TSL 2. Hafta Kayserispor Galatasaray 0-0

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Post Reply
Murat Kara
Posts: 1279
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:38 pm

Post by Murat Kara »

Murat Uludağ wrote:Galibiyet alsak herşey çok daha güzel olacaktı. ancak gol yememek her zaman iyidir. Lig uzun bir maraton. İnşallah bu takım kısa bir süre sonra kendine gelerek ligi domine edecek. Bugün gözlemlediğim kadarıyla hoca da artık kendi şablonunu belirlemiş. Sistem adamlarını da kafasında belirlemiş. Oyuna müdehale konusunda da her maç daha da başarılı olacağına ve sonuca yönelik hamleler yapmaktan çekinmeyeceğine inanıyorum.

Maç ve sonucuna gelince ligin ilk haftalarında Kayseri deplasmanından galibiyetle dönmek çok daha keyifli olsa da mağlup olmamak ve gol yememk de fena sayılmaz...
Nasil guzel olacakti ben anlamadim. Aydin saha dolandi durdu. Ayagina gelen her topu harcadi, oyle olunca kimseden pas alamadi. Pres yapmadi, adam kacirdi, vs,vs. Servet cok formsuz. Balta ve Ayhan ikinci yari yoruldu, yok oldu.

Dogru durust bir pozisyon yok. Kayseri dikkatli olsa galip gelebilecek bir oyun oynadi. Son 10 dakika al gulum ver gulumle gecti (beraberlige yattik).

Arda 2. bir Hasan Sas olma yolunda. Pas verecegi yerde calim yapiyor, calim yapacagi yerde pas veriyor.

Duran toplar ise bir alem. Hele bir tanesinde (rakip icin en tehlikeli olani idi), Arda Kewell'e pas verecem derken rakibe verdi ve az daha kontradan atacaklardi.

Taktik olarak ise mac basladigi gibi bitti. Etkili gorundugumuz bolumler Kayseri'nin orta saha presini birakip geriye cekilmeye karar verdigi anlardi, ki o anlarda da bir halt yiyemedik.

Macta Linderoth, Maria ve Kewell kotu degildi. En basta Skibbe olmak uzere ben hic bir pirilti goremedim.

Macin en onemli olayi De Sanctis'i kazanmis olmak. Mukemmel oynadi ve Aykut filan gibi Anadol marka kalecilerin yaninda Ferrari gibi kaldi. Onun sayesinde de bir puani aldik.
Murat Biricik
Posts: 1755
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:32 pm
Location: Yesilyurt - Ist

Post by Murat Biricik »

Bugun begendigim oyuncular Linderoth ve kaleci. Linderoth son derece saglam, basit ve akilli oynuyor. Yaptigi top kayiplarinin hemen hemen tumu kendisine takim arkadaslari tarafindan atilan "aptal" paslar. Bu paslardan biri yuzunden az kalsin sakatlaniyordu. Gorev adami ve ben bu Isvecliyi tutuyorum.

Kaleci oyunun icinde ve konsantre. Benim ilk izlenimim son derece olumlu. Cizgi kalecisi mi yoksa libero kaleci mi ben anlamam. Kalecinin yapmasi gerekeni yapiyor. Alti pasa top duserken topu takip edip hamleyi yapistiriyor, 18 icinde hareketli, takimi hem el hem ayagi ile hizli ataga cikariyor. 2.yari uc kez takimi cabuk davranip, dogru yere yaptigi degaj ile ataga kaldirdi. Birinde Ayhan kalecinin ustune vurdu, digerinde Arda yi indirdiler.

Aydin da bir vurdumduymazlik hep vardi, ne kadar az takinirsa o kadar daha cok verimli oluyor. Cok daha iyi oynamali, bugun vasati gecmedi. Hem yeni TD, hem yeni sistem, hem yeni oyunucu ve partnerlara alismaya calisirken gectigimiz seneki goruntuden uzak iki isim Servet ve Topal. Bu adamlar biyonik degil, boyle bir donemi gecirme haklari fazlasiyla var.
"Adnan Sezgin'in attığı her imzanın altına ben imzamı atarım. Bu mesleği en iyi bilen adam." ADNAN POLAT

"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı."
Mehmet Gorgen
Staff Member
Posts: 6562
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:19 pm
Location: Bakirkoy-Ist
Contact:

Post by Mehmet Gorgen »

"Skibbe hemen gitsinciler" grubu olarak bir köşede sessizce bekliyoruz.:lol:


Fırsatını bulduk mu burada döktüreceğiz. Az daha sabredin :lol:
Salih Bora
Posts: 785
Joined: Thu Jun 14, 2007 10:47 pm

Post by Salih Bora »

Ali Gursel wrote:Skibbe'ye bugun neden berabere kaldiniz dediler, gol atamadigimiz icin dedi. Ilk 30 dak ve ikinci yarida oyundan memnunmus.
Bu kadar saçmalık olamaz.
Burayı Leverkusen sanıyor olabilir ama burası Galatasaray kulübü.
Gerçi 6 defansla Steaua karşısına çıkan adamın bunu bilmesi olanaksız ama birileri hatırlatırsa iyi olur.
Aynı mentalite geçen sene Kalli'de de vardı. Deplasmanda 0-0'ı, 1-1'i başarı görüyordu.
Held ve Derwall de böyleydi.
Alman hocaların büyük çoğunluğunun genel sorunu bu.
Kendi ülkelerinde kıytırk takımları çalıştırırken kendilerini bir anda üç büyüklerin başında buluyorlar. Ondan sonra işin yoksa buna adapte olmalarını bekle... Olanı var, olmayanı var.
Hollmann olamadı, bizden sonra Saarbrücken diye bir İkinci Lig takımına gitti.
Lorant da olamadı, asansör takımların favori hocası oluverdi. Şu anda Slovakya Ligi'nde.
İşin kötüsü, Skibbe Efendi'nin göz göre göre adamı eşek yerine koyuyor olması.
İlk 30 dakikayı beğenmiş.
Literatürde böylesine, "Fatih Terim yüzsüzlüğü" diyorlar.
AYRILMAZ İKİLİ
Mehmet Cirak
Posts: 649
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:11 pm
Location: Durham, NC USA

Post by Mehmet Cirak »

Pozisyon acisindan kisir olsa da guzel macti. Kayseri tas gibi takim, biz de dogru yoldayiz. Bir ara Premier league'den mac izliyorum zannettim. Biraz sabirli olmamiz gerekiyor yalniz. Bu sistem otursun, ben boyle beraberliklere raziyim.

Arda konusuyor simdi, hepimizin dikkate almasi lazim. Gayet iyi oynadik, biz memnunuz dedi. Bu sene cok iyi takimiz, cok calisiyoruz, zevkle calisiyoruz, 3 mac kazansak herkes cok iyi takim oldugumuzu soyleyecek dedi. Ne yazik ki ulkemizde herkes skora bagli konusuyor dedi. Lavuk adam Skibbe'yi kotulesin diye kasti, ama cok cok iyi hoca dedi, biz onu cok seviyoruz dedi.
Mehmet Cirak

"Artificial intelligence is no match for natural stupidity."
Ozgur A. Boztepe
Posts: 1606
Joined: Wed Jan 30, 2008 8:30 pm
Location: Atlanta USA

Post by Ozgur A. Boztepe »

Mehmet Cirak wrote:Pozisyon acisindan kisir olsa da guzel macti. Kayseri tas gibi takim, biz de dogru yoldayiz. Bir ara Premier league'den mac izliyorum zannettim. Biraz sabirli olmamiz gerekiyor yalniz. Bu sistem otursun, ben boyle beraberliklere raziyim.

Arda konusuyor simdi, hepimizin dikkate almasi lazim. Gayet iyi oynadik, biz memnunuz dedi. Bu sene cok iyi takimiz, cok calisiyoruz, zevkle calisiyoruz, 3 mac kazansak herkes cok iyi takim oldugumuzu soyleyecek dedi. Ne yazik ki ulkemizde herkes skora bagli konusuyor dedi. Lavuk adam Skibbe'yi kotulesin diye kasti, ama cok cok iyi hoca dedi, biz onu cok seviyoruz dedi.
O lavuk Bahri Havadir mi? diye aptalca bir soru sorucam hic gormeden...
Mehmet Cirak
Posts: 649
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:11 pm
Location: Durham, NC USA

Post by Mehmet Cirak »

Bu arada 100% penaltimiz da verilmedi.

Igrenc bir ligde, igrenc hakemlerle oynuyoruz. Arda'ya bu mac o kadar cok faul yapildi ki, Avrupa'da olsa boyle oynayan takim kirmiziyi goruyor...
Mehmet Cirak

"Artificial intelligence is no match for natural stupidity."
Ercan Arslan
Posts: 368
Joined: Sun Jul 29, 2007 5:46 pm

Post by Ercan Arslan »

Bence normal bir sonuc. Zira karsimizdaki takim klasik bir anadolu takimi kadrosuna sahip olanlardan degil. Aghahowa, Olembe gibi ilavelerle oldukca iyi bir takim olmuslar.

Bugun macin berabere bitmesi cok onemli degil. Bence bu kaybedilen 2 puandan cok daha fazlasi kazanildi.

-Fernando Meira bence bu macin gizli kahramani. Hem cok kritik mudahaleleri var hem de cok iyi ileri cikislari ve attigi paslari oldu. Gun gectikce cok daha iyi olacagi acik.

-De Sanctis ise bekledigimden daha cabuk kendini bulmus. Cok iyi cikardigi bir pozisyon var ama asil onemli olan oyunu cok iyi takip etmesi. Eger bu sekilde devam ederse kaleci sorunumuz bitebilir.

-Linderoth bir kere daha sagbekte oynarsa sanirim artik bu mevkinin en iyilerinden biri haline gelecek. Yaptigi ise saygisi ve oynama istegi olunca zaten istenen oluyor.

Gecenin kaybedenleri ise,

-yenseydik cok daha iyi bir mesaj olurdu belki ama yine de Lincoln bugun sonun baslangicini iyiden hissetmeye basladi gibi. Bir ara gosterildiginde yedek kulubesinde gayet saskin bir tavri vardi. Gerci bu onun normal hali de olabilir.

-Alt yapimizin urunleri hep oynasin istiyoruz ama bunlari erken takima koyar ve uzun sure sahada tutarsak tamamen kaybedebiliriz. Bugun biraz mecburiyetten oynayan Aydin'in sahada kaldigi sure fazlaydi. Ustelik Arda'nin da o kanada agirlik vermesi durumu vardi. Macta ne kadar da cok begenmesem Umit Karan'in cikarilmayip Baros'la yanyana son dakikalara girilmesi denenmeliydi. Sonucta buyuk takim gol ariyorsa bunu yapar.

-Umit Karan hazir degil ve kendi de farkinda durumun. Pabucun bu sene pahali oldugu da ortada. Nonda, Baros var. Hatta ben Yaser'in goz ardi edilmemesi gerektigini dusunyorum.

Macin genelinde zaman zaman iyi zaman zamansa sacmalayan bazi isimlerde vardi.

-Kewell bunlarin basinda geliyordu o frikikler kesinlikle yakismadi ama buna karsilik bazen suratli driplingleriyle herkesi saskina ugratti ve herkese bir ara " evet bu adam bizden iyi" fikriini sahaya yaydi. Daha once bu farki tarz olarak Ribery'de hissetmistim diyebilirim.

-Servet macin 75- 80 dakikasi boyunca gayet laubaliydi. Bu tarz oyunu CL'de veya Avrupa kupasinda yapinca olmuyor zaten. O fizigine ve teknigine bakmadan Aghahowa'yi calimlamaya kalkip herseyi berbat edecekti. Ote yandan boyu uzun stoperden beklenti genelde defansif hava toplarini almasidir ama bizimki genelde hucum toplarinda topa kafa atiyor. Sonucta girse de girmese de "koçum servet oluyor". Dunku macin sadece son 10-15 dakikasinda bir kac kritik hamlesi oldugunu da belirtmeliyim ama oyunun genelinde ve bir defans oyuncusunun ilk yapmasi gereken olan defans konusunda bugun de cok iyi degildi. Meira ve Hakan Balta aldilar cogu hava topunu.

Skibbe bence gecen zaman icinde surekli isim yapmis adamlarin kadroya fasilalarla katilip durmasindan ne yapacagina karar verebilmis degil. O nedenle elestiriler icin 4-5 hafta daha beklemek gerekebilir.
Harun Demirci
Posts: 111
Joined: Sun Sep 23, 2007 9:44 pm
Location: KADIKÖY
Contact:

Post by Harun Demirci »

Bugün bizim ufaklığın doğum günü. 3 yaşına girdi, az önce Milan Baros diye sayıklıyordu.
"Oğlum Milan Baros ta atamadı, Umit Karan da, Mehmet Topalda. kim atacak bu golü"
diye sordum, baba ben atayım diyor.

Gerçekten maçlarda Galatasarayın golunun kimin atacağı merak konusu artık...

Bu sene şimdilik görünen en büyük kazanım bence topu defanstan şişirmeden ayağa paslarla çıkarmak sanki. Geçen sene dan dun vuruyorduk, tekrar topu alacağız diye aşırı efor sarfediyordu futbolcular. Akıllı futbol oynamaya başladık. Zamanla bu iyi paslasmayı son vuruşlara kadar getirince seyretmesine doyum olmaz.

6th haftadan sonra manzara netleşir.
Ufuk Sezekkaplan
Posts: 1333
Joined: Tue Feb 22, 2005 11:33 am

Post by Ufuk Sezekkaplan »

Macin sonucu cok abartilmamali, Kayseri kend sahasinda 3 buyukler dahil herkesi ipe dizecek bir takim. FB 2 haftadir hem Antep'te hem IBB karsisinda bizim kadar total futbol oynamadi. Cok umutsuz olmayin. Bu futbol ve CL icin yetersiz, Turkiye ligi icin yeterlidir. Kadro ise lig icin fazladir bile (fazlaliktan Lincoln yedekte :D ).

Lincoln'un yedek kalmasini ve 0-0 devam ederken oyuna alinmamasini nasil yorumlamaliyiz?

Gecen sene ligin 2.haftasinda bu dusunulemezdi bile. 5.haftasinda Lincoln ilk 18'e alinmayanca kopan patirdi neredeyse 1 sezon surmustu.

Bugun kimse cok iplemedi. Ya kadro cok genisledi ve Lincoln 2. hatta 3. plana dustu veya adamin "Talented Mr. Ripley" oldugu anlasildi.

Ben yine de bu macta cok top yiyen Arda'nin 60 civari alinarak forvet arkasina Lincoln'un, sol aciga Kewell'in ve Karan'in yerine de top toplayici dahil kim olusa olsun alinmasinin faydali olacagini dusundum. Adam (Karan) yine bir ara ceza sahasi onunde karate yapti, herife bir gece yarisi "rovasata at ya Umit" diyen bir evliya mi gorundu nedir; o gunden beri bir futbol macinin tek anlami havada ucarak ters vurus yapmak.

Aydin insiyatif ustlendi. Ben onun Arda ile psikolojik bir rekabet icinde oldugunu saniyorum, oyun icinde de daha cok Lindertoh'tan ve Kewell'dan top alabildi gordugum kadariyla. Arda-Aydin iletisimi mac icinde sifirdi. Arda bugun Kewell ile de iyi oynayamadi.

Kalede Aykut olsaydi bu mac temiz 2-0 biterdi bu ara.

Meira, Linderoth ve De-Santcis macin adamlariydilar. Macin ilk dakikalarinda Meira'nin topu oyuna sokmadaki dikkatinden soz etmistim; bu mac boyunca hep surdu. Servet top sisirir ve riskli paslar atarken, Meira surekli orta sahada pozisyon alan adami bulup, topu yerden ve dikine verdi.

Bukres maci benim icin sezonun maciydi. Bu macla birlikte obur kulvara donduk. Alinan bir puani iyi goruyorum. Dun FB macinda FB adina çok iyi olan bir sey vardi, Semih-Guzia pas uyumu.

Bizde forvette bu uyumun 1.aday adami Kewell; 2.adami henuz yok. Olsaydi bu maci gecerdik.

Sonucu, Karan'la baslamanin dayanilmaz hafifligi olarak :D nitelendiriyorum.
Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

Ne bu maçı nede Steau maçını izleyemedim, o açıdan oturtulmaya çalışılan bir sistem var mı bilemiyorum. Umarım vardır. Aksi takdirde işler dahada kötüye gidebilir. Ama gerçekten yeni bir sistem oturtulmaya çalışılıyorsa milli maç arasının çok çok iyi değerlendirilmesi lazım. Gerçi milliler gidince geriye kaç kişi kalacak, kimler kalacak bilemiyorum ama form tutmak açısından lige verilecek arayı sırf antreman yaparak geçirmemek, ayrıca hazırlık maçıda oynamak lazım. Başka türlü bu iş nasıl olacakki zaten?

Eskiden her fırsatta hazırlık maçı yapardık. En az 1, mümkünse 2 hazırlık maçı ayarlanabilirse çok iyi olur. Tabi, niyetleri varsa bunu çoktan ayarlamışlardır...
Levent Guntay
Posts: 614
Joined: Tue Oct 22, 2002 5:02 pm
Location: Maryland, USA

Post by Levent Guntay »

Ben de maci seyredemedim ve "sistem oturmaya baslandi" deniyor durumu anlayamadim. Yazilanlar dogruysa bu maca 4-4-2 ile baslamisiz. Bukres macina 4-2-3-1 ile basladik, sonra risk almak icin 4-1-3-2'ye donduk. Anladigim kadariyla, genelde dengeli maclarda 4-2-3-1 oynanacak, daha baskili oynanmak istenen maclarda ya da mac icinde risk alinmasi gerektiginde on liberolardan biri cikarilip forvete adam alinacak 4-2-3-1'e donulecek. Kadroda bu sistemleri oturtacak oyuncular eksikse/sakatsa, daha basit olan 4-4-2'ye donulecek. Bunlar benim nacizane yorumlarim.

Bukres, Denizli ve iki Kayseri macini kesiksiz izleyen ve sahadaki formasyonlari ustaca yorumlayacak olanlar bizi bilgilendirirse seviniriz.
Mehmet Gurdal Cetin
Posts: 4210
Joined: Thu Oct 24, 2002 9:29 am
Location: Bursa-TR
Contact:

Post by Mehmet Gurdal Cetin »

Kayseri gibi deplasmandan 1 puan almak iyidir.
Yazilanlara bakilirsa cok kotu oynamamisiz.
Isik gorenler var aranizda
Umut fakirin ekmegi demisler
GORGEN'in dedigi gibi "Bekliyoruz"
Askeri tabirle "dinlemedeyiz" :D
TRUST GALATASARAY
MGC
Tan Erten
Posts: 1179
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:07 pm
Location: Istanbul

Post by Tan Erten »

Mucadelesi yuksek seviyede olan fakat seyir zevki bulunmayan bir mac oldu. Kısa notlarım:

- De Sanctis: Cok kaliteli bir kaleci, bizde olduğu için çok sevinçliyim. Ceza sahasina hakim, yan toplara cikiyor. Refleksleri cok iyi, kurtardigi pozisyon cok zor bir pozisyondu, görmeyenler mutlaka izlemeli. Taca degaj atan "10 Milyon €'luk adam" Aykut'un (Denizli macinda en az iki kere direk olarak taca degaj atti) tam tersine adrese teslim degaj ve topu hizla oyuna sokma becerisi ust seviyede. Ayrıca, arkadaşlarından azar yiyen Aykut'un tam tersine, DeSanctis savunmasini daha top ceza sahasına gelmeden yönlendiriyor. Oyundan zevk aldığını da düşünüyorum. Maçta kendisine çarpıp, beton etkisi yiyip yerde kalan Kayseri'li futbolcuya samimi bir ilgi gösterdi, - ki aslında kendisine bariz bir faul yapılmıştı. "Galatasaray'ın kaleciye ihtiyacı yok" diye Aykut, DeSanctis'i izlesin ve kendisiyle arasındaki farkların ne olduğunu bulsun.

- Servet: Kendine güven olayı yerini laubaliliğe bırakmak üzere. Rakip forvete çalım atma inadı (bir pozisyonda kaptırdı, gol oluyordu), topla gereksiz çıkışlar ve her kafa topuna vurma heveskarlığı aslında zararlı oluyor. Geçen seneki daha basit ama daha yürekten oynayan Servet'i aradım.

- Meira: Dünkü maçta hırsı gözüktü. Topu oyuna çok iyi sokuyor ve kritik müdaheleleri de yerinde. Çok iyi transfer.

- Aydın: Bu çocuk niye bu kadar abartılıyor, hiç biz zaman anlayamadım hala da anlayamıyorum. Çok aşama kaydettiğinden bahsediliyordu, dünkü maç öyle olmadığını gösterdi. Savunması berbat, pres yapayım derken şaşkın tavuk gibi koşturuyor, rakipten top sökemiyor. Çünkü çelimsiz ve fizik olarak zayıf. Ayrıca çizgide oynaması gerekirken, yerini kaybedip daha içe kayıyor, rakip taç çizgisi kenarında topu alınca da ona yetişemiyor. Rakibin ilk yarıda sağ kanattan etkili gelmesinin sebebi Linderoth değil, Aydın'ın zayıflığı oldu. Hücumda da hiç etkili olamadı. Çok kritik bir topu ezdi, birini de erken kullanarak fırsatı heba etti. Sonuç: Aydın, Galatasaray'da oynayacak seviyede değil.

- Mehmet Topal niye yedek kaldığını ispatladı. Euro2008 sonrası bir zihinsel ve belki de fiziki yorgunluk var. Aynı şey Arda'da da mevcut, ancak Arda'nın yeteneği çok iyi, ayrıca kazanma hırsı var. Çok formda olmasa da etkili.

- Kewell: Dün yine istekliydi, ikinci yarı sol çizgide daha etkili oldu. Kayserili savunma oyuncusun sağından atıp, solundan geçmesi süperdi.

Hakem dün Arda'ya yapılan penaltıyı çalmadı. Omuz omuza mücadele durumu yoktu, doğrudan gelip şarjla Arda'yı düşürdü rakip savunma oyuncusu.
Tan Erten
Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

Biraz uzun, kusura bakmayin ama Skibbe'yi savunacagim:

Ilk yari Kayseri ciddi pres yapti, daha besinci dakikada Kayseri deli dana gibi saldiriyor gibilerinden yazdim ben de. Skibbe takimdan memnunum derken bu prese boyun egmedik, mucadele ettik anlaminda soylemis olabilir. 30-45 arasi ise Kayseri sadece pres yapmadi, epey saldirdi, ozellikle sag kanadimizdan, yiyecegiz gibi duruyordu, buna care bulamadik. Ondan da bu yuzden memnun degil herhalde.

Kayseri'nin ikinci yari oyle devam edemeyecegi belliydi, edecek olsalar isimleri Bayern Kayseri falan olurdu, oyundan dustuler. Bu noktadan sonra GS'in topa daha cok sahip olup daha iyi oldugu anlar ortaya cikti.

Bir hoca ben bundan memnunum diyorsa henuz takiminin istedigi kivama gelmedigi ama o yolda oldugu icin der.

Benim dertlerim: ilk yarida o presi yerken etkili atak yapamadik. Bunun adi Umit Karan tabii. Adamin elinde daha iyisi yok belki de, Baros hazir dahi olsa geriden cikan toplari tutabilecek oyuncu mu bilmiyorum. O kadar kolay is degil ama pres yerken sart. Yani baski yerken orta saha ya da biraz ilerisine dogru bazen bilincli bazen sallapati atilan toplarin bir kismini tutup (dun Agamemnon'un yaptigi gibi) bu arada bir iki arkadasinla da sana baski yaparken savunma organizasyonu kalmamis rakibe karsi atak yapabilecek bir oyuncu olsa dun GS icin cok rahat mac olurdu.

Ama baski yerken cikardigin her top duvarla tenis oynuyormusun gibi sana geri donunce takim daha mahkum gozukuyor. Baros bunu ne derece etkili yapardi bilmiyorum. Oyuna girdiginde oyun degismisti ve biz baski yemiyorduk, gozlemleme firsatimiz olmadi.

Ikinci yarida Kayseri yoruldu, GS'in da saha ici degisiklikleriyle topu kontrol edip atak yapmaya basladik. Bu noktada da henuz birlikte nasil atak yapip gol atacagini bilemeyen bir takim olma problemi ortaya cikti. Habire degisen (saha ici mevkiler ve oyuncu degisiklikleriyle) bir hucum seklimiz var. Iyi takimlarin bazi ataklari sablonla yapilmis gibi olur, bizde oyle birsey yok, Ayhan'in sutlarindan mi gol bekliyoruz, Kewell'in bindirmelerinden mi, baktim. Umit'ten beklemedigimiz de muhakkak.

Skibbe'ye sezon basindan beri giydiriyorum ama Skibbe'yi yollamak isteyen arkadaslara bir onerim var:

Meira, Linderoth iyi adamlar, Servet ve Balta da iyi oyuncular. Emre Gungor var, Volkan var (evet, sag bek yok) ama kaleci de iyi gibi duruyor, GS'in defans dortlusu bu sezon saglam olacaktir.

Meira dun hem iyi defans yapti hem de geriden top cikartisi ozellikle ikinci yarida harikaydi. Linderoth kendi mevki olmayan bir yeri cok ugrasarak 100% olmasa da onemli olcude kapadi. Bu takima hala sag bek lazim, cunku orayi kapamak yeterli degil, bir de o kanattan atak yapmak lazim, pek Linderoth ile olacak is degil ama daha iyisi gelene kadar en azindan defans kismini oynar. Ben Balta'yi da epey begendim dun. Servet'te ki savrukluk duzelecektir.

Topal, Ayhan, Baris ve yerine donebilirse Linderoth'tan her zaman iki tane iyi defansif orta saha oyuncusu cikar. Dun Skibbe'nin begenmedigim yanlarindan biri Topal'in yedek olmasiydi. Topal 22 yasinda ve daha ciddi bir seviyede top oynamaya baslayali bir sezon olmadi (yani Tobias sakatlanali). Kotu de olsa, sakat olmadigi surece Arda ile birlikte hep ilk 11de olmali bu cocuk.

Kewell icin goruslerim de cok olumlu. Amerikalilar "he came to play" (oynamaya gelmis) derler. Bu adam da oynamaya gelmis, hem iyi oyuncu hem de arzulu, GS'in hucum kurgusu oturdukca oadaki yerini alip cok faydali hatta muhtemelen yildiz olacaktir.

Arda Hasanlasti bence biraz haksiz yorum olmus, Arda Hasan'in aksine ne zaman pas atip ne zaman topu tutacagini cok iyi bilen bir futbolcu. Dun sadece bir kez calim isini abartti daha iyi bir secenegi varken, kalan durumlar hep pas atacak musait biri olmamasindan top tutma idi bence. Arda'da yorgun duruyor, bir de Kewell gelmis, Aydin oynuyor takimin hucum (bakin hucum diyorum, gol degil) alternatifleri artmis, bunlarin birbirine uymasi, ahenkli hucum yapmalari zaman alacaktir, Skibbe veya bir baskasi, kimse bunu iki birkac haftada yaptiramaz.

Bu gruba Lincoln'un de katilacagini umuyorum. Dun kazansak Lincoln'e cok iyi fitil olurdu bu, ama olmadi maalesef.

Simdi Skibbe'yi elestirdigim ikinci nokta ve de gercek sorunumuz olan yere gelelim: Umit Karan. Dun mac basliyor, ben bile ilk bes dakikayi izleyip bu adamdan bugun fayda gelmez, 60-65i beklemeye gerek yok, cikar ve sok kimi sokacaksan diyorum ama bizim hoca 73u bekledi. Dun ikinci yari top daha cok GS'da olunca Umit bir kac dakika canlanir gibi gozuktu, ben aldanmam ama Skibbe aldanmis olabilir tabii, yeni hoca.

Ileride inanilir bir gol yolun olmayinca ne Meira'nin iyi top cikarmasi, ne Linderoth'un sai iyi kapatmasi, ne Kewell'in, Arda'nin ataklarinin kiymeti var. Bunlar aristik patinaj gibi hakemlerdne puan almak icin degil, sonucta gol atmak icin yapilan seyler. Ama gol atmak icin sahada olan adamin gole o kadar uzak ki.

Baros daha erken girmeliydi, belki ikinci yarinin basinda, skor 0-0dan kotu olmazdi.

Aydin Arda degil, ama fena da degil. Iyi bir futbolcu olmak icin daha epey eksik gozuken yonleri var, topsuz oyunu, kanatta defansa yardimi falan gibi. Skibbe'nin kazanimlarindan biri bu cocugu oynatarak bu eksikleri kapatir mi kapatamaz mi, kapatirsa ne surede gibi sorulara cevap bulmak olabilir.

Toparlarsak, Skibbe bence dun (ve her gun) Topal ile baslamali ve de Karan'i daha erken cikarmaliydi. Ilk yari Kayseri basarken kenardan bu baskiya karsi hicbir alternatif dusunemedi. Buna mac oncesi hazir miydi, ondan da emin degilim (bir de Lincoln'u oyuna almamasi tartisilabilir). Belki bunlarin bir kismi bizim bilmedigimiz ama gecerli sebeplerden olmustur ama bu hatalar disinda takima birseyler yaptirmak istedigi, takimin da yavas yavas buna uyum sagladigini dusundum ben.

Gecen seneki formumuzu ararken gecen sene kimsenin Kewell, Arda, Lincoln gibi bir malzemeden futbol uretmye calismadigini unutmayalim. Bir de biz begensek de begenmesek de Hakan Sukur odakli bir sablon vardi, GS'in nasil atak yapacagi belliydi, ileri sisir, Hakan top tutsun, takim ataga kalksin, Hakan'in yanina Umit ya da Nonda'yi koy, etrafina dagittigi toplardan nemalansinlar, gol atsinlar vs. Elinde genc bir Hakan olan her hoca bugun gozunu kirpmadan yine bunu yapar (butun dunyaya ne dahi oldugunu ispatlama derdindeki kerizmatik hocalar haric, ama onlar simdi Karadeniz kiyilarinin tadini cikariyorlar).

Ama genc Hakan yok. Yeni bir gol usulu bulunacak, bunun hemen arkasinda Arda, Kewell, Lincoln, Aydin falan organize edilecek, bunlar da he deyince olmuyor, belki bu adam hic beceremeyecek. Ama adami yollayamazsiniz, hatta dun LigTV lavuklarinin yaptigi gibi adama Skibbe ile devam edilmeli mi edilmemeli mi gibi sorularin ligin ikinci haftasindan sorulabildigi bir sacmalik ortaminda adami aslinda bir de korumak lazim. Ben Polat'in yerinde olsam onumuzdeki bir kac hafta icinde adamin sozlesmesini uzatmayi dusunurdum. Bizim kendi icinde futbol odakli tarismalarimizla, haber ve sansasyon arayan basinin arayislarini karistirmayalim, ozellikle de futbolla alaksi olmayan futbol basinimizin.

Biz kendi icimizde elestirelim ama klup bu adami sonuna dek korumali bu les kargalarindan.

Simdi gelecek haftalara bakarsak, Karan bu takimda ancak 4-4-2ye donulen dakikalarda ikinci golcu olur. Tek forvet oynayamayacagi anlasildi gibi. Nonda sirti kaleye donuk ileride top tutabiliyor ama kac hafta sakat kac hafta saglam olacagi belli degil. Dun Karan yerine Nonda olsaydi muhtemelen uc puan alirdik. Kismet degilmis ama Nonda ile muzmin bir sorun bu.

Donup Baros'un ne yapabildigine bakmak lazim. Bu da biraz zaman alacak, en azindan birkac hafta.

Bu birkac hafta Linderoth'u da sag bek izleyecegiz herhalde (umarim). Ben o yasta ve o mevkide oynamamis adamin komple sag bek olacagini sanmam, yani mevkisini akilli uslu kapatacaktir ama muhtemelen kanat akinlarinda etkili olmayacaktir.

Baros ismi seviyesinde katki yaparsa, tek forvet oynayabiliyorsa GS ligi ya sampiyon ya ikinci bitirir. UEFA'da gruptan cikar, ondan sonrasi cekecegi kuralara kalir.

Baros tek forvette verimli olmaz, biz sadece Nonda'ya kalirsak az gol attigimiz, ligde zorlandigimiz, belki ucuncu hatta dorduncu olacagimiz bir sezon geciririz. UEFA'da ise gecen sene ciktigimiz gibi belki cikariz gruplardan. Futbolun akcesi gol. Kendimizi kandirmayalim, gol konusunda soru isareti var.

Eger Baros konusunda sansimiz tutar, devre arasinda ya da onumuzdeki sene hucuma da katilan iyi bir sag bek alabilirsek (Metin Kurucay'in right winger dedigi), ortada ciddi bir GS olur, 2000 ve 2001 hayallerine baslayabiliriz.

Ama dun bir sey farkettim: bana birisi iki-uc sene once karanlik gunlerin ortasinda GS iki sene sonra maca cikacak, yedekleri arasinda da Milan Baros ve Cassio Lincoln olacak dese, adam ne icmis acep, islak mi kuru mu derdim. 2-3 sene once hayal bile edemeyecegimiz kadar kaliteli bir kadro var. Tam degil, ama cok kaliteli. Izleyip biraz beklemek lazim. Hocayi da korumak. Kotaramayacagi belli olursa yollamak icin vaktimiz bol. Bana dun kotaramayacagi kesin gibi gelmedi, hatali oldugununu dusunmeme ragmen.

Ali
Last edited by Ali Gursel on Mon Sep 01, 2008 10:27 am, edited 2 times in total.
Post Reply