IKI KAMBUR

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

İsmail Cem İZGİ wrote: "Emre sağ bek Meira orta saha mı oynarmış"

Yani okuyorum şu tırnaklı yerleri mantıklı, tutarlı, yapıcı hiç bir yönlerini göremiyorum.

Umarım Skibbe bu eleştiri rüzgarından etkilenip doğru bildiklerini değiştirmeye kalmaz, ya da dışarıdan bir müdaheleye uğramaz..
Ben hemen surada gordugum mantik problemini yazayim da, belki cevap verip icimize su serpersin.

Yukaridaki postta butun Emre Gungor kelimelerini cikar, yerine de Sanctis koy, ne degisiyor? Yani eger senin aciklamalarin olayi acikliyorsa, de Sanctis de sag bek cikabilir, hatta biraz daha ileri gidelim, Emre gungor'un ismini sil Noel Baba yaz, onun da gayet guzel islemesi lazim.

Teorik anlattiklarin makul, ta ki su kisma gelene kadar:
2 yolu var. Birincisi defansif orta sahanın bekin kademesine yardım etmesi, ki bu zaten pozisyon icabı sıkça karşılaşılan bir durum. İkincisi de savunma yönü ağır basan, fazla ileriye çıkmayan, yerini kaybetmeyen, kademeyi iyi bilen bekler kullanmak. Sol kanatta bu özellikleri karşılayan Balta var. Sağ kanada da Emre Güngör'ü bu amaçla koydu Skibbe. Zaten maç sonrasında da kendisinden memnun olduğunu belirtti.
Simdi ister istemez sorayim, Emre Gungor mu savunma yonu agir basan, fazla ileriye cikmayan, yerini kaybetmeyen, kademeyi iyi bilen bek? Bu baglanti nasil yapildi, Emre Gungor'u kim bek oynarken gormus daha once? Emre Gungor'un onune stoperlikten bildigi sifatlari kagit ustunde ekleyip arkasina bek yazinca Amre bek mi oluyor? Bir yere bir adami belli arzularla koymak bir sey, adamin o arzularla alaksi bambaska bir sey. De Sanctis bek degil, Emre de bek degil, Lincoln de bek degil. Emre'nin stoperlikte kademe biliyor olmasi onu kademe bilen bek yapmiyor, cunku bek degil. Yoksa bak, savunma yonu agir basan, fazla ileri cikmayan, yerini kaybetmeyen, kademeyi iyi bilen bir bekim var, adi Noel Baba desem cevap ne olur, biz bu adamin daha once pek bekligini gormedik ama diye baslar herhalde.

Simdi futbolun yukaridaki kadar karisik olmayip ama cok daha temel esaslarindan birine gelelim: kanat oyuncusu olmak diger mevkilerden farkli meziyetler ister, bunun en barizi, sokaktaki cocugun dahi bilecegi tac cizgisine yakin ve tac cizgisi ile oynayabilme yetenegidir. Saha ortasinda oyunla kanat oyunu bu yuzden temel anlamda farklidir. Bu yuzden kanada kanat oynamayi bilen, buna aliskin oyuncular konur. Emre ne zaman kanat oynamayi, tac cizgisini savunma icin kullanmayi ogrenmis, ne zaman oldu bu, hazirlik maclarinda falan da biz mi kacirdik?
Sonuç olarak ben Skibbe'nin tercihlerini bu nedenlerle yapmış olduğunu düşünüyorum. Demeçlerinden görünen o ki kendiside aynı görüşte. Ve bundan pişmanda değil. Çünkü bu tercihlerden dolayı o 2 golü yemediğimizi biliyor. Bende biliyorum.
Bunu bilen bir siz ikinizsiniz, ben ikinci golu seyredip Emre Asik'in stoperde, Emre Gungor'un sag bekte olmasinin golu yememizle alakali oldugunu dusundum, Meira stoper, belki de Baris sas bek olsa o golu yemezdik diye dusunuyorum.

Sonra pardon, Emre Gungor bu takimin sag beki, Meira da on liberosu diye dusunulduyse, Servet ya da Emre Asik sakatlaninca kim stoper olacak? Kadro ve dizilis itibariyla yedek stoperi mi yok bu takimin? Hadi canim.

Gelelim Meira kismina. Burasi ilk bakista daha anlasilir gozukse dahi yukarida yazdigim problemi tekrarlayayim da neden anlasilir olmadigi gorulsun. Meira benim istedigim on liberoya Ayhan ve Baris'tan daha yakin, hadi on liberoya koyalim diyebilmen icin stopere koydugun adamlarin o kalitede ya da yakin olmasi lazim. Hadi gece sene Servet ile cok iyi partnerlik yapan Emre Gungor stoperde olsa bunu bir derece daha yeriz ama Emre Asik neden o sahada? Belli bir yasi gecmis, zaten gencken bile olan bazi zaaflari iyice ortaya cikmis bir stoper, o iki golu birak onlarin disinda da endise verici hatalar yapti macta.

Bir futbolcuya bir mevkiyi ogretmenin zamani da CL on elemesi maclari degildir. Emre'den belki sag bek olur, bilemiyorum ama CL oneleme maclarinda ogrenmek istemiyorum. Gelir adami 5 hazirlik macinda sag bek oynatir tatmin olursun, sag bek cikar.

Hadi futbol teorisinin dogrulugunu yanlisligini bir yana biraktim, baglam, zamanlama diye kavramlara ne oldu? Iki ornek vereyim. Uc gun sonra Dunya Kupasi Final macina cikacak bir takimin yardimci TDusunuz, patronunuz, yani TD kalp krizi gecirip hayata veda ediyor. Sizin de patronunuzdan iyi olmasin, futbolla ilgili biraz farkli gorusleriniz var, adamin oynattigindan farkli dizilisler seviyorsunuz, hocanizin sag bek yaptigi adama bakip bakip, bunda nefis santrfor ozellikleri var aslinda diye dusunmektesiniz.

Dunya Kupasi finaline sizin ruya takiminiz mi cikar, mevta olan hocanin 11 ve dizilisi mi?

Ayni soruyu sezon basinda GS under 17 takimin basina getirilip buyur hoca, eti senin, kemigi benim, cocuklari ne yaparsan yap diyor.

O zaman mi daha rahat ilk 11 ve dizilisi istediginiz gibi kurarsiniz?

Zamanlama hersey, baglam hersey, hocanin hulyalari herseydir demiyor ama kimse. GS Steaua karsisina CL gruplarina kalmak icin cikti, cikamamanin faturasi bilmem kac milyon Euro. Sen futbol teorinde hakli dahi olsan (bu da buyuk soru ya, hadi bir yana biraktim), takiminin buna ne surede uyacagini hesaplaman gerekir. Bu konuda da cok korkunc bir isaret gelmis Skibbe'ye: takim hazirlik maclarinda kotu oynuyor, yani senin yapmak istedigin seylere henuz alisamamis.

Skibbe'nin GS'da ilk aylarinda misyonu dahiyane futbol vizyonunu kadroya yansitmak degil, ilk aylarinin tek bir hedefi var, sayi ile 1 tane, o da CLe girmek, ne lig, ne super kupa, ne cart ne curt, CLde gruplara gireceksin. Bu denemelere ondan sonra baslayabilir, kimse de bir sey demez cok sacmalamadigi surece (cok sacmalamayi aciklayayim, sezonun ilk yarisi sonunda GS ligde 12. durumda ise kimse senin futbol planini dinlemez, tasi taragi toplar uzarsin, burasi teorik bilimler merkezi degil derler).

Eger hazirlik maclarinda gordugun futboldan sonra CL'ne girmenin onemini hala anlamiyorsan yukarida Murat Kara'nin yazdigi gibi anlama ozurlu derler adama.

Son olarak, Ugur Ucar'in da yazildigi gibi savunma yapmayi, kademeyi bilen bir bek oldugu konusunda da ciddi suphelerim oldugunu ekleyeyim.

Hasan Sas kismina girmiyorum dahi. Bir oyuncu bes senedir ustuste uc duzgun mac oynamamis ise, tekrar sans bulma zamani Fortis maclari falandir, o da teorik sebeplerle ilk 11 olmaz, hele kaptan hic olmaz. Gole yakin olacak diye takima koydugun adam son bes senede kac gol atmis, Ayhan'dan ya da Baris'tan cok mu, gecen sene eminim Baris daha fazla atmistir, hangi gole yakinlik bu. Yanlis tercih, beklenen sacma sonuc. Antremanlarda iyi oynayan adamlari odullendirme zamani CL on eleme maclari da degildir. Gecen senenin son bes hafta kasetlerini izler, Cevat hoca ile konusur, en iyi sag kanat ikilini cikartir oynarsin, bir kez daha, maksat vizyonunu ikinci ayda GS'a yansitmak degil tur gecmektir.

Ali
Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

Metin Kuruçay wrote:Ben bu takımın kamburunun her iki kanatta çalışmayan 2 beki olduğunu düşünüyorum. 4-2-3-1 sisteminde eğer sol ve sağ bekiniz çakılı bek ise bu sistem işlemez. 2 önliberonun önündeki 3' lünün ama özellikle de 10 numaranın verimli olabilmesi için "wing back" veya "offensive back" tabir edilen beklere ihtiyacımız var. Bu 2 bek kanatlara çıkmaz ve öndeki 3'lüyü 5'lemez ise, korner çizgisine kadar inip rakip savunmanın dengesini bozmaz ise, o bölgelerden sert ortalar kesmez ise, 10 numaranın kim olduğu çok ta önemli değil. Hatta teknik direktörünüz Maurinho olsa da pek bir şey değişmez.

Sorun sisteme uygun oyuncuların olmamasıdır.

Uğur Uçar bir wing back idi, sakatlandı. Sonucunda o bölgeye aslen hem "wing back" hem de "çakılı sağ bek" elimizde olmadığı için sağ kanat oyuncuları kaydırılıp "wing back" yapılma uğraşı başladı. Bu işlem ilk olarak Kalli tarafından öngörüldü ve Hasan Şaş sağ kanat olarak değil "wing back" olarak oynatıldı. O zaman bu olay çokça eleştirildi. Oysa ki eğer 4-4-2 oynuyorsanız her iki bek çakılı sağ bek olacağından kanat oyuncuları için sorun olmadığı gibi bekler için de sorun olmaz. Ancak 4-1-3-2(geçen seneki sistem) ya da 4-2-3-1(bu seneki sistem) oynayacaksanız her iki wing back' iniz sisteme uygun şekilde o koridoru kendi aut çizgisinden karşı korner çizgisine kadar domine etmeli. Hasan Şaş' tan wing back yaratma çabası da buydu.(yoksa Kalli Hasan' dan çakılı sağ bek olmasını istemedi. Wing back ile çakılı sağ bekin farkını bilmeyen basınımız Kalli' yi sırf bu yüzden acımasızca ve bilgisizce eleştirdi) Hasan' ın presi, bulunduğu koridoru domine edebileceği sanıldı, umuldu. Ama olmadı. Çünkü Hasan' ın fizik kapasitesi bunu kaldırmadı. Sonra o bölgede yine kanat adamı olan Sabri denendi. Ama bir wing back' te olması gereken sıfırdan orta kesme ve geri dönüp kademeye girme fonksiyonlarını Sabri yerine getiremedi, getiremiyor.

Sol kanatta ise çakılı 2 sol bekimiz var. Bunlar 4-4-2 oynarken sorunsuzlar. Ama geçen seneki veya bu seneki sistemimizde kamburlardan biriler ne yazık ki...O bölgeye yapılan Alpaslan Erdem transferi bazıları tarafından yadırgandı. Sanki ihtiyacımız yok gibi görüldü. Tam aksine Alpaslan eğer sıfırdan düzgün orta kesme becerisine sahip olabilirse, o zaman o bölgenin ve koridorun değişmezi olacaktır.

Umarım Skibbe Alpaslan Erdem' e daha fazla şans verir ve mesela bugün Alpaslan' ı Kayseri karşısında sol bek olarak oynatır.

Ayrıca sağ kanada da yönetim sağ bek almak amacı ile değil, gerçek bir wing back almak amacı ile transfer yapar. Yoksa ters koridorda Galatasaray' ın bir Hakan Balta veya Volkan Yaman tipinde oyuncuya ihtiyacı yok. Keşke Darijo Srna' yı alabilsek diyorum.

Image

*The wingbacks are a modern variation on the full back with heavier emphasis on attack. The name is a portmanteau of "winger" and "back". In the evolution of the modern game, wingbacks are the combination of wingers and fullbacks. As such it is one of the most demanding positions in modern football. Wingbacks are often more adventurous than full backs and are expected to provide width in a team without wingers. A wingback needs to be of exceptional stamina, be able to provide crosses upfield and defend effectively against opponents' attacks down the flanks. A defensive midfielder is usually fielded to cover the advances of wingbacks.
Sevgili Metin,

Bunlar dogru da, bana sanki cakili ve wingback ayrimi biraz gereginden fazla keskin ve suni geliyor. Sonucta cakili beklerden bile ataga katilmalarini istersin sanirim. Sonucta is bunu ne kadar yapip yapamadiklarina kaliyor.

Senin tarifindeki wingbacteki problem biraz superman ariyor olmakta, bunlardan bir elin sayisi kadar vardir, biri ahir omrunu Istanbul'da geciriyor, getiren ezeli rakip sagolsun, ahir omrunde bile izlemesi fena degil. Digeri vatandasi Cafu idi (obur kanatta) ve bence Roberto Carlos'dan da daha iyi idi. Ashley Cole bu isi yapiyor, bir de Ramos herhalde, baska var mi? Bizde de Gokhan Gonul. Ugur olur diye umit var, defansif yonunden ben emin olamadim hala. Srna'yi yeterince izleme diyemem ama bizim Shaktar'dan adam almamiz zor olabilir yedek falan degilse.

Ali
Metin Kuruçay
Posts: 60
Joined: Wed Jul 30, 2008 10:47 am

Post by Metin Kuruçay »


Sevgili Metin,

Bunlar dogru da, bana sanki cakili ve wingback ayrimi biraz gereginden fazla keskin ve suni geliyor. Sonucta cakili beklerden bile ataga katilmalarini istersin sanirim. Sonucta is bunu ne kadar yapip yapamadiklarina kaliyor.

Senin tarifindeki wingbacteki problem biraz superman ariyor olmakta, bunlardan bir elin sayisi kadar vardir, biri ahir omrunu Istanbul'da geciriyor, getiren ezeli rakip sagolsun, ahir omrunde bile izlemesi fena degil. Digeri vatandasi Cafu idi (obur kanatta) ve bence Roberto Carlos'dan da daha iyi idi. Ashley Cole bu isi yapiyor, bir de Ramos herhalde, baska var mi? Bizde de Gokhan Gonul. Ugur olur diye umit var, defansif yonunden ben emin olamadim hala. Srna'yi yeterince izleme diyemem ama bizim Shaktar'dan adam almamiz zor olabilir yedek falan degilse.

Ali
Sevgili Ali,

Aslında wing back kavramı Cruyff' un idare ettiği Barcelona ile başladı. Sonra sistemler değiştiğinde ve 4-4-2' nin moda olduğu zamanlarda unutuldu. Ancak şu an 4-1-3-2 ve 4-2-3-1 oynayan takımlar mutlaka çakılı bek almak yerine wing back arıyorlar.

Bu tip oyuncuları bulmak gerçekten zor. Ama ben Fransa Liginde bu tip oyuncuların oynadığını biliyorum. Zira Kanal A' dan izlediğim Fransız Liginin takımlarında Afrikalı oyuncular son derece iyi şekilde görev adamı olabiliyorlar.

Fransız Liginden Karim Ziani buna iyi örneklerden biri. Cezayir Milli Takımında sağ kanat oynayan bu oyuncu Marsilya' da wing back veya sağ kanatta oynatılıyor. Zira Darijo Srna Hırvat Milli Takımında sistem gereği sağ kanat oynarken Shaktar' da wing back olarak oynuyor.

Burada yönetim eğer bir sağ bek transferi yapacaksa bu ayrımı çok iyi yapmalı. Oysa ben ilgilenilen sağ beklere baktığımda(en azından basının yazdıkları) bu ayrımın yapılmadığını görüyorum. Miguel orta kalite bir wing back' tir. Oysa Zebina ve Neill çakılı sağ bektir(full back).

Bize kesinlikle çakılı sağ bek gerekli değil. Çakılı sağ bekleri hücuma çıkmaya zorlarsan, bir müddet sonra kendi bölgesine dönememeye, kademe yapmamaya başlar. Ayrıca çakılı sağ beklerden sıfırdan sert kesik orta beklemek haksızlıktır, çünkü böyle becerileri yoktur.

Uğur Uçar' da tipik wing back özellikleri vardı. Ki oynadığı zaman çok güzel asistler yaptı bu özelliği ile. Bu tip oyuncularda zaten stoperin defansifliğini bulamazsın. Tabi ki istisnalar var; Dani Alves, Cafu gibi...

Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

Metin
İsmail Cem İZGİ
Posts: 35
Joined: Sat Aug 12, 2006 1:47 pm
Location: İstanbul

Post by İsmail Cem İZGİ »

Ali Bey,

"Gecen senenin son bes hafta kasetlerini izler, Cevat hoca ile konusur, en iyi sag kanat ikilini cikartir oynarsin, bir kez daha, maksat vizyonunu ikinci ayda GS'a yansitmak degil tur gecmektir. "

Zaten şurada yazdığınızın doğru olacağına inanıyorsanız ve benim uzun yazımdan sonra bu cümleyi kurabiliyorsanız, birincisi yazımda ne demek istediğimi hiç mi hiç anlamamışsınız ikincisi sizinle futbol tartışmamız ve bir nokta da buluşmamış imkansız.

O dediğiniz son 5 hafta geçen senenin takımının taktiğinin ürünüdür. Skibbe'nin FUTBOLU başkadır.

Skibbe 'de esas TD'si ölmüş bir takımın bir an da başa geçen yardımcısı değil 2 aydan fazladır takımla bir arada bulunan kişidir.

Sadece Skibbe ile benim gördüğüm şeyi görmediğiniz için sizin için üzgünüm çünkü sizin gördüğünüz/istediğiniz değil. Skibbe'nin ki olacak bundan sonra sahada.

Başarı da başarısızlıkta onun istedikleri doğrultusunda olacak. İlk maçta bu başarısızlıkla sonuçlandı, umalım ki bundan sonra olumlu sonuç versin.

Ben zaman geçtikçe olumluya gideceğine inanıyorum. Siz şuan inanmamakta serbestsiniz tabiki.

Geçikmiş bir cavap yazayım tekrardan 2 ay sonra tekrar konuşuruz. :wink:
Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

İsmail Cem İZGİ wrote: Sadece Skibbe ile benim gördüğüm şeyi görmediğiniz için sizin için üzgünüm çünkü sizin gördüğünüz/istediğiniz değil. Skibbe'nin ki olacak bundan sonra sahada.
Akşam anlarız Skibbe'nin takımı mı çıkıyor, yoksa çoğunluğun istediği takım mı...
Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

İsmail Cem İZGİ wrote:Ali Bey,

"Gecen senenin son bes hafta kasetlerini izler, Cevat hoca ile konusur, en iyi sag kanat ikilini cikartir oynarsin, bir kez daha, maksat vizyonunu ikinci ayda GS'a yansitmak degil tur gecmektir. "

Zaten şurada yazdığınızın doğru olacağına inanıyorsanız ve benim uzun yazımdan sonra bu cümleyi kurabiliyorsanız, birincisi yazımda ne demek istediğimi hiç mi hiç anlamamışsınız ikincisi sizinle futbol tartışmamız ve bir nokta da buluşmamış imkansız.

O dediğiniz son 5 hafta geçen senenin takımının taktiğinin ürünüdür. Skibbe'nin FUTBOLU başkadır.

Skibbe 'de esas TD'si ölmüş bir takımın bir an da başa geçen yardımcısı değil 2 aydan fazladır takımla bir arada bulunan kişidir.

Sadece Skibbe ile benim gördüğüm şeyi görmediğiniz için sizin için üzgünüm çünkü sizin gördüğünüz/istediğiniz değil. Skibbe'nin ki olacak bundan sonra sahada.

Başarı da başarısızlıkta onun istedikleri doğrultusunda olacak. İlk maçta bu başarısızlıkla sonuçlandı, umalım ki bundan sonra olumlu sonuç versin.

Ben zaman geçtikçe olumluya gideceğine inanıyorum. Siz şuan inanmamakta serbestsiniz tabiki.

Geçikmiş bir cavap yazayım tekrardan 2 ay sonra tekrar konuşuruz. :wink:
Sevgili Ismail, beyi bosver oncelikle derim.

Hisler karsilikli, sanirim siz de benim yazdiklarmi anlamiyorsunuz.

Once surada bir anlasalim mumkunse: bu takimin su andaki onceligi nedir? Oncelik derken her meseleden onemli anlaminda. Ben bunun CL grup asamasina gecmek oldugunu iddia ediyorum, eger farkli dusunuyorsaniz belirtin konusalim, yok ayni fikirdeyseniz oradan birlikte analize devam edebiliriz. Bunu belirlemeden konusmanin fazla anlami yok, iki ay sonra ne olacaginin da fazla ehemniyeti de yok. Iki ay sonra UEFA'da cok iyi oynarsak CL'den kacan paralari geri verecekler, CLde olmadigimiz icin bize transfer olmayan oyuncular aaa, UEFA'da ne iyi oynuyorlar, gideyim bari falan mi diyecek?

CL treni kalkti mi kalkip gider, ya icindesinizdir ya da platformda gozleri yasli elinizde mendil bakiyorsunuzdur. Iki ay sonra yaptiginiz herhangi bir sey o treni dondurmez.

TD'u olen takim ve de GS'in under 17 yas takimlari benzetmelerimde GS TD'u olmus takim demeye calismiyordum, tipki GS under 17 takimi demeye de calismadigim gibi.

Bunlar iki uc noktadir, GS'i hangisine daha cok benzetiyorsunuz, bu iki ucun arasinda nereye koyuyorsunuz onu tespit edelim demek istedim.

Skibbe'nin takimin basinda iki aydir olmasi sizin icin yeterli gelebilir, takimin onemli kisminin iki ay once Skibbe geldiginde baska bir yerlerde turnuvada oldugunu, bunun ardindan dinlenmeleri gerektigini bilen bana yeterli gelmez. Hos sizin benim ne dusundugum onemli degil, ainesi istir kisinin, lafa bakilmaz, Steaua macinda gorduk takimin iki ayda nerede oldugunu. Bu laflari cikip Steaua'yu beslerseniz soyleme hakkiniz olur. Hem 13 dakikada iki tane yer oturur, maci 2-2 bitirir, son yarim saat de diliniz disarida kosarsaniz, Skibbe iki aydir takimin basindaydi, harikalarini yaratmak icin vakti vardi laflari da (Skibbe acisindan) en hafifiyle gulumseme getirir yuzlere.

Bundan sonra sahada ne olacagini bilecek kadar kahinlik bilgim yok, ama uzuntulerinizi bana harcamak yerine herseyi ortak gordugunuz Skibbe'ye saklayin, performans boyle devam ederse sutlandigi zaman kullanirsiniz. 2008 Avrupa futbol dunyasi Polyanna'nin ic dunyasi degil, bilmem kac ay sonranin hayalleriyle kimsenin avunacagi alan da degil. Bu takima para yatiriliyor, her sene Avrupa'da siralamamiz dusuyor, takim seneye 50bin kisilik stada kombine satacak, Avrupa performansinda Tromso'dan beri ciddi bir kriz var. Bu durumda Steaua'dan 15 dakikada iki yiyip iki ay sonrayi anlatana fazla iyi bakmazlar.

Murat Kara'nin yazdiklari onemli: biraz kafasi calisan insan zaten bunlari dusunup gecen senenin takimini cikarir sahaya. Olmazsa bari doner, yahu ben ne yapayim, geleli iki ay oldu, onun da yarisi takimin millileri ortada yok, Amerika'yi yeniden kesfedecegime nisbeten basarili sablonda devam ettim dersiniz, kimse de neden Emre'yi sag bek dusunmediniz, ustune de Hasan Sas ve Erhan Senturk'u diye sormaz.

Bu konuda sorun zaten kendi satirlarinizda, "umalim bundan sonra basarili sonuc versin" diyerek adama guveninizin derecesini belli etmisiniz (hoca gole maya calarken daha umutlu geld gozumun onune). Ummayla falan degil bu isler, Skibbe'ye o kadar guveniyorsaniz, Ali iki hafta sonra cikip atariz iki tane Steaua'ya dersiniz olur biter (ki aman aman bir takim degil, tekrar edeyim). Yok bu adamin kerametine bu kadar guvenmiyorsaniz, ben ona inaniyorum, buna inaniyorumla olmaz bu is.

FB gecen sene ilk 8 haftanin besinde puan kaybetti ve bu yuzden sampiyonluktan oldu. Takimi CL'de ceyrek finale cikaran hocasi simdi nerede? Skibbe'nin iki ayi falan daha yok, Emre sag bek, Erhan, Hasan falan oynasacak kredisi de, oyle yaparsa ben uzulurum, ama kaybedilen sezona. Siz de sutlanan hocaya. GS'in basina gecip uc ayda hem CL'i hem de ligi kaybettiremezsiniz. Yukarida da yazdigim gibi, under 17 takimi degil bu.

Nonda-Karan hoca tercihidir, Arda sagda, Arda solda hoca tercihidir, hatta tek forvet, cift forvet, tek on libero, cift on libero, BAris mi Ayhan mi, Lincoln var Lincoln yok da hoca tercihidir, ama hayatinda kanat oynamamis adami CL on eleme macina sag bek cikarmak, kac senedir bir mok oynamayan oyuncuyu antremanda iyiymis diye ilk 11 baslatmak falan hoca tercihi muamelesi gormez, israr edilirse bavul toplama tercihi olur.

Ha, yok cok masakliysaniz bu tercihleri yapar, Steaua'yi elersiniz, ligin ilk 5-6 haftasi puan kaybetmezsiniz, benim gibiler sapka cikarip susar, siz de (Skibbe yani tabii ki) isterseniz Mourinho kadar ukalalasabilirsiniz. Hayatin gercekleri boyle affedin, CL'i bosverin sayin yonetim, ama iki ay sonra bomba gibi olacagizla karin doymuyor bugunlere. Tasmasi kisa, kendisine bir senelik kontrat onerilmis, bunlari gorecek kadar kafasi calisiyordur umarim.

Bu kadar sert yazan benim gozumde dahi hala bolca kredisi var hala, ama lig baslayip iki ay sonra 5-6 puan geriye dusersek ve bu secimler devam ediyorsa, kendisine tesekkur edilir, Almanya'ya tek yon biletle.

Ali
Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

Ismail Gezer wrote:
İsmail Cem İZGİ wrote: Sadece Skibbe ile benim gördüğüm şeyi görmediğiniz için sizin için üzgünüm çünkü sizin gördüğünüz/istediğiniz değil. Skibbe'nin ki olacak bundan sonra sahada.
Akşam anlarız Skibbe'nin takımı mı çıkıyor, yoksa çoğunluğun istediği takım mı...
Mumku degil, yeni sag bek adayimiz sakat. :wink: Terim'e de bir-iki sakatlik yardim etmisti, hc istemedigim halde darisi bunun basina diyorum, ve tabii Metin kadar iyimser olmasam da ben de yonetimin bir an once duzgun bir sag bek bulmasini diliyorum, Steaua macinin yari sorumlusu da alti aydir bir sag bek bul(a) mayan ve kaleci isini bu hale getiren kendileri.

Ali
Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

Ali Gursel wrote:
Ismail Gezer wrote:
İsmail Cem İZGİ wrote: Sadece Skibbe ile benim gördüğüm şeyi görmediğiniz için sizin için üzgünüm çünkü sizin gördüğünüz/istediğiniz değil. Skibbe'nin ki olacak bundan sonra sahada.
Akşam anlarız Skibbe'nin takımı mı çıkıyor, yoksa çoğunluğun istediği takım mı...
Mumku degil, yeni sag bek adayimiz sakat. :wink: Terim'e de bir-iki sakatlik yardim etmisti, hc istemedigim halde darisi bunun basina diyorum, ve tabii Metin kadar iyimser olmasam da ben de yonetimin bir an once duzgun bir sag bek bulmasini diliyorum, Steaua macinin yari sorumlusu da alti aydir bir sag bek bul(a) mayan ve kaleci isini bu hale getiren kendileri.

Ali
Öyle deme Ali abi, esas kritik nokta Meira'dır. Sağ-bek bir muamma. Emre Güngör sakatlıktan yeni çıkmış olmasa ben böyle bir tercihi pek eleştirmezdim. Hatırlarsanız, FB'ye karşıda 4 stoperle oynama düşüncesi vardı 2 yıl kadar önce. Yani Emre sağlam olsa bu tercihin bir mantığı vardı. Ama defanstan top çıkaramayan takımın en teknik defans oyuncusunu - ön libero bolluğunda- ön libero yapmak başka bir şey, bambaşka..

Skibbe bu tercihi mecburiyetten de yapmadığına göre, akşam bakarız Meira nerde oynuyor? Aynı şekilde devam ederse, benim artık söyleyecek sözüm yok, yeni önliberomuz hayırlı olsun'dan başka...
Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

Ismail Gezer wrote:Öyle deme Ali abi, esas kritik nokta Meira'dır. Sağ-bek bir muamma. Emre Güngör sakatlıktan yeni çıkmış olmasa ben böyle bir tercihi pek eleştirmezdim. Hatırlarsanız, FB'ye karşıda 4 stoperle oynama düşüncesi vardı 2 yıl kadar önce. Yani Emre sağlam olsa bu tercihin bir mantığı vardı. Ama defanstan top çıkaramayan takımın en teknik defans oyuncusunu - ön libero bolluğunda- ön libero yapmak başka bir şey, bambaşka..

Skibbe bu tercihi mecburiyetten de yapmadığına göre, akşam bakarız Meira nerde oynuyor? Aynı şekilde devam ederse, benim artık söyleyecek sözüm yok, yeni önliberomuz hayırlı olsun'dan başka...
Meira on libero cikarsa yedek stopreimiz kim olur bu aksam? :wink:
Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

Ali Gursel wrote:
Ismail Gezer wrote:
Skibbe bu tercihi mecburiyetten de yapmadığına göre, akşam bakarız Meira nerde oynuyor? Aynı şekilde devam ederse, benim artık söyleyecek sözüm yok, yeni önliberomuz hayırlı olsun'dan başka...
Meira on libero cikarsa yedek stopreimiz kim olur bu aksam? :wink:
Meira olur tabiki. Gerçi belli olmaz belkide Topal olur :D

Yukarda da dediğim gibi, öyle birşey olursa ben bu konuda kafamı ve parmaklarımı yormamaya planlıyorum, sözün bittiği yer olur benim için, yedek stoperi o tercihi yapan düşünsün..
Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Post by Ozan Ersoy »

Ismail Gezer wrote:
Ali Gursel wrote:
Skibbe bu tercihi mecburiyetten de yapmadığına göre, akşam bakarız Meira nerde oynuyor? Aynı şekilde devam ederse, benim artık söyleyecek sözüm yok, yeni önliberomuz hayırlı olsun'dan başka...
Meira on libero cikarsa yedek stopreimiz kim olur bu aksam? :wink:
Meira on libero cikar, orta sahada cok iyi bir savunma oynarsa 1 gol asist yaparsa, GS kupayi 4-0 gibi acik bir sonucla kazanirsa ne olur o zaman? Soz biter mi baslar mi? Yoksa GS'in ilk yenildigi zamana kadar agizlar kapanir, ilk kaybettigi mactan sonra soz yeniden baslar mi?

Hakan Balta ornegini dusunuyorum, iki karsilasma once Balta'yi on libero oynatti 45 dakika. O macin yorumlarina bakarsaniz "Hakan'dan on libero olur mu emin degilim" demis hemen sonra Hakan'in nefis bir ara pasiyla gol pasi verdigini atamadigimizi soylemisim. Hakan 45 dakika boyunca cok az pas hatasiyla oynadi ve savunmasiyla iyiydi. Cok akilli oynayan, emin oynayan, riske fazla girmeyen bir yapisi var. Iki ayagiyla da cok iyi sut cekiyor, fizigi de cok cok iyi. Kanat oynayabilecek yani ileri geri gelebilecek kadar da cigeri var.

Simdi Ali Gursel Hamit Altintop hayranidir biliriz. Terim Hamit'i hep sag bek oynatti taa ki son bir kac maca kadar. Orta sahaya aldiginda milli takim bambaska bir yuze burundu. Hamit'i Almanya'da cok yakindan izleyen arkadaslar burada bile kaca kere orta sahada oynamasi gerektigini soyluyorlardi cunku onlar izlemisler Hamit Schalke ve Bayern'de orta sahada oynamis cok kez. Ben izlemedim hep sag bek gordum ulusal takimda. Gormedigim icin de o kadar orta saha oyuncusu varken, Hamit'i orta sahada dusunmek zordu benim icin.

Diyelim ki 4-5 mac Balta orta sahada oynadi, idare ettik vs. Sonra yerine alistiktan sonra bir bakmisiz inanmasi guc, Hamit Altintop kadar cok iyi bir orta saha oyuncumuz olmus, Hakan ne top geciriyor ne bir sey cok da iyi takimin oyununu geriden kuruyor arada cikip gol atiyor attiriyor. Skibbe de Balta'daki bu yetenegi gormus onu GS'a kazandirmis. Nereden biliyoruz olup olmayacagini?

Bilmiyoruz yalnizca belli kaliplar icinde bos konusuyoruz...

Cercevenin disinda dusunene zaman ve olanak tanimaliyiz. Dusuncelerinde yanlis olup olmadigini ancak zaman gosterir.

Ozan Ersoy
Mert Tokman
Posts: 2581
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:18 pm
Location: Virginia, USA

Post by Mert Tokman »

Ozan Ersoy wrote:Cercevenin disinda dusunene zaman ve olanak tanimaliyiz. Dusuncelerinde yanlis olup olmadigini ancak zaman gosterir.
Bunlara katilmamak elde degil ama cerceve disinda dusunulenin uygulamasinin dogru bir zamani olmali... Telafisi olmayan bir durumda yeni bir denemeye girisip - o girisim ilk deneme de basarili olmazsa ve daha cok zaman isterse o zaman bugun bizim dusutumuz duruma duseriz - yani muhtemel 5.5 milyonluk avroluk bir ayak basti parasindan olacagimiz gibi bu paranin tamamini en onemli rakip FB'ye kaptirma durumu var...

Cerceve disinda dusunmeye evet ama uygulamasinda ki zamanlamaya hayir...
Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

Ozan Ersoy wrote:Meira on libero cikar, orta sahada cok iyi bir savunma oynarsa 1 gol asist yaparsa, GS kupayi 4-0 gibi acik bir sonucla kazanirsa ne olur o zaman? Soz biter mi baslar mi? Yoksa GS'in ilk yenildigi zamana kadar agizlar kapanir, ilk kaybettigi mactan sonra soz yeniden baslar mi?

Hakan Balta ornegini dusunuyorum, iki karsilasma once Balta'yi on libero oynatti 45 dakika. O macin yorumlarina bakarsaniz "Hakan'dan on libero olur mu emin degilim" demis hemen sonra Hakan'in nefis bir ara pasiyla gol pasi verdigini atamadigimizi soylemisim. Hakan 45 dakika boyunca cok az pas hatasiyla oynadi ve savunmasiyla iyiydi. Cok akilli oynayan, emin oynayan, riske fazla girmeyen bir yapisi var. Iki ayagiyla da cok iyi sut cekiyor, fizigi de cok cok iyi. Kanat oynayabilecek yani ileri geri gelebilecek kadar da cigeri var.

Simdi Ali Gursel Hamit Altintop hayranidir biliriz. Terim Hamit'i hep sag bek oynatti taa ki son bir kac maca kadar. Orta sahaya aldiginda milli takim bambaska bir yuze burundu. Hamit'i Almanya'da cok yakindan izleyen arkadaslar burada bile kaca kere orta sahada oynamasi gerektigini soyluyorlardi cunku onlar izlemisler Hamit Schalke ve Bayern'de orta sahada oynamis cok kez. Ben izlemedim hep sag bek gordum ulusal takimda. Gormedigim icin de o kadar orta saha oyuncusu varken, Hamit'i orta sahada dusunmek zordu benim icin.

Diyelim ki 4-5 mac Balta orta sahada oynadi, idare ettik vs. Sonra yerine alistiktan sonra bir bakmisiz inanmasi guc, Hamit Altintop kadar cok iyi bir orta saha oyuncumuz olmus, Hakan ne top geciriyor ne bir sey cok da iyi takimin oyununu geriden kuruyor arada cikip gol atiyor attiriyor. Skibbe de Balta'daki bu yetenegi gormus onu GS'a kazandirmis. Nereden biliyoruz olup olmayacagini?

Bilmiyoruz yalnizca belli kaliplar icinde bos konusuyoruz...

Cercevenin disinda dusunene zaman ve olanak tanimaliyiz. Dusuncelerinde yanlis olup olmadigini ancak zaman gosterir.

Ozan Ersoy
Wallahi dogru, Hamit Altintop hayraniyim. Bugun imzalansa havalanina gider, hep o haline guldugum insanlarin yaptigini yaparim o kadar.

Ozan, bunun bos konusma oldugunu sanmiyorum.

Bu islerde certainty yok, hatta Niels Bohr Einstein babayi haklayali beri (ikisinin de olumunden sonra deney, hayatin cilvesi) en kesin sandigimiz islerde dahi kesinlik yok. Ama butun bu alanlarda ihtimal konusuyor.

Meira o dediklerini yapip, Emre Asik onumuzdeki uc ay harika stoper oynayabilir. Sen de Sanctis alindiginda bu adam ya simdi Steaua macina cikip sacma sapan bir gol yerse diye bir post yazmistin. Sacma sapan golu Aykut yedi, ama mac oncesi verilerle Aykut kararini elestirmek zordu (sirf su yedegi alip klubeye kismi karic).

Yani olanlar olduktan sonra onceden soyleninler illa bos olmuyor, eldeki verilerle soylenebilecegin en dogrusunu bulmak mantiksiz degil.

Ben Emre Asik'a fazla bel baglamamak, Meira'nin oyun kurucu ozelliklerinden arka alandan istifade etmek, Ayhan ya da Baris'in enerjisini orta sahada gormek, Topal'a oyun kurmak konusunda biraz daha yuklenmek isterim.

Hele Linderoth donunce bu dallama (sevgiyle kullanilmistir) Meira ve Linderoth DMler der topal'i yedek yaparsa, klube yollansin diye dilekce veririm. :lol:

Hamit konusu dogru, ama Ozan, bizi kupadan eleyen golu unutma. Terim'in neden ne olacaksa olsun ama sag beke futbol bilen adam koyacagim, onemli kismi ziyan dahi olsa dedigini anlayabiliyorum.

Kimsede kristal kure yok, daha dogrusu kristal kure dahi yok. Ama bu soylenen seyler illa bos demek degil, Ismail Cem arkadasimiz hakli olabilir, haksiz da olabilir, keza sen ben de. Maksat futbol muhabbeti olsun, Hamit GS'a gelsin vs.

Ama bu arada onemli bir nokta var. Bu aksamki mac 4-0, 14-0, 0-14 bana fazla koymaz. Ama Steaua maci koydu, orada kazanmak, ya da 0-0 lazimdi.

Ali
İsmail Cem İZGİ
Posts: 35
Joined: Sat Aug 12, 2006 1:47 pm
Location: İstanbul

Post by İsmail Cem İZGİ »

Aahhh ahhh Hamit benim de hayallerimde yıllardır Ali Bey. Bir nokta çok ciddi bir şekilde aynı fikirdeyiz gördüğüm kadarıyla. :D
Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

İsmail Cem İZGİ wrote:Aahhh ahhh Hamit benim de hayallerimde yıllardır Ali Bey. Bir nokta çok ciddi bir şekilde aynı fikirdeyiz gördüğüm kadarıyla. :D
Memnun oldum, bir gun beraber sevinsek ne iyi olur.
Post Reply