedel odenir bu da olur.Iceriye karisacak curuk - zayif yumurta ayiklanir.

Bu zor degil.
TRUST GALATASARAY
MGC
Alpay Dedeoglu
Posts: 1923
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:14 pm

Post by Alpay Dedeoglu »

Hic bu konuya girmeyelim diyorum ama ozamanda Hincalin salladiklarina cevap vermemis gibi olunuyor.

Bazi yanlislar var.
Birincisi GS Lisesinde yatililik devam ediyor . Oran yari yariya zaten. Kulaktan dolma sallamayla yazmis. Dayanismanin sekteye ugramasi ise ilk sebebi erkek okulundan
cikip karma bir okul olmasi (bir nebze ama cok iyi GSli kiz mezunlarda cikarmasina ragmen o geleneksel erkek dayanismasi zarar gordu). Ikinci konu ise 8 yillik mecburi ogretimden sonra ortaokuldakilerin ilkokuldan kurayla gelenler, liselilerin ise sinavla gelmis olmasi. Buradaki problem secilmis cocuklarin 11-12 yasindan itibaren GSlilik surecinden gecememis olmasidir. Ucuncu konu ise yalniz Klubun degil, butun GS kurumlarin basina bir problem haline gelmeye baslayan Galatasaray Universitesidir.
Galatasaray Kurumlarinin icinde en kifayetsiz ve yetersiz olmasina ragmen merkeze oturutulmaya calisilmaktadir.

Ikinci yanlis FBlinin GS mezunu diye klube mezun olabilmesi sacmaligidir ki seksen yerden referans alinmaktadir uyelige .
Boyle bir sey yoktur , Hincalin bunaklikla karisik sacmalamasidir.

Kaldiki ayni Hincal birakin uye oldugu klubun kongrelerine gitmeyi, maclarina dahi gitmez.

Klube uyeligin belli bir kriterden gecirilerek yapilmasi taraftariyim. Diger aktiviteler icin dernek organizasyonu aktif hale getirilip belli uyeler kanaliyla klub yonetimine katilabilirler.

Alinma kritelerinde GS'ye baglilik ve sevgi ile birlikte, egitim, referans aranmali,
GS kurumlarinda gecirilmis sure ( egitim kurumlarinda ogrenci, klupte ise aktif sporcu ) giriste oncelik taninmasi gereken noktalar arasinda olmasi gerektigi kanaatindeyim.
NO ADNANS, NO CRY !!
Murat Biricik
Posts: 1755
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:32 pm
Location: Yesilyurt - Ist

Post by Murat Biricik »

Alpay Dedeoglu wrote: Klube uyeligin belli bir kriterden gecirilerek yapilmasi taraftariyim. Diger aktiviteler icin dernek organizasyonu aktif hale getirilip belli uyeler kanaliyla klub yonetimine katilabilirler.

Alinma kritelerinde GS'ye baglilik ve sevgi ile birlikte, egitim, referans aranmali,
GS kurumlarinda gecirilmis sure ( egitim kurumlarinda ogrenci, klupte ise aktif sporcu ) giriste oncelik taninmasi gereken noktalar arasinda olmasi gerektigi kanaatindeyim.
Uyelik konusunda ayni fikirdeyim. Bununla beraber yeni uye olan bir sahisin, yanlis hatirlamiyorsam, GS Spor Klubune Baskan adayi olmak icin minimum bes senelik bir sureci doldurmasi gerekiyor. Neden? Yoneticiligi ve is verimliligi tartisilmaz bir kisi yeni uye oldu, mutlaka bes sene bekletilmesinin mantigi nedir?
"Adnan Sezgin'in attığı her imzanın altına ben imzamı atarım. Bu mesleği en iyi bilen adam." ADNAN POLAT

"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı."
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Murat Biricik wrote: Uyelik konusunda ayni fikirdeyim. Bununla beraber yeni uye olan bir sahisin, yanlis hatirlamiyorsam, GS Spor Klubune Baskan adayi olmak icin minimum bes senelik bir sureci doldurmasi gerekiyor. Neden? Yoneticiligi ve is verimliligi tartisilmaz bir kisi yeni uye oldu, mutlaka bes sene bekletilmesinin mantigi nedir?
GS'liligini ispat etmesi lazim. Bir yamugu varsa bes sene de cikar babaindan bu mantik. Boyle seyler muhacirlikte de var. Calisma izini aliyorsun yabanci ulkede bes sene sonra istersen vatandasaliga gecme hakkin doguyor. Bu arada dedigim gibi bir yamugun var mi diye arastirma firsati doguyor. Mantik bu. Iyi ki ABD'deki gibi dogustan Ha ABD'li olmayan baskan olamaz mantigi yok GS'da. Bir de oldugunu dusunun Bak sen babanin sayesinde tescilli GS'li olmussun bile.

Bir de boyle hakullah gibi uyeligi otamatikman kapip sonra senelerce aidat filan odemeyenler var. Bunun cezasi sadece secime katilamamak. Onlarinda seyinde olmadigi icin onemli degil Kimine baksan aidat vermeyenler tum uyelerin yarisindan fazla. Bunlar uyelikten atilamiyorlar. Hak babadan ogula gecse bile. Komedi kismi asil burasi. Islerini geldiginde yani para pic oldugunda aidatlarini oduyorlardir.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Post Reply