4-6-0: Dunya futbolunun gittigi yer - Onculer: Barc - ManU

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Post Reply
Ozan Ersoy

4-6-0: Dunya futbolunun gittigi yer - Onculer: Barc - ManU

Post by Ozan Ersoy »

Gecen sene de yazi aralarinda soz etmistik. Genelde Kalli'nin 2 santraforlu dizilislerini yorumlarken ara ara buna degindim. Dunya futbolu klasik forvet sayisini azaltmaya dogru gidiyor, arttirmaya degil. Klasik derken ilerde bir hedef adam, ilerde topla bulusturup gol bulmaya calisacagin oyuncu veya oyunculardan bahsediyorum.

Gecenlerde Lizbon - Barcelona macini izliyorum. Barcelona Henry - Gudjonsen - Messi - Hleb ile basladi. Bu dizilisi goren Henry ve Gudjonsen'i ilerde ikili olarak dusunur, 4-4-2 oynayacaklarini sanardi. Veya Henry ilerde tek basina, Gudjonsen - Messo - Hleb arkalarinda 4-2-3-1 seklinde bir kurgu varsayabilirdi kagit uzerinde. Ama mac ilerledikce Barcelona'nin ilerde adami olmadigini gordu bilerek bakanlar. Nasil 5 tane gol atildi? Bu adamlarin hepsi orta sahada oynadilar. Henry de dahil olmak uzere. Hepsi orta sahada yer degistirdiler, hepsi kanatlara kaydilar. Hepsi ceza sahasina toplu veya topsuz yuzleri kaleye donuk sekilde girdiler. Barcelona gol atmis, bakiyorsunuz, ceza sahasinda 3-4 adam var. Cok degil 3 saniye oncesine geri sariyorsunuz pozisyonu, ceza sahasinda bir tane bile adam yok.

Bu sistemde herkes (ortadaki 6'dan bahsediyorum) forvet herkes orta saha oyuncusu. Alti oyuncu da her an gol atabilir.

Iyi tarafi: Karsi savunma ikilimde kaliyor. Stoperlerden biri mesela Henry'i kovalamaya basladiginda arkasinda bos alan birakiyor. Diger 5 oyuncudan biri o bosluga girdi mi santrafor pozisyonuna gecmis oluyor ve top ayagina geldiginde kaleye ciddi bir atak yapma firsatini yakalamis oluyor. Eger savunma kimseyi kovalamaya kalkmazsa bu sefer 4-6-0 oynayan takimin orta sahasi cok kalabalik oldugu icin kendi orta sahalari zayif kaliyor ve savunmanin hemen onundeki alan (ki buraya genelde "hole" delik diyorlar) bos kaliyor. Boylelikle 4-6-0 oynayan takim karsi savunmayi kale duvarini toplarla doven bir cinli ordusu gibi surekli acimasizca durmak bilmeden dovebiliyor ve en sonunda acik veriyorlar.

Kotu tarafi: Buna gore oyuncun ve takimin olacak. Orta sahada oynattigin adamlar 20-30 metrelik depari orta sahadan toplu veya topsuz olarak atabilecek. Kaleye sirti donuk top alan hedef adamin olmayacak. Herkesin oyunu iki yonlu oynayabilecek kapasitesi olacak. PAS yuzdesi MUKEMMEL olacak cunku topu dolastiramazsan, bosluk bulma sansi azalacagindan ve ilerde topu gol icin atabilecegin santrafor olmadigi icin gol bulma sansin da azalir.

Bu sistem ilk Parreira tarafindan 5 sene kadar once bir konferansta agiza alinmis. Roma teknik direktoru Spalletti tarafindan uygulamaya koyulmus (biraz da sakatliklar zorunlu kildigindan) ve cok begenilen dunyanin en iyi futbolunu oynadigi soylenen Alex Ferguson'un su anda kullandigi sistem. ManU'da ne Rooney ne Ronaldo ne Tevez santrafor pozisyonunda oynuyor ama tum orta saha 6 kisiyle heran gol atabilecek durumda.

Lafi cok uzatmadan sizlere iki nefis makale sunacagim. "Hani bana inanmiyorsaniz Karacaoglan" der ki cinsinden... Daha sonra GS'i temel alarak derine inebiliriz.

Roaming Roma find follower in Sir Alex Ferguson Kaynak (Times)

Are we moving to a 4-6-0 formation?? Kaynak Guardian...

Ozan Ersoy
Mehmet Gorgen
Staff Member

Post by Mehmet Gorgen »

Abicim,

Şu Roma'nın Vucinic olmadığı maçlarda sadece Totti ile forvet oynar gibi oynadığı maçlarda 4-6-0 taktiğiyle oynadığını kabul ediyorum.Ama onun benzerini bazı takımlar sadece 1-2 maçta denemiştir. senin lisbon- barcelona maçında seyrettiğin gibi.

Bence barcelona 4-6-0 oynamıyor.İdeal kadrosu 4-3-3 ama aynı maç içinde alves ortaya geçince 3-4-3'e veya messi orta sahaya gelince 4-4-2'ye dönüyorlar. Bu formasyonların hepsinde Henry sol açık gibi oynuyor. Henry'nin orta sahaya geldiği durumlarda belki maçta 1-2 dakikalığına 4-5-1'e dönüyorlar.
Ama kimse bana Etoo'nun orta saha oynadığı söyletemez. :lol:

Şu konuda hakkını yemeyeyim senin savunduğun 4-5-1 GS'ın avrupa'da ve ligde büyük takımlara karşı başarılı olabilmesinin tek şartıdır. Hele Nonda veya Karan gibi çok formsuz forvetlerin varsa 4-5-1 şarttır.

Senin sayende forumda herkes 4-5-1'ci oldu :lol:

Image
Burak Ayyildiz

Post by Burak Ayyildiz »

Tebrikler Ozan, saptamalarin cok dogru! Günden güne futbol, basketbola biraz daha yaklasiyor. Artik NBA'de ve üst düzey Avrupa liglerinde takim set hücumu yaparken, arkadan sallana sallana gelen hantal pivotlari göremezsiniz. 2 küsür metrelik o dev adamlar artik fast-break yapar oldular. Bunun profesyonel futboldaki yansimasi pek de gecikmedi. Artık profesyonel spor dallarinin (bireysel/takim) tümünde, fiziksel mücadele ve harcanan efor en üst seviyede gercekesiyor. Aslinda o kagit üzerindeki dizilislerin-rakamlarin cok da önemi yok, soyunma odasinda tahtada ne yazarsa yazsin basariya giden anahtar tek: toplu hücum toplu savuma (elbette bir blok halinde; her futbolcu kendi parseli ve kulvari icerisinde).
Hal böyle olunca, daha cok savasan-mücadele eden bir oyuncu; belki de bireysel yetenekleri kendinden cok daha yukarida ama gölge markaji yapan, durarak oynayan yildiz takim arkadasindan cok daha faydali olabiliyor!
Ozan Ersoy

Post by Ozan Ersoy »

Mehmet Gorgen wrote: Bence barcelona 4-6-0 oynamıyor.İdeal kadrosu 4-3-3 ama aynı maç içinde alves ortaya geçince 3-4-3'e veya messi orta sahaya gelince 4-4-2'ye dönüyorlar. Bu formasyonların hepsinde Henry sol açık gibi oynuyor. Henry'nin orta sahaya geldiği durumlarda belki maçta 1-2 dakikalığına 4-5-1'e dönüyorlar.
Ama kimse bana Etoo'nun orta saha oynadığı söyletemez. :lol:
Mehmet'cim, belki de dedigin gibi Barcelona sadece bir kez 4-6-0 oynadi ben de o maca denk geldim. Senin gibi 6 uydudan 900 kusur kanal alamiyoruz :) Bazi ligler ki bunlardan biri Ispanya ligi bizim illerde gosterilmiyor. Barcelona'yi bu sene bir iki macta o da CL maclarinda izleyebildim. Bu yuzden belki Barcelona'yi oncu yaptigim basligi degistirmem gerekiyor hakli olabilirsin. Ama yine de bir mac oynasalar bile bir deneme yapildigi ortada. Benim amacim valla su takim oynuyor bu takim oynamiyor seklinde tartismak degil aksine bir egilimi gostermek. Barcelona'yi gecelim ManU hakkinda yorumlarini almak isterim mesela. Giggs - Ronaldo - Berbatov - Rooney - Nanni - Scholes arkalarinda da iki on libero. Hadi bakalim hangisi santrafor, hangisi forvet, hangisi acik oyuncusu, hangisi orta sahada oynuyor cik cikabilirsen isin icinden.

Bu gectigim makalelerin tartisildigi ManU ve baska spor forumlarina bakarsaniz bir cok izleyicinin inkar ettigini "yok ya ne 4-6-0'i?"dedigini gorebilirsiniz. Gercekteyse futbolun bir cesit devrime dogru gittigi goruluyor. Belki bu bir deneme. Belki denenecek denenecek cok zor oldugu gorulecek vazgecilecek ama benim icgudulerim bu yone gidildigi.

Bu makalelerdeki isimler gayet ciddi isimler. Ismi gecmeyen ama benzer nitelikteki Wenger Barcelona'nin, Real Madrid'in 90'lar sonunda oynadigi pasa, topun hizli hareketine dayali oyunu aldi, ustune ekledi ve kendi dusuncelerini katti. Ortaya daha da degisik, lezzetli bir sey cikti. Bunlar dusunce adamlarinin yillar boyunca calisarak ortaya cikardiklari eserler. Alex Ferguson da bunlardan biri. Ferguson bence yillar once ortaya atilan ve belki zorunluluktan baska takimlar tarafindan denenen bir olgunun bir fikrin, olusumun degerini gordu. Takimini bu acidan degistirdi ve donusturdu, bu kaliba uymayanlari yolladi, kalanlarin uymasini sagladi. Gecen sene Ronaldo 40 kusur gol atti, takim hem Ingiltere hem CL'yi kazandi. Ferguson'un benimsedigi bir dusunce... Dusunceyi uygulayanlarin basarili olmasi bunu bir akima donusturebilir. Ister inanin ister inanmayin, futbolda da Monet'ler, Van Gogh'lar, Picasso'lar, Matisse'ler bulunuyor. Akim ve onculer var...
Artık profesyonel spor dallarinin (bireysel/takim) tümünde, fiziksel mücadele ve harcanan efor en üst seviyede gercekesiyor. Aslinda o kagit üzerindeki dizilislerin-rakamlarin cok da önemi yok, soyunma odasinda tahtada ne yazarsa yazsin basariya giden anahtar tek: toplu hücum toplu savuma (elbette bir blok halinde; her futbolcu kendi parseli ve kulvari icerisinde).
Hal böyle olunca, daha cok savasan-mücadele eden bir oyuncu; belki de bireysel yetenekleri kendinden cok daha yukarida ama gölge markaji yapan, durarak oynayan yildiz takim arkadasindan cok daha faydali olabiliyor!
Sevgili Burak, futbolun basketbolu izledigi konusuna pek aklim yatmasa da (!) su satirlarina biraz yorum getireyim. Bu benim gectigim makalelerde ve ben takim halinde savunma ve hucumdan bahsetmiyoruz amac olarak. Bunlar ancak bu noktaya nasil gelindigini aciklamak icin kullanilir. Cunku bu makalelerde soz edildigi gibi total football Terim - Mourinho - Sacchi - Michels - Pele'ye kadar gider taaa 1960 sonlarina - 1970 baslarina kadar. Burada bahsedilen "takim savunmasi ileride baslar, forvet dedigin adam stoperlere ilerde basacak" degil.

Burada bahsedilen daha devrimsel bir olay bence ve bunu uygulayabilmek soyunma odasinda kara tahtaya rakamlar yazmaktan ibaret degil. Dizilis bir oyun anlayisini beraber getiriyor ve bunu oyuncularin kafasina sokabilmek, onlara anlatabilmek, sonra oynatabilmek icin ciddi bir zaman ve ugras gerekiyor.

Ozan Ersoy
Alpay Dedeoglu

Post by Alpay Dedeoglu »

Tabii niye buna gereksinim duyuldu, ne degisiklik oldu diye sorulabilir?

1-)Toplar hafifledi ve aerodinamigi artti.
2-)Sahalar guzellesti ve daha cok ustu kapanmaya basladi.
3-) Gelirlerle birlikte mac sayisi artti.
4-) Futbolcunun hem niteligi hemde niceligi yani sayisi artti ve global oldu.
5-) Mahalle arasinda top oynayip yarim ekmekle beslenen az kosup cok teknigi olan adamdan, 5 yasindan itibaren cim sahada fundemantal alip cok iyi beslenen ve cok iyi atlet olan oyuncular oldu. Tek yonlu degil, cok yonlu olmak zorundalar . Toplam olarak 4-6 kilometreden 8-12 kmye cikti mac basina kostuklari.
6-) Defans oyunculari boy ve fizik yerine, daha cok aklini ve cevikligini kullanir oldu.
7-) COk hata yapiyorlar olarak gozukmesine ragmen hakemler daha cok kosan, tam profesyonel, daha donanimli vede kasti sakatliga ( daha acimasiz ozelikle hareket halinde yapilana) musamaha gostermeyen daha az hata yapan kisiler oldu. Erman Toraman mesela simdi hakem olsa Birinci lig maci alamazdi.
8-)Tiptaki yeniliklere paralel oyuncular daha iyi (antrenman, besin, tedavi, vs..) takviye ediliyor ve sakatliklari daha cabuk iyilesiyor.
9-) Futbolcusundan antrenore, hakeminden gazetesine simdi daha fazla teorik egitim aliyorlar. Ve yalniz basina bunu yapmak zorundalar artik, yaninan baska bir meslek ve mesgale olmaz. Ve teorik olarak ogrenemeyen adam tutunamaz.
10) Bir Amerikan gelenegi olan istatistik olcum cok cesitlendirilerek futbola girdi. Sayisal Formatlama ve formulasyon basladi.

Anladigim kadariyla ortaya soyle bir tablo cikacak. Rakip sahada 60 kilometre kosup, 300 basarili pas yapip, kaleye 15 kere ulasip, 35 tane top calarsan her takimi yenersin. Bence tumevarimdan ziyade tumdengelim mantigi bu 4-6-0'i doguruyor. Her takim yukaridaki benzer rakamlara ulasmak istiyor artik, cunku galibiyet garanti. Bir nevi klasik Anglosakson formatlamasi.
Bu tip rakamlara ulasabilmek icin Sir Ferguson ve Roma takimi 4-6-0 sistemini uygun buldu. Tabii bir baska olagan sonuc sampiyon olmak icin 28 yas ortalamasi gerekir inanisinin artik degisecegi yönünde. Yani buda global bir scouting sistemine paralel dili Ingilizce olan bir multinational alt yapi kurmanin onemi ortaya cikariyor.

Tabii isin enteresan yonude her iki ekipte dunyada sistem ve format oturtma mantiginin onculeri olan Roma Imparatorlugu ve Britanya Imparatorlugunun temsilcileri vede dünyanin en sofistike ve ic disiplin mantigina sahip kulturlerinin temsilcileri. Ayni zamanda tabii en iyi lejyoner kullanabilen uluslar. Bu anlamda ben Ozanin anolojide bulundugu bir akimdan (sanati ornek vermis) daha ziyade degisen kosullarda basarili olabilmeyi sistematik hale getirip formatlamayi kendi kulturune ve bakis acisina oturtmaya calistiklari kanaatindeyim.

Bana gore bir basariyi Turk kulturune uygun mantikta olusturan Fatih Terim (artik formdan dusen) gibi bir antrenoru aramizdan cikarmamiz lazim bu formatlamayi sistematik hale getirmek icin. Ilerki yillarda elbet 4-6-0'a ulasacagiz fakat bunun formulasyonunu Galatasaray olarak sistematik vede daha turk tipi haline getirmemiz lazim.

Not : Yazi biraz kopuk kopuk olabilir, bazi baglantilari sadece kafamda farzedip yazmamisim. Kusura bakmayin.
NO ADNANS, NO CRY !!
Mehmet Gurdal Cetin

Post by Mehmet Gurdal Cetin »

Yeni futbolda 3 saniye kurali diye de bir sey cikmis :D

http://news.sky.com/skynews/Home/UK-New ... ee_Seconds
TRUST GALATASARAY
MGC
Post Reply