Offside (ofsayt) olayinin aciklamali tanimi
Moderator: Staff
-
- Moderator
Offside (ofsayt) olayinin aciklamali tanimi
Bunu zamaninda Ozgur de yapmisti. Nerde bilmiyorum? Boyle seyleri saklamak lazim. Iste birkac aciklama.
http://www.fifa.com/worldfootball/lawsofthegame.html
http://news.bbc.co.uk/sportacademy/bsp/ ... efault.stm
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/footbal ... 993924.stm
Dun bazilarinizin doberman dedigi benim ise Huni Kabzimal ile yetindigim Erman'in acikladigi gibi topa vuruldugunda offside pozisyonunda olmak yukarda kuralda aciklandigi gibi offside kuralini olusmasina yetmiyor. Oyunda aktif olmak gerekiyor. Dun barajin arkasindaki Eskisehirlilerin kaleciye sirtlari donuktu. Erman israrla vurusu yapanin acisindan durumu gosterdi. Barajda acikliklik var. Kaleci topa vurani goruyor kamerada kaleciyi goruyordu topa vurulmadan once. Burada isteyen o Eskisehirliler kaleciyi perdeliyordu tartismasini surdurebilir. O adamlarin amaci eger top kaleciden donerse ya da direkten filan once yetisip vurmak oldugunu saniyorum. Bunlara hic gerek kalmadan hiyar Umit topu kendisi kaleye yolladi.
http://www.fifa.com/worldfootball/lawsofthegame.html
http://news.bbc.co.uk/sportacademy/bsp/ ... efault.stm
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/footbal ... 993924.stm
Dun bazilarinizin doberman dedigi benim ise Huni Kabzimal ile yetindigim Erman'in acikladigi gibi topa vuruldugunda offside pozisyonunda olmak yukarda kuralda aciklandigi gibi offside kuralini olusmasina yetmiyor. Oyunda aktif olmak gerekiyor. Dun barajin arkasindaki Eskisehirlilerin kaleciye sirtlari donuktu. Erman israrla vurusu yapanin acisindan durumu gosterdi. Barajda acikliklik var. Kaleci topa vurani goruyor kamerada kaleciyi goruyordu topa vurulmadan once. Burada isteyen o Eskisehirliler kaleciyi perdeliyordu tartismasini surdurebilir. O adamlarin amaci eger top kaleciden donerse ya da direkten filan once yetisip vurmak oldugunu saniyorum. Bunlara hic gerek kalmadan hiyar Umit topu kendisi kaleye yolladi.
Last edited by Cengiz Akgun on Mon Oct 27, 2008 11:41 pm, edited 1 time in total.
Cengiz Akgun
"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
N. Tevfik 1940.
-
Cengiz hocam kuralIn almanca'sInI okudum ve pozisyonun offside oldugu sonucuna vardIm.
>>>>>>>>>>>>>>>>>
Können mehrere Spieler einen Ball annehmen und standen zum Zeitpunkt der Ballabgabe nicht alle im Abseits, so muss der Schiedsrichter warten, welcher Spieler den Ball annimmt, bevor er seine Entscheidung trifft („wait and see“). Ist nach Ansicht des Schiedsrichters nur der im Abseits stehende Spieler in der Lage, den Ball anzunehmen, so soll er unmittelbar auf Abseits entscheiden. Wird der Ball, der von einem Mitspieler kam, durch einen Gegenspieler unabsichtlich abgefälscht oder prallt er von einem angeschossenen Gegenspieler unabsichtlich ab, so steht der Spieler - sofern die anderen Voraussetzungen zutreffen - im Abseits
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
AyrIca yan hakem yerinde duruyordu, yani ofsayt vermis.
Yan hakem gol verseydi, dogrudan orta saha cizgisine kosmasI gerekirdi.
Bizim futbolcularin yogun tepkisi de, yan hakemin yerinde durmasIndan kaynaklandI sanIrIm.
Orta hakemin de hatasI su.
Golü verdigi icin hemen santraya kosmasI gerek.
Fakat yerinde durup oyuncularIn üstüne gelmesinin bekledi.
SanIrIm karaIndan emin olmadIgI icin dogrudan santraya kosmadI.
BunlarI yazarken Eskisehir'in macI kazanmayI herseye ragmen hakettigini de belirmek isterim.
>>>>>>>>>>>>>>>>>
Können mehrere Spieler einen Ball annehmen und standen zum Zeitpunkt der Ballabgabe nicht alle im Abseits, so muss der Schiedsrichter warten, welcher Spieler den Ball annimmt, bevor er seine Entscheidung trifft („wait and see“). Ist nach Ansicht des Schiedsrichters nur der im Abseits stehende Spieler in der Lage, den Ball anzunehmen, so soll er unmittelbar auf Abseits entscheiden. Wird der Ball, der von einem Mitspieler kam, durch einen Gegenspieler unabsichtlich abgefälscht oder prallt er von einem angeschossenen Gegenspieler unabsichtlich ab, so steht der Spieler - sofern die anderen Voraussetzungen zutreffen - im Abseits
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
AyrIca yan hakem yerinde duruyordu, yani ofsayt vermis.
Yan hakem gol verseydi, dogrudan orta saha cizgisine kosmasI gerekirdi.
Bizim futbolcularin yogun tepkisi de, yan hakemin yerinde durmasIndan kaynaklandI sanIrIm.
Orta hakemin de hatasI su.
Golü verdigi icin hemen santraya kosmasI gerek.
Fakat yerinde durup oyuncularIn üstüne gelmesinin bekledi.
SanIrIm karaIndan emin olmadIgI icin dogrudan santraya kosmadI.
BunlarI yazarken Eskisehir'in macI kazanmayI herseye ragmen hakettigini de belirmek isterim.
-
- Moderator
Hemen bir hakemlik lisansi cikart istersen. Soyluyor bu basit oyunun en cetrefilli yeri bu offside isi diye. Zaten o yuzdende hakem var. Degilse bu cagda Huni Kabzimal'in piyerolari ile bu isi mac esnasinda cozmek mumkun.Serif Halimler wrote:Cengiz hocam kuralIn almanca'sInI okudum ve pozisyonun offside oldugu sonucuna vardIm.
...
Ben ise kesin mi degil mi bilemiyorum. Ikincisi TV iki boyutlu. Bu isi uc boyutlu goren daha buyuk avantaj sagliyor. Ama Ali Gursel'in iddasindaki sav yanlis. Top ayaktan ciktiktan sonra karsi takimin oyuncusu kaleci ile son defans adamin arasinda bir yerde olmasi kesin olarak offside'a dusmesi icin yeterli sebeb olmuyor. O adamin orada ne yaptigina bakiyorlar. Aktif mi passif mi diye.
Cengiz Akgun
N. Tevfik 1940.
N. Tevfik 1940.
-
evet iste önemli olan bu.Cengiz Akgun wrote: Top ayaktan ciktiktan sonra karsi takimin oyuncusu kaleci ile son defans adamin arasinda bir yerde olmasi kesin olarak offside'a dusmesi icin yeterli sebeb olmuyor. O adamin orada ne yaptigina bakiyorlar. Aktif mi passif mi diye.
Ümit Karan'In arkasIndaki oyuncu topla oynamak istiyor ve Karan'In arkasIndan topa ulasma girisiminde bulunuyor. Topun geldigi yöne yöneliyor. Topu geldigi yöne yönelmeyip, ben bu iste yokum deyip sirtini dönüp baska yöne gitse offside olmaz.
-
Kural aslinda cok basit, Umit'in vurup vurmamasinin hic onemi yok.
Offside pozisyonundaki oyunculara dogru top atildigi anda (onlara pas niyetiyle, ya da onlarin bulundugu noktaya dogru) bu oyuncularin oyunun icinde olup olmadigina bakilir. Kalecinin onunu kapamak, defans oyuncularini rahatsiz etmek, kendilerini savunmak zorunda birakmak, ya da defansin offside taktigi uygulamasina sebep vermek hep oyunun icinde olduklarini gosterir. Arkasinda rakip hucum oyuncusu olan defans oyuncusu farkli hareket edecektir, ya da adamin offside'da olup olmadigini dusunecektir, ya da onu offside'a dusurmek icin ileri cikacaktir, ya da emin olamayip savunma yapsam mi diye dusunecektir. Bunlarin hepsi o hucum oyuncusunu oyuna dahil eder. Geri kalan durumlar pasif diye adlandirilabilir. Kafayi biraz calistirip kuralin nereden/neden konuldugunu dusunen insan daha iyi ve kolay karar verecekir.
Topa da Umit'in vurmus olmasi hicbirseyi degistirmez. Mesela bazen orta saha oyuncusu offside durumundaki hucum oyuncusuna pas attiginda, bu top defans tarafindan kesilse bile offside calar hakem. Neden? Forvet topla oynamamistir bile oysa ki...
Erman kol boregine, pastirmaya devam etsin. Bir maratonu izleyin, bir de Cuma aksamlari yayinlanan Fox Soccer Report'da Bobby McMahon'i izleyin. Turk futboluna bu beyinsiz tv programlari kadar zarar veren yoktur.
Offside pozisyonundaki oyunculara dogru top atildigi anda (onlara pas niyetiyle, ya da onlarin bulundugu noktaya dogru) bu oyuncularin oyunun icinde olup olmadigina bakilir. Kalecinin onunu kapamak, defans oyuncularini rahatsiz etmek, kendilerini savunmak zorunda birakmak, ya da defansin offside taktigi uygulamasina sebep vermek hep oyunun icinde olduklarini gosterir. Arkasinda rakip hucum oyuncusu olan defans oyuncusu farkli hareket edecektir, ya da adamin offside'da olup olmadigini dusunecektir, ya da onu offside'a dusurmek icin ileri cikacaktir, ya da emin olamayip savunma yapsam mi diye dusunecektir. Bunlarin hepsi o hucum oyuncusunu oyuna dahil eder. Geri kalan durumlar pasif diye adlandirilabilir. Kafayi biraz calistirip kuralin nereden/neden konuldugunu dusunen insan daha iyi ve kolay karar verecekir.
Topa da Umit'in vurmus olmasi hicbirseyi degistirmez. Mesela bazen orta saha oyuncusu offside durumundaki hucum oyuncusuna pas attiginda, bu top defans tarafindan kesilse bile offside calar hakem. Neden? Forvet topla oynamamistir bile oysa ki...
Erman kol boregine, pastirmaya devam etsin. Bir maratonu izleyin, bir de Cuma aksamlari yayinlanan Fox Soccer Report'da Bobby McMahon'i izleyin. Turk futboluna bu beyinsiz tv programlari kadar zarar veren yoktur.
Mehmet Cirak
"Artificial intelligence is no match for natural stupidity."
-
-
Re: Offside (ofsayt) olayinin aciklamali tanimi
Bir kere yerden seke seke gelen hizli topun Umit'in kaval kemigine carpmasini "umit topu kaleye yolladi" seklinde yorumlamak, a) topa fazla vurmamisligimizi aciga vurmak, yani bilerek bir yere topu yollamanin nasil yapilacagini bilmedigimizi istemeden itiraf etmek b) kotu niyetimiz oldugunu, saplantimizin oldugunu gosterir, yani Umit'in hic sucu olmasa dahi bir sekilde bunu onun uzerine yikma egilimimiz var demektir. c) bunlarin hepsi secenegi de olabilir tabii.Cengiz Akgun wrote:Bunlara hic gerek kalmadan hiyar Umit topu kendisi kaleye yolladi.
Riise dunyanin en komik gollerinden birini kendi kalesine atti, Liverpool'u finalden etti gecen sene. Bu sene hala oynuyor. Turk futbol seyircisiyle kendi kalesine gol atti diye milli takim oyuncusunu makinali tufekle tarayan Kolombiya mafyasi arasinda bicak sirti kadar bir incelik var.
Ikincisi... Herkesin kacirdigi, topa Umit'in dokunmus olmasi hakemi kurtardi. En azindan bu kabzimallarin gozunde kurtardi. O kalabalikta o hizla gelen sutun Youla'ya mi Umit'e mi carpmis oldugunu iki hakem de goremez. Ben bile TV'da sadece bir acidan yavas ve yakin cekimde gorebildim. Salak herifler o anda surencemede kaldilar ama aslinda olay Umit'e mi carpti, Youla'ya mi carpti degil, Youla'nin offside olup olmadigini kestiremediler. Yani top Umit'e carpmamis olsa ve Youla vursa topa yine golu vereceklerdi adim gibi eminim cunku gormus olmalarina olanak yok.
Ucuncusu tabii ki Youla pozisyonun icinde ve aktif, kalecinin gorus acisini falan ne karistiriyorsunuz? Top direk ustune geliyor. Daha nasil aktif olabilir birisi? Orada Youla olmasa belki Umit daha rahat vuracak veya hic vurmaya calismayacak, ustunden atlayacak topun De Sanctis de ona gelene kadar yavaslamis topu rahatca tutacak. Veya Umit orada olmasa Youla topu durduracak, duzeltecek, onune alacak ve golu atacak. Veya tek vurusla kaleye yollayacak? Eeee.. Bu nasil aktif degil? Top Umit'e carpti mi hakem de pacayi kurtardi.
Hadi bunu gectik, ucuncu golde ben koltuktan firladim OFFSAAYT diye bagirdim daha ilk anda. Onu niye kacirdilar?
En guzel yorumu Serif bey soylemis. Bu Baros'un kulagi cekilmeli. O golun etkileri oldu butun bunlar. Boyle sahtekarlik olmaz. Kewell'in pasi sol ayagina dogru aciliyordu, araya savunma girebilirdi, sekip hizlanabilirdi. Soluyla iyi vuramayabilirdi. Tik dedi sag ayaginin onune indiriverdi. Keske sayilmasaydi da buyuk bir olasilik bu goller de verilmezdi.
Ozan Ersoy
Last edited by Ozan Ersoy on Tue Oct 28, 2008 4:43 am, edited 2 times in total.
-
Vallahi bravo Ozan.Duygularima cok guzel tercuman olmussun.Kelimeleri dogru bulupta bir araya koyanlarinda yazdiklarini okumak bir baska zevkli oluyor.
Dun , kusura bakmasin ama, Firat Efendi'nin kulaklarini cok cinlattim.O'nun hatalari ,istemeyerekte olsa, buralara getirdi olaylari.
Mac basligindaki mazeretlerimede yazmistim.Umit'in topa o kadar kontrolsuz vurmasindaki sebep , tamam arkasindan rahatsiz ediliyordu ama, sahaninda buyk etkisi var.Umit o topa oyle vuracak bir adam degil.Topup yerden sekipte alakasiz yerlere yon aldigi bir cok pozisyon oldu.Buna Eskisehirspor'lu futbolcularda hala alisamamis olacak ki, orta yuvarligin icinde bir pozisyon oldu.Eskisehirspor'lu futbolcu bombos pozisyonda yerde seken topu vurup ileri gondermek isterken, top orta saha cizgisine paralel gidip Arda'nin bulundugu kanattan taca cikti.Bunun gibi cok daha belli, belirsiz pozisyonlar sayilabilir.Hatta Baros'un da o elle tiklayivermesinin sebebide bununla aciklanabilir belki.
Cengiz Abi, birde UCUZ KARTLAR diye bir baslik acalim.Sezon boyunca gordugumuz gereksiz kartlari tartisalim.Inanin mac seyrederken en uyuz oldugum konu.Takim kim olursa olsun.Ister Galatasaray,ister Fenerbahce yada kim olursa olsun.O bahsettigim ucuz kartlar cebine koyduklari paraya ihanettir.Taraftara ihanettir.Kulube ihanettir."Ben profosyenel futbolcuyum" diyen her futbolcunun kendisine ihanettir.
Cengiz Abi'ye ac dedim.Ama musade edersiniz bu basligi ben acacagim.Sezon boyunce gordugumuz kartlari o baslik altinda kendime gore degerlendirmeye calisacagim.Hatta hafizami biraz zorlayip bu haftaya kadar olanlarida yorumlamaya calisirim.
Dun , kusura bakmasin ama, Firat Efendi'nin kulaklarini cok cinlattim.O'nun hatalari ,istemeyerekte olsa, buralara getirdi olaylari.
Mac basligindaki mazeretlerimede yazmistim.Umit'in topa o kadar kontrolsuz vurmasindaki sebep , tamam arkasindan rahatsiz ediliyordu ama, sahaninda buyk etkisi var.Umit o topa oyle vuracak bir adam degil.Topup yerden sekipte alakasiz yerlere yon aldigi bir cok pozisyon oldu.Buna Eskisehirspor'lu futbolcularda hala alisamamis olacak ki, orta yuvarligin icinde bir pozisyon oldu.Eskisehirspor'lu futbolcu bombos pozisyonda yerde seken topu vurup ileri gondermek isterken, top orta saha cizgisine paralel gidip Arda'nin bulundugu kanattan taca cikti.Bunun gibi cok daha belli, belirsiz pozisyonlar sayilabilir.Hatta Baros'un da o elle tiklayivermesinin sebebide bununla aciklanabilir belki.
Cengiz Abi, birde UCUZ KARTLAR diye bir baslik acalim.Sezon boyunca gordugumuz gereksiz kartlari tartisalim.Inanin mac seyrederken en uyuz oldugum konu.Takim kim olursa olsun.Ister Galatasaray,ister Fenerbahce yada kim olursa olsun.O bahsettigim ucuz kartlar cebine koyduklari paraya ihanettir.Taraftara ihanettir.Kulube ihanettir."Ben profosyenel futbolcuyum" diyen her futbolcunun kendisine ihanettir.
Cengiz Abi'ye ac dedim.Ama musade edersiniz bu basligi ben acacagim.Sezon boyunce gordugumuz kartlari o baslik altinda kendime gore degerlendirmeye calisacagim.Hatta hafizami biraz zorlayip bu haftaya kadar olanlarida yorumlamaya calisirim.
-
Cengiz agbi, beni çok şaşırttın.Cengiz Akgun wrote:Hemen bir hakemlik lisansi cikart istersen. Soyluyor bu basit oyunun en cetrefilli yeri bu offside isi diye. Zaten o yuzdende hakem var. Degilse bu cagda Huni Kabzimal'in piyerolari ile bu isi mac esnasinda cozmek mumkun.
Ben ise kesin mi degil mi bilemiyorum. Ikincisi TV iki boyutlu. Bu isi uc boyutlu goren daha buyuk avantaj sagliyor. Ama Ali Gursel'in iddasindaki sav yanlis. Top ayaktan ciktiktan sonra karsi takimin oyuncusu kaleci ile son defans adamin arasinda bir yerde olmasi kesin olarak offside'a dusmesi icin yeterli sebeb olmuyor. O adamin orada ne yaptigina bakiyorlar. Aktif mi passif mi diye.
Koskoca ofsayt kuralının istisnasıdır pasif olmak. Bunu da oyuncu açık olarak göstermek zorunda. Pozisyondan kaçmalı, ben oyuna dahil değilim demeli (davranışıyla). Veya pozisyonu aktif oyunun içinden gözle görülecek kadar uzakta olmalı. Yoksa kalecinin konumu görüş açısı bile önemli değil (kaç gündür boşu boşuna bunu tartışıyoruz).
Ben de şunu iddia ediyorum, Santcis topu gördü, kimse onun görüşüne engellemedi, topa da uzandı ama golü yedi. Yine ofsayt. Çünkü kuralda "involved in an active play" diyor. Kalecinin engellenmesinden bahsetmiyor, aktif oyuna dahil mi değil mi? Yani senin dediğinin aksine adamın orada ne yapıp yapmadığına bakılmaz, nerede olduğuna bakılır. Maçtaki pozisyonda da 2 oyuncu aktif sahada. Bu kadar.
Eğer kalecinin görüşüne indirgeyeceksek, çoğu zaman geriden birilerinin şişirdiği ve kanatta, taç çizgisinin dibinde, orta sahanın dibinde, hatta kaleye 45 metre kala ofsayta yakalanan forvetler var. Adamın kaleci ile önünde kimse kalmıyor. Bu durumda kalecinin önü açık, adamı net görüyor diye kuralı mı değiştireceğiz.
Kabzımal, "top Ümit'ten gelmeseydi bile ofsayt değildi"ye kadar kendini düşürdü. Yanındaki HıyarA ile.
-
Bu konu hakkInda son olarak iki satIr yazacagim ve bu basliga bir daha yazmayacagim.
1. Baros'un golü Nizami degi, fakat ne yan hakem de orta hakem gördü.
TV de biz de tekrar edilince gördük.
Bu pozisyanda hakemlerin görememesi ve hata yapmasi mümkün.
2. Eskisehir'in ikinci golünde yan hakem offside verdi, zira uzun süre yerinde durdu orta hakemin son kararini bekledi.
Orta hakem burada yan hakemin kararina uymadi, kendi basina yanlis karar verdi.
ApacIk off side olan ve yan hakemin de offside verdigi bu pozisyanda orta hakem kesin yanildi.
3. Eskisehir'in ücüncü golü benim icin off side.
Fakat off side cok kritik oldugu icin, hakemlerin görememe ve hata yapmalari mümkündür.
Sonucta Firat Aydinus her iki takim lehine de hatalar yapmistir.
Fakat Galatasaray aleyhine yaptigi bir hata sonucu 4 futbolcumuz gereksiz sarI kart görmüstür. Hatalarini Galatasaray'a zarari daha fazla olmustur.
1. Baros'un golü Nizami degi, fakat ne yan hakem de orta hakem gördü.
TV de biz de tekrar edilince gördük.
Bu pozisyanda hakemlerin görememesi ve hata yapmasi mümkün.
2. Eskisehir'in ikinci golünde yan hakem offside verdi, zira uzun süre yerinde durdu orta hakemin son kararini bekledi.
Orta hakem burada yan hakemin kararina uymadi, kendi basina yanlis karar verdi.
ApacIk off side olan ve yan hakemin de offside verdigi bu pozisyanda orta hakem kesin yanildi.
3. Eskisehir'in ücüncü golü benim icin off side.
Fakat off side cok kritik oldugu icin, hakemlerin görememe ve hata yapmalari mümkündür.
Sonucta Firat Aydinus her iki takim lehine de hatalar yapmistir.
Fakat Galatasaray aleyhine yaptigi bir hata sonucu 4 futbolcumuz gereksiz sarI kart görmüstür. Hatalarini Galatasaray'a zarari daha fazla olmustur.
-
Sonunda duz mantik bir gorus belirteyim,
Dogru olsa da olmasa da hakemin caldigi ofsayttir calmadigi degildir.
Gerisi konusmadir, vakit gecirmedir, bagris cagristir, sari ve kirmizi karttir.
Hakem kararini vermis ve arkasinda dikilmis.
Itiraz etsen de sonuc degismiyor, degiseni de gormedim.Yan hakemine (bu tarz, hakemin gozune gozune o bayragi kaldirip indirmeyen ortaya kosmayan yan hakemler gordum) bakip gol kararini degistiren cok gorulmustur de bu arkadas goz gore gore kararinda israr etmis herhalde.
Artik gerek yok, Ankaraspor ve Gaziantep derbilerine bakmaliyiz.
Dogru olsa da olmasa da hakemin caldigi ofsayttir calmadigi degildir.
Gerisi konusmadir, vakit gecirmedir, bagris cagristir, sari ve kirmizi karttir.
Hakem kararini vermis ve arkasinda dikilmis.
Itiraz etsen de sonuc degismiyor, degiseni de gormedim.Yan hakemine (bu tarz, hakemin gozune gozune o bayragi kaldirip indirmeyen ortaya kosmayan yan hakemler gordum) bakip gol kararini degistiren cok gorulmustur de bu arkadas goz gore gore kararinda israr etmis herhalde.
Artik gerek yok, Ankaraspor ve Gaziantep derbilerine bakmaliyiz.
TRUST GALATASARAY
MGC
MGC
-
Herkesin atladığı bir şey var. Topa vurulduğu anda diğer Genclerli oyuncular net ofsayt pozisyonundalar ama Youla ceza sahasının diğer ucundaki sanırım Sabri'yle aynı hizada gibi... Eğer öyleyse pozisyon ofsayt değil.
Ancak orta hakemin bunu görmesi mümkün değil, o topa Ümit vurdu diye golü verdi ki bu durumda Ozan'a katılıyorum Youla topa vurmak için müdahalede bulunup Ümit'i rahatsız ettiği için oyunun içinde olmuş oluyor.
Yani Youla topa ilk vurulduğu anda defansın arkasındaysa(benim gördüğüm kadarıyla değil) topa Ümit'in vurması bir şey ifade etmiyor ve pozisyon ofsayt.
Ancak orta hakemin bunu görmesi mümkün değil, o topa Ümit vurdu diye golü verdi ki bu durumda Ozan'a katılıyorum Youla topa vurmak için müdahalede bulunup Ümit'i rahatsız ettiği için oyunun içinde olmuş oluyor.
Yani Youla topa ilk vurulduğu anda defansın arkasındaysa(benim gördüğüm kadarıyla değil) topa Ümit'in vurması bir şey ifade etmiyor ve pozisyon ofsayt.
-
Ikinci golun ofsaytliginin tartisilacak bir tarafi yok. Adamlarin pasif olup olmamalari (ki burada soz konusu olan Youla degil, iki tane adam kabak gibi ofsaytta) kalecinin bundan rahatsiz olup olmadigi ile alakali, sirti donuk, sortu yirtik, saclari ortadan ayrilmis falan degil konu (tac kenarinda sirti donuk ofsaytta ise tabii adam pasif dersin, alti pas cizgisi ustunde sirti donuk top bekliyorsa ofsayt dersin, pek cok oyuncu donerek nefis goller atiyorlar top kontrol ettikten sonra, yani adamin sirtinin nereye donuk oldugu degil, pozisyonla alakasi onemli olan), eger adam kaleciyle pozisyonla ilgisi olamayacak bir yerde ise pasif olur, kaleciye en ufak bir yanilma, istedigi yere gidememe etkisi olan adam ofsayttir, buna da top ayaktan ciktigi anda bakilir. Ben hala hayretler icinde pozisyonu izliyorum, top ayaktan ciktiginda mesafe o kadar uzak ki hemen her kaleci onun dogrudan kaleye gidemeyecegini bilir ve o anda endisesi topla kale arasindaki hucum oyuncularindan birine gelip pozisyonun devam etmesidir. Bu tanima uyan ve ofsaytta uc tane Eskisehirspor'lu var yahu.
De Sanctis sut cekilirken topun Umit/Youla'ya dogru mu, yoksa ofsaytta olan diger oyunculara dogru mu gidecegini bilemez, bilmek zorunda da degil, o sut cekildikten sonra olan her olay hikaye, cunku de Sanctis diger ofsaytttaki oyunculardan biri yuzunden pozisyon degistiriyor zaten, kabzimal da ondan sonra top Umit'in ayagina carparken pozisyon analiz ediyor. Babam, pozisyon bitmis, top metrelerce yol almis, sen ondan sonra analiz yap.
Ya da cok basidinden soyle diyeyim: topa sut atan Eskisehirli topun altina girip alti pas civarina sandel pas yollasa bugun kimse ofsayt var mi yok mu diye konusacak miydi? O sandellenen pasa bir GSli defans oyuncusu ters kafa vurup kendi kalesine gol atsa GSli vurdu diye gol mu olacak? Gulerler buna, uc adam ofsayt abi pozisyonun basinda, adam kendi kalesine atsa ne olur derler. Is kaliyor pasin sut ya da sut gibi olmasi o ofsayt adamlari pasif yapiyor mu? Adamlar cumbur cemaat alti pasin onunde yahu, bir kaleci nasil bundan nasil etkilenmez?
Bu isin suclusu orada hakem formasi giyen iki sigirdir. Biri golgesinden korkan bir tip, digeri tam Ali Aydin psikozlarina girmis, otorite olmus, cocuk terbiye eder gibi mac yoneten, maci sicip batirdikca kartindan medet uman bir dangalak, ben buyuk takimdan korkmam, kartimi cikaririm, sahanin hakimiyim bunalimi tam.
Daha once de yazdim, GS maclarindan uzak olsunlar. Ama bunu da yazdim, bu kafayla cok uzun sure hakemlik yapamaz zaten bu adam. Klup bu isin takipcisi olmali, artik kapali kapi ardinda ne yapilacaksa yapilacak, bu herif GS'a yaklasmayacak. GS'a kabadayilik yaparak nam salamazsin, salmaya kalkarsan isin biter denilip hakemligi de bitecek (bunu sadece GS degil, her klup yapmali ayrica).
Ha, adam bu pozisyondan sonra gidip yarim dakika yan hakemiyle konussa, vucut dilinde posta koymak degil pozisyonu anlama derdi olsa her hakem hata yapar der, tesekkur eder gecer gidersin, GS hakem hatasiyla puan da aldi puan da verdi bolca bu ligde, daha da olacak bunlar, ama Ali Aydin usulu var mi bana yana bakan, GS falan dinlemem oyarim tipi hakemlige dondu mu is, biri dur demeli, akibeti derhal Ali Aydin ile ayni yer olmali. Arkasindan bir ofsayt gol daha yedik. Ne oluyor lan, milyonlarca Euro ver, takim kur, adamlar 15 dakikada bir ofsayt gol verip rakibe bir de ustune sana sari, kirmizi kart sallasin, senin 2 hafta sonra derbi macin varken.
Yok ogle yagma, ego tatmini icin mahallenin cocuklarini dov, GS ile ugrasma, pozisyon suzup duzgun karar veremiyorsan, yan hakemin habire ofsayt kaciriyorsa da o da senin derdin, GS'in degil.
Ali
De Sanctis sut cekilirken topun Umit/Youla'ya dogru mu, yoksa ofsaytta olan diger oyunculara dogru mu gidecegini bilemez, bilmek zorunda da degil, o sut cekildikten sonra olan her olay hikaye, cunku de Sanctis diger ofsaytttaki oyunculardan biri yuzunden pozisyon degistiriyor zaten, kabzimal da ondan sonra top Umit'in ayagina carparken pozisyon analiz ediyor. Babam, pozisyon bitmis, top metrelerce yol almis, sen ondan sonra analiz yap.
Ya da cok basidinden soyle diyeyim: topa sut atan Eskisehirli topun altina girip alti pas civarina sandel pas yollasa bugun kimse ofsayt var mi yok mu diye konusacak miydi? O sandellenen pasa bir GSli defans oyuncusu ters kafa vurup kendi kalesine gol atsa GSli vurdu diye gol mu olacak? Gulerler buna, uc adam ofsayt abi pozisyonun basinda, adam kendi kalesine atsa ne olur derler. Is kaliyor pasin sut ya da sut gibi olmasi o ofsayt adamlari pasif yapiyor mu? Adamlar cumbur cemaat alti pasin onunde yahu, bir kaleci nasil bundan nasil etkilenmez?
Bu isin suclusu orada hakem formasi giyen iki sigirdir. Biri golgesinden korkan bir tip, digeri tam Ali Aydin psikozlarina girmis, otorite olmus, cocuk terbiye eder gibi mac yoneten, maci sicip batirdikca kartindan medet uman bir dangalak, ben buyuk takimdan korkmam, kartimi cikaririm, sahanin hakimiyim bunalimi tam.
Daha once de yazdim, GS maclarindan uzak olsunlar. Ama bunu da yazdim, bu kafayla cok uzun sure hakemlik yapamaz zaten bu adam. Klup bu isin takipcisi olmali, artik kapali kapi ardinda ne yapilacaksa yapilacak, bu herif GS'a yaklasmayacak. GS'a kabadayilik yaparak nam salamazsin, salmaya kalkarsan isin biter denilip hakemligi de bitecek (bunu sadece GS degil, her klup yapmali ayrica).
Ha, adam bu pozisyondan sonra gidip yarim dakika yan hakemiyle konussa, vucut dilinde posta koymak degil pozisyonu anlama derdi olsa her hakem hata yapar der, tesekkur eder gecer gidersin, GS hakem hatasiyla puan da aldi puan da verdi bolca bu ligde, daha da olacak bunlar, ama Ali Aydin usulu var mi bana yana bakan, GS falan dinlemem oyarim tipi hakemlige dondu mu is, biri dur demeli, akibeti derhal Ali Aydin ile ayni yer olmali. Arkasindan bir ofsayt gol daha yedik. Ne oluyor lan, milyonlarca Euro ver, takim kur, adamlar 15 dakikada bir ofsayt gol verip rakibe bir de ustune sana sari, kirmizi kart sallasin, senin 2 hafta sonra derbi macin varken.
Yok ogle yagma, ego tatmini icin mahallenin cocuklarini dov, GS ile ugrasma, pozisyon suzup duzgun karar veremiyorsan, yan hakemin habire ofsayt kaciriyorsa da o da senin derdin, GS'in degil.
Ali
-
- Moderator
Okuzun altinda buzagi ariyorsun yine. Bak bakalim top sekerek gelip te Umidin ayagina mi carpiyor yoksa Umit gelen topa ayak mi koyuyor. Niye boyle uyduruyorsun bilmem?Ozan Ersoy wrote:Bir kere yerden seke seke gelen hizli topun Umit'in kaval kemigine carpmasini "umit topu kaleye yolladi" seklinde yorumlamak, a) topa fazla vurmamisligimizi aciga vurmak, yani bilerek bir yere topu yollamanin nasil yapilacagini bilmedigimizi istemeden itiraf etmek b) kotu niyetimiz oldugunu, saplantimizin oldugunu gosterir, yani Umit'in hic sucu olmasa dahi bir sekilde bunu onun uzerine yikma egilimimiz var demektir. c) bunlarin hepsi secenegi de olabilir tabii.Cengiz Akgun wrote:Bunlara hic gerek kalmadan hiyar Umit topu kendisi kaleye yolladi.
...
Ozan Ersoy
http://www.youtube.com/watch?v=Cg6cv3vlQRs
Bu klipteki maci anlatan NTV'deki sabalak Tekinonay da "Umit'in ayagina carpan top" diyor ama olay ortada. Carpmis mi ayak koymus mu tabak gibi gozukuyor. Bunu Maraton'da 10 kere gostermeseler ulan acaba ben mi yanlis gordum diyecegim. Hatta boyle forvet oyuncusunu baraja sokarsan boyle seyler olur dedi durdu Kabzimal.
Last edited by Cengiz Akgun on Tue Oct 28, 2008 5:54 pm, edited 1 time in total.
Cengiz Akgun
N. Tevfik 1940.
N. Tevfik 1940.
-
Pozisyonda Umit ayak koymaya calisiyor ama kontrolsuz bir bicimde top kaval kemiginden sekiyor. Bu da Umit'in sucu degil. Biraz buyuk sahada top depiklemis olan icin pozisyonu yorumlamak o kadar kolay ki. Tartisilacak bile bir konu yok ortada.Cengiz Akgun wrote: Bunu Maraton'da 10 kere gostermeseler ulan acaba ben mi yanlis gordum diyecegim. Hatta boyle forvet oyuncusunu baraja sokarsan boyle seyler olur dedi durdu Kabzimal.
Sen de Cengiz Agabey kabzimali birak bir kere, burada yazanlara az guven. Kac kisi anlattik artik olayin neden offside oldugunu. Biraz benefit of the doubt'u (ne ise bunun Turkcesi, affola) forumdaslarina versen artik? Bu forumda yazanlarin bir kismi kabzimali goturur getirir futbol bilgisi olarak... Ustelik onun zaman zaman bir ajendasi da oluyor, ona gore yorum yapiyor.
Mehmet Cirak