Ozgur Huseyinoglu wrote:
Ugurcugum,
Ataturkculugunu sorgulayacak degilim ama, (gecen Demirkol da (Meleke miydi yoksa?) ayni konulu yazilar yazip, yorumlar da yapmisti TV de) bu durumdan benim gocunmam da yok, ben de o yonde fikrimi ekleyeyim dedim.
Belli bir idari bolge icinde (il, ilce) tek olan, veya cok sayida olanlarin (cadde, bulvar) en buyugune verilen isim oluyor Ataturk. Bu ismin verilmesi, bana gore bir saygi belirtisi. Ondan onceki 200, sonraki de 70 yilda bu memleketin/halkin basina gecen, (veya basina gecmek icin aday olan) insanlarla arasindaki kalite, ve sinif farkini gordugunde, ne sartlarda, neler yapabilmis oldugunu birazcik gozden gecirince, hakediyor bu saygiyi diyorsun. Ben diyorum en azindan.
Haaa, tutup da, ayni sehir icinde, iki tane Ataturk stadi yapmis olan varsa, o durum biraz sacma olur hakkaten, ona da itirazim olmaz...
Sırf cadde olsa ben de bi şey demezdim ama havaalanı Atatürk, stad Atatürk, havaalanından stada giden yol Atatürk, deniz otobüsüyle geldiysen onun adı Atatürk.
Böyle yapınca sadece Atatürk adı sıradanlaşıyor, bi de biri tutup o caddenin/stadın vs. ismini değiştirmek istediğinde bin türlü kavga gürültü oluyor.
Hala Atatürk'ü sonrasında gelen liderlerle karşılaştırıp "Turgut Özal mı deseydik" demek çok manalı gelmiyor bana açıkçası, sanki bu tarz isimleri sadece politikacılar arasından seçebiliyoruz gibi.
Şu stad isimlerine bakın yau: Istanbul Atatürk, İzmir Atatürk, Konya Atatürk, Adapazarı Atatürk, Rize Atatürk, Diyarbakır Atatürk, Antalya Atatürk, Denizli Atatürk, Kayseri Atatürk, Balıkesir Atatürk, Diyarbakır Atatürk. Daha da şu an aklıma gelmeyen kesin daha vardır. Hakkaten Atatürk'e saygımızı böyle göstermek kimin aklına geldiyse kendisini tebrik ediyorum.
Her neyse, farklı düşünen de olabilir tabii.
Bahnhofstraße'den Ugur