Galatasaray "Sarı-Kırmızı" İsim Hakkını Kaptırdı!

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Post Reply
Burak Sağlam
Posts: 94
Joined: Fri Apr 14, 2006 2:49 pm
Location: İstanbul

Galatasaray "Sarı-Kırmızı" İsim Hakkını Kaptırdı!

Post by Burak Sağlam »

ASLAN İSİM HAKKINI KAPTIRDI!..

Futbol Extra Dergisinin Ağustos ayı sayısında yer alan habere göre, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un renklerinin kullanım haklarını tescil ettirmesine karşın, Galatasaray’ın "sarı-kırmızı" adının kullanım hakkını elinden kaçırdığı kaydedildi.

"Sarı-lacivert" markasının tescilini Fenerbahçe Spor Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin, "bordo-mavi" adının tescilini de Trabzonspor Futbol İşletmeciliği Ticaret A.Ş’nin elinde bulundurduğu belirtilirken, "sarı-kırmızı" isminin kullanım hakkını kozmetik sektöründe Fonex firmasının aldığı ifade edildi

http://www.maraton.com.tr/news.php?news_id=13182

Hepimiz soruyoruz ancak cevap yok.Çok önemli görülmesede pazarlama için önemli bir kayıp değilmi?

Olmazya varsayınki CL'nde yükseldik yada bir UEFA kupası aldık.Geçmiş kupada yapamadığımız pazarlamayı yine yapamayacağımızın garantisi değilmidir bu olanlar.

Nasıl bu kadar vurdumduymaz, koskoca kulübün (bizim gözümüzde) işleriyle bu kadar alakasız olabiliyor yöneticilerimiz?

Ahbap-çavuş ilişkisiyle yönettikleri transferler, voleybol,bastketbol vs gibi sporları yok etmeye çalışmaları, takımın öz değerlerine ve haklarına sahip çıkamadıkları için tüm yönetimi ve ısrarla "bizden olsun çamurdan olsun" diyen tüm o yaşını başını almış oy kullanan kongre üyelerimizi kınıyorum.

Kınadımda ne oldu? Koca bir hiç ama en azından buradaki insanlar doğruyu yanlışı konuşmaya devam edecek, belki bir gün diye...

Saygılar.
Tan Erten
Posts: 1179
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:07 pm
Location: Istanbul

Post by Tan Erten »

Bu işi takip etmesi gerekenler Galatasaray SK değil, Galatasaray Sportif A.Ş. olmalıydı. Oranın da nasil yonetildigini, neler yapildigini hepimiz cok iyi biliyoruz. O yuzden sasirtici degil. Gecmis yonetimin performansi sonucu yonetim degistirildi galiba, yeniler nasil gorecegiz. Ilk isaretler cok parlak degil.

Galatasaray SK yonetiminin de bu sirketin en buyuk hissedari olarak sirket yoneticilerine yaptirim uygulamasi, bu sirketi denetlemesi gerekir.
Tan Erten
Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

2-3 yıl Futbol camiasında çalışan çoğu yönetici zamanla hatalarından ders çıkarmayı ve başarılı olmayı becerebilirken, bizimkiler saçma sapan işler yapma konusunda takdire şayan bir istikrar abidesi olarak sap gibi dikildiler şu zavallı klubün tepesinde! Yazacak olumsuz cümle bulmakta zorlanıyorum artık!!
Ufuk Sezekkaplan
Posts: 1333
Joined: Tue Feb 22, 2005 11:33 am

Post by Ufuk Sezekkaplan »

Burada isim hakki degil de SARI KIRMIZI markasinin bir kisi tarafindan Turk Patent Enstitusune marka olarak tescili sozkonusu. Tescil eden Foneks Kozmetik Saglik Hizmetleri Ltd.Sti. unvanli, kucuk bir kozmetik firmasi. Muhtemelen erken davranip , "uygun bir lisans bedeli karsiliginda GS'ye kaktiririz" dusuncesi ile bu tescili yapmislardir (agbi, dava acip ugrasacagina, bi 100.000.-dolar ativer, markayi sana noterden devredelim...diyecekler.)

Markayi kozmetik ve turevleri icin tescil etmisler, kagit mendil, sabunlar, dis macunlari dahil. Basvuruyu Mayis 2005'de yapmislar, ITIRAZ GELMEMIS, Mayis 2006'da da tescil edilmis.

Aslinda kulubun buna suresinde itiraz etmesi mumkundu ama demek ki atlanmis. Bu durumda bir iptal davasi acabilirler.

Ayrica bana gore cok da buyutmemek lazim, renkler ve renk kombinasyonlari aslinda herkese ait kavramlardir, bunun bir kulup veya bir kisi tarafindan tekellestirilmesi pek dogru degil. Bu tescil Galatasaray Spor Kulubunun Sari Kirmizi unsurlu urunler uretmesine, satmasina mani degil. Zira bu kavrami yaratan ve taninmis hale getiren Galatasaray Spor Kulubu.

Iyi bir hukukcu ile Foneks firmasi adina tescilli bu marka rahatlikla iptal ettirilebilir. Zira Galatasaray taninmis bir marka.

Bunun disinda :

1) Cim Bom markasi, Mustafa Yilmaz isimli bir adam adina (Almanya'da yasiyor bu uyanik) 2001 yilinda marka olarak tescil edilmis.

2) Cim bom bom markasi, FİNSPOR DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ adına 1996 yilinda tescil edilmis.

3) Cim bom bom markasi, 2003 yilinda (farkli mal ve hizmetler icin) GALATASARAY PAZARLAMA TİCARET SINAİ TURİZM YATIRIM VE SPOR FAALİYETLERİ A.S. adina tescil edilmis.

4) Sekilli cim bom markasi 1989 yilinda Ismail Ozkara isimli bir vatandasa tescil edilmis.

5) metal market aslan cim bom diye bir marka, Metal Market Metal Urunleri Ltd.Sti. firmasina tescil edilmis.

6) Son olarak Almanya'da yasayan Mustafa Yilmaz ayrica Sari Kirmizi markasini 2003 yilinda kendi adina tescil ettirmis.

Yani anlayacaginiz, cim bom ibaresi, 1989'dan beri ortada geziyor ama kimsenin haberi yok. Meraklisi olursa Galatasaray, Cimbom ve Sari Kirmizi kelimelerinin Avrupa'da tescili var mi ona da bir ara bakarim.

Umarim cok bogmadim.


Not : Bu meyanda "sekilli Sari Lacivert" markasini Sari Lacivert dernegi 1999 yilinda, Sari Lacivert kelimelerini de FB Spor kulubu 2003 yilinda tescil ettirmis.
[/b]
Ufuk Sezekkaplan
Posts: 1333
Joined: Tue Feb 22, 2005 11:33 am

Post by Ufuk Sezekkaplan »

Bu Mustafa Yilmaz denen adam Cim Bom markasini bakin hangi ulkelerde kendi adina tescil ettirmis : Almanya, Belcika, Hollanda, Luksemburg, Cin, Kanada, Cek Cumhuriyeti, Ispanya, Fransa, Macaristan, Italya, Polonya, Yugoslavya, Ingiltere, Yunanistan, Isvec, Turkiye ve TM kodlu bir ulke.

Ayrica SARI KIRMIZI kelimelerini de marka olarak Almanya'da biralar ve malt icecekler icin 2002'de tescil ettirmis.
Fatih Mutlu
Posts: 625
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:57 pm

Post by Fatih Mutlu »

bu tip isimleri, her akli evvelin, her ilk hareket edenin tescil ettirebilmesi bana garip geliyor. tipki internette domain almak gibi.

bu is icin muracaat edildiginde muracaat edene sormuyorlar mi acaba, senin bu isimle iliskin nedir diye, ya da bakmiyorlar mi bu isim belli bir zumreye malolmus mu diye?
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Fatih Mutlu wrote:bu tip isimleri, her akli evvelin, her ilk hareket edenin tescil ettirebilmesi bana garip geliyor. tipki internette domain almak gibi.

bu is icin muracaat edildiginde muracaat edene sormuyorlar mi acaba, senin bu isimle iliskin nedir diye, ya da bakmiyorlar mi bu isim belli bir zumreye malolmus mu diye?
Genellikle boyle isimler (nesne ismi ya da ozel isim) ve renklerin tescil edilmesi diye bir $ey soz konusu degil. Renklerle zevkler tarti$ilmaz denir hem de. Sari ile Kirmizi kimsenin malI degil. Ozel bir logo olarak bir ozgun yapitta kullanilmadikca sari kirmizi benim ye$il beyaz senin gibi bunlara sahip cikip bu renkleri kullanmak isteyenlerden para sizdirmak hanginizin aklina yatiyor? Ayni renkleri ta$iyan milli sembol olan bayraklar, formalar bile varken hem de. Ha biri kalkip "sari-kirmizlilar" lafini marka yapip tescil ettirebilir. Gecen Fransa-Italya macinda bile mavi beyaz formayi her iki takimda kullandigi icin kura ati$i ile kimin macta kullanacagini tespit etmi$ler. kimse Italya'ya ulan senin bayraginda bile mavi yok nerden cikardin mavi beyaz formayi diyememi$. Adamlar kendilerie 'Azzuri" diyorlar ve bu renkleri kullaniyorlar. GS sembolu sari-kirmiz oldukca formasini da malini da sari-kirmizi yapar ve satar. Ama enayiler kirmizi- turuncuya sap olmaya kalktilar. Sari nedense tepildi. Yani GS once hangi renkler kendi rengi, ona bir karar versin de sonra konu$sun.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Fatih Mutlu
Posts: 625
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:57 pm

Post by Fatih Mutlu »

Cengiz Akgun wrote: Genellikle boyle isimler (nesne ismi ya da ozel isim) ve renklerin tescil edilmesi diye bir $ey soz konusu degil. Renklerle zevkler tarti$ilmaz denir hem de. Sari ile Kirmizi kimsenin malI degil.
sari-kirmizi ayri bisey; ona sonra deginecegim. ama en azindan cimbom, cimbombom, karakartal tarzi artik belli zumrelerle ozdeslestigi cumle alemce bilinen isimler icin telif hakki verilirken daha dikkatli olunmasi, en azindan bu isimlerin arastirilmasi gerekmez mi?

internet piyasasinda cok daha feci bir durum. en son bildigim bir ornek, bir hizli, cikmis www.carrusca.com adresini almis. simdi bizim tangocu kendi ismine site acmak istese, bu adres icin bu hizliya para odemek zorunda. cok garip degil mi? alan kim, carrusca kim?

gelelim sari ile kirmiziya. sari kimsenin mali degil, kirmizi da. kabul, ama sarikirmizi diyince biraz durmali, dusunmeli. eger bu telif hakki turkiye'de verildiyse, turkiye'de pek cok kulup var sari-kirmizi renkleri kullanan. telifi veren merci, muracaat edene en azindan bunlardan hangisiyle ne gibi bir baglantisi oldugunu sormaliydi diye dusunuyorum.

neyse, is kilifina uydurmaya kaldi mi, pek cok mazeret de, mantikli gozuken sebep de bulunabilir. ama kanun hukuka uygun olmak gerek. hukuk da biraz hak sahibini korumali bence. sarikirmizi kimsenin mali degil, degil ama turkiye'de cumle alem biliyor sarikirmizi'nin neleri cagristirabilecegini; ya da cimbom'un kimse referans ettigini.
Mehmet Marsan
Posts: 1946
Joined: Sun Oct 27, 2002 12:52 pm
Location: Washington D.C.

Post by Mehmet Marsan »

Fatih Mutlu wrote: internet piyasasinda cok daha feci bir durum. en son bildigim bir ornek, bir hizli, cikmis www.carrusca.com adresini almis. simdi bizim tangocu kendi ismine site acmak istese, bu adres icin bu hizliya para odemek zorunda. cok garip degil mi? alan kim, carrusca kim?
Gittim baktim. Forum acilmis, millet yazmaya baslamis. Internet dunyasi baska bir alem.
Savas Macun
Posts: 845
Joined: Wed Apr 07, 2004 9:46 pm
Location: Dubai
Contact:

Post by Savas Macun »

Fatih Mutlu wrote:
Cengiz Akgun wrote: Genellikle boyle isimler (nesne ismi ya da ozel isim) ve renklerin tescil edilmesi diye bir $ey soz konusu degil. Renklerle zevkler tarti$ilmaz denir hem de. Sari ile Kirmizi kimsenin malI degil.


internet piyasasinda cok daha feci bir durum. en son bildigim bir ornek, bir hizli, cikmis www.carrusca.com adresini almis. simdi bizim tangocu kendi ismine site acmak istese, bu adres icin bu hizliya para odemek zorunda. cok garip degil mi? alan kim, carrusca kim?
Artik kimse kolay kolay para vermiyor, adresini ismini hafif adjust edip ondan sonra guzel reklamla tanitimini yapiyorlar, carrusca10.com yapilir genede para odenmez.kisaca bu sekilde para kaptirilacagini sanmam.

Selamlar
Savas
2009 Uefa Kupasi Finali Fenerbahce Sukru Saracoglu'nda..
Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

Hakikaten çok komik! 300 civarı kayıtlı üye ve 1500 civarı mesaj!!! Kim için? Carrusca kim? Ne yapmış şimdiye kadar? Hasta mı bu insanlar?

Mehmet Marsan wrote:
Fatih Mutlu wrote: internet piyasasinda cok daha feci bir durum. en son bildigim bir ornek, bir hizli, cikmis www.carrusca.com adresini almis. simdi bizim tangocu kendi ismine site acmak istese, bu adres icin bu hizliya para odemek zorunda. cok garip degil mi? alan kim, carrusca kim?
Gittim baktim. Forum acilmis, millet yazmaya baslamis. Internet dunyasi baska bir alem.
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Fatih Mutlu wrote:
Cengiz Akgun wrote:
...
sari-kirmizi ayri bisey; ona sonra deginecegim. ama en azindan cimbom, cimbombom, karakartal tarzi artik belli zumrelerle ozdeslestigi cumle alemce bilinen isimler icin telif hakki verilirken daha dikkatli olunmasi, en azindan bu isimlerin arastirilmasi gerekmez mi?
.
Evet cimbom icin GS'yin tescil ettirmesi gerekir. Ba$kasi etmek isterse bundan GS klubunun haberdar edilmesi gerekir sanirim (kanunlari detayini bilmiyorum). Benim e$im bu i$lerle ugra$an bir hukuk $irketinde. Bu i$in kurallari var. Tescil etme i$inde tescil eden yerin (mesela ABD'de) bir memuru (yuksek tahsilli (bilim konularinda doktorali) ve hukukcu bu ki$iler. Unutamayin Einstein Isvicrede ya$arken patent memuru idi) bu i$in ara$tirmasini yapiyor. Tescil i$i 6 aydan tut bir iki sene bile surebiliyor durumun kari$ikligina ve itiraz olmasi halinde mesela. O yuzden Turkiyede tescil i$i ile ugra$anin ben cimbom adinin GS ile ozde$ oldugunu bilmiyorum deme hakki yok. Boyle bir hata yapamaz. Bu isimi tescil etmek isteyenin de neden tescil ettirmek istedigini detaylari ile gostermesi gerekiyor. Ben bu adi begendim ilerde kullanabilirim ya da ba$kasina satacagim gibi ba$vuru olma ihtimali ne kadar olabilir bilmem. Elinizde en azindan sizin yarattigini maddi ya da manevi bir mal olmali bu ismi alacak. Yalniz olay bununla da bitmiyor. Tescil i$i ulusal oldugu gibi uluslararasida oluyor. Yani ABD biri kalkar bir takim kurar ve benim tescilli markam cimbom diyebilir. ABD'deki memeurun Turkiyede boyle bir takimin varligini bilme mecburiyeti yok. cimbom uluslararasi taninmadikca bu hakki elde edebilir boylece Amerikali. Boylece ulusal olan bir tescilli marka uluslararai tescil edilmemi$ ise sadece o ulkede gecerli oluyor. Ama artik i$ kureselle$meye vardigindan bunu uluslararasi tescile gidince bu sorun ortaya cikiyor. Sonunda birinden biri bu hakki aliyor. Bu i$lerde avukatlara buyuk paralar odeniyor.

Yalniz internet i$ini kari$tirmayin. Internet olayi tamamen ayri bir olay. Kimin yonettigi hangi kanunun cali$tigi belli degil. O yuzden domain satan $irketler turedi. Bunlardan birine ba$ vuruyorsunuz ve onlarda ana bir database'i (Domain Name Server olayi) kontrol edip isteginiz domain ismine bakiyorlar. Eskiden ulusal ve uluslararasi olayinda sorunlar cikiyordu yeni ulkeler birbirlerine baglanirlarken. Ama artik hal ettiler. Bir ana yerden bakilip isimin kayitli olup olmadigi goruluyor. Kayitli degilse adiniza kayit ediliyor (bununda bir yil iki yil gibi suresi var. eger yenilemez iseneiz gidiyor hakkiniz). Bu yuzden biri cikar 'CengizAkgun.com" adina domain alir. Adamin adi ve soyadi benimki ile ayni olsun olmasin. O yuzden de ben gec kalmi$ isem 'CengizAkgunum.com" ya da "CengizAkgun.net" domain ismini almak zorunda kalirim ya da adama para verip yahu bu bana daha lazim diye satin alirim. Internet'de "IP" yani 'Intellectuel Property" kanunlari cali$miyor. Tutanin elinde kaliyor.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Ufuk Sezekkaplan
Posts: 1333
Joined: Tue Feb 22, 2005 11:33 am

Post by Ufuk Sezekkaplan »

Fatih Mutlu wrote: bu is icin muracaat edildiginde muracaat edene sormuyorlar mi acaba, senin bu isimle iliskin nedir diye, ya da bakmiyorlar mi bu isim belli bir zumreye malolmus mu diye?
Taninmis marka ise bakiyorlar. Galatasaray taninmis marka, bunu Ahmet Efendi marka olarak tescil ettiremez. Tipki Mercedes'i, Coca Cola'yi da tescil ettiremeyecegi gibi.

Oysa "Sari Kirmizi" taninmis marka degil. Kural olarak bunu ne Galatasaray'a ne de baska bir kisiye marka olarak tescil etmemeleri lazim cunku genel kavramlar (renkler) herkesindir. Bu kavramlari marka oalrak bir kisinin tekeline vermek hukuka aykiri. Verildigi zaman her vatandasin dava hakki doguyor.

Ayrica Cengiz agbinin dedigi gibi "domain name" konusunu ve telif hakkini bu mevzuyla karistirmayin...
Post Reply