Barbunya, istavrit, hamsi, ve hatta sardalya. Bunlari yerken basigi kuyrugu olmaz. Bir butun olarak yutarsin.Mert Tokman wrote:Hah - bak barbun'u tanirim... ufak tefektir ama baliklarin en lezzetlisidir benim icin - kafasi gozu ile hic ayiklamadan yerim...Cengiz Akgun wrote:Red Snapper Mercan yani barbunyanin dedesi. Mackarel'de uskumru. Kral olani da dedesi. Okyanusta bunlar azman gibi oluyor. Elbette bunlarin tadi Marmara ve Kardeniz baligi gibi degil. Ama idare ediyor.
...
Red Snapper'in renkleri barbunya gibi turuncudur. Red Snapper mercan baligidir. Pullari cok olur. Bir de Yellow Snapper var. Turkiyede Sarikanat filan da diyorlar galiba. Bunlar Okyanus baligi. Esek kadar olurlar. Red Snapper bizim lufer buyuklugundedir.
Eski balikcilar ortaya cikiyor. Kefal lagim suyunda bok yedigi icin pek tutulmaz. Ama biz yine de yakalamaya calisirdik. Lagimin dokuldur agir suda koca koca dolanirlarken. Boku yerde oltaya pek kolay gelmeyecek kadar da akillidir. Burada lagim suyunu temizleme merkezlerinde ciftlik baligi olarak kulanilan tatli su baligi Tilapia var. Tavasi guzel olurdu ama nasil yetistigini ogrenince pek yemez oldum.
Amerikada Atlantik okyanusunda Lufer azmani da cikar okyanustan Mavi Balik (Blue fish). Kofana da derlerdi Turkiyede. Kumda yatan bizim pisi baligi ya da dil baligina benzeyen yassi gozleri tepede Fluke vardir. Yazin tutardik. Pek fazla et olmaz. Nerede eski bogazdaki Kalkanlar. Sariyer ya da Anadolu kavagina ozel olarak giderdik tazesini almaya. Kisin balik kamci gibi olurdu. Istavrit'in yuzune bakilmazdi. Simdi Istavrit Cinekoptan baska pek balik cikmiyor diyorlar bogazda sahilden avlananlar. Eskiler bana Kilic baligi avladiklarini soylerlerdi bogazda Sarayburnu aciklarinda. Nerde Kilic artik ben bile gormedim. Ciksa bile elmas zumrut degerindedir. Bazen Bogazda Palamut akini olurdu kulagina kar suyu kacti filan diyerek ve 25 kurusa (o zaman ogrenci paso bileti parasi idi IETT'de) bir cift alip eve geldigimi bilirim. Plakisi de guzel olarak ama ben halka halka kizartmasini da severim.
Balikcilik hikayesi vardir bende. Anlatirim bir gun eski gunleri.