24. Hafta:GS - TS 2-1 (Arda 17', Iliç 68')

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

Görkem KIRGIZ wrote:Yahu şu Erdinç Aykut'u görüyor mu görmüyor mu tartışması kadar da saçma birşey görmedim ben yahu. Adam 6 pastan kafaya çıkıyor, malzemeci Orhan'ın gelmesini bekleyecek değil ya, tabi Aykut'u bekleyecek. Kafaya çıkarken eller kollar biraz yana açılır istem dışı, ama kolunu böyle höt diye dümdüz açarsan bunun istem dışı falan olmasına imkan yok.
Wallahi bu dedigin dogru olurdu, eger omrum boyunca kalecinin topa cikmayip forvetlerin vurdugu kafalari gormesem. En son ornegi Alkmaar macinda 86. dakikada Volkan, top alti pasi birak neredeyse kalenin icine ortalandi, Volkan cikmadi, cizgide yedi golu, yani birak malzemecileri bazen kaleciler bile cikmiyor.

Ben olay alti pasin disinda diye anladim. Bir de kurali bilmiyorum. Burada yazildigi gibiyse fauldur, ama burasi kaleye cok yakin, kaleci kesin cikar gibi bir dusunceyle degil, kolunu o sekilde acmak yasak oldugu icin fauldur. Futbolda alti pas haricinde sahanin her yeri aynidir zaten, kaleye cok yakin diye kural degismez kaleci kesin cikar diye, ya alti pasin icindesindir ya degil, disindaysan da oranin orta sahanin orta yuvarlagindan farki yok bir hareketin kusurlu olup olmamasi acisindan (mesela burasi orta yuvarlak, simdi on libero yakinlardadir, demek ki kolu acmak faul gibi bir dusunce yok).

Ali
Hasan Utku
Posts: 309
Joined: Mon Dec 23, 2002 12:48 am

Post by Hasan Utku »

Cengiz Akgun wrote:
Hasan Utku, Ali aga, ya da Elma icinizden biri bu resimi omuza asiverisn. Var oarada bir iki cok bilen; belki bir iki bir $ey ogrenirler.
Cengizim,

Bizim forumda kurallar yeniden yazılır icabında başarıyla..

Ben de penaltı diyorum pozisyona mesela..yerseniz.. :D
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Hasan Utku wrote: ..
Ben de penaltı diyorum pozisyona mesela..yerseniz.. :D
Bu da guzel espiri. Begendim.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

Biraz spekülasyon yapalım :D

Maçtan önce Hakan takımı toplayıp gaz vermiş..

Hıncal'ın tabiriyle 'duruma el' koymuş.. :D
Birol Önder
Posts: 283
Joined: Tue Oct 22, 2002 1:42 pm

Post by Birol Önder »

Merhaba,
Trabzon'un attigi golde bariz bir faul var. Yani tartisilanlara sasirip kaliyorum.
Yukariya yükselebilmek icin eller yukariya kalkarmis, Ceza sahasi icinde, topa kafa vurmak isteyen bir defans oyuncusunun kaldirin ellerini yukariya ve o ellerden birine top degsin, veya o el bir hucum oyuncusunun olsun , hakem ne der acaba.
Veya bir ofans oyuncu ceza sahasi icinde topa yükelmek icin ellerini yukariya kaldirip saha sola sallasin bir kac kisiyi yiksin ve gol atsin, hakem ne der acaba (dünkü hakem haric).

Hosca Kalin
Birol Önder
Can Baysan
Posts: 464
Joined: Fri Oct 07, 2005 1:22 am
Location: Ankara

Post by Can Baysan »

Hırslı, ayağa paslı, tempolu, tam saha presli futbolu çok beğendim.
Emeği geçenleri kutluyorum, bir taraftar olarak.
Liseli vardı ya ah o liseli...
Tan Erten
Posts: 1179
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:07 pm
Location: Istanbul

Post by Tan Erten »

Alpay Dedeoglu wrote:Faul demeyene de artik yuh diyorum.
Sıcrarken eller havaya kalkar ama normali
omuz hizasinin yukarısında degildir....

...
Siz hic spor yapmadiniz mi ? ...
Hocam hakikaten gerek yok bu laflara, biraz ayip oluyor. Goren de zannedecek ki burada bir FB'li ajitasyon yaratmak amaciyla cok, cok bariz bir pozisyonu tartismaya aciyor.

Pozisyon tartismali, en azindan TVden gorundugu kadariyla (Ozan'in resmi farkli bir acidan ve daha net). Acin bugun gazeteleri, uc tane eski hakem ve Mustafa Denizli-ki bunlar benim iki gazetede gorduklerim-"faul yok" diyor.

TV goruntulerinden gordugum kadariyla yorumumu buraya Cengiz abinin radyodan dinledigi pozisyon icin bilgi vermek amaciyla yazdim. Forumda "faul var", "faul yok" demek de mi kabahat oldu?
Tan Erten
Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Ali Gursel wrote:Ben olay alti pasin disinda diye anladim. Bir de kurali bilmiyorum. Burada yazildigi gibiyse fauldur, ama burasi kaleye cok yakin, kaleci kesin cikar gibi bir dusunceyle degil, kolunu o sekilde acmak yasak oldugu icin fauldur. Futbolda alti pas haricinde sahanin her yeri aynidir zaten, kaleye cok yakin diye kural degismez kaleci kesin cikar diye, ya alti pasin icindesindir ya degil, disindaysan da oranin orta sahanin orta yuvarlagindan farki yok bir hareketin kusurlu olup olmamasi acisindan (mesela burasi orta yuvarlak, simdi on libero yakinlardadir, demek ki kolu acmak faul gibi bir dusunce yok).
Ben de su "altipas ici-disi" olayina emin degilim asil Ali Hocam. Daha eskilerden o alani ozel kilan bir kural vardi belki ama, sanirim artik yok.

Oyunun kurallarini gecelim tekrar meraklisina:
http://www.fifa.com/en/regulations/regu ... ,3,00.html

Ordaki HTML'den "Law 12 - Fouls and Misconduct"in 5. sayfasinda soyle bir ibare var:
Decision 2
The goalkeeper is considered to be in control of the ball by touching it with any part of his hand or arms. Possession of the ball includes the goalkeeper deliberately parrying the ball, but does not include the circumstances where, in the opinion of the referee, the ball rebounds accidentally from the goalkeeper, for example after he has made a save.
Benim gectigim videoda 20. saniyenin sonlarinda Aykut'un topu tuttugu goruluyor. Dokunmak bile yetiyorken, orda Aykut topun sahibi sayilmali. Haa, kaleci topun sahibiyken, her turlu mudahale faul olur mu olmaz mi, ona dair cok acik ifade goremedim. Ama, kol kullanimiyla ilgili su var bakin, "Additional Instructions" kisminda:
Screening the Ball
It is not an offence if a player, with the ball under control within playing distance, screens the ball from an opponent without using his arms.

If, however, he prevents an opponent challenging for the ball by illegal use of the hand, arm, legs or body, he must be penalised by a direct free kick, or a penalty kick if the offence was committed inside the penalty area.
Gecen hafta yazik Mehmet Guven'in kafasina kabak patlayiverdi, hava topuna dengesiz cikiyor diye. Burda benzer dengesizlik var denilebilir bence de...
Özgür
Tan Erten
Posts: 1179
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:07 pm
Location: Istanbul

Post by Tan Erten »

Görkem KIRGIZ wrote:Alpay abinin söylediklerinde ne var ki ayıp oluyor? Bu forumda neler konuşuldu, neler söylendi de ayıp olmadı, şimdi bu laflar mı ayıp oluyor? Gayet de doğru söylemiş Alpay abi, bu harekete ancak spor yapmayanlar faul değil der.
Alpay'in yazisini alintilayip ona yazdigima gore senin cevap vermen sart degildi, ama hemen soyleyeyim. Sordugun sorunun yanitini benim mesajimda gorebilirsin, bir daha oku istersen, acikca yazilmis. Alpay da, ben de senelerdir bu forumda yazariz, benim yazima verdigi tepkiyi asiri buldugumu soyledim. Bu da hakkimdir.

Forumda kimlerin neler soyledigini de, neler konusuldugunu da cok iyi biliyorum. 1996 senesinden beri forumu takip ediyor ve katiliyorum. "Ama sen insanlara sunu dedin, bunu dedin o yuzden bu cevabi normal karsila" giblerinden bir sey soyluyorsan, bunu orneklemeni bekliyorum.

Son cumlen hakkinda ne desem bos. Az once de yazdim; hic spor yapmamis olan M. Denizli, arti uc hakem de "faul yok" demis. Butun gazeteleri tarasak herhalde daha buluruz ama luzum yok. Ayrica mac pozisyonlari icin gorus belirtmek icin sporcu lisansi mi ibraz edecegiz, sen bir hikmet yumurtladin diye?
Tan Erten
Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

Ozgur,

Benim bildigim kadariyla (ki bu kural kaldirildiysa epey sasiririm) alti pas icinde kaleciye herhangi bir temas yasak (yani disarida olsa nizami sayilacak temaslar da dahil herhangi bir temas), ama belki de kalkmistir, kimbilir. Hos bu alinti yaptigin yerleri okuyunca aydinlanmaktan cok insanin iyice akli karisiyor neredeyse.

Bir de ortalik bos yere gerildi sanki, ben kendi adima pozisyonu seyredemedim (is yerimden youtube videolarini izlayemiyorum) sadece o resime bakarak kesin bir sey soyleyemiyorum dedim. Yani ben fauldu degildi falandan ziyade sunun kuralini anlamak derdindeydim, pozisyonu izlemedigimi de belirterek. Sonucta pek de fazla abartilacak bir olay degil, yani kimse kasten bariz bir pozisyona bakip muhaliflik yapmiyor (bana gecenlerde Can Baysan kronik muhalif dedi de acaba adimiz cikti dokuza inmez sekize durumu olmasin diye endise ettim :D ).

Ali
Murat Kara
Posts: 1279
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:38 pm

Post by Murat Kara »

Alpay Dedeoglu wrote:Aykut gitmis havada
Erdincin dirsegine carpmis. Tamam muhalif olacaksin,
farkli konusakcaksin, burasida demokratik bir forum,
ama bu kadar da yeter. Sacmalamaninda bir siniri var artik.
Alpay, Erdinc kafaya ciktiginda etrafta Aykut filan yok. Adamin arkasi da donuk. Bu durumda hirsizin hic mi sucu yok?

Ozan'in koydugu fotograf yaniltici cunku tek bir kareyi goruntuluyor. Ekrandan izleyince Erdinc'in geri geri giderek topa kafa vurmaya calistigi goruluyor. Aykut ise ileri ileri gidiyor. Aykut'un yapabilecegi seyler sinirli bu durumda. Mac eksikliginden o da romantiklik yapip topu tutmaya calisiyor ama topu tutacak yer kalmamis o arada zira Erdinc'in vucudu kaplamis butun o alani. Ayrica ekrandan Erdinc'in dirsegini Aykut'a vuracak sekilde sallamadigi da goruluyor. Sadece saglam sekilde kafaya cikmis gibi duruyor. (Mesela Arda'nin durumunda da Arda saglam bir sekilde girip topu kapmis. Saglam girmese onun da ayagina bir seyler olurdu. Saglam girdi diye Arda'ya kizamayiz orada.)

Bir de o kafa pozisyonunda topu kaleye gonderebilmek icin Erdinc'in vucudunu havada hafif sola dogru savurmasi gerekir. O durumda vucudun donme ekseni sagdan sola dogru yani Aykut'un bulundugu yere dogru olacaktir. Sol kol da o eksende hareket edecek elbette. Hatta donme isine liderlik edecek o kol. Belki Erdinc'in kolunun hafif abartili gorunmesi bundandir. Ama butun bunlar dusunuldugunde yine de o kadar abartili gorunmuyor. Ben hic bir kasit goremedim o nedenle.

Futbol kurallarinda bu durumu boyle ince ince kural haline getirmislerse helal olsun boyle kiytirik detaylarla ugrasanlara. Yok getirmemislerse, o zaman hakem yorumu diye bir sey var. Ona da kimse hic bir sey diyemez zira klasik deyisiyle hakem de insan.

Bu arada eger sacma sapan seyler okumak istemiyorsaniz silin Murat Kara'yi gitsin forumdan Alpay. Murat Kara'ya burada denmeyen kalmadi. OM gonderilerek ustu kapali forumdan atilmakla tehdit de edildi. Ote yandan Murat Kara yazdiklarinin okundugunu ve anlasildigini ara sira aldigi guzel OM'lerden anliyor. Burada herkes ayni degil. O nedenle cay molalarinda Murat Kara yazmaya devam edecek, eger silmemekte direnirseniz. Elinizde boyle bir guc var. Kullanin!
Hasan Utku
Posts: 309
Joined: Mon Dec 23, 2002 12:48 am

Post by Hasan Utku »

Siktiri boktan pozisyonlar için amma kafa yoruyorsunuz..Yok o ileri gitmiş,bu geri gelmiş,şuna çarpmış.

Bu tip durumlarda kaleciye temas varsa yüzde seksen faul verir hakemler..Vermeyenlerin de takdir hakkıdır..

Yormayın boşuna kendinizi..Bırakın şu kararları hakeme yahu,rahatlayın..

Ben bu tartışmalardan kaçıyorum,geldiğim yere bak.. :D
Tan Erten
Posts: 1179
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:07 pm
Location: Istanbul

Post by Tan Erten »

Görkem KIRGIZ wrote:Burası bir forum, lakin sen sadece Alpay bey'in cevap vermesini bekliyorsan özel bir mesaj at, ya da msnden falan konuşabilirsin. Bir başlık altında yapılan bir yoruma katıldım diye bana saldıracaksan eyvallah, ben de boş duracak değilim. Yazdıklarımın da hala arkasındayım, spor yapan adam buna faul değil falan demez. Spor yapmaya da gerek yok, gözü olan adam da buna faul değil demez...

Ayrıca, insanlara şunu dedin bunu dedin gibi bir iddiam da yok, sadece bu forumda çok daha şiddetli tartışılan ve çok daha ağır ithamlarda bulunulan o kadar çok konu oldu ki, böyle bir tepki vermen bana garip geldi. İnsan'ın bu konuyla ilgili bir derdi olmalı ki bu kadar sert çıkıp sinirlensin.
Forum oldugunu bildigim icin senin cevabina saygi gosterip yazdim. Madem sen de forum oldugunun farkindasin, o zaman karsi fikirlerin de soylenebilecegi gercegini, sana her ne kadar da yanlis gorunuyorsa, icine sindir. Bir pozisyon icin farkli bir yorum bildirenlere "sizin sporcu lisansiniz yok demek ki" gibi garip durumlara dusme.

Hala lafimin arkasindayim diyorsun ancak bu durumda fikrinin yanlisligi -ki zaten yanlistan ote mantiksiz- bir daha ortaya cikmis oluyor. M.Denizli ve eski hakemleri (Erman, Tokat ve Cakar) "spor yapmamis" sayiyorsun; soylenecek bir laf bulmakta zorlaniyorum.

Konuyla ilgili ozel bir derdim yok. Ne Erdinc akrabam, ne de GS'li numarasi yapan gizli TS taraftariyim. Soyledigim, karsi fikir bildirene cevap verirken burada herkesin GS ve futbol sevgisi ile vakit ayirip, yorum yazdigini hatirlamak ve buna gore uslubu ayarlamak gerektigidir. Belki politik, siyasi vb. gibi konularda uslup dedigin gibi sertlesebilir ama burada konustugumuz dandik bir "faul mu, degil mi?" olayi. Bunda bile o sekilde mi tartisacagiz, galip geldigimiz bir mac sonrasi.

Neyse, sanirim anlasilmayan bir sey kalmamistir. Kotu niyet durumu soz konusu degildir- bunu sen de dahil olmak uzere forumdaki kimse icin dusunmem.
Tan Erten
Alpay Dedeoglu
Posts: 1923
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:14 pm

Post by Alpay Dedeoglu »

Senin yazdiklarin yuzunden Tan ile Gorkemin arasindaki bir hosnutsuzluga sebep oldum. Bunun icin uzgunum.
Iki cok sevdigim kardesimin bunu tatliya baglamalarini rica ediyorum.
Hatta Tan yasi dolayisiyla bu isi daha iyi yapacagina inaniyorum

Gel sapla samani ayiralim ilk once.
Birincisi senin aldigin uyarilar basta kendi isminle yazmamandan
oturu forum kurallarina uymamaktan oturu. Olayi saptirmayalim.
Ikincisi ben admin degilim, uyelikten silme yetkim falan yok.
Merak ettiysen soyleleyeyim, kendi sitem olsaydi
zaten yazi yazmana musaade etmezdim cunku yazdiklarini ve forum kurallarini ihlal etmeni sorumsuzca buluyorum.
Ucuncusu kimseye sunu at bunu cikar demem.
Ne denecekse catir catir yazarim adres belirterek.
Dorduncusude zaten benimde ''bir daha yaparsan
atilirsin'' diye admin tarafindan
(kendince cok hakli) uyari almisligim var.
Yani ayricalikli falan degilim.


''Mac eksikliginden o da romantiklik yapip topu tutmaya '',
'' Dudagini gitti Erdincin dirsegine vurdu'' falan gibi abuk sabuk
laflarada tepki gosteririm. Cunku arkasinda niyet degisik birsey soylemis olmak icin konusayim falan olursa ve bu ugurda sacmalanirsa
tepkiyede hazir ol. Cunku belli bir seviyedeki insanlar buraya zaman ayiriyorlar, okuyorlar. Cay arasi , abuk sabuk laflarla ego tatmini
icin ne insanlarin zamani, ne de Hasan Tezcanin zamani , bytelari ve de eurolari heba olsun.
NO ADNANS, NO CRY !!
Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Post by Hasan Tezcan »

Tan Erten wrote:M.Denizli ve eski hakemleri (Erman, Tokat ve Cakar) "spor yapmamis" sayiyorsun; soylenecek bir laf bulmakta zorlaniyorum.
:D Tan yapma etme, bu insanlar sence spor adami mi? Bence degil. Bakin
'spor adami' diyorum beni yanlis anlamayin.
Post Reply