FENERBAHÇE’nin Avrupa’da oynadığı iki ön elemeye gittim. Hem Budapeşte’de, hem de Belgrad’da iki no’lu yardımcılar half-time ve maç bitiminde koşarak tünele giriyorlardı. Hatta dedim ki, "Oh ne ala dünya. Kestirmeden kendini soyunma odasına at. Hakem ile bir no’lu yardımcı ortada fare gibi kalsınlar."
Ama UEFA yeni bir genelge ile diyor ki; "Üç no’lu yardımcı soyunma odasının tüneline önceden girsin. Koridorlarda, diğer hakemlere yapılacak fiili ve sözlü saldırıları engellesin."
Ama bizde böyle bir uygulama olmayacak. Sebebi de şu; Türkiye liglerinde iki tane temsilci görev alıyor. Bunların birisi protokol tribününde, diğeri sahanın içinde. Ve bu sahanın içinde olan tünel ve soyunma odası koridorlarını da kontrol ediyor. Yani, bu olaya şöyle bir baktığımızda, bizdeki uygulama, UEFA’nınkinden daha iyi ve daha etkili. Çünkü temsilci iki no’lu yardımcıya göre çok daha fazla yetkilere sahip.
Her şeyi biz Avrupa’dan alacak değiliz. Bazen biz daha iyisini yaparız. Ondan dolayı bizden alırlar. Eğer bugün 4. hakem uygulaması varsa, bunun başlangıcı benim hakemliğimdir. Çünkü 3-4 tane saha güvenliği açışından geç başlattığım maçtan sonra zamanında ortalık çok karışmıştı. Ve 4. hakem sistemi o sayede kuruldu. Bu Avrupa’ya bizden gitti. Avrupalı’nın da iki gözü, iki kulağı, iki burnu var, bizim de...
TOROĞLU
Şu adam olmasaydı dünya futbolu en az 10 yıl geride olacaktı....
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)