Ali gerci diger adasa yazmissin ama burda buyuk yanilgi icindesin. Bilimde teorilerdeki eksikler o teoriyi tamamen curutmek icin yeterli degil. Bunu özellikle Lakatos'un 'research programs' adli Popper falsifikasyonizmindeki guclukleri ele aldigi makalelerinde gorebilirsin. Bilimde bazi kanunlar cok koklu bicimde otururken digerlerindeki eksiklikler bir teorinin yanlisligi anlamina gelmiyor. Lakatos'un kendi ifadesi ile 'any inadequacy in the match between an articulated program and observation is to be attributed to the supplementary assumptions rather than the hard core." Burda hardcore denilen ana nuveye örnek olarak Kopernik'in gezegenlerin gunes cevresindeki hareketi, Newton fizigindeki yercekimi ve hareketin uc kanunu ve Marx'in tarihsel materyalizmi (buyuk sosyal degisimlerin sinif savaslari ile ilgili oldugu kismi) olarak da örnekliyor (ki daha pekcok örnek verilebilir).Ali Kaya wrote:
Kerem Güleç Beye:
Verdiğim örnek tekil değildir, koyu Hıristiyan (veya Yahudi) fizikçi sayısı
oldukça fazladır (iyi bir örnekte Ed. Witten'dır). Bu sayının artması
kanımca modern fiziğin bilimde yerleşmiş düşünce kalıplarını alt üst
etmesiyle ilgilidir. Ayrıca bu konuda istatistiki bilginin bir manası olmaz.
Aklı başında 3-5 bilim adamı bir teoriye karşı kuşkuyla yaklaşıyorsa- ki
evrim teorisi için bu sayı fazladır- bu bence dikkate değer bir konudur.
Bilim tarihi yüzyıllar boyu hem de herkesin iman edip kanun diye
nitelendirdiği teorilerin çöküşüne sahne olmuştur (Newton'un "kanunları"
güzel bir örnektir. Mesela, bir elma yere düşerken dünyanın ona bir
kuvvet uyguladığını ya da "güneş dünya etrafında dönüyor" sözünün
yanlış olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz).
Cengiz Akgün Beye:
Maalesef hayat karbon, oksijen ve hidrojen atomlarının ısı ve basınç
altında organik bir yapıya dönüşmesinden çok daha karmaşık. O kadar
basit olsaydı bugün laboratuarlarda canlı üretiyor olurduk.
Ali Kaya
Cengiz abi ile ilgili tartistiginiz kisim icin de buraya maydanoz olayim ve buraya da Amerikali filozof John Searle'un (ki neuroscinetist'lerin Edelman Kandel, Damasio gibi isimlerinkitaplarinda surekli atif yaptiklari filozoftur) 'mind language and society' kitabindan bir alinti koyayim 'As far as we know anything at all about how the world works, there are two propositions of modern science that are not, so to speak, up for grabs. They are not optional. It might turn out in the end they are false, but given the overwhelming amount of evidence for them, they are not seriously in dispute among educated members of our civilisation. These are atomic theory of matter and the evolutionary theory of biology. On the basis of these theories, we can say the following: the universe consists entirely of entities that we find it convenient, if not strictly accurate, to call particles in fields of force. These particles are often organised into systems. The boundaries of a system is set by its causual relations. Examples of these systems are mountains, glaciers, trees, planets, galaxies, animals and molecules. Some of these systems are carbon based organic systems and among these organic systems are organisms that exist today as members of species that exist today as members os species that have evolved over long periods of time....
Sonucta butun bunlar bu bilim admlarinin yaptigi devasa katkiyi, teorilerinin ddogruluk paylarini gölgelemiyor ve bilim bunlara dayanarak gelisiyor kendini update ediyor zira sorgulama, akil yurutme, sezgiler, önceki bilgiler ve gözlemler hepsi bilimin parcasi. William James Psikoloji'nin babasi ama beyin ile yazdigi kisimler artik outdate oldu ve Dover yayinlari yeni baskisinda onun ilk dokuz bölumunu cikartti 'principles of psychology'den' buna ragmen diger kisimlari temel kaynak bu alanda. Hersey bir yana tum bunlarin karsi referansi din degil, olamaz, neye dayanarak olacak? Darwin'in evrim teorsine inanmayanlarin referansi bu alandaki daha saglam ana nuvesi uzunca suredir oturmus yerlesmis bir teori olsa burda ne benim ne adasin ne Cengiz abinin itirazi olamayacak. Ama bu da olmadigina göre buna inanmayanlarin referansi ne oluyor cevabi acik sanirim.