Futbol kitapları..

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Post Reply
Hasan Utku

Futbol kitapları..

Post by Hasan Utku »

Herkese selam..

Yıllarca Türk sporunun olduğu kadar,Türk futbolunun da en önemli noksanlarından biri, futbol üzerine onca yazı çizi olmasına karşın,daha derli toplu ve kalıcı eserlerin yeterli sayıda olmamasıydı.Teknik,taktik anlamda olanları bırakalım,geçmişe dönük anı ve hatıraları yaşatan yapıtlar bile çok sınırlı sayıda idi..Ancak son yıllarda yavaş da olsa bir kıpırdanış görüyoruz bu alanda..Amacım,netteki arkadaşların da yardımıyla,bu kıpırdanışa katkısı olan esereri,tarafsızlık bakışı da göstererek net sayfalarına taşımak..Bakalım bizler ve futbolumuzun ayrı bir derdine derman olmak isteyenler ne ölçüde başarılı olacağız..

Aşağıda,son yıllarda yayınlanan (bir kısmı daha eski) Türkçe, futbol üzerine kitaplardan bir liste,yabancı yayınları almıyorum zira onlara yer vermek için ne net ne de not sayfaları yeter..Saygılarımla..

80 Yıllık Öykü Tarsus İdman Yurdu - Özgür Deşlu
90 Soruda Galatasaray Spor Kulübü Tarihi - Ahmet Çakır
Ah Abi İlhan'ı Bi Oynatsalardı - Bedri Baykam
Ah Şu Futbolcular: Yeşil Sahalardan Komik Anılar - Attila Türker
Ajax, Hollandalılar ve Savaş - Simon Kuper
Alibeyköyköyspor Anısal Tarihi - Hami Hatman
Anadolu Yıldızı Eskişehirspor - Özgür Topyıldız
Ankara Rüzgarı Gençlerbirliği - Tanıl Bora
Ankaragücü Tarihi Belgeseli - Necdet Arığ
Annem Tek Başına Maça Gitti - Mine Kılıç
Antreman Kavramı ve Prensipleri - Yılmaz Yücetürk
Ameliyat Masası - Hakan Kulaçoğlu
Asoseyşın Futbol - Süleyman Rıza
Avrupa Zaferleriyle,Unutulmaz Yıldızlarıyla Galatasaray Tarihi - Bülent Tuncay
Ayaktopu Futbolun Öyküsü - Alfred Wahl
Beckenbauer Futbol Okulu - Franz Beckenbauer
Ben Bir Hakemdim - Doğan Babacan
Benim Hikayem - David Beckham
Benim Oyun Kurallarım - Pierluigi Collina
Beşiktaş 1903/1988 - Vala Somalı
Beşiktaş'ın Altın Yılları - Metin Tükenmez
Bi Vurdum Gol Oldu - Necati Kola
Bin Düşün Bir Gazeteci Ol - Metin Bademli
Biz Fenerbahçeliler - Sedat Taylan
Bu Aşk Bizi Canlı Tutacak, Fenerbahçeli Olmak - Bozkurt K. Yılmaz
Bu Maçı Alıcaz - Can Kozanoğlu
Çocuklar ve Gençler İçin Futbol Antrenörlüğü - H. Kasap / Ü. Kesim
Çünkü Biz Ankaragüçlüyüz - Ziya Adnan
Düdüklü Mafya - Metin Bademli
Endüstriyel futbol - Tuğrul Akşar
Efsanelerin Takımı Fenerbahçe - Sina Cİmcoz
Efsaneleriyle, Kahramanlarıyla, Rakamlarıyla Fenerbahçe Tarihi - Altan Tanrıkulu
Efsanenin Dönüşü, Fenerbahçe'nin Şampiyonluk Öyküsü - Hüseyin Can İkizler
Fatih'in Aslanları Futbol'un Vatanında - Ahmet Çakır
Fenerbahçe 1907/1988 - Vala Somalı
Fenerbahçe Cumhuriyeti - Yalçın Doğan
Fenerbahçe Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanları - Halit Deringör
Fenerbahçe - Galatasaray Rekabetinde 300 Maç - Vala Somalı
Fenerbahçe, Ömrüm Seni Sevmekle Nihayet Bulacak - Ergun Hiçyılmaz
Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1987 - Rüştü Dağlaroğlu
Fenerbahçe Unutulmaz Maçlar - Hüseyin Altınkalp
Futbol - Rene Moyset
Futbol - Robert Herbin
Futbol A.Ş. - Christien Authier
Futbol Argosu Sözlüğü - Filiz Bingölçe
Futbol Asla Sadece Futbol Değildir - Simon Kuper
Futbol Basit Bir Oyun Değildir - Jupp Derwall
Futbol Bir Aşk - Halit Kıvanç
Futbol Bizim Dünyamız - G. Kılıç / E. Aykaç / C. Özarı
Futbol Hakemi İçin Lüzumlu Bilgiler - Fahir Tezcan
Futbol Hayattır - Ali Kırca
Futbol Savaşı - Ryszard Kapuscinsi
Futbol, Teknik, Taktik, Kondüsyon -Ümit Urartu
Futbol Teorisi - İlhan Durusoy
Futbol ve Biz - Semih Gümüş
Futbol ve Kültürü - T. Bora / R. Horak / W. Reiter
Futbol ve Sinema: Meşin Yuvarlağın Beyazperde Serüveni - Tunca Arslan
Futbol ve Yaşam Üzerine Yazılar - Metin Tükenmez
Futbolda 50 Yıl Yaşadıklarım - Necati Karakaya
Futbolda Dünya Markası Galatasaray - Oygur Yamak
Futbolda Eğitim ve Öğretim - Ali Niyazi İnal
Futbolda Karadeniz Fırtınası Trabzonspor - Oygur Yamak
Futbolda Kartal Pençesi Beşiktaş - Oygur Yamak
Futbolda Türkiyenin Takımı Milli Takım - Oygur Yamak
Futbolda Psikoloji ve Başarı - Ergun Başer
Futbolda Yaşayan Efsane Fenerbahçe - Oygur Yamak
Futbolun Arka Bahçesi - Fatih Uraz
Futbolun Efendisi - Murat Kurt
Futbolun Beceriksizleri Ansiklopedisi - Christian Eichler
Futbolun Kısa Tarihi -Theo Stemmler
Futbolun Ölümü - İslam Çupi
Futbolun Perde Arkası - Tamer Güney
Futebol, Brezilya Tarzı Yaşam - Alex Bellos
Galata Sarayı Efendileri - Halil Özer
Galatasaray'da Düşler, Gerçekler - Doğan Hasol
Geri Pas, Diyarbakırspor'un 33 Yılı - Faruk Arhan
Gol Atan Galip - Mahmut Sert
Gol Atan Kaleye - Sevin Okyay
Gool Diye Diye - Halit Kıvanç
Gölgede ve Güneşte Futbol - Eduardo Galeano
Güneş Doğudan Yükselir - İhsan Öksüz
Hadi Bana Futbolu Anlat - Metin Gören
Hani Futbol - Michael Coleman
Haticeye Mektuplar - Yiğiter Uluğ
Hücum - Jonathan Miller
İçimizdeki Futbol, Dışımızdaki Futbol - Tayfun Öneş
İlkeleriyle, Unutulmayanlarıyla 100.Yılında Beşiktaş Tarihi - Mehmet Durupınar
İnsan Davranışları ve Spor Psikolojisi - Sabri Özbaydar
İslam Çupi, Bir Fenerbahçe sevdalısı - Cemal Moray
İşte Öyle Bir Şey - Hakan Dilek
Kalecinin Penaltı Anındaki Endişesi - Peter Landke
Kaleciyi Vurun - Fatih Uraz
Kaptan - Marcel Desailly
Kartal Yuvasında 20 Yıl, Rıza Çalımbay'ın Futbol Hayatı - Ahmet Çakır
Kartal'ın Pençesi Beşiktaş - Gürel Yurttaş
Kesin Ofsayt - Ümit Kıvanç
Kirli Kramponlar - Ecevit Kılıç
Kocaman Bir Adam: Sıradışı Bir Teknik Direktörün Portresi - Barış Tut
Kral ve İmparator Oğuz/Aykut - Haşim Şahin
Kupaların Kupası Dünya Kupası 1930/2002 - Halit Kıvanç
Maçı Kaybettik Ama Zemin Futbol Oynamaya Müsait Değildi - Hakan Dilek
Mahallenin Şık Abileri - Hakan Dilek
Makalelerle Fenerbahçe - Halit Deringör
Milli Takım ve Dünya Kupası - Ahmet Çakır
Milli Takımın 66 Yılı 1923/1989 - Vala Somalı
Modern Futbol - Eric Batty
O Bir İmparator, Fatih Terim - Ahmet Çakır
O Gol Kaçmazdı - Hakan Dilek
O Sırada Carmen Çalıyordu - Klaus Huhn / İlker Maga
Olaylar,sağbekin lahana dolmasını yemesiyle başladı/İslam Çupi
Onbir Futbol Öyküsü - Camilo Jose Cela
Onların Hikayesi - Zehra Yücebulut
Önce Beşiktaş Vardı - Kazım Kanat
Övünmekte Çok Haklıyız Çünkü Beşiktaşlıyız - Sedat Özkol
Sahil yolunda Yürümek - Metin Tükenmez
Sana Zaferler Yakışır - Hasan Al
Sarı Kırmızılı Kaşkol - Hıncal Uluç
Sarıyer Futbol Takımında Oynayan Futbolcular (1956-2001) - İbrahim Balcı
Savunma - Jonathan Miller
Serbest Vuruş - Ahmet Selim
Sıra Bana Geldiğinde Bilet Bitmişti - Sadık Söztutan
Siyah-Beyaz Futbol Resimleri - Serhat Hürkan
Socrates'in Ortası - Stephen Geiger
Spikeriz Diye - Ümit Aktan
Spikerlik ve Futbol Anlatımı - Doğan Yıldız
Spor Anahtarı - Cemal Alkan
Spor Bir Hikayedir - Sadık Söztutan
spor Dünyamızın 45 Yılından Olaylar, Portreler, Eleştiriler, Öyküler - Kahraman Bapçum
Spor Seyircisinin El Kitabı - Paul Wade
Sporda Yönetim ve Organizasyon - Mehmet Cankalp
Sudaki Vefa - Hüsnü Çil
Tae Han Min Guk - Mehmet Demirkol
Tanrının Eli, Futbolun Kayan Yıldızı Diego Maradona'nın Yaşamı - Jimmy Burns
Takımdan Ayrı Düz Koşu - Tanıl Bora
Taktikler - Jonathan Miller
Tanrının Küçük Oğlu, Bİr Hakemin Anıları - İhsan Türe
Taraftarın Senle - Murat Toklucu
Tarihte Fenerbahçe - Afşin Yakuboğlu
Tek Yıldız Fenerbahçe - Yıllık- Fenerbahçe Lisanslı ürün
Teknik Futbol - Güngör Sayarı
Teknik Taktik Yönleriyle Futbol ve Tarihi - Vala Somalı
Terimizm, Bir İsyan Modeli - Necati Kola
Top Ağlarda - İlker Ateş
Top Ekranda - Bilal Arık
Top Kontrolü - Jonathan Miller
Top Yuvarlaktır - Hakan Dilek
Trabzonspor Efsanesi - s. Orhan / B. Gürkan
Trabzonspor: Fırtına İhtilal Efsane - Hakan Kulaçoğlu
Tribün Cemaatinin Öfkesi - Artun Ünsal
Tribünden Palavra Anılar - Memet Fuat
Tuana'nın babası Rüştü - Haşim Şahin
Türk Edebiyatında Futbol - Turgut Çeviker
Türk Futbol Tarihi, Kulüpler ve Mİlli Maçlar - Vala Somalı
Türk Spor Tarihi Ansiklopedisi - Cem Atabeyoğlu
Türkiye Anıları - Jupp Derwall
Türkiye Spor Tarihi - Kurthan Fişek
Türkiye'de Futbol - Ergun Hiçyılmaz
Türkiye'de Futbol Fanatizmi ve Medya İlişkisi - Ahmet Talimciler
Türkiye'de Futbol Kulüplerinin Şrketleşmesi, Halka Açılması, Finansmanı ve Vergileme - Ş. Dorukkaya/ A. Kıratlı/ F.K. Ebiçlioğlu
Türkiye'de Futbolun Öyküsü - Ergun Hiçyılmaz
Türkiye'de Spor - Ergun Hiçyılmaz
Unutulmayanlar - Ender Arman
Uyku Tıulumunda Spor - Emre Zeytinoğlu
Ülkemin Sporu - Erdoğan Arıpınar
Vay Anasını Sayın Seyirciler - Murat Erdin
Ve Maç Başlıyor - Herald Schumacher
Yanan Buz Parçası - Metin Tükenmez
Yenilsen de Yensen de, Tribün Hikayeleri - Necdet Özkazancı
Yer Fener,Gök Cimbom - Murat Erdin
Yıkılamayan İmparatorluk Futbol - Serhat Hürkan
Yıldızların dünyası - H.Hasdemir/B.Kılıç
Yükselen Ateş - Faik Genç
Yüzyıllık Tarih/Beşiktaş - Ergun Hiçyılmaz
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Hasan Utku bey birader. Ellerine saglik. Boyle bir derlemeyi forumda yarin oburgun zaman a$imindan silinmesini onlemek icin ana sayfada bir yer koymak lazim. Ozgur Huseyinoglu bunun caresine bakacaktir muhakkak. Bu arada tekrar ho$geldin. Bu kitaplarin bir kismi hala piyasadami (elbette guncel olanlari oyledir de) yoksa eskiden sahaflar car$i dene bir yer vardi oralardan mi elde ediniliyor acaba?
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Hasan Utku

Post by Hasan Utku »

Cengiz bey merhaba..

Kitapların çoğu yeni,yeni derken, ortalama beş yıllık bir süreci kapsıyor diyebiliriz sanırım..Aralarında en yenisi Hakan Dilek'in ''Top Ağlarda'' çalışması, Murat Erdin'in ''Vay Anasını Sayın Seyirciler'' kitabı da henüz yayınlanmayanlardan örneğin..Rüştü Dağlaroğlu ''Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1987'' ni zor bulunanlar listesine alabiliriz, Cem Atabeyoğlu''Türk Spor Tarihi Ansiklopedisi'' ya da,teknik,taktik ağırlıklı olduğunu sandığım, G. Kılıç / E. Aykaç / C. Özarı ''Futbol Bizim Dünyamız''ı araştırarak bulunabilecek kitaplardan..

Bu yazıyı hazırladıktan sonra aşağıda verdiğim linkte, içinde benim de ilk defa gördüğüm kitap listesine rastladım..Yukarda verdiğim listeden çoğu kitabın da fiyat ve içeriklerini gösteriyor..İlgilenenler için o listeyi de alayım istedim..

http://www.kitapyurdu.com/konu/default. ... D=&sType=1

Kitap sayısı arttıkça ilgili topik de kıyıda köşede kalmaz,zamanaşımı tehlikesinden uzak kalır umarım..
Savas Macun

Post by Savas Macun »

Baska bir baslikta kitaptan soz etmistim Sepp Blatter ve Fifa soz konusu olunca.Cengiz Abi'nin uyarisi uzerine bu baslik altinda tekrar yaziyorum.

Asagidaki linkte biraz bilgi var.Yazari David Yallop.

http://www.yallop.co.uk/read_more.htm

Selamlar
Savas
Hasan Utku

Post by Hasan Utku »

Yeni topik açmayayım dedim,buraya yazayım..

Biraz reklam gibi de algılanabilir ama,elimdeki yıllardır birikmiş eski bilgi ve belgelerle başka bir forumun bağımsız bir köşesinde Türk futbolunun geçmişini gün gün inceleyen çalışma uğraşındayım..

İlerki zamanlarda Galatasaray'la ilgili konularda da burda çalışmalar yaparız umarım.

Meraklısı olan arada baksın diyeyim,merakı olmayanlara da özür..

http://www.omuz.net/forum/index.php?showforum=16
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Ben baktim. Gayet guzel olmu$. Tarihlere gore hep GS galibiyetkeri var. Yakinda burasi GS formu degil Albayim diye giri$irler diye merak etmiyor degilim. Bu arada Monoco maci ilgili haber nedense burada da gunceldi.
Cengiz Akgun

N. Tevfik 1940.
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Yukari cikaralim.
Cengiz Akgun

N. Tevfik 1940.
Can Baysan

Post by Can Baysan »

Bildiğiniz gibi ülkemizde futbol üzerine yayınlanmış kitap sayısında bir eksiklik bulunduğu gibi, "futbol dergileri" hususunda da bir yetersizlik gözlenmekte. Futbol ve takım tutma kültürünün sevgi ve tutku yerine gerilim ve düşmanlıktan beslendiği Türkiye'de; "kaliteli ve sağduyulu" spor medyası değil, "taraftara duymak istediğini ileten, seyirciye oynayan, gerilimi hasılata çevirmenin hesapları içindeki" bir spor medyası anlayışına rağbet ediliyor.

Dünya üzerinde, FourFourTwo, World Soccer, Champions, Fifa Magazine, France Football gibi saygın spor dergileri satış rekorları kırarken; bizde kısıtlı koşullar altında birşeyler yapmaya gayret sarfeden 1-2 derginin yaşam mücadelesi vermesi, futbolseverlerimizin futbolun öğretici kısmına hiç yüz vermediklerinin bir kanıtı.

80'li yılların sonunda Ercan Arıklı, Hıncal Uluç, Yiğiter Uluğ ve Fatih Altaylı önderliğinde yayın hayatına merhaba diyen GelişimSpor dergisi bu noksanlığı bir parça giderecek cinstendi. Kısa yayın hayatında iyi denebilecek işler yaptı.

90'ların sonlarında Süper Futbol isimli dergi kalıcı olmayı denediyse de başarılı olamadı.

Tam da "Ne olacak bu spor dergiciliğinin hali?" diye kendi kendimize sorarken, 2000 yılının Aralık ayında yeni bir dergi başladı yayın hayatına: FutbolPlus. İlk sayılarıyla elimden düşmeyen bir alışkanlık haline geldiler, Türkiye'deki futbol dünyasının nabzını tuttular, fakat sonradan kalite çizgisi devamlı aşağı düştü. Yine de bir "arayış" içinde olanlara rahatlıkla bu dergiyi tavsiye edebilirim. Halen çıkarmaya devam ediyorlar. Fiyatı 5 YTL.

Ardından bir ara günlük gazetelerin dergi çıkarma modası başladı. Önce Radikal gazetesi "Radikal Futbol" ile atıldı koşuya; ardından Sabah ve Akşam takip ettiler bu furyayı. Gazeteye ilaveten ekstra bir ücret karşılığı edinilen bu "az sayfalı dergiler"den en çok yaşayanı; farklı ve entellektüel duruşuyla, yorumuyla dikkat çeken Radikal Futbol oldu. Şu anda o da yok.

Derken Nisan 2005'te İhlas grubuna bağlı spor gazetecileri bir dergi çıkartmaya karar verdiler. Başlarda "bol resim, bildik haberler, az yorum" içeren bu dergi gün geçtikçe kendini toparladı ve araştırmalarıyla, özel dosyalarıyla, ilginç konularıyla gündem oluşturan bir medya organı haline geldi. Her sayıda habercilik başarılarına bir yenisini ekleyen dergide Tuğrul Yenidoğan'ın emekleri büyük. Derginin adı mı? Futbol Ekstra.

Ama hepsinden ziyade, sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek futbol dergileri kervanına bu ay katılan bir tanesi diğerlerinden çok farklı...

Mert Aydın, Banu Yelkovan, Murat Demiryas ve Mansur Forutan'ın başında oldukları bir ekibin büyük emek verdiği her halinden belli olan bu yeni dergi, dergicilik kavramına yeni bir ses, yeni bir yorum getireceğe benzer, en azından ilk sayısı bunu müjdeliyor.

Ünlü İngiliz futbol dergisi FourFourTwo'nun bu ay ilk sayısıyla futbolseverlerin huzuruna çıkan Türkçe edisyonundan söz ediyorum. 148 sayfalık dergiyi bugün aldım 2,5 YTL'ye ve şu ana kadar elimden düşmüş değil. Yurtdışında yaşayanlar zaten FourFourTwo'nun ne kadar kaliteli ve doyurucu olduğunu bilir ama Türkiye'dekiler için bu dergiyi edinip okumalarını öneriyorum. Pişman olmayacaksınız.

Kulüp dergilerinden ve Avrupa futbolunun nabzını tutan Goal dergisinden de başka zaman bahsederim artık.

Size şimdiden iyi okumalar...
Liseli vardı ya ah o liseli...
Hasan Utku

Post by Hasan Utku »

İnadına gelenek, inadına Göztepe

AHMET ÇAKIR
Bu tür kitapları hep heyecanla karşıladım. Nitekim "İnadına Göztepe" kitabının çıktığını öğrendiğimde Cağaloğlu'nda başka bir işim vardı. Onu erteleyip hemen İletişim Yayınları'nın yolunu tuttum ve kitabı alıp okudum. Serkan Boyacıoğlu'nun derlediği kitapta onunla birlikte 23 yazarın yazısı var.
Halit Kıvanç'la başlayıp Tanıl Bora ile noktalanan yazarların yazılarında Göztepe efsanesi bütün boyutlarıyla ele alınmaya çalışılmış. Altı bölüm halinde düzenlenen kitabın ilk bölümü "Tarih... Efsane..." olarak ele alınmış. Sonrakiler de, "Göztepe... İzmir...", "Çöküş Zamanları", "İnadına..." "Gözgözlü Olmak", "Kenardan, Dışardan, Karşıdan" diye sıralanıyor. Elbette ki kitabın temel amacı, Türk futbolunda özellikle 1960'lı yılların sonunda fırtına gibi esen Göztepe efsanesine karşı bir saygı duruşu. Ancak bununla sınırlı değil. Göztepe'nin geleceğine ilişkin de daha söylenecek çok söz var. Kimi yazılarda o yöndeki arayışlar, düşünceler ve öneriler yer alıyor.

Halit Kıvanç anlatıyor

O dönemlerin en önemli tanıklarından biri olan Halit Kıvanç, içinde yaşadığı Göztepe olayını aklında kalan yönleriyle değerlendiriyor. Bunu bir eksiklik ya da yetersizlik olarak söylemiyorum, sadece bir saptama. Çünkü Kıvanç bir anlatıcı. Yani yöntem konusunu ön plana alan bir bilim adamı değil. Dolayısıyla kimi boşlukların kalması, atlamaların olması kaçınılmaz. O yönden kimi itirazlar gelebilir. Yoksa Halit Ağabeyin tatlı anlatımıyla o günleri yeniden yaşamak hiç de yabana atılacak bir keyif değil. Kitaptan konunun bir anı anlatımı boyutunda değil de önemli bir toplumsal gerçeklik olarak ele alındığı yazılar da bulunuyor kuşkusuz. Örneğin, Ahmet Talimciler dostumuzun "Son 15 Yılda Gerileyen İzmir Futbolu ve Göztepe" adlı çalışması bu nitelikte. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olan Talimciler'in 2001 yılında Milliyet gazetesinin Sosyal Bilimler Ödülü'nü "Türkiye'de Futbol Terörü ve Medya İlişkisi" adlı çalışmasıyla kazanmış olduğunu hatırlatmakta da yarar var. Onun yazısında, "Peki, bu İzmir kulüpleri niçin birleşmiyor? Koskoca kentin niye Süper Lig'de tek takımı bile yok!" gibi uzaktan atışlı soruların yanıtlarını da buluyorsunuz. Hepsinin köklü bir tarihe sahip oluşunun yanında başka önemli gerçekler, böyle bir birleşmeyi olanaksız hâle getiriyor. Hiçbirinin kendi kimliğinden vazgeçmesi mümkün değil. İşin içine girdiğinizde bunu öğrenip konunun o boyutunu çok çabuk kapatıyorsunuz.

Çöküşün nedenleri

Uzman bir tıp doktoru olduğu hâlde galiba bu konuyla ilgisi yok diyerek unvanını kullanmayan Oğuz Reşat Sipahi'nin "Bir Kurumsallaşamama Kurumu: Göztepe" yazısı da, bu köklü kulübün son dönemdeki şirketleşme serüvenini ve bununla biraz daha hızlanan çöküş sürecini çok iyi anlatıyor. Sipahi'nin önderliğindeki Göztepelist internet çalışmaları ve "Türkiye'de Tribün Terörü İçin Çözüm Arayışları" başlıklı bir sempozyum düzenlenmiş olmasının önemi ortada. Peki, yakın geçmişin en önemli hakemlerinden Oğuz Sarvan'ın sıkı bir Göztepeli olduğunu biliyor muydunuz? Öyleyse öğrenin, kitaptaki yazısında bunu anlatıyor çünkü. Kitabın öneminin ve değerinin yanında bana eksik gelen yanlarından söz etsem acaba haksızlık yapmış olur muyum, diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Bu kitap bir Göztepe tarihi değil. Zaten Tanıl Bora dostumuz Gençlerbirliği'nin tarihini yazarken bu işin çıtasını o kadar yükseltti ki, artık kimsede böyle bir iş yapacak cesaret kalmadı. Fakat yine de söylemek zorundayım. Kitapta belki de ilk yazı olarak Göztepe'nin yaptıklarının bir dökümünün yer alması yararlı olurdu. Yani Göztepe'yi hiç bilmeyen biri kitabı eline aldığında, işte bu takım Türk futbolunda bugüne kadar şunları gerçekleştirmiş diye öğrenebilmeliydi. Çok değil, 8-10 sayfalık bir özet bunun için yeterli olabilirdi.

Tanıl Bora güvencesi

Elbette ki, bazı İzmirli önemli futbol adamlarının da yazılarının niçin yer almadığı yolunda itirazlar olabilir. Örneğin, bir Attila Gökçe'nin yazısı aranıyor. Ancak, böylesi yazı isteyip de bir türlü alamama durumlarını da çokça yaşayan birisi olarak işin bu yönünün üzerinde durmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Bu arada, yazarlardan birinin yazısını yazdığı sırada Göztepe'nin hangi ligde oynadığıyla ilgili "sanıyorum" ifadesinin kullanılması hoş değil. Bu minik kılçıklar kitabın değerini azaltmıyor. Esasen, Tanıl Bora adı ve İletişim Yayınları tartışılmaz bir kalite garantisi. Kitap seçimi ve yayınında ne denli titiz davrandıklarını yakından biliyorum. "İnadına Göztepe" Türk futbol kitaplığını zenginleştiren ve önemli bir eksiği gideren çalışma olarak takdiri hak ediyor.

İnadına Göztepe

Derleyen: Serkan Boyacıoğlu

İletişim Yayınları

Image

Bir zamanlar rakiplerine korku salan, Avrupa Kupaları'nda yarı final oynayan ilk Türk takımı olmayı başarmış bir "efsane"... Usta teknik adam Adnan Süvari, "Moskova Panteri" kaleci Ali (Artuner), "İngiliz Nevzat" (Güzelırmak), "Buldozer Fevzi" (Zemzem), "Kestane Gürsel" (Aksel), "Bombacı Halil" (Kiraz), "Çarli Çağlayan (Derebaşı)... Yıllardır 1. lig yüzü görmese de, tüm sezonların esas alındığı ezeli puan durumunda hâlâ üst sıralarda olmayı başaran bir takım...
En yukarıları da en aşağıları da görmüş bir camia olan Göztepe'nin parlak günlerine ve çöküş dönemine dair, içeriden ve dışarıdan bakışların yer aldığı İnadına Göztepe, futbol âlemimizin geleneksel değerlerinden biri hakkında çok yönlü bir inceleme. İyi günde, kötü günde takımının yanında olan "İnadına Göztepe" diye bağıran binlerce taraftarın takımlarına duydukları büyük sevginin köklerini anlayabilmek için önemli bir kaynak...
Mehmet Altan, Gencer Aydar, Fatma Aydın, Tanıl Bora, Serkan Boyacıoğlu, Bülent Buda, Çağatay Çağlar, Aydın Engin, Sinan Genç, Metin Gökalp, Murat Gültekingil, Halit Kıvanç, Özant Önçağ, İsmail Özelçinler, Saltuk Özertürk, Birol Özsandık, Oğuz Sarvan, Serkan Seymen, Oğuz Reşat Sipahi, Ahmet Talimciler, Hakan Taşpınar, Gülru Melisa Tiryaki, Yiğiter Uluğ, Okan Yüksel'in yazılarıyla...
Mehmet Gorgen
Staff Member

Post by Mehmet Gorgen »

Can Baysan wrote:
Kulüp dergilerinden ve Avrupa futbolunun nabzını tutan Goal dergisinden de başka zaman bahsederim artık.

Size şimdiden iyi okumalar...
Dergilerden bahsedince en beğenmediğim dergilerden biri GOAL dergisi. Nerdeyse 1 kişi dergideki tüm yazıları yazmış desek yeridir.

Footbalplus dergisi de açıkçası genelde Türkiye liglerinden ve futbolcularından bahseden bence vasat bir dergi.

Four four two dergisi ise 2. sayısında ilk sayısına göre gerileme var gibi.

Umarım bundan sonraki sayılarında kaliteyi düşürmezler. Gene de Türk medyasındaki en iyi futbol dergisi oldukları bir gerçek.
Ismail Gezer

Post by Ismail Gezer »

Mustafa Kıran ismi size yabancı gelebilir, hemen hatırlatayım: Kendisi Fenerbahçe'de Parreira'nın tercümanlığını yapmıştı, görseniz tanırsınız. Geçenlerde sağ olsun, kitabıyla birlikte nazık bir e-posta göndermiş. Kitabın ismi, 'Tek Kalemde Şampiyon, Fenerbahçe Günlüğü.' Adı Fenerbahçe sevmezlere itici gelebilir. Ama kitabın kendisi oldukça keyifli.
Mustafa bey, Parreira döneminde yaşadıklarını tatlı tatlı anlatmış. Kendine has, naif bir dille... Aklınızda bulunsun.
Eray Özer
Mehmet Gorgen
Staff Member

Post by Mehmet Gorgen »

Ismail Gezer wrote:Mustafa Kıran ismi size yabancı gelebilir, hemen hatırlatayım: Kendisi Fenerbahçe'de Parreira'nın tercümanlığını yapmıştı, görseniz tanırsınız. Geçenlerde sağ olsun, kitabıyla birlikte nazık bir e-posta göndermiş. Kitabın ismi, 'Tek Kalemde Şampiyon, Fenerbahçe Günlüğü.' Adı Fenerbahçe sevmezlere itici gelebilir. Ama kitabın kendisi oldukça keyifli.
Mustafa bey, Parreira döneminde yaşadıklarını tatlı tatlı anlatmış. Kendine has, naif bir dille... Aklınızda bulunsun.
Eray Özer
Eray Özer kim? Yazıyı biryerden alıp getirmişsin. Bari o yazının kaynağını da ver de bizde satırları karalayan kişiyi tanıyalım.
Ismail Gezer

Post by Ismail Gezer »

Radikal'de yazıyor. Sadece Mustafa Kıran'ın kitabından haberdar etmek istediğim için gazeteyi yazmaya gerek görmedim.

Eray Özer

Mehmet Gorgen wrote:
Ismail Gezer wrote:Mustafa Kıran ismi size yabancı gelebilir, hemen hatırlatayım: Kendisi Fenerbahçe'de Parreira'nın tercümanlığını yapmıştı, görseniz tanırsınız. Geçenlerde sağ olsun, kitabıyla birlikte nazık bir e-posta göndermiş. Kitabın ismi, 'Tek Kalemde Şampiyon, Fenerbahçe Günlüğü.' Adı Fenerbahçe sevmezlere itici gelebilir. Ama kitabın kendisi oldukça keyifli.
Eray Özer
Eray Özer kim? Yazıyı biryerden alıp getirmişsin. Bari o yazının kaynağını da ver de bizde satırları karalayan kişiyi tanıyalım.
Ismail Gezer

Post by Ismail Gezer »

Blatter'in "kirli" kalesine temiz gol!..

Kitap / Öcal Uluç.

ÖNCE Andrew Jennings'i tanıyalım ki, sonra "yazacaklarımızın öneminden ve doğruluğundan" kimsenin şüphesi olmasın!..
Jennings bir İngiliz gazeteci.
En önemli İngiliz gazete ve dergilerinde yazılar yazmış, BBC'nin Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ndeki (IOC) yolsuzlukları ortaya çıkaran Panorama Programı'na büyük katkıda bulunmuş bir araştırmacı gazeteci.
Gazetecilik hayatında "polisteki yozlaşma, hükümetlerdeki yozlaşma, profesyonel suçları araştırma, İran/Kontra skandalına İngiltere'nin nasıl gizlice bulaştırıldığının ortaya çıkarılması" gibi önemli konulara eğilen Jennings, 40 yaşından sonra da "spordaki yozlaşmaya" el attı.
"The Lord of the Rings" adlı kitabı ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin ve başkanı Samaranch'ın ipliğini, diktatör Franco ilişkilerine kadar kovalayarak pazara çıkardı ve sonra sıra geldi FIFA'ya...
Ve işte Jennings'in son bombası; "Faul!"
Faul! (İngilizce adı; Foul!) Bilgi Yayınları (0312 434 49 98) tarafından Türkçe'ye çevrilerek yeni yayınlanan bir kitap!..
Jennings, Faul'de, Başkanlığın İngiliz Sir Stanley Rous'tan Brezilyalı Joao Havelange'a geçişinden beri FIFA'nın ve Dünya futbolunun nasıl kirlendiğini ve bugünkü başkan İsviçreli Sepp Blatter döneminde "kirlenme"nin nasıl "pislenme"ye dönüştüğünü olaylar, gizli kalmış bilgiler ve belgeler ile anlatıyor.
İngiliz gazeteci, "Havelange ve Blatter ile beraber" bir başka ve çok önemli kahramanı daha ramp ışıklarına çıkarıyor; Horst Dassler!..
Faul'de Dassler, "Havelange'a Rous karşısında seçimi kazandıran, Blatter'i de yaratan adam" olarak takdim ediliyor.
Kim bu Dassler?..
Bir zamanlar, ailesinin sahibi olduğu ADIDAS Şirketi'ni yöneten adam!..
IOC seçimlerinde olduğu gibi, FIFA seçimlerinde de perde arkasının en güçlü adamı!..
Jennings, uluslararası en büyük spor kuruluşlarını yönetenlerin nasıl satın alındıklarını, oylarını nasıl sattıklarını, hangi ölçülerde ve nasıl rüşvetlerle beslendiklerini ve bu rezaletlerin, bu skandalların nasıl örtbas edildiğini bir polisiye kitap akıcılığında anlatmış... (Çeviren Elif Böke'nin de hakkını yememek gerek.)
Tertemiz olması gereken sporu, boğazına kadar pisliğe batıran yolculukta sermayenin, medyanın, finans kesiminin, siyasetin, askeri diktatörlüklerin de hangi rolleri üstlendiklerini, bütün dünyanın hatta taptığı birçok ünlünün hangi şaibeli olaylara nasıl bulaştığını da anlıyorsunuz; Pele'lerden, Maradona'lara, Platini'lere kadar!..
Kitapta her kıtadan, birçok ülkeden "kirlenmiş" yönetici, başkan adı vardı ama Türkler bu kirlenmenin dışında kalmışlar, rüşvetlere, pazarlıklara, oy satmalara bulaşmamışlar.
Jennings, kitabında adı geçen tek Türk olan Şenes Erzik'ten "İyi bir adam" ve "Blatter'in sağlam ekibiyle FIFA maliyesi konusunda fikir ayrılığına düşen adam" olarak söz ediyor.
Sporla, hele hele özellikle futbolla ilgilenen herkesin okuması gereken bir kitap Faul!
Kulüplerimizin yöneticileri, FIFA'yı hafife aldığını gördüğümüz sporumuzun en yetkili kişileri, Blatter ile yakınlığını hemen her vesilede övünerek anlatan Futbol Federasyonu Başkanımız ve de spor yazan, futbol yorumlayan bütün meslektaşlarımız bu kitabı okumalı.
Merak ettiğim bir şey var:
Bu kitabı okursa, Haluk Ulusoy başkan acaba Blatter'in değil elini öpmek, acaba bundan böyle elini sıkmak bile ister mi?..

SABAH
Post Reply