Tahmin Yarismasi Puanlama sistemi hakkinda

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Post Reply
Bahri Unlu
Staff Member
Posts: 385
Joined: Wed Oct 23, 2002 2:28 pm

Tahmin Yarismasi Puanlama sistemi hakkinda

Post by Bahri Unlu »

Dogru belki degisik sekilde puanlanabilir. Belki kapsamli degisiklikler yapilabilir tekliflerinizle.
Hatta Normal puanlamada da iste deplasman galibiyetini bilenle
ev sahibi galibiyetini bilen ayni puan olmasin seklinde benim gorusumde var. :) .
Ama iste gecmisten gelen bizim Tahmin Yarismasindaki kurallar boyle diye
tekrar tekrar hatirlatayim dedim Turnuva Puanlama sitemini.
Eh ne de olsa ne demisler. Mac basladiktan sonra kurallar degismez.
(Hep bunu siyasetciler soyler ya aha bak burasi tam yeri ama. :) )

Maclar baslamadan once artik onumuzdeki sene Turkiye Ligi Sampiyonlugu icin
ya da diger gelecek Avrupa ve Dunya Kupasi Sampiyonluklari icin puanlama tekliflerini tartisiriz.
Simdiye kadar 12 senedir boyle gelmis boyle gidiyor.

Mesela en son 2006 Dunya Kupasi Tahmin Yarismamizin finalinde de yine boyle
Italya- Fransa final maci sonucunu penaltilar belirleyince penalti sonuclari tahmin sonucu olarak 4-6 diye girilmisti.
Oysa o da uzatma sonucu 1-1 ve panaltilarda eksik atan Fransizlar sayesinde 3-5 penalti eklenmesi olmustu.
Son penaltiya gerek kalmamisti Fransizlarin. Ayni sekilde daha onceki
Euro 2000, World 2002 ve Euro 2004 Yarismalarimizda da boyleydi kural.

Ama fikri olanlar soylesin Normal puanlama veya Turnuva puanlamasi konusunda.
Yapilabilir tabi ki degisiklik. Hatta Ozgur'un kademeli, katsayili, sanal bonus puanlamali tarzinda fikri var.
Belki bi konu basligi acar turnuva sonrasi futbolsuz kaldigimiz bi zamanda.
Bi anketlemeyle bir noktada bulusur radikal degisiklikler yapariz.
Buyur topu sana attim Ozgurcum :)
* * *
Bahri Unlu
ISO 2000, UEFA ve Super Kupa $ampiyonu taraftari
Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Re: Tahmin Yarismasi Puanlama sistemi hakkinda

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Bahri Unlu wrote:Buyur topu sana attim Ozgurcum :)
Bahricigim,

Her sana referans verdigim yazimdan, e-mailimdan sonra, bir "Selam verip borclu cikma" deyimimizin sozluk anlami seklinde ornekle karsilasiyorum yahu! :P

Neyse, geyik bir yana, bu yazini firsat bilip, daha once konustugumuz bu basligi acmis olayim madem de (senin yazini Euro-Yarisma basligindan ayirarak yapmis oldum), konuda fikirleri olanlar birseyler ciziktirir belki (pek sanmiyorum ya), senin de dedigin gibi, Euro sonrasi, CL+TSL oncesi karar vermeye calisiriz bir degisiklik yapip yapmamaya...

Aklima geldigi sirada (yani rastgele), tavsiye edilmis degisiklik onerilerini yazayim, tartismaya baslangic/kaynak olsun diye:

:arrow: Benim aklimda olan bir fikir, su anki sistemde, 1 ve 2 puan verilen durumlarin (yani, 3-1 biten macta, "yeneni/beraberligi bilemeden, bir takimin gol sayisini bilmek" (0-1 tahmini) ile, "gol farkini tutturamadan, yeneni bilmek" (4-0 tahmini)) arasindaki farki arttirmak. Yarismadaki "G/B/M" kolonu sayisi, yani spor-toto hesabi tutturdugu mac sayisi daha yuksek olan yarismacilarin, ayni kolonda daha az mac bilen, ama, tam-skor'lari daha fazla olan (veya bu 1'lik sans puanlari sayisi daha fazla olan) yarismacilara gecilmesi bana adil gelmiyor.

:arrow: Ufuk Hocam daha onceki bir baslikta bahsetmisti sanirim, ve benim bu onerime bir acidan ters diye dusunulebilir belki. Tam sonuc bilenlere verilen puanin daha da arttirilip, geride kalanlarin ondekileri yakalamasini mumkun hale getirecek bir degisiklik istemisti yanlis hatirlamiyorsam.

:arrow: Bahri'nin bana ithafen soyledigi "kademeli, katsayili" filan dedigi fikir :) tahminimce, "4-1 biten bir mac icin, 2-0 diyen'in 2-1 diyenden daha az mi puan almali, veya 1-0 diyen ile ayni puani mi almali?" gibisinden bir fikirdi. Yani, alinacak puani, bir sekilde/bir formul ile yapilan tahminin olusan gol farkina yakinligina/uzakligina gore degismesi fikri.

:arrow: "sanal bonus puanlamali" dedigi kisim ise, yarisma sisteminde onemlice bir degisiklik gerektirip, direk "puanlama"yi etkilemeyecek, ama ek bir eglence olmasi fikri idi. Iddaa programindaki butun maclar degil de, yine sadece TSL maclari uzerinden, "Sanal Iddaa" oynayip, puan birinciliginin yaninda, bir de "Sanal Cimbom.org Parasi" :P birinciligi eklemekti. Bunu tartismanin disinda tutabiliriz simdilik, ne zaman yapabilecegim "Allah Kerim" modunda cunku...

:arrow: "Risk alani puanlandirmak" ana fikri cercevesinde iki fikir tartismistik daha once: Birincisi, Bahri'nin yukarda bahsettigi, yarismacilarimizdan/forumdasimiz Oguz Cem Yazici'nin detaylandirdigi fikir idi: Deplasman galibiyeti almanin daha zor olacagi dusuncesinden, bu yonde tahminde bulunup da tutturanlara ekstra puan verilmesi.

:arrow: Ikincisi, bazi baska sitelerde de olup asil kokeni Liga-Manager-Online.de sitesi olan bir yarismadaki beraberligi tutturmaya ekstra puan verilmesi. Bu da mantiklica geldi bana, beraber biten maci kazanmaya iki taraf da yakinken, yine de macin ortada kalmasi gibisinden bir mantiktan esinlenilmis sanirim. (Ayni yarisma sisteminde, haftadan belli bir maci "joker" olarak secip, o mac bilinirse ek puan alma gibi bir fikir de vardi sanirim)...

Neyse, dedigim gibi, yarismacilarin bir yarisi da forum uyesi bile olmadigi icin, cok verimli bir baslik olmayacak korkarim, cok bile zaman harcamis oldum bu kadar yazarak korkarim... Yine de yanilmayi umarim tabii...
Özgür
Osman Kiciman
Posts: 397
Joined: Wed Dec 24, 2003 10:22 am
Location: Atakoey, IstanbuI / TR

Post by Osman Kiciman »

Yığınla kural konulabilir ama bu yığınla itirazı da beraberinde getirebilir. Zorluk kolaylık maçına göre değişebilir bir faktör değil mi? Yeri gelir x takımın deplasman galibiyetini y takımının iç saha galibiyetine göre daha kolaylıkla bilebilirsiniz. O yüzden bence bunca yıldır devam ettiği şekilde sürsün yarışmanın puanlaması ...

Tek önerim bundan sonra turnuva oyunlarında; penaltı sonuçları değil, beraberlik dikkate alınsın. UEFA'ya bakıyorum dünkü maça da 0-0, 4-2 win on penalties yazılmış. Bence bu maçın tam skoru 0-0 olmalıydı... Tabi bundan sonraki turnuva tahminleri içindir önerim...
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Boyle uzatma ve penaltilarla biten turnuvalarda tur atlayanin bilinmesi onemli. Beraberlige 5 puan verip turu atlayani bilene az verirseniz bence haksizlik oluyor. Belki beraberlik sonucuna ekstra bir gol konarak kazanan belli edilebilir. Mesela dunku maci Ispanya 1-0 kazanmis gosterilseydi belki 4-2'den daha adil olabilirdi. Belkide turnuvalarda bir kol kolan daha ekleyip mac sonucu ve tutur geceni belirlemek de mumkun olabilir. Mesela goller kolonun yaninadaki kolonda 1 ya da 2 secilebilir 1. takim ya da ikinci takim diye. Bunlar isi zorlastiriyor elbette bu programi yapip sunan Ozgur icin.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Mehmet Daskiran
Posts: 220
Joined: Wed Oct 23, 2002 5:56 am
Location: New Brunswick, NJ

Post by Mehmet Daskiran »

Cengiz Akgun wrote:Boyle uzatma ve penaltilarla biten turnuvalarda tur atlayanin bilinmesi onemli.
Katiliyorum.

Osman'in yukarida soyledigi gibi beraberligin sozkonusu olamayacagi maclarda 90 ya da 120 dakika sonunda kazanan olursa zaten simdiki sistemi degistirmeye gerek yok.

Bence macin 120 dakikasi da berabere sonuclanmissa o sonuc macin tescil edilmis sonucu olarak siteye girilebilir ve bu mac sonucuna gore puanlama yapilir. Bu durumda maca beraberlik verenler zaten duruma gore 3 ya da 5 puan almis olacaklarindan magduriyetleri giderilmis olur.

Macin 120 dakikasinin berabere bittigi durumlarda, bir tarafin kazanacagi yonunde tahmin yapanlara da Cengizin belirttigi gibi 2 puan ya da atilan gol sayisinin da tutturulup tutturulamamasina (tek tarafin atacagi gol sayisini bilen ya da farki tutturan) ya da tam skorun bilinip bilinmemis olmasina gore ek puan(lar) verilebilir. Burdaki sorun iki tarafin atacagi penalti sayisinin birbirine esit olmayabiliyor olmasinda.
Mehmet Daskiran
Murat Kara
Posts: 1279
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:38 pm

Post by Murat Kara »

Cengiz Akgun wrote:Boyle uzatma ve penaltilarla biten turnuvalarda tur atlayanin bilinmesi onemli. Beraberlige 5 puan verip turu atlayani bilene az verirseniz bence haksizlik oluyor. Belki beraberlik sonucuna ekstra bir gol konarak kazanan belli edilebilir. Mesela dunku maci Ispanya 1-0 kazanmis gosterilseydi belki 4-2'den daha adil olabilirdi. Belkide turnuvalarda bir kol kolan daha ekleyip mac sonucu ve tutur geceni belirlemek de mumkun olabilir. Mesela goller kolonun yaninadaki kolonda 1 ya da 2 secilebilir 1. takim ya da ikinci takim diye. Bunlar isi zorlastiriyor elbette bu programi yapip sunan Ozgur icin.
Penalti sonuclarini da bilen 6 puan alsin 5 yerine. Hatta 10 puan alsin. O zaman o extra kolona penalti mi degil mi diye bir isaret konabilir sadece.
Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Oyle, sabirsizlik yapmakla, muhalefet yapmakla olmaz sadece ama, bunun gibi konulara da, hele ilgi gosterin de adminleriniz, kullanici kitlesiyle butunlessin di mi ama?! :) (Diye dunden yazmis gonderememistim bazi birseyleri belli bir noktaya getirip, oyle toptan cevap yazmis olayim diye ama, madem obur basliktaki momentum artip gider (ve direk bu konuya da referanslar yapilmis madem), yollamis, hatirlatmis olayim bu basligi)...
Özgür
Bahri Unlu
Staff Member
Posts: 385
Joined: Wed Oct 23, 2002 2:28 pm

Post by Bahri Unlu »

Bakin Lig basliyor. "Ya itirazi olan simdi konussun, ya da ilelebet sussun" bosuna dememisler.
Puanlama boyle gitti gider yoksa haa.
* * *
Bahri Unlu
ISO 2000, UEFA ve Super Kupa $ampiyonu taraftari
Post Reply