Levent Guntay wrote:Turk milletinin her konuda batililara, populer olana, guclu olana, basarili olana, zirvede olana karsi asiri bir hayranligi ve de sonucunda asagilik duygusu var. "adamlar yapmis abi" mantigi zaten bizi bu hale getirdi. ekonomide en buyuk sorunlardan biri olan dis ticaret aciginin sebebi de bu degil mi? Kaliteli Turk malini almak yerine ayni kalitede Fransiz ya da Alman malina 3 kat fazla para saymak isteyen okumus ya da cahil, fakir ya da zengin o kadar cok insanimiz var ki.
Turk milleti (ve genel olarak dogudakiler) Ronesans yasamamis olmanin izdirabini daha epey cekecekler. Bu tur celiskilerin icersinde yatan altyapi farki buradan cikiyor.
1200, 1400'lerde bizim buyuklerimiz kelleri kesip kuyuya doldurma planlari yaparken onlara karsi cikan Ozanlara filan destek pek gelmemis. Ayni donemlerde Giotto "Madonna in Glory and Child" resminde Meryem Anayi temsil eden hatuna meme yaparak cennetlik figuru yeryuzune indirmis. Cektigi tepkiye karsi bir cok zamandasi tarafindan baska resimlerle desteklenmis. Su anda Madonna'nin hali herkesin gozun onunde. Zamaninda Italya'daki Uffizi muzesinde bu resimlerden bazilarina bakarken bu kultur olayinin ne kadar derin oldugunu ic cekerek gozlemlemistim.
Bu toplumlar savaslar kazanmadan once kultur kazanmislar. Fark iste burada. Hem de Osmanli zenginken ve onlar rezil rusvalari oynarlarken. Sonra Osmanli bir gun bir bakmis karsisinda demirden gemiler var. Is isten gecmis o zaman tabii.
Oyle ha deyince hicbirsey olmuyor ne yazik ki.
Ha, ote yandan Turker baski altinda cok daha iyi is cikariyorlar tezi bence dogru. O kadar cok Turku bunu yaparken gozlemledim ki, yanlis olmasi zordur herhalde. Koy Turku baski altina, mucizeler yaratsin.
Baska da boyle gururlu ve direncli bireylerden olusan bir millet pek gormedim daha (belki Fransizlar haric). Uzun suredir surekli baski altinda yasamanin bir yan etkisi olmali bu. Belki 1800'lerdeki Fransiz somurusunun bir etkisi de olabilir. Ne de olsa onlarin egitim sistemi onemli bir yer tutuyor bizim altyapimizda. Su andaki neslin egitiminde ABD'nin onemli yer tuttugu gibi.