Cengiz Akgun wrote:Para icin fuhus yaptigi tespit edilen birine orospu demek hakaret midir TC kanunlarina gore? Orospunun tanimi o cunku. Ufuk bir aciklama yaparsa sevinirim. Cevaba gore su soruyu irdeleyebilirz. Emre'nin tribunlere ve basin locasina dogru yaptigi o kol hareketi de tespit edildigine gore Uluc da bir basin uyesi olarak ona karaktersiz dese hakaret sayilir mi? Bakin Isvicre macinda filan yaptiklarini hic katmadim bile. Karaktersize karaktersiz demek ne zamandan beri suc oldu yahu?
Cengiz agbi, pardon yeni farkettim. Bildigim kadariyla cevaplayayim. Bizim ceza hukukumuzda sucun belirleyici unsuru kasıttır. Kasıt, bir eylemi bilerek ve isteyerek yapmaktir.
Somut olarak, bir adama bilerek ve isteyerek bir sövme eyleminde bulunuyorsan, suc eylemini islemis olursun. Ama sucun manevi unsuru olan bilme ve isteme mevcut degilse, suc dogmaz. Bunun da belirlenmesi zordur, ozellikle konusma metnini butun olarak incelemek gerekir bu olayda. Metnin icinden cimbizla bir iki cumle cekmek olmaz.
Hincal "Ben Emre karakterinde birini takim kaptani yapmam" diyor. Bundan 101 anlam cikarirsin. Kastın ne oldugu belli degil.
Hincal muhtemelen sunu iddia edebilir; "Emre oyun icinde agresif, deneyimi mesela Ayhan'a gore daha az. Ben Ayhan gibi olgun, deneyimli bir oyuncu varken, karakteri daha hirsli ve sinirli olan Emre'yi takim kaptani olarak gormek istemedim; burada karakter sifati, oyuncunun futbol kisiligi anlamindadir" diyebilir.
İki: Hincal konusmasinin bir yerinde, "ama hoca tercihidir, ona da karisamam diyor". Bu cok taktik bir cumle. Aslinda ozu itibariyle konusmasinin Emre'nin kisiligine gittigini biliyor ama araya oyle laflar serpistiriyor ki ileride kivirabilsin ve elestiri sinirlari icinde diyebilsin.
Ceza hukukunda ortam da onemlidir. Ayni eylemi, ayni adama farkli ortamda islersiniz; birinde suc olur birinde olmaz.
Fethiye Oludeniz'de bir bayan ustsuz dolasirsa kimse ona bakmaz, ama ayni kiyafetle İstanbul Fatih'te gezerse "halkin ar ve haya duygularini rencide etmekten" yargilanir (linc edilmezse
).
Veya patronunuza bir barbeku partisinde kafayi cekip, "sittir len" dersiniz, gulunur gecilir; ayni lafi sabah Yonetim Kurulu toplantisinda soylerseniz adama herkesin icinde sovmus olabilirsiniz. Eylem, vurgu, kisiler ayni; ortam farkli.
Hincal, ondan elestiri beklenen bir tv programinda cok secilmis cumleler kurmus. Sakin kafayla bakinca bunu gorebiliyoruz.
Orospu ornegine gelince; Ali'nin soyledigi Yargitay kararini ben de hatirladim ama bulamadim.
Orospu kelimesinin Turkce'de 2 anlami var, ilki dogrudan bir zenaati tanimliyor.
Digeri de rasgele sovme amacli kullanilan bir belirsiz sifat. Nitekim erkekler de erkeklere bunu sovme amacli soyleyebiliyor. O sebeple bir zenaat sahibine, baska bir ortamda orospu demek hem suc olabilir hem tazminat dogurabilir; burada cunku kelimeyi kullanma KASTINIZ 1.anlaminda degil, sovme amacli 2.anlaminda.
Sunu da unutmamak lazim. Ceza hukuku dinamik bir hukuk dalidir. Toplumun gelismesine gore sekillenir. Bir gelenek olarak Turk hukukunda tazminat tutarlari oldukca dusuktur (sanirim ABD'de tam tersi). Devlet, bir hukuk politikasi olarak, vatandasin bu davalardan zenginlesmesini istemez. Ayrica yarginin yukunun de artmasini istemez. O yuzden boyle Yargitay kararlari var; tazminat sadece aciyi gidermeli, zenginlesme saglamamali diye.
Guzel bir ornek, manken Deniz Akkaya davasinda oldu. Bu ablamiz, bana bir isadami bir hafta icin 300.00.-$ teklif etti diyince, İstanbul Ticaret Odasi Baskani cevabi yapistirdi: "O kız değerini artırmak için yanlış taktik uyguluyor. İşadamı piyasa fiyatını iyi bilir, kimseye değerinden fazla vermez" dedi.
Ceza Mahkemesi bu aciklamayi ekonomik krizle baglantili buldu
ve ceza kesmedi (bu da ayri bir vaka ya neyse !).
http://www.bianet.org/bianet/kategori/b ... urluguymus
Hincal bana gore, bu isi planladi ve basariya ulasti (Kerem Gulec arkadasimiz bunu cok guzel yakalamis). 2 gundur bu adam konusuluyor.
Mehmet Demirkol, Ugur Meleke, Bagis Erten de yazar ve yazdiklari cok guzel dusuncelerin urunu ama futbol namina hicbir fikri olmamasina ragmen, polemigi patlatti, satisini arttirdi.
Yasarsak gorecegiz, bu Emre polemiginden Hincal karli cikacak, ne ceza alacak ne tazminat odeyecek (sahsi gorusum).
Neyse Hincal yazmaktan kustum bu arada, kendime 1 yil Hincal yazmama cezasi veriyorum.