GS-Kayseri Erciyes 4-2 (Ayhan, Necati,Karan, kabze)

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Mehmet Marsan
Posts: 1946
Joined: Sun Oct 27, 2002 12:52 pm
Location: Washington D.C.

Post by Mehmet Marsan »

Hakem kesin kotu niyetliydi!!

Penalti olayinda kafayi egmis kafayi vuran Orhan'a faul calmaya calisiyordu. Top kaleye yonlenmis aman GS alehine nasil faul calarim planlari yapiyordu. Resmen bos bulundu AY'nin sekerini yukseltecek dogru karari veremedi. Git bir yan hakemle konus bir diyalogunuz oldugunu gorelim.

Ofsayt olmayan pozisyonlarda bile gidip yan hakeme kardes sen cok geride kaliyorsun hic olmazsa son adamla bir hizada kal demeye lutuf gostermedi.

Cihan'in niye sari kart gordugunu daha bilen cikmadi.
Can Baysan
Posts: 464
Joined: Fri Oct 07, 2005 1:22 am
Location: Ankara

Post by Can Baysan »

Neler nelerle başetmek zorunda bırakılıyoruz bu sene...

Gerets'in hemen hemen hiç hata yapmadığı ender karşılaşmalardan biriydi. 2-0'dan sonra laubalileşip skor avantajını kaybetmemize rağmen, "al görmüş boğa" gibi delicesine saldırdık, hırsımızdan zerre kaybetmedik, kazanacağımızdan en ufak bir şüphe duymadık.

Meşhur şarkı geliyor aklıma:

"Eller ayırsa bile
Yollar ayırsa bile
Yıllar ayırsa bile;
Biz ayrılamayız..."


Zeki Müren'le dillere pelesenk olmuş bu şarkı, her türlü imkansızlığa rağmen birbiri olmadan tek saniye geçiremeyeceğini haykıran çiftlerin hikayesidir...

Dizeleri şöyle ufaktan değiştirirsek;

"Yönetim ayırsa bile
Hakemler çıldırtsa bile
Aziz karışsa bile;
Biz şampiyonluktan ayrılamayız..."


Çünkü kimse "-sa bile"lerle yüklü bu şampiyonluğu bizim kadar istemiyor.

"Ben şampiyon olacağım!" diye cansiperane savaşan Galatasaray'ın içinde nice güzellikleri barındıran bu ruhu; 87 ruhunu, 17 Mayıs ruhunu, 2002 ruhunu hafızalarda tazeliyor. Bu seneki şampiyonluğun, tarih sayfalarımızda en az onlar kadar değeri olacaktır.

* * *

İki tane olmayacak gol yedik: Cümbür cemaat gidilen bir köşe vuruşunun geri dönüşünde savunmamızın hazırlıksız yakalanmasını (Özellikle Tomas'ın hatası büyük) o ana kadar net fırsatları kaçırmış Cenk'in 40 metrelik koşunun akabinde dar açıdan Mondi'yi avlamasıyla; bir de yine Cenk'in şutunun Tomas'ın sağ bacağına çarpıp yön değiştirerek Mondragon'u kontrpiyede bırakıp ağları bulmasıyla. "Ders niteliğinde" pozisyonlar olarak nitelendirmediğim için caps'lerini koymaya gerek görmüyorum.

* * *

Son haberler (Ajansspor'dan)
MHK Başkanı Mustafa Çulcu wrote:Sabah kendisiyle görüştüm. Moral vermeye çalıştım. Her hata yapanı hemen kenara çekelim, peki kim yönetecek bu maçları? Daha az hata yapılması için neler yapabiliriz onu düşüneceğiz. Tekrar morali gelene kadar bir toparlanma süreci olacaktır. Ne kadar dinlendirileceğiyle ilgili benden bir süreç istemeyin. Ne zaman hazır olursa o zaman tekrar gündeme alacağız.
4-2 kazandıkları Kayseri Erciyesspor maçında takımının ilk golünde imzası olan Galatasaray'ın tecrübeli futbolcusu Ayhan Akman, ikinci kez baba oldu. Ayhan'nın sabah saatlerinde dünyaya gelen oğlu ile eşi Gizem'in sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
* * *

Image

Şu tabloya bakıp da gururlanmamak mümkün mü?
Liseli vardı ya ah o liseli...
Oltunc Özgür
Posts: 211
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:46 pm
Location: DUBAI

Post by Oltunc Özgür »

Bu sene DigiTurk'ten izledigim 7. veya 8. macimiz, cogunda ruh hastasi oldugum icin mac 2-2ye geldiginde uzunca sure mac seyretmemeye yemin etmistim, Macin son 10 dakikasi haric hucumu dusunen ama cok pas hatasi yapan ve kalitesi dusuk bir takim goruntusu cizdik, Hasan Has Necati ve Umit Karan'in sorumsuz paslari ve vuruslari, Tomas ve Song'un zamanlama hatalari, Sabri, Orhan Ak ve Cihan'in israrla topu tac cizgisine paralel uzaklastirmalari yerine ozellikle ortaya vurarak rakip takima "gelin beni gobekten delin" demelerini seyrederek dakikalari tukettim. Yakalarini kaldirarak artist yasli kurt imaji veren Gerets'in saclari boyatarak ucuz Pimp modeli ve somurtan yuzu ile sanki aci cekiyormus gibiydi. Oyuncu degistirmede gec kalmasi Hakan Sukur'u son 10 dakikada alma hastaliginin devami sanki Hagi'den mirasmis gibi oyunu okuyamamasi, bize buseferde TD yuzunden sampiyonluk gidiyormus imajini verdi.

Ben GS'nin rus ruleti futbolundan biktim her hafta gol atmakta zorlanip kolay gol yiyen yapisiyla hedefine kitlenemiyen bir takim goruntusu ciziyor. Seyirci konusunda bircok kisiyle ayni goruste degilim, mac basindan sonuna kadar davul ile kafa sisiren bir tamtamci ordusu olmus seyirci, arabesk sarkilar ile besiktas seyircisine nazire ediyorlar allahtan seninle aglarim seninle gulerim'i soylemediler.

Bu futbol ve anlayis ile bence Kadikoy'deki maca kalmadan biz yaristan kopariz buyuk olasilikla, daha inonu'de macimiz var bu macta galip gelmemiz zor, Kadikoy'de zaten boyle bir durum olmuyor, rakibin en az 5 puan kaybetmesi ve bol gol yemesi lazim....
Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Post by Ozan Ersoy »

Fatih Mutlu wrote: neyse, bunu gectikten sonra, biraz su topikte yazilanlara deginmek istiyorum. macin bitiminden beri 13 saat kadar gectikten sonra okuyabildim topigi. mac esnasinda yazilanlar var. 4. sayfa sonuna kadar, oyle seyler yazilmis ki, ben baska mac mi seyrettim acaba dedim. sanirim macin stresiyle bazen cok olumsuz oluyoruz. o da mesajlara aksediyor. evet, ilk 5 dakikada cenke iki pozisyon verdik ama bunda ne oyun anlayisinin, ne kadros seciminin bir hatasi vardi. tamamen, bugun song ve tomasin kotu olmalariydi sebep. song ve tomasin oldugu bir tandemin gobeginde cenkin etrafinda en az 5 metre yaricapli bir alanda iki defa bombos kalmasi, bu iki oyuncunun maca tam konsantre olamamasindan baska biseyle aciklanamaz. sonrasinda song biraz toparladi, ama tomas bugun hakikaten cok kotuydu. normal bir tomas, cenkin ilk golunde ondan yedigi calimi hayatta yemezdi.
Fatih seninle ayni maci seyredip ayri yorumlar yapmamiz normal. Benim beynimden 100 tane dusunce geciyor, tablonun butunune degisik acilardan bakiyorum, buraya bir paragrafta yorum geciyoruz. Adi ustunde bunun adi yorum. Herseyi yazacak zamanimiz yok elbet.

Erciyes gibi bir takima ilk 15 dakikada 3 pozisyon verilmez. Bunun yarin derbisi/CL'si var. Ben bunun Turk varsiyonunu tam 6 sene boyunca izlemisim. Tam 6 sampiyonlar ligi ve 3'lukten oteye gecememis bir hoca ve takim izledim. Chelsea'lerden kendi evinden 5 yemeler, Club Brugge, Lokomotif moskova gibi takimlara yenilmeler... Kadikoy'de 6 sifirlar...

Alin iste Tromso faciasi. Offside moffside attilar, saglam defans yaptilar, biz atacagimiza 2.yi yemedigimize sukrettik, balikcilara elendik.

Senin elinde 100 metreyi 11 saniyenin altinda kosan ve kavisli sert ortalara yapan beklerin, aciklarin var mi? Yok. Buldugunu yazan hadi onu da gectik her 3. pozisyonun 1ini gol yapabilen forvetin var mi? Yok. Orta sahanin gobeginde senede 10-15 gol 20 asistle oynayabilen, frikik, korner, kullanabilen bir oyun kurucun var mi? Yok. Ileriye 10 kisi cikip topu kaptirdiginda, 5 saniye icinde tum takim geriye gelip kontrayi onleyebilen bir orta sahan/forvet hattin var mi? Yok.

Yok oglu yok... E sen nerede boyle stoperlerini karsi kaleye yollayacak kadar, 3-4 forvet oynayacak, orta sahada 1 on libero + 1 hayalet kullanacak kadar cesaret bulabiliyorsun?

Tomas ve Song cok kotuydu.. Hadi canim!!! Sen Cenk'e atilan toplarin kaynagini orta sahada durdurursan Cenk ancak ikinci goldeki gibi onun bunun kicina basina carptirarak atabilirdi. Yani Timucin-Agali'nin yuzu kaleye donmeyecekti. Ama bu orta sahayla imkansiz. Cihan ya da kim oynuyorsa Ilic'in yaninda hangi birine yetissin.

Manisa az daha yeniyordu, kova kalecilerine sukredelim. En iyi oyuncusu cezali olan lig sonuncusu Samsun'a az daha puan verecektik. Simdi de Erciyes maci. Nasil kazandigimiz Allah kerim. Ben derim o penalti pozisyonuna sukredelim. O pozisyon GS'in adrenalini arttirdi, ve "ulan sizi de Erciyesi de kaleye sokacagiz" duygulari kabardi. Umit Karan'in kalecinin onunde sakatlanma pahasina ucarak kafa vurmasi bunun en iyi gostergesi. Yoksa 30 senedir futbol seyrederim/oynarim, 4 forvet sokmak ve uzun topa donmenin galibiyet getirdigini coook az gormusumdur, hatta gol atmak yerine gol yenildigini de coook gormusumdur. Bunun aksini iddia etmek bana gore burada tartismak icin tartismak yani kuru gurultuden baska sey degil. Bu degisikliklerin panikleme degil de mantikli yapildigini soylemek iyimserlik olur.

Ama bu is boyle gidecek, burada bos konusuldugunun farkindayim. Gerets oncekileri gibi sampiyonlugu altin tepside sunacak, hatta kupada da elenecek ama isin boktan tarafi oyuncular paralarini alamadigi icin bunlarin hic biri konusulmayacak, Gerets basarili sayilacak ve seneye de kalacak, CL ilk turunda elenip gidecek.

Bu kehanet degil, gecmise ve on bilgilere bakip gelecek analizi yapmak (forecast)...

Ozan Ersoy
Tan Erten
Posts: 1179
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:07 pm
Location: Istanbul

Post by Tan Erten »

Sevgili Ozan, sana katiliyorum. Bu oyun anlayisiyla CL'de ilk turda havluyu atariz. Dun oynanan macin dramatik yonleri en onemli seyi gizlememeli. Galatasaray dun kotu oynadi. Ilk dakikadan itibaren baslayan ileriye top sisirmeler butun mac devam etti. Bu takimda sifira inip orta yapmayi dusunen bir Orhan Ak var. Onun disinda butun kanat oyunculari doldur ceza sahasina, dostlar alisveriste gorsun havasinda. Gerets'in mudaheleleri yetersiz. Hasan Sas macin ikinci yarisinda kanadini tamamiyla bosladi, sagda solda gezinmeye basladi. Sag kanatta tek adam var, o da sag bek ve orta yapma ozurlu Sabri! Bu nasil hucum anlayisi, nasil organizasyon?

Dua edelim ki, Turkiye liginde oynuyoruz ve bu ligdeki her takim dandirik gol yeme ustune birbiriyle yarisiyor. Gerek kaleciler, gerek defans oyunculari nasil savunma yapilacagini bilmiyorlar, forveti biraz iyi olan takim hucum organizasyonu yapmadan galip geliyor. Buna FB ve biz de dahiliz. Erciyesspor'un savunmasi biraz daha duzgun olsaydi bu macin ilk yarisini zaten iki farkli yenilgiyle kapatirdik. Erciyes icin sorun yok, onlar seneye de bu ligde oynayacaklar. Ama biz CL filan diyoruz, iste orada gercek mezurayla boy olcusu aliyorlar. FB'ninkini aldiklari gibi.
Tan Erten
Tolga Girici
Posts: 2806
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:07 pm
Location: Ankara - Yas:29
Contact:

Post by Tolga Girici »

Tan Erten wrote:Sevgili Ozan, sana katiliyorum. Bu oyun anlayisiyla CL'de ilk turda havluyu atariz. Dun oynanan macin dramatik yonleri en onemli seyi gizlememeli. Galatasaray dun kotu oynadi. Ilk dakikadan itibaren baslayan ileriye top sisirmeler butun mac devam etti. Bu takimda sifira inip orta yapmayi dusunen bir Orhan Ak var. Onun disinda butun kanat oyunculari doldur ceza sahasina, dostlar alisveriste gorsun havasinda. Gerets'in mudaheleleri yetersiz. Hasan Sas macin ikinci yarisinda kanadini tamamiyla bosladi,
Aslinda bu kadar hirsli ve iyi niyetli olmasa takimdan kesecegim ilk oyuncu Hasan Sas'tir. Cunku kendisi ozellikle ikinci yarilarda kendini kaybediyor. Guya kanat oyuncusu ama baska her yerde goruyorum. Bir de Ilic'e ozellille pas vermeme huyu var. Sifira inmiyor, orta yapmiyor, tek pas oynamiyor. Ustelik tam takim istim ustundeyken hoopp bir top kaybediyor, direk kontratak.

Hasan Sas'in yerinde bir Arda Turan olsa en azindan Gerets'in dediklerini harfiyen uygular, kanat oyuncusu gibi oynar.

ekleme: veya soyle bir sey dusunulebilir, Hasan Sas forvet arkasi oynar, Sabri sag kanada gecer.
Last edited by Tolga Girici on Mon Mar 20, 2006 7:25 pm, edited 1 time in total.
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Osman Kiciman wrote: Tulun'un hemen maçın sonrasında yaptığı açıklama da "aşırı motive edilmişler" şeklindeydi ki çok doğru! İlk golü yedikten sonra Timuçin'in golde zıplamasına rağmen topu kesemeyen Bouazizi'yi haşlaması, yedikleri 3. golden sonra emre toraman'ın ayağını kırma pahasına kendi kale direğini tekmelemesi (umarım kırılmıştır ayağı :twisted: ) ve genç Aydın'a yapılan sert faul, Turkcell priminden çok öte bir nakit akışına işaret ediyordu.
Tulun tamamen bok yemi$ kusura bakmayin. A$iri motive edilmek ne demek yahu? Adamlar sahaya ne diye cikiyorlar? Sizin keyfiniz icin canlarini di$lerini takmadan, oynamayip yenilsinler diye, oyle mi? Sizlerde bunu bile bile geh geh gegirin GS yendi diye o zaman. Bu lafi burada soyleyenler Alpay, Sen ve biri daha vardi galiba. Anla$ilmasi cok guc bu kafa yapisinin kusura bakmayin ama. Kadir Has para vermi$ mi$. Kayserispor son dakika golu ile FB yenerek zirveden indirdiginde parayi kim verdi peki? Ke$ke verse de herkes o formasinin hakkini vererek cikip oynasa eger bu i$ sadece boyle olacak ise. O zaman kizmayin TS yatacak yatti yatiyor dediklerinde vela deli vela akillilar. Hicbir farkiniz yok cunku bu laflari burada ettikten sonra onlarla. Boyle Bulent Tulun gibi ugursuz kademsiz herifleri GS ba$inda gormeye de utanip sikilmiyorsunuz. Yazik vallahi.

Anadolu takiminda oynayan oyuncularin gorucuye ciktiklar topu topu 6 mac var. TS ile yaptiklarini saymiyorum bile. Birakinda cikip terlerinin son damlalarina kadar oynasinlar. Desteklemek lazim eger Turk futbolunda bir ilerleme olacaksa. Cenk, Timucin, Ilkem hatta Devrani kutluyorum. Ellerinden geleni yapip ba$lari onde cikmadilar o stadtan tabelada yazan 4-2'ye ragmen. Aferin. Burada bu cocuklara bol keseden atip bunlarin gayretini ve emeklerine golge du$urme ve adile$tirma cabalarinizi ise kiniyorum. Bu i$i herkez gibi onlar da ekmek paralari icin ve yani para kazanmak icin yapiyor olmalari boyle karalamaniz kar$isinda onlari yuceltiyor. Sizlere de guluyorlar. Onlara iyi oynadilar diye birileri para veriyorsa o da onlarin analarindan emdiklari ak sut gibi helal olsun. Ke$ke boyle enayiler cogalsa da bu cocuklarin cebi para gorse. Cikip yan gelip gelip yatip $ike yapip oynamadan bahis oynayarak her turlu rezillik yapanlari da gorduk. Kiclarindan vuracaklardi bu tur hilebazliklar icinde bogu$tuklari icin bir ikisini. Gecen hafta GS boyle birini de yine kahraman yapti. Hele Tulun denen dangalak icin soyleyecek laf yok. Biraz da o kendi motivelense de i$ini yapabilseydi ya boyle sagda solda soytarilik yapacagina. Yedigi haltlari yaptigi adilikleri de gorduk Fransada. Bu lafi edecek hangi yuzu var acaba?
Last edited by Cengiz Akgun on Tue Mar 21, 2006 6:02 pm, edited 6 times in total.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Fatih Mutlu
Posts: 625
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:57 pm

Post by Fatih Mutlu »

sevgili ozan,

timucin ve agali kaleye yuzunu donmeyecek, dogru. ama cenkin buldugu pozisyonlara bak, gol dahil: tamamen song-tomasin hatasi. erciyeste ileride cenkten baska adam yok, cenk bizim ceza sahamizda, sagi-solu-onu-arkasi bombos. galatasarayin iki beki ne yapiyor, kimi tutuyor, nereleri bekliyor?

yedigimiz gol ve verdigimiz pozisyonlar dahil, hicbirinde defans kurgusu olarak acik vermedik, dengesiz yakalanmadik. evet beklerimizi rakip kaleye sik sik yolladik, ama kontra yemedik erciyesten. ikinci golu gec, ilk golde once song adami kaciriyor, sonra tomas kademeye girmekte gecikiyor. ustune bir de yememesi gereken bir calim yiyor. ben simdi tum bunlara bakip da yedigimiz gollerde takim kurgusunu, oyun planini suclayamiyorum. gerets'in mac sonrasi ligtvye verdigi demeci dinleyin lutfen: bazi oyuncularin beklenen performansi gosteremedigini soyledi. acaba, kastettikleri arasinda bu da var miydi?

surekli ileriye top sisirmelerden bahsedilmis. ozellikle ilk yarida, yerden, ayaga paslarla bir dolu atagimizi seyrettim. kac defa sabriyi sifira inerken gordum mesela. (sabri sag bekimizdi degil mi_ ayrica, sanki uzun top oynamak bir kabahatmis gibi bir hava var. galatasaray yerden pasi da uzun topu da cok guzel oynuyor. kayseri defansi, galatasarayin ani ve uzun toplarla ciktigi anlarda cizgi halinde ileriye cikmalarda cok basarisizdi. ilk yarida necatinin iki pozisyonu bu sekilde ofsaytla kesilmemis olsa belki onlarin bu zaafindan iki gol bulacaktik uzun toplarla.

ayrica su "elinde sunu yapabilen oyuncun yoksa boyle yapmazsin"a degisik bir acidan yaklasmak istiyorum. elinde stoperden bozma sol bek ve orta sahadan bozma sagbeklerin varsa, defansin yerlesik duzendeyken bile hata yapip pozisyon veriyorsa, o zaman yediginden fazlasini atmak adina daha cok hucumu dusunursun. elindeki orta saha adamlarin tahtabacaksa, defansin da pres altinda top yapmakta zorlaniyorsa, ama forvet hattin gucluyse de, uzun topla da oynarsin. bence gerets bunlari da dusunuyordur. ama tum bunlardan bagimsiz olarak, adamin felsefesi rakip kim olursa olsun ofansa yuklenmek. beklerini-aciklarini suruyor ileriye. gerekirse forveti ucluyor, gerekirse dortluyor. ama adamin futbol felsefesi bu. kadrodaki tum yetersizliklere ragmen, yine de bu takima yerden paslarla top oynatmaya calisiyor. felsefesine uygun hareket ediyor. bu anlamda da gayet tutarli bir teknik direktor. ama degisikliklerde gec kaldigina katiliyorum.

bu yorumlari okudukca da supheye dusuyorum acaba cok kotu mu yaniliyorum diye, ama ben mesela dun ozellikle ilk yaridaki galatasarayi seyrederken buyuk keyif aldim. pres, hizli hucum, uzun top, set oyunu, pozisyon. hersey vardi.
Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Post by Ozan Ersoy »

Fatih Mutlu wrote:sevgili ozan,

timucin ve agali kaleye yuzunu donmeyecek, dogru. ama cenkin buldugu pozisyonlara bak, gol dahil: tamamen song-tomasin hatasi. erciyeste ileride cenkten baska adam yok, cenk bizim ceza sahamizda, sagi-solu-onu-arkasi bombos. galatasarayin iki beki ne yapiyor, kimi tutuyor, nereleri bekliyor?

yedigimiz gol ve verdigimiz pozisyonlar dahil, hicbirinde defans kurgusu olarak acik vermedik, dengesiz yakalanmadik. evet beklerimizi rakip kaleye sik sik yolladik, ama kontra yemedik erciyesten. ikinci golu gec, ilk golde once song adami kaciriyor, sonra tomas kademeye girmekte gecikiyor. ustune bir de yememesi gereken bir calim yiyor.
Fatih'cim... Ustune alinmadan dusunceleri carpistirana benim canim feda. Yeter ki kisisellesmeyelim. Bugun anlasayamayiz yarin anlasiriz.

Yedigimiz ilk golun offside kamerasindan goruntusunu Cengiz abi yukarda baglantisiyla vermis. Kontra golu degil haklisin ama bir uzun top golu. Sol bek mevkinden 40-50 metrelik bir pas atiliyor. Ilk once bombos pozisyonda nasil o pas atiliyor onu dusunmek lazim. Nerede senin Hasan Sas'in o topa basacak? Bir onceki pozisyonu hatirlamiyorum belki de Hasan kaptirdi o topu. Ikincisi sag bekin Sabri "no mans land" denilen kisimda. Ne ataga faydasi var ne geriye. Ucuncusu Song alan olarak orta sahada yakalanmis top arkasina dusuyor, Tomas da zaten hizli adam degil, teke tek kaldiginda yedi calimi. Bak daha ilginc bir durum daha var, Erciyesli bir baska oyuncu Orhan Ak'in arkasinda basladigi atagi onde bitiriyor, top kaleye girdiginde Orhan'dan daha cok topa yakin alti pasin icinde. Yani Cenk vurmayip iceri cikarsa veya top Mondi'den geri sekip alti pasa dusse yine yuzde 99.9 gol. Bir tek pasta 30 metrelik bir deparda gol yedik. Bu atak tami tamamina 5 saniye surdu.

Hasan - Sabri - Song - Tomas - Mondi ve hatta Orhan hatali bu golde. Sen Tomas diyorsun bir baskasi Mondi diyor, bak ben sana 6 adam saydim, takimin yarisindan cogu... Simdi burada duracaksin (ET vari geri alacaksin). Ne demek yarisindan cogu? Izin ver ben sana bu golu nasil yedigimizi soyleyeyim. Bu takimin kapasitesine uygun olmayan oyun anlayisi yuzunden gelen bir gol. Sen beklerine stoperlerine "surekli ileri cikin, orta sahada basin, gidin karsi kalede gol arayin, cizgiye inip gol arayin" dersen, adamlar onu yapacaklar tabii. Bir de ustune orta sahan ilerde top kaptiriyor, ataklar baslamadan basamiyor ve hatta ortada hayalet gibi dolasan adamlarin varsa, iyice isin is. Boyle de bir kontrada bir uzun topta eksik veya yanlis pozisyonda yakalanirsin eninde sonunda. Bunun hic lami cimi yok.

Sanki Tomas cok hizli bir oyuncu da ben oturup buradan nasil calim yedigine kizacagim.

Arkadaslar cok carpici bir ornek verecegim. O kadar FB'yle dalga geciyorsunuz, Shevki amca bir macta 4 tane gol atti diye. Bu oyun anlayisiyla bu Tomas ve Song'la GS'a kac tane atardi Shevki abi? E ne yapalim yani? Durun derim bu ornegin carpici olan kismi bu degil. Ayni Shevki abinin oldugu Milan'i ben GS'in kendi sahasinda hem de iki kosmayan oyuncusu oldugu halde (Hagi - Jardel) hic pozisyon vermeden 2-0 yendigi maci hatirliyorum. Pozisyon vermeden kisminin altini ciziyorum. Demek ki yapilabiliyor.
ayrica su "elinde sunu yapabilen oyuncun yoksa boyle yapmazsin"a degisik bir acidan yaklasmak istiyorum. elinde stoperden bozma sol bek ve orta sahadan bozma sagbeklerin varsa, defansin yerlesik duzendeyken bile hata yapip pozisyon veriyorsa, o zaman yediginden fazlasini atmak adina daha cok hucumu dusunursun. elindeki orta saha adamlarin tahtabacaksa, defansin da pres altinda top yapmakta zorlaniyorsa, ama forvet hattin gucluyse de, uzun topla da oynarsin.
Tabii oynarsin... Ama niye sampiyonluk kacti, niye lig sonuncusuna yenildik, niye Tromso'ya elendik diye soylenemezsin. Orta saham top yapamiyor uzun top oynuyoruz mantigini yurutup sonra bir de cikip biz daha iyi takimiz daha iyi oynuyoruz diye de boburlenemezsin. Ya oyle ya oyle.

Zevk mevk isleri benim icin arka planda. Sanki GS 500 milyon dolarlik takim da, butcesi senede bir milyar dolar da, CL'yi 10 kere kazanmis da, her sene en az CL'de ceyrek final oynarmis da, ne bu 1-0, 1-0 boyle defansif top mu olurmus, hic keyif vermiyor bu oyun diye soylenelim. GS dar bogazda, can vermek uzere, basari lazim ki kulube para girsin. Zevk, keyif icin luksumuz yok.

Bu ornek verdigim takim da defansif anlayisiyla unlu Italyanlar'in Ancellotti'sinin pesinde bunu da ekleyelim.

Ozan Ersoy
Tolga Girici
Posts: 2806
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:07 pm
Location: Ankara - Yas:29
Contact:

Post by Tolga Girici »

Ozan Ersoy wrote: Arkadaslar cok carpici bir ornek verecegim. O kadar FB'yle dalga geciyorsunuz, Shevki amca bir macta 4 tane gol atti diye. Bu oyun anlayisiyla bu Tomas ve Song'la GS'a kac tane atardi Shevki abi? E ne yapalim yani? Durun derim bu ornegin carpici olan kismi bu degil. Ayni Shevki abinin oldugu Milan'i ben GS'in kendi sahasinda hem de iki kosmayan oyuncusu oldugu halde (Hagi - Jardel) hic pozisyon vermeden 2-0 yendigi maci hatirliyorum. Pozisyon vermeden kisminin altini ciziyorum. Demek ki yapilabiliyor.
Is donup dolasip ayni noktaya geliyor.

Galatasaray'in bu sene en buyuk problemi rolanti'de oynayamamasi. Yani bu ne demek? Oyunun temposunu belli donemlerde biraz dusurup skoru korumak, top cevirmek, defansi saglam tutup takimi dinlendirmek demek.

Lucescu zamanindaki basarinin en buyuk sirri bu. Evet, futbol sikici oluyordu, zevk vermiyordu, ama o donem ikinci sinif kiralik yabancilarla CL'de gruptan cikmayi basarmistik.

Bu sene Fenerbahce kotu oynuyor diye elestiriyoruz. Gollerin cogu duran toptan geliyor, dogru. Maclarin cogu orta sahada yan paslarla geciyor, anlik parlamalarda olusan duran toplardan gol bulunuyor bir sekilde. Dogru ama elestirirken dogrulari da gormek lazim. Daum takimina topu ayaginda tutmasini, tempoyu dusurup yukseltmesini, az pas hatasi ile oynamasini ogretmis. Savunmasi biraz daha iyilesse FB Avrupa'da da basarili olur.

Gecen sene Hagi de bu sekilde oynuyordu ve o olsaydi avrupa da hayal kirikligi yasamazdik bence. Onun da ayri hatalari vardi, neyse.

Bu sene Gerets'le rolantide oynamak diye bir sey kalmadi, mac bastan sona hizli geciyor, bir o kalede bir bu kalede. Bu surecte fark da atabilirsiniz, fark da yiyebilirsiniz. Her macta da boyle oluyor zaten. 6-0lik Gaziantep macinda bile 3-0 geriye dusebilirdik ilk yarida.

Bu "en iyi savunma hucumdur" mantigi seneye Avrupada yine hayal kirikligi yasamamiza neden olacak, bu kesin. Ama Gerets'in bu zihniyeti degistirecegini sanmiyorum. Oysa iyi bir kadromuz var. Bu kadro Lucescu'da olsa yine CL'de gruptan cikariz, buna eminim.

Gerets'in buyuk artilari da var, ama bu bahsettigim noktada biraz daha farkli dusunseydi keske.
Selcuk Samli
Posts: 3565
Joined: Sat Jan 15, 2005 11:06 pm
Location: Izmir

Post by Selcuk Samli »

Gecen gun bir arkadasimla sohbet ediyorduk,2001-02 sezonunu konustuk.Sampiyonlar Ligi'nde basarili olduk ama oldukca tecrubeli bir kadromuz vardi.Bulent Korkmaz,Arif Erdem,Ergun Penbe,Vedat Inceefe,Capone,Emre Asik,Hasan Sas;bu oyunculara ek olarak Mondragon,Perez,Ayhan Akman,Sergen Yalcin,Umit Karan,Fleurquin.Mondragon,Perez,ve Fleurquin de uluslararasi tecrubeye sahip oyunculardi. O sene butun bu oyuncular cok iyi bir sezon gecirdiler.Tabii Lucescu'nun da bu basarida buyuk payi vardi.(Oynattigi futboldan ,cogu macta, keyif almiyordum,o baska mesele...)
Fatih Mutlu
Posts: 625
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:57 pm

Post by Fatih Mutlu »

Lucesculu zamandan bahsediliyor. benim hafizam cok iyi degildir, ama o zamanda ne sikintilarla mac kazandigimizi hatirliyorum, bu forumda ne dokuzlar doguruludugunu da hatiliyorum. simdi aranir oldu.

gecen sene hagi'nin anlayisi da lucescudan pek farkli degildi. onun elinde orta sahada top yapacak adami da yoktu. defansi saglam tutuyorduk, cok hucumu dusunmuyorduk, orta sahamiz olmadigindan uzun topla cikip buldugumuz yarim pozisyonlardan gol yapmaya calisiyorduk. o hagi de begenilmiyordu burada.

ama hagi doneminde dahi, alisamiyende one gecene kadar deliler gibi saldiran bir galatasaray vardi. simdi bu anlayis oyunun geneline yayilmis durumda.

ama selcukun cok hakli oldugu bir yer var. tempoyu ayarliyamiyoruz. 2-0 one gecmisiz, oyunu sogutup, topu dolastiramiyoruz. zira top yapacak adamimiz yok. ne defanstaki song-tomas sogukkanlilikla top cevirebiyor, ne cihan ne ayhan topu dolastirabiliyor. dun 2-0dan sonra ikinci yari bunu yapmaya calisti biraz galatasaray, ama sacma sapan bir oyun cikti ortaya. nitekim yedik de golleri. ayrica bu tempoyu ayarlayamama durumunun biraz da galatasarayli futbolcularina siri kazanma hirsindan kaynaklandigini dusunuyorum. ozellikle ic saha maclarinda sanki ava cikmis aslan gibiler. bu derece motivasyonun, sampiyonluk yarisinda takima zarar verecegini dusunuyorum.

ilk gole gelirsek. cengiz abinin video goruntusu pozisyonu ortasindan itibaren gosteriyor. timucin o pasi attiginda o topu yeni kapmis degil. once (sanirim cenke) bir pas veriyor, cenk pivot pozisyonunda geri timucine oynuyor. o yuzden yerlesimi sorgulamak bu goruntuyle mumkun degil. . ancak, yine de kayseri cok adamla geliyor degil. galatasaray defansi da az adamla yakalanmis ya da dengesiz yakalanmis degil. song biraz ileride, ama tomas da orhan da yerinde. hatta sabri bile yerinde. hasan sas da timucinin onunde. yani o da yerinde. ustelik tum bu yerlesim duzeni topu kaptirdiktan sonra iki-uc saniye icinde aliniyor. timucin iyi top atiyor ve song'u oyundan dusuruyor. ancak burada tomasin buyuk konsantrasyon eksikligi var. kademeye kosmakta gec kaliyor. mesele tomasin yavas olmasi meselesi degil, cok da yavas degil tomas ayrica. (cenk;e nereden ne kadar surede yetistigine bir bakin lutfen) ama bir saniyelik gecikmesi var kademeye cikmada. top song'un hizasindan gecerken tomas daha yeni uyaniyor. yine de karsiliyor cenk'i. ama bu sefer de acisini kapatamiyor, ters yone hamle yapiyor. orada cenk'in cizgiye dogru ilerlemesini durdurmasi gerek. ama o iceri kacmasini engellemeye calisiyor. oysa ki, oraya song yetismis. yanlis aciyi kapamaya calistigindan da calimi yiyor.

orta sahamiz top yapamiyor olabilir. ya da defansimiz baski altinda pasla cikmakta zorlaniyor olabilir. ama bu zaaflarimiz iyi top oynadigimiz gercegini degistirmiyor. bes dakikada iki gol yiyebilirdik deniyor. bes dakikada bizim gelistirdigimiz pozisyonlara kimse bakmiyor. bir kere soldan tomasin sifir degil ama neredeyse dibe kadar inip ortaladigi top var, bir digerinde sabrinin (hasan da olabilir) sagdan sifirdan umite cikardigi top var. orhanin soldan iceri dalip ust uste iki sut cektigi pozisyon var. bir kere de ortadan ilic, cihanla yerden paslarla geldigimiz pozisyon var. hani galatasarayda yapilmiyor dedigimiz hersey yapilmis. ne enteresan degil mi, sagdan bindirme var, soldan bindirme var, ortadan hucum var :) hicbiri de sisirme top degil ustelik. ama nedense goremiyoruz bunlari.

olayin zevk boyutuna gelince. ben defansif oyunu da severim. lucescunun rakibe pozisyon vermeyen futbolunu da begenirdim. ama tabi o zaman hagi-sergen gibi her an oyunun kaderini degistirebilecek, ve yapacagi tek hareketle "oh 90 dakika bekledigimize degdi" dedirtecek virtuozler vardi kadroda. ustune, hasan sasin ustun formu ve cerceve gorus alanina girdi mi affetmeyen bir jardel vardi. ama zevk de keyif de kisisel seyler.

gelelim zevke keyfe luksumuz olmadigindan dolayi "soyle oynamak gerekir" fikrine. acikcasi, soyle oynarsa kazanir, boyle oynarsa kaybeder faraziye uzerine tartismadir. evet zamaninda lucescunun bu defansif anlayisi sonuc uretmisti. ama belki bu kadroyla ayni sonucu alamayacagiz. bilemeyiz. hatta alamama ihtimalimize yonelik pek cok karsi tez de mantik sinirlari icinde one surulebilir. yukarida belirttim: simdi ne bir sergenimiz var, ne bir hagimiz, ne de jardelimiz. simdiki forvetimiz 20 pozisyondan 3 golu zor cikariyor; bir-iki pozisyondan acaba nasil her mac gol cikaracak? ya da, gecen sene hagi de lucescu gibi yapmaya calisti, ama fener'i gecemedi.

olayin diger boyutu: madem hoca gerets, onun da felsefesine saygi duymak gerekir. ustelik sonuc da veriyor. olmaz dedigimiz sistemle su an ligin zirvesine ortagiz. keyif de veriyor ayrica.
Murat Kara
Posts: 1279
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:38 pm

Post by Murat Kara »

Cengiz Akgun wrote:
Osman Kiciman wrote: Tulun'un hemen maçın sonrasında yaptığı açıklama da "aşırı motive edilmişler" şeklindeydi ki çok doğru! İlk golü yedikten sonra Timuçin'in golde zıplamasına rağmen topu kesemeyen Bouazizi'yi haşlaması, yedikleri 3. golden sonra emre toraman'ın ayağını kırma pahasına kendi kale direğini tekmelemesi (umarım kırılmıştır ayağı :twisted: ) ve genç Aydın'a yapılan sert faul, Turkcell priminden çok öte bir nakit akışına işaret ediyordu.
Tulun tamamen bok yemi$ kusura bakmayin. A$iri motive edilmek ne demek yahu?
Cengiz senin cekic tam yerine inmis. Avrupa maclarinda guclu rakiplere karsi boyle motive olup oynayinca GS'li futbolculari kahraman ilan edenler, ayni durumla karsi karsiya kaldiklarinda cirkeflesince boyle komik durumlar cikiyor ortaya.
Kemal Bakircioglu
Posts: 406
Joined: Tue Oct 22, 2002 6:11 pm
Location: Brooklyn- New York

Post by Kemal Bakircioglu »

Macin gollerini yeni seyredebildim. Haliyle merak ettigim 3 ve 4'cu goller. Hakan Sukur'un etkisi inanilmaz , gayreti gercekten ayakta alkislanmayi hakediyor. Zaten Kral kolay yetismiyor, birde gercek krallar bir Galatasaray'dan cikiyor.

Not: Best FM'de maci anlatan spiker Ali'yi dinlemenizi tavsiye ederim.
Kemal Bakircioglu
Post Reply