Bahri Unlu wrote:Gelelim genis konuya. Amerika nasil kurtulur mevzusuna.
Siz tabi Amerika'nin icinden gordugunuzle derin analizleri yapiyorsunuz ama
hani derler ya hep disardaki siz arkadaslar " Turkiye'yi bir de disardan
nasil gorundugunu gorun" diye. Eh simdi durum degisti.. Burdan da Amerika nasil gozukuyor biliyor musunuz su anda ?
ABD olarak , "Birlesik" devlet olarak son secimine dogru gidiyor.
SSCB de boyle gitmisti zamaninda dermisim hani...
Elbet birileri cikacak, "baslarim lan Washington'daki hukumetin benim parami
savasa, krize sacmasina. benim petrolum de var, Turizmim de eyaletimin meclisi de"
diyen bi eyalet ileri gelenleri firlayacaktir on plana yani.
Sonucta pompalanan milliyetcilik ve kocaman Dolar'la birlesmis bir devlet degil mi ?Simdi onlar inandiriciligini yitirip sonerse ? Her eyalet ben basimin caresine baakrim derse ?
Bahri bey
Siz sormadan ben cevap veriyim, butun amerikalilar sisko ve sarisin degil.
Belliki sizde Amerikadan nefret eden; ve Amerikada yasiyan turklere "negatif' hisler duyan bir cok insandan birisiniz. En azindan bu yaziyi yazarken Bende ABD'ye asik degilim, ama bazi seyleri dile getirmek zorunda kaldim su anda.
Amerikadaki birlesik Eyaletlerin SSCB gibi dagilicagini soylemek komik bile olmiyan bir saka. Mecidiyekoy'den Taksime is yapan taksicilerin "GS boyle kurtulur" deyip sahaya 13 kisilik takim cikarmasindan farkli degil.
"Turkiye'yi bir de disardan nasil gorundugunu gorun" diyen arkadaslarla dalga gecmissiniz "Simdi durum degisti" demissiniz. Turkiye bir cok konuda Amerikadan ondedir, ama Ekonomi, ve bunu besliyen Tarim, Hayvancilik ve en onemlisi dogal kaynaklar bakimindan gecmesi veya yer degistirmesi bu yuzyilda olasi degildir.
Su andaki sorun zaten gelirleri 3 odali apartmana yeten bir bolum vatandasin, gelecegi dusunmeden aldiklari 3 katli evlerinden cikip 3 odali apartmanda kalmak zorunda olmalaridir. Bunun sonucundaki geri kalan cogunlugun sorun dedigi 2. veya 3. arabalarini koyucak buyuklukte garaj yaptiramamalari veya 70000-250000 dolar olan gelirlerinden %5cik daha fazla vergi kesilmesi veya issizligin %5 cige cikmis olmasi.
Burda Turkiye hakkinda konusan insanlar, hem Turkiyede hemde Amerikada uzunca sure yasamis insanlardir. Iki dili ana dili gibi bilen birinin Kitap cevirmesi gibi, Turkiyedeki olaylari ele almislardir.
Bana dersenizki Amerika " Sonucta pompalanan milliyetcilik ve kocaman Dolar'la birlesmis bir devlet degil mi ?" ben anlarimki sizin ne yakin dunya tarihinden, ne son 50 yildaki Turk siyasetinden, ne ABD nin hangi ilkeler ustune kuruldugundan, nede Amerikali insanlarin calisma etigi ve prensiplerinden fazla bir haberiniz yok.
Eger propaganda ariyorsoniz cocukken okudugun icinde " Almanlar yenildigi icin bizde yenilmis sayildik" diyen tarih kitaplarini tekrar acabilirsiniz.
Dolar ariyorsaniz Turkiyenin donemler boyu IMF ile olan hesaplarina bakabilir, cevredeki namuslu kadinlarin neden hep en zengin kocaya varmak istediklerini inceleyebilir veya Turkiye Basbakani RTE'nin ABD ordulari savas zamani Turkiyeden gecsin diye mecliste yaptigi konusmalarin metinlerine bakabilirsiniz.
Dersenizki basbakanin dusuncleri, kendini ve o donemin hukumetini baglar , butun ulkeyi baglamaz. O zaman haklisiniz.
Sizin ABD " Sonucta pompalanan milliyetcilik ve kocaman Dolar'la birlesmis bir devlet degil mi ?" demeniz, o kadar nefret ettiginiz Amerikali cahil azinliktan birinin "Butun muslumanlar teroristdir" demesiyle ayni. Sizde oda sadece bir dil bilerek kitap cevirmeye kalkmis oluyorsunuz, sonucta hic bir anlami olmuyor.
Ama eger kendi yasadiginiz kotu gunlerini unutmanizi sagliyorsa bu yaziyi yazmak, en azindan sizin adiniza bir ise yaramis demektir.