ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Cemal Savas

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Cemal Savas »

A club intending to conclude a contract with a professional must inform the
player’s current club in writing before entering into negotiations with him. A
professional shall only be free to conclude a contract with another club

Code: Select all

if his
contract with his present club has expired or is due to expire within six 
months.[/b]
GS'in yapmasi gereken Ali Turan ile gorusmek istediklerini ve bu konuda ciddi olduklarini eski klubune yazili olarak bildirmesi gerekiyordu. Boylece resmi basvuru TFF'de gidecek ve surec baslatilmis olacakti. Bu durum Kayseri'nin de yararina. Cunku bu kuralla isin sakasi yok ve boylece Ali Turan'in kontratini uzatmalari icinde onlara da firsat verilmis oluyor.

Cengiz,

Profosyenel kontratinin bitmesi veya bitmesine alti ay kala baska bir kuluple gorusebilir, alti aydan uzunsa yazili olarak basvuru gerektiriyor. Yukarudaki yazinin tartismaya acik olan bolumu nerede ben anlayamadim. Ayrica bu gorusmenin Kayseri'ye niye yarar sagliyor anlamadim. Bir takim futbolcunun rizasi olmadan ASLA mukavelesini uzatamaz. Gorusmeyle kontratin uzamasi arasinda bag yok. Kayserini yapabilecegi tek sey. Ali Turan'i A2 takimina yollar, ama esek gibi kontratin kalan suresince sartlarada uymak zorunda. Sezon biter ve bize bedavaya gelir. Gorusmeler Ali Turan'in kontratinin bitimine 6 ay veya daha az bir sure kala yapilmissa, kayseri gun gormemis yerlerini yirtsada bir halt edemez. Okan ve Emre sezon bitmeden Inter'le anlasmamismiydi ????

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Cengiz Akgun »

Cemal Savas wrote:
Cengiz,

Profosyenel kontratinin bitmesi veya bitmesine alti ay kala baska bir kuluple gorusebilir, alti aydan uzunsa yazili olarak basvuru gerektiriyor. Yukarudaki yazinin tartismaya acik olan bolumu nerede ben anlayamadim. ????
Kusura bakma herkese ayri ayri aciklama luksum yok. Bu da son guzel hatirin icin. Eger bir klup obur kluple anlasmasi/sozlesmesi olan (yani frenkcesi ile kontrati olan) bir oyuncuyu ile kontrat suresinin bitiminden once (isterse sozlesmenin bitimine 6 saat kalsin) almak istiyorsa eski klubune yazili olarak futbolcunla anlasmaya baslayacagim diye yazili bildirmek zorunda FIFA'ya gore eger usule uyacaksa. Ben futbolcunuzla anlastim adamin da 6 ayi ya da bes ayi kalmis gelin sizle de anlasalim derse bir klup, ya da futbolcuyu eski klubune yollayip ben su kluple ile anlastim birakin gidecegim dedirtmege kalkarsa Kayseri'nin yaptigi gibi sen bu isin etigine uymadin benden gizli futbolcumla anlastin o zaman kontrati bitince alirsin (ya da oyuncuya kontratin bitince gidersin) cevabini alir. Bu is bu kadar basit.

Nitekim de dun haberlerde okudugum ve duydugum kadari ile At hirsizinin GS adina yaptigi teklif karsisinda aramizda anlasma konusunda daglar var ve GS hala Ali Turan'i istiyorsa kontratinin bitimini bekleyecek diyerek isi bitirmisler. Bundan sonrasini GS ve Ali Turan dusunmustur elbette. Gokhan Zan'in GS'a transferi ile Mehmet Topuz'un transferi olayinda BJK'in icine dustugu durum ortada iken daha sana, ona, buna ne anlatmami bekliyorsunuz bilmem ki? Bunlardan bir ders cikaramayan dediklerimi anlamayacaktir elbette.

Bu arada Ali Turan'a Kayseri kontrati cercevesinde ne hakki varsa mac basina mi aliyor aylik maasi mi var ne ise verecektir elbette. Ama A2'ye mi yollar kadro disi yapip tribune mi cikartir oturtur, yoksa elini cabuk tutar Ocak ayinda baska bir takimla anlasip adama bak seni bu takim istiyor eger anlasirsan biz anlastik Ocak ayinda gidebilirsin mi der, veya oglum GS'dan ne istiyorsan biz de verecegiz diye yeni kontrat mi imzalatir; bunlar Kayseri'nin yapacagi ya da bilecegi isler arasindadir. Bu kadar basit bir olayi "binip okuze gidip sakiza" diye bak orada ingilizce "or" denmis futbolcu sozlesemenin 6 ay kalmasi ile hur bir sekilde baska kluple kontrat yapar diye uzatip daraltmanin bir alemi yok.

GS bu yolda devam etsin bakalim kac futbolcuyu kontrati bitmeden nasilsa 6'ayi kalmis klubunune haber vermeye luzum yok, biz futbolcu ile anlasiriz ve eski klubu de boylece cantada keklik olur. Yani biz ne verirsek eli mahkum kabul edecektir cunku adam artik mundarlanmistir onlara da hayri olmaz diye dusunerek alabiliyor, hep beraber gorelim.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Mehmet Cirak
Posts: 649
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:11 pm
Location: Durham, NC USA

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Mehmet Cirak »

Dedigim gibi, o kadar acik belli degil ne demek istendigi. Ama ilk okudugumda (fazla dusunmeden) ben de Alpay ve Cemal Agabey gibi anliyorum. Bugun bir kac kisiye sorup anket yaptim ofiste (sampling size'im kucuktu, 4 kisiden bahsediyorum). Hic biri futbolla ilgilenmiyor, ve Amerika'lilar. Sadece Ingilizce bu maddeden Cengiz Agabey gibi mi, yoksa Alpay Agabey gibi mi bir sonuc cikariyorsunuz dedim. Bir cevap veremediler... Iki anlama da geliyor olabilir deyip biraktilar.
3. A club intending to conclude a contract with a professional must inform the
player’s current club in writing before entering into negotiations with him. A
professional shall only be free to conclude a contract with another club if his
contract with his present club has expired or is due to expire within six months.
Any breach of this provision shall be subject to appropriate sanctions.
1 - Klup transfer etmek istedigi futbolcuyla kontrat yapmaya calismadan once, futbolcunun kendi kulubune yazili bildiride bulunmalidir.

2 - Bir futbolcu, kontratinin bitimine ancak 6 aydan daha az zaman kaldiysa baska bir kluple anlasma yapabilir.

Daha once de sordugum gibi, 2. madde 1.'ye bir ekleme mi, yoksa bir farkli bir durum mu?

Cengiz Agabey, eger sen hakliysan: kontratinin bitmesine 6 ay kalmis bir futbolcuyu almak isteyen bir klup zaten futbolcuyla pazarliga oturabiliyor. Kural eger futbolcunun klubune mutlaka haber vermeli diyorsa, GS vermeyerek nasil bir kurnazlik yapmis oluyor ki? Zaten ozgur futbolcuyla konusma konusunda, klube de bir yazi gonderir, futbolcunla konusuyorum der. O klup daha ne yapabilir ki?

Bence kural soyle yorumlansa daha mantikli: futbolcunun 6 aydan daha uzun kontrati devam edecekse ve bu futbolcuyu baska bir takim transfer etmek istiyorsa (bonservisle), futbolcudan once kluple masaya oturmali. Aksi takdirde futbolcunun aklini celerse, futbolcu kontratli oldugu klubunden gitmek icin bilincli olarak performans dusuklugu gosterebilir ve sorunlar cikarabilir. Bu bakimdan klubun korunmasi mantikli gibi.

Ben burada benefit of the doubt'u GS'a veriyorum, taraftar oldugum icin degil, mantik yuruterek. GS kontrati bitmek uzere olan (6 ay sonra bonservissiz alabilecegi) bir futbolcuyu simdi almaya calisiyor, cunku ihtiyaci var. Kayseri ise ne kadar koparabilirsem kardir diyor. Baska ne aciklamasi var bunun? Bu kadar drama neden? Kalan 6 ay icin GS ile Kayseri pazarliga oturur, eger anlasamazlarsa Ali Turan 6 ay sonra begendigi baska bir klube bonservissiz gider, Kayseri de bu 6 icinde onu istedigi gibi kullanir.

Kayseri'nin iki secenegi var:
1 - Ali Turan'in servislerinden 6 ay icin yararlanmak.
2 - GS'in vermeye hazir oldugu bonservis parasini almak ve Ali Turan'a vermek zorunda oldugu 6 ay maasi vermemek.
Mehmet Cirak

"Artificial intelligence is no match for natural stupidity."

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Cengiz Akgun »

Yil 1984. Ocak 1'de Amerikada Ma Bell denen Telekomunikasyon dunyasinin devrim yapmis Amerikada Federal Posta systeminden sonra en fazla calisani olan (900 bin kisi idi sanirim) koskoca bir sirketin tarihinin kara gunu idi. Tekel diye uzerine gidile gidile en sonunda parcalanmasini basarmislardi. Ben de bu tarihten birkac ay sonra adinda hala Bell kelimesini koruyan ama Bell logosundan feragat etmis AT&T'nin Bell labaratuvarlarina girmistim. AT&T Baby Bell dedikleri local 7 sirketi bunyesinden cikartip 300 bin kisiye dusmustu. Akillarinca artik Unix operating systemi ile computer marketine girecekler ve IBM ile kapisacaklardi. O yuzden parcalanmayi bu sekilde istemislerdi. Hukumet aslinda onlardan sadece manufacturing kismini biramalarini istemis siz servis kismini ile devam edin demisti.

AT&T'nin R&D kismi dunyaca unlu Bell labaratuarlarinda devam edecek ve Bell Labs'den ayirdiklari 5 bin kisi ile 7 Baby Bell'e adini sonra Bellcore olarak alan yeni R&D kismi yapacakti. Bell Lab de kalanlar Bellcore'a guluyorlar ve kisa zamanda bu 7 sirketin birbiri ile ihtilafa dusup bu R&D kisminin kapanacagini umit ediyorlardi. Bana ise girdigimde "aptallik edip boyle calma cirpma gibi bir sacmalik etmez isen (unethical activity) artik buradan emekli olursun. Gelecegin garanti." demislerdi. Ben hayatimdan memnundum.

Manhattan College'da hocalik yaptigim paranin yuzde elli fazlasina ise baslamistim. 3 sene gayet guzel gitti. Bu arada dayanamaz denen Bellcore'da maaslarin daha yuksek oldugunu kesfedenler nasil olsa eski servisleri birlesecegi icin oraya gecmeye basladilar. Local sirketlerin isi daha garanti oldugundan daha iyi olanlari cekmek icin paradan sakinmiyorlardi. Benim Bell Lab'e girmeme yardimci olan eski oda arkadasim da Bellcore gecti. Ikiye bir ulan orada ne duruyorsun sana is buldum yine diye telefon ediyordu. Baktim is ciddi gittim gorusmeye. Adamin dedigi gibi o gunku maasimin yuzde 25'ne yakin bir artis teklif ettiler. Aptallik olacakti Bell Lab'de kalmak. Yaptigim da ayni isti asagi yukari. Doktum dusundum karar verdim. Ben gidiyorum dedim. O zamanda basimizda tecrubesiz bu furyadan yaralanip gelmis benden daha genc bir kadin vardi. Neden diye sordu. Daha fazla teklif ediyorlar dedim. Ne kadar dedi, belki biz de veririz bu parayi diyerek o zaman soyledim. Verseler de o parayi kol bukerek aldigim icin icimde bir suphe olacakti. Buna mahal kalmadan o zaten bu kadar artisi seni manager yapmadan veremezler dedi. Oturup benimle son iki haftada elimdeki isi bitirmem icin gece gunduz calismami isteyecek kadar da acikgozluluk etti. Kabul ettim. Zaten bir yerden iyi bir sekilde ayrilmak icin iki hafta sure vermek usuldendi. Ne olur ne olmaz diye ayrilirken iyilikle ayrilmak en akillica isti. hani kopruleri atmamak lazim dendigi olay.

Elbette benim gidecegim grupta ve departmant'da hemen duyuldu. Basimizda nemrut bir direktor vardi. Herif sinirlenince bogururdu. Bir gun isim var diye gec kalmistim. Bir bogurme duydum. Birini bogazliyorlar sandim. Bu onune departman mudurlerini (dort tane departman vardi altinda) almis bagririp cagiriyordu. Bunlarda cocuk gibi onlerine bakiyorlardi. Adam sinirinden gomlegin bileklik kismini dugmelemezmis. Kollari sivali dolasirdi. Sonunda kariyi atip sekreteri ile evlendigini duydum. Zaten o zamanlar bile sekreteri ile isi pisirdigi soylentisini duymayan kalmamisti. Kimseye surpriz olmadi sekreti ile evlendiginde yani. Bu herifin altinda millette moral zaten sifir bir de iyi bir paraya gidecegimi duyurmakta hata ettigim sonradan ogrendim asagida yazdigim gibi.

Pazartesi idi iyi hatirliyorum gidecegimi soylemem. Artificail Intellegence uzerine bir proje yapiyorduk. Devamli geride kalanlar benim yaptiklarimi ogrenmek icin toplantilar duzenliyorlardi. Ben de bildigim herseyi aciklikla elimdeki dokumanlarla filan veriyordum. Persembe gunu idi sanirim saat bese dogru gelirken toplanti salonunda benim departmanin basi gelip beni toplantidan aldi. Adamin yuzu bembeyazdi. Ofisime geldigimizde iki tane security guard kapiyi tumuslardi. Bana seni bugun isten cikariyoruz ozel esyalarini lutfen topla dedi. Yuzune garip garip baktim. Ben buradan istifa ettim kal deseniz kalacak degilim ustelik aman su iki hafta icinde su isleri yap da git dendi bu isten cikarma isi nereden cikti dedim. Cok ozur dilerim aciklamasi uzun surecek lutfen dediklerimi yap dedi. Elbette iki haftalik maasini alacaksin o konuda hicbir sorun yok dedi. Alacagim bir sey yok dedim ceketimi aldim ve iki guard esliginden ofisten ciktim. Akillarinca bana aci yapmislardi. Bunu direktorun yaptirdigi bes belli idi. Geride kalanlara goz dagi veriyorlardi. Sonradan millet ayrilirken iki hafta filan sure de vermeyip bunlara telefonla ben istifa ettim diyenler bile olmus. Belki de dokumanlari filan kopyalayip bilgi transferi yapacagimi mi sandilar. Vakti ile Bell Lab'in kulturunde isten cikma diye bir sey pek olmadigi icin boyle hem de yakinda batar dedikleri Bellcore'a adam kaptirmak aci gelmis olmali idi.

Isin komigi o zamanlar daha PC yeni cikmisti. AT&T de o zaman Unix PC cikardi (e uzun surmedi birkac yil icinde batti). Bana da evde kullanmam icin UNIX PC'den bir tane vermislerdi. Ama daha dogru durust software filan olmadigi icin evden terminal olarak ana komputer'a baglanmak icin kullaniyordum. O zamanin parasi ile 4-5 bin dolarin ustunde idi. Utanclarindan bunu da geriye istiyemediler. Benim de bir isime yaramadi zaten. Bellcore'da IBM PC'ye kuruldumdu. Geri isteselerdi soylecegimi hazirlamistim. Garajin onune koyacagim gelir alirsaniz alirsiniz degilse cope verecem diyecektim. Sonunda cope verdim zaten.

Simdi ortada ne Bell Lab kaldi ne de Lucuent. O zamanlar calistigim Holmdel'de bahcesinde transistor seklindeki su deposu olan meshur bina bombos duruyor. Bahcesinde ot diz boyu. Bir zaman merak etmistim HR kayitlarinda bunlar beni isten attilar diye mi kayida gecirdiler yoksa ayrildi diye mi diye? Aslinda ikisininde bir onemi yoktu.

Bell Lab'dekilerin tahmin ettikleri gibi yalniz 14 sene sonra 1998'de 7 Baby Bell Bellcore'u benim simdi calistigim SAIC yok pahasina sattilar. Adi Tellcordia oldu. SAIC satin aldigi paranin iki misline bes sene sonra bir investmen sirketine satti Tellcordia'yi. Hala durur.

Bunlari neden mi anlattim? Transfer isi de buna benziyor. Arada para olunca ve ise "ihanet" gibi duygular karisinca kompleks bir duruma giriyor. Koskaca insanlar ne yaptiklarini bilemiyorlar. Is boyle sacma bir sekilde husumete bile variyor.

1992 filandi galiba Florida'da bir Konferenasta beni Bell Lab'in kapisindan o sekilde ugurlayan Bob Mallon ile yanimda annem ile karsilastik. Beni gordugune o kadar memnun oldu ki bizi aksam yemegine davet etti. Annemle ilgilendi. Annem ne kadar kibar adam filan dediginde anneme beni Bell Lab'den security guard'larla cikaran adam bu idi dedigim de kadin sasirip kalmisti. Gidecekmiyiz yemege istersen gitmeyelim dedi. Gidecegiz neden gitmeyelim ki dedim. Zaten para cebinden cikmayacak Lucent'a odetecekti. Sanki can ciger kuzu sarmasi imis gibi ve o olay hic olmamis gibi yedik ictik gulduk eglendik. Bob hesabi da odedi. Anneme beni tatli tatli overken Bob o gun derdiniz neydi diye soramazdim elbette.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Murat Kara
Posts: 1279
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:38 pm

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Murat Kara »

Mehmet Cirak wrote:
3. A club intending to conclude a contract with a professional must inform the
player’s current club in writing before entering into negotiations with him. A
professional shall only be free to conclude a contract with another club if his
contract with his present club has expired or is due to expire within six months.
Any breach of this provision shall be subject to appropriate sanctions.
1 - Klup transfer etmek istedigi futbolcuyla kontrat yapmaya calismadan once, futbolcunun kendi kulubune yazili bildiride bulunmalidir.

2 - Bir futbolcu, kontratinin bitimine ancak 6 aydan daha az zaman kaldiysa baska bir kluple anlasma yapabilir.

Daha once de sordugum gibi, 2. madde 1.'ye bir ekleme mi, yoksa bir farkli bir durum mu?
Way canina sayin seyirciler. Amma uzamis yahu!

Mehmet ne guzel ayirmissin iste cumleyi. Ikinci cumlenin birinci ile hic bir alakasi yok. Birincisi GS'nin ne yapmasi gerektigini, ikincisi is Ali Turan'in ne yapmasi gerektigini anlatiyor. Yani iki cumlenin ozneleri farkli. Nesnelerinin (kontrat) ayni olmasi cumlelerin birbirini etkilemesini saglamaz. Cumleler degisik oznelere yonelik.

GS'nin yapmasi gereken seyler arasinda futbolcuyla direk gorusebilmek yok. Son cumle bunun cezaya neden olacagini soyluyor.

Butun detaylar tamamlandiktan sonra (GS Kayseri'ye haber verdikten sonra) ve Ali Turan GS ile anlasirsa, Ali Turan'in GS ile anlasmayi sonuclandirabilmesi icin ya kontratinin bitmis olmasi ya da bitmesine alti ay kalmis olmasi gerekiyor. Ikinci cumle boyle diyor. GS ile bir alakasi yok yani. Tamamen Ali Turan ile ilgili o 6 ay sarti.

Alpay Dedeoglu
Posts: 1923
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:14 pm

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Alpay Dedeoglu »

Yazdiktan sonra donupte bir okuyormusunuz merak ediyorum. Adı üstünde görüşmek için en az 2 taraf gerekir. Ali Turan görüşebilir,ama GS görüşemez. Laf mi bu şimdi .Ali Turan transferi konusunda kimin ile görüşecek? Tabiiki bir klüple görüşecek. Orada kişi/Tüzel kişi sinirlamasi yok, kontrat bitimine bağlı bir zaman şarti var. Söz konusu metnin acik olmadigini kabul ediyorum (Cunku muhtemelen merkezi Isvicrede bulunan UEFA/FIFA'da orijinal metin Fransizca olabiliyor,oradan Ingilizceye ceviriliyor. Fransizca cümle yapisina uygun düsünüldügünde daha dogru metin) fakat mantik hatasida yapmayin lütfen.

Bana bak Cengiz, terbiyeni takin. Ozgure soylediklerini birkac gun once okumus olsaydim tepkim daha sert olurdu. Eskiden burada saygi gorurdun, simdi birak saygiyi nefret edilen adamsin. Kendi elinle bu saygiyi yedin.

Ozanin dedigi gibi: Get a life!!!

Not: Gecen yil GS Lisesi, secme sinavi sonucunda Türkiyede en yuksek puani alan cocuklarin tercihi oldu topladi. Robert , Alman, vs gibi okullari gecip ögrenci tercihinde 1. sirada yer aldi.
NO ADNANS, NO CRY !!

Murat Kara
Posts: 1279
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:38 pm

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Murat Kara »

Kurala gore, Ali Turan GS'yi arayip anlasmak isterse, GS'nin Kayseri ile iletisime gecmesi ve haber vermesi gerekiyor. Birinci cumle sartsiz, kosulsuz boyle diyor.

Alpay Dedeoglu
Posts: 1923
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:14 pm

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Alpay Dedeoglu »

Murat Kara wrote:Kurala gore, Ali Turan GS'yi arayip anlasmak isterse, GS'nin Kayseri ile iletisime gecmesi ve haber vermesi gerekiyor. Birinci cumle sartsiz, kosulsuz boyle diyor.
Kamera sakasinin ortasina dusmus gibi hissediyorum kendimi. Hani cok bariz bir seyi
anlamamakta direnipte habersiz kisinin sabrini sinarlar ya oyle bir durumdayim.
Birinci satirin geçerli olmadigi istisnai durumlar aşagida 2. cumlede belirtilmis. Su alttaki cumleyi defalarca okuyun tekrarlayin.

A
professional shall only be free to conclude a contract with another club if his
contract with his present club has expired or is due to expire within six months.



Kontrati biten bir futbolcu niye yeni klub adayiyla gorusmek icin eski klubunu bilgilendirsin?
Yazdiginizi donupte bir okuyun, gulunc duruma dusmeyin.
Last edited by Alpay Dedeoglu on Tue Jan 12, 2010 6:15 pm, edited 1 time in total.
NO ADNANS, NO CRY !!

Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Hasan Tezcan »

Profesyonel futbolcunun baska bir kulup ile yaptigi anlasmanin bu sartlar icinde gecerli oldugunu cikartabilirmiyiz, sorusu geliyor aklima...hukuk zor is, yoruma, gecmiste alinan kararlara baglantili bir mekanizma (prejudikat diyorlar isvecce).

Alpay'in gectigi paragraf sadece profesyonel futbolcu icin gecerli olan bir paragraf, ama diger paragraflara da bakmak gerekiyor. Bir butun olarak nasil bir degerlendirme/yorum yapilir bilmiyorum. Murat abimiz varken bizlere susmak duser. Bu konuya sen bir son ver artik Murat abi.
Yaşadıklarımız ve bende yansıması, değerli sözler eşliğinde

Eşeğe altın semer de vursan eşek yine eşektir.
Alma garibin ahını; çıkar aheste aheste.
Vefa, İstanbul’da bir semt adı değildir sadece.
Kalbi ve sözü bir olmayan kimsenin, yüz dili bile olsa o yine dilsiz sayılır.
Bozuk olunca maya; ne ar tanır ne de haya.

Mert Tokman
Posts: 2581
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:18 pm
Location: Virginia, USA

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Mert Tokman »

A club intending to conclude a contract with a professional must inform the
player’s current club in writing before entering into negotiations with him. A
professional shall only be free to conclude a contract with another club if his
contract with his present club has expired or is due to expire within six months.
Any breach of this provision shall be subject to appropriate sanctions.
Sunun Turkce karsiligini yazalim - birde oradan bakin...

Profesyonel bir sporcu ile kontrat imzalamak (sonuclandirmak) niyetinde olan bir klup bu sporcu ile pazarliga baslamadan evvel su andaki klubunu yazili olarak bilgilendirmek zorundadir. Profesyonel sporcu sadece su andaki kontrati sona ermis veya kontratin bitmesine 6 aydan az bir zaman kalmissa yeni kluple kontrat imzalamaya (sonuclandirmaya) serbesttir. Bu kurala uyulmamasi uygun cezalari gerektirir.


Soru: GS Ali Turan ile pazarlik etmeden evvel Kayserispor'u bilgilendirdi mi?

Bana gore GS'in yaptigi Kerem'in hep yazdigi Turk usulu pusu kurmak ve tuzaga dusurmek mantelitesi ile paralel. Kurallar "bilgilendirmek" sarti koyarak klupleri bati usulu yuzyuze duello yapmaya davet ediyor ama bizimkiler pusu kurmayi tercih ediyorlar.

Omer Erbezci
Posts: 121
Joined: Wed Oct 23, 2002 1:57 pm

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Omer Erbezci »

Ilginc bir tartisma olmus. Hukuk olayi hakikaten biraz kaygan zemin. Sahsen bana 6 ay once haber verme zorunlulugu olmamasi daha mantikli geliyor. Sonucta futbolcu da gelirini korumasi gereken bir calisan. Transfer isleri cetrefilli isler, dogru klubu, dogru mevkide futbolcuya ihtiyac oldugu anda ve yilda sadece iki dar imza penceresinde ayarlayip transferi gerceklestirmek lazim. Eger kontratinin bitimine kadar futbolcu gobekten klubune bagli kalirsa gelir kaybina ugramadan baska bir klube transfer olmasi cok zor olabilir. Klup te bu kardi koz olarak kullanarak futbolcuyu degerinin altina takrar kontrata baglamaya calisabilir. 6 aylik bu nefes suresi bence cok makul. Hem futbolcu icin firsat hem de klubu icin uyari niteligi tasiyor. Eger kural futbolcunun da calisan olarak hakkini gozetiyorsa 6 aylik onaysiz imza hakki cok mantikli gorunuyor.
Omer

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Cengiz Akgun »

Hasan Tezcan wrote: ..
Alpay'in gectigi paragraf sadece profesyonel futbolcu icin gecerli olan bir paragraf, ama diger paragraflara da bakmak gerekiyor. Bir butun olarak nasil bir degerlendirme/yorum yapilir bilmiyorum. Murat abimiz varken bizlere susmak duser. Bu konuya sen bir son ver artik Murat abi.
Ben FIFA kurallarini bir yerde topluyorum lazim olacak diye boyle. Buraya o kurali da oradan ben astim. Referansi da var yukarda ilk astigim yazida. Tiklarsan PDF file'i cikiyor. Hangi paragarafa bakacaksan bak. Ustelik FIFA sayfasinda ibu kurallari steyen Fransizca isteyen Almanca Isteyen Ispanyolca da okur bunlari.

Nerede onun buraya kendi basina paragraf filan gececek hali. Birak Allah askina. Kulaktan dolma bilgi ile o sadece bana karsi cirkeflik pesinde. Ustelik beni sindirecekmis ya ve hem de Ozan'in bana yaptiklari ya da yazdiklarini ornekleyerek ile olacakmis. Cani da neler istiyor? Herhalde okumuyorsun bu yazdiklarini? Aklinin ermedigini birkac kisiden daha duymasi lazim. Birak da biraz daha debelensin.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Cengiz Akgun »

Omer Erbezci wrote:... Eger kural futbolcunun da calisan olarak hakkini gozetiyorsa 6 aylik onaysiz imza hakki cok mantikli gorunuyor.
Evet futbolcunun hakkini gozetiyor. Konu futbolcunun baska kluple kontrat yapmasi degil. Olay oyuncunun kontrati bitmeden baska klube transfer olmasi. Arada fark var. Kontratlarda zaman cok onemli faktor. Futbolcu kontrat bitiminde (ya da o kontratin fes olmasi halinde) istedigi yere gider. Bunu da eski klubu kendisi ile son 6 ayda kontrat imzalamaz ise baska kluple anlasarak yapacaktir enayi degilse. Kimse son gunu beklesin demiyor. O yuzden de FIFA eski klubu kendisi ile kontrat imzalamaz ve bu konuda gorusmeya yanasmaz ise diye dusunmus ve futbolcunun 6 ay sonra nereye gidecegi ile ilgili girisimde bulunmasina izin veriyor iste. Daha ne yapsin adamlar? Bunlari ayrintilari ile soylemisler.

Eger Ali Turan'i GS Ocak ayinda transfer etmek istiyor olsa idi Kayseriye futbolcunla gorusmek istedigini haber vermek zorunda idi. Bu hukuksal surecin baslatilmasi icin istenen ve gerekli gorulen kisim. Sebeb ise ortada futbolcunun hala kontratinin olmasi. Futbolcudan once klubunu ikna etmek gerekiyor kontrat bitmeden transfer yapilabilmesi icin. Kayseri de ayni sekilde Ali Turan'i erken elinden cikarmak isterse baska bir kluple anlasir ve isi Ali Turan'a birakabilir. O da anlasirsa kontrat fes edilir. Bunun icin 6 aya 6 saate filan da gerek yok. Bunlar icin orada ayri ayri yazilmaya gerek gormemisler. Akli fikri olanlar bunlari sag duyu sonucu cikarirlar diye es gecmisler.

Eger GS Ali Turan'i Ocak ayinda degil Haziranda istiyoruz deselerdi Kayseri ile anlasmak zorunda olmayacaklari icin hicbir sorun yoktu. Ama Ali Turan GS'in Haziranda isine yaramayacak. Cunku Ocak ayinda bu bosluk doldurulacak. Bunu sagir sultan bile duydu ve biliyor. Simdi bu transfer konusunda Kayseriyi bir kenara itme konusunda kim zarar gordu soyleyiver bakalim. Ali Turan Kayseri ile bu olaydan dolayi anlasmaz ya da Kayseri Ali Turan'a artik seninle anlasacak bir durumumuz kalmadi derse (oyle dedigi iddia ediliyor) ve GS da Ali Turan'i Haziranda almaz ise Ali Turan GS'dan tazminat talep edebilir mi isleri FIFA'nin tanimladigi hukuki yoldan yapmayip klubumle aramda husumet yaratilmasina sebeb oldular diye? Ben GS ile anlasmistim ve beni alacaklardi simdi almiyorlar bu yuzden maddi kayibim oldu ve cok daha az bir paraya baska bir kluple anlasmak zorunda kaliyorum derse buna nasil bir cozum bulunacak dersin?
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Mert Tokman
Posts: 2581
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:18 pm
Location: Virginia, USA

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Mert Tokman »

Omer Erbezci wrote:Sahsen bana 6 ay once haber verme zorunlulugu olmamasi daha mantikli geliyor... Eger kural futbolcunun da calisan olarak hakkini gozetiyorsa 6 aylik onaysiz imza hakki cok mantikli gorunuyor.
Sevgili Omer -

Senin yazdigin sekilde "habersiz" ve "onaysiz" farkli durumlar...

Kural ilgilenen klubun kontratli klube oyuncuyla pazarliga oturmadan evvel "haber vermesini" zorunlu kiliyor ama "onay almasini" zorunlu kilmiyor.

Yani GS Kayseri'nin kontratli futbolcusu Ali Turan'la pazarliga girmeden evvel once Kayseri'ye yazili olarak biz futbolcunuzla ilgileniyoruz, kendisi ile sizinle kontrati bitince GS'a gelmesi icin pazarliga girecegiz haberiniz olsun diye yazili mesaj yollamak zorunda. Kayseri'nin buna izin verme yada vermeme gibi bir durumu yok. Haberi alinca Kayseri Ali Turan'la gorusur ve ya biz seninle kontrat uzatmak istemiyoruz, GS ile sezon sonu icin nasil istiyorsan anlas der yada biz seninle kontrat uzatmak istiyoruz ve sana su kadar teklif ediyoruz veya en az GS kadar teklif ediyoruz veya GS'in verdiginin iki mislini teklif ediyoruz der. Ali Turan'da buna gore sezon bitiminde nerede oynamak istedigine karar verir.

Bu Ali Turan'in hakkini gozeten bir tutumdur - cunku haberli olan Kayseri'ye GS'in teklifinin uzerine cikma sansi veren bir tutumdur. Eger Ali Turan Kayseri'den habersiz GS ile anlasirsa Kayseri'nin (eger varsa) karsi teklifini duyma sansi olmaz. Haberli olan klubun ilgilenen kluple fiyat duellosu yapmasi futbolcunun yararina - kluplerin zararinadir. GS gibi pusuya yatip Ali Turan gibi oyuncularla kontrat bitimine 6 ay kala gizli gizli anlasma yapip, Kayseri gibi klupleri "6 ay sonra bedavaya bize gelecek simdi verin de cebinize 200-300 bin dolar ve bir-iki genc oyuncu girsin" seklinde tuzaga dusurmeye calismak - eger ters teperse en cok futbolcunun zararina olur.

Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: ALİ TURAN GALATASARAY'DA

Post by Cengiz Akgun »

Mert Tokman wrote: ..
Bu Ali Turan'in hakkini gozeten bir tutumdur - cunku haberli olan Kayseri'ye GS'in teklifinin uzerine cikma sansi veren bir tutumdur. Eger Ali Turan Kayseri'den habersiz GS ile anlasirsa Kayseri'nin (eger varsa) karsi teklifini duyma sansi olmaz. Haberli olan klubun ilgilenen kluple fiyat duellosu yapmasi futbolcunun yararina - kluplerin zararinadir. GS gibi pusuya yatip Ali Turan gibi oyuncularla kontrat bitimine 6 ay kala gizli gizli anlasma yapip, Kayseri gibi klupleri "6 ay sonra bedavaya bize gelecek simdi verin de cebinize 200-300 bin dolar ve bir-iki genc oyuncu girsin" seklinde tuzaga dusurmeye calismak - eger ters teperse en cok futbolcunun zararina olur.
Senin bu yazdiklarinla benim burada birkac gundur yazdiklarim arasinda ne fark var? Evet sen GS pustluk yapiyor dememissin. Incelik yapip pusuya yatiyor ya da tuzaga dusurmek istiyor demissin. Bazilari icin onemli oluyor bu. Boyle dan diye soyledin mi allerji yapiyor.

Bizim Cirak da sormustu bu kuralin Kayseriye faydasi ne diye. Ben de aciklamistim halbuki. Sen daha nazik acikladigin icin belki simdi gormustur. Futbolcusunu kaybetmek istemiyorsa kesenin agzini acmak zorunda olacagini ve pustluk ile son dakikada emr-i vaki yapamayacagini 6 ay onceden gormek avantaj degilse, nedir?
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.

Post Reply