FB sonunda Di$a acilmi$!

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Ali Gursel
Posts: 2632
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:53 am

Post by Ali Gursel »

Ozgur Huseyinoglu wrote: Henuz Canaydin nefretim o noktaya gelemedi benim. Hala Yildirim gibi bir baskan istiyor degilim... :)

Milliyet'teki bir baska yazida da (Atilla Gokce), yeni sezon icin "Mustafa Denizli" haberini veriyordu bu arada, ciddiye alsak mi??! :?
Birinci konuda sana degil ama Canaydin'a guvenim sonsuz. Bak birgun herkes FBli olacak derler dalga geceriz ya, bir gun her GSli, Aziz Yildirim baskan olsa buna yegdir diyecek, muhteremin sadece biraz zamana ihtiyaci var, bes senede kolay degil o isi basarmak, ama 2-3 sene bekle, Aziz Yildirim'a fit olursun GS baskani diye.

Cengiz'in yazdigi dogru ise bir yere gittigi yokmus zaten.

Cengiz, Cin'de 100-150 milyon mutlu azinlik falan yok. 100-150 milyon tanesi her gun dengeli, iyi yemek yiyor olabilir, belki. Ama dedigin gibi olsun.

Denizli isini cidden fazla takmayin, radyoda bir Arjantin'li oyuncunun Besiktas'a gelecegi haberi duyuruldu, cunku Lazio'da mi ne oynuyormus, hoca degismis, yeni hocayi sevmoyormus bu eleman, Besiktas'a gelecegine karar verilmis, Delgado arkadasi diye. Bizim spor basini boyle haber yapiyor, su gunlere GS'la ilgili ne yazacaklar, necati sahlandi, Hasan tirtlatti, baskan sampiyonlukta iddialiyiz dedi falan derken neden Denizli'yi isitip yazmasinlar. Olursa o is seneye 51% sampiyonuz.
Hasan Tezcan
Site Admin
Posts: 6041
Joined: Wed Oct 16, 2002 6:57 pm
Location: Stockholm

Post by Hasan Tezcan »

Ozgur Huseyinoglu wrote:Milliyet'teki bir baska yazida da (Atilla Gokce), yeni sezon icin "Mustafa Denizli" haberini veriyordu bu arada, ciddiye alsak mi??! :?
O sarlatan GS'in basina gecerse GS maclarini askiya alirim. Allah yazdiysa
bozsun...
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Ali Gursel wrote: Cengiz, Cin'de 100-150 milyon mutlu azinlik falan yok. 100-150 milyon tanesi her gun dengeli, iyi yemek yiyor olabilir, belki. Ama dedigin gibi olsun.
...
Benimkisi lafin geli$i. Topla Shangay, Maccau, Hong Kong, ve yeni kani bitlenenleri Turkiyeden fazla adam cikar merak etme senede 30-40 bin dolar net gelire para demeyen. Cinliler kumara filanda cok du$kunler. Ingilizler i$ini biliyorlardir.

Asil para kazanilacak yer Kore ve Japonya. GS biraz kafasini cali$tirsa buradan ekmek yer ama nerede o kafa onlarda.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Ufuk Sezekkaplan
Posts: 1333
Joined: Tue Feb 22, 2005 11:33 am

Post by Ufuk Sezekkaplan »

Hasan Tezcan wrote: O sarlatan GS'in basina gecerse GS maclarini askiya alirim...
Ben de !
Can Baysan
Posts: 464
Joined: Fri Oct 07, 2005 1:22 am
Location: Ankara

Post by Can Baysan »

Hasan Tezcan wrote:
Ozgur Huseyinoglu wrote:Milliyet'teki bir baska yazida da (Atilla Gokce), yeni sezon icin "Mustafa Denizli" haberini veriyordu bu arada, ciddiye alsak mi??! :?
O sarlatan GS'in basina gecerse GS maclarini askiya alirim. Allah yazdiysa
bozsun...
Merak ettim; neden öyle düşünüyorsun kendisi hakkında?
Sadece merak.
Liseli vardı ya ah o liseli...
Ismail Gezer
Posts: 6299
Joined: Thu Mar 30, 2006 6:35 pm
Location: Alisamiyene 10 dk
Contact:

Post by Ismail Gezer »

Anti-M.Denizli kampına bende dahilim :D

Canaydın gerçekten "Sağlıyım yerinde olduğu ve keyfim istediği sürece görevimin başındayım" dedi, kendini I. Sultan Canaydın falan sanıyor olmalı..

3. Dünya ülkeleri konusunda Ali Gürsel'in fikirlerine aynen katılıyorum. Tepede biraz becerikli insanlar olsa, galatasaray "mazlum ülkelerin sembol takımı" olabilirdi :)

2002'de hastanede yatan filistinli bir çocuk, "Galatasaray Barça'ya gol atınca acılarım hafifliyor" diyebiliyorsa, bu konuda çok şey başarabilirdik, tabi bunun için Avrupada az-buçuk başarılı olmak lazımdı..
Alpay Dedeoglu
Posts: 1923
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:14 pm

Post by Alpay Dedeoglu »

Bir önceki sayfada Suriye bahsi gecmis. Bir is icin Antakyaya gitmistim.
Antakyalilarin cogu arap asilli, Suriyede akrabalari var hepsinin ve yakin iliskileri var. Alenen Arapcada konusuluyor. Yalniz Suriyeden degil, butun Arap ulkelerinden zamparalik yapip icki icmek isteyenler Antakyaya akin ediyor. Bayagi bir yerel hristiyan ve musevi cemaatde var. Ickili fasil olan restauranta basortulu kadinlar falan var. Bu ortam Arap dunyasinda hicbir yerde yokmus ve bununla gurur duyuyorlar.

Fakat beni acayip sekilde sasirtan sey Hataylilarin cok koyu Ataturkcu ve Turkiye Cumhuriyeti taraftari olmalari. Hele Ataturkculuk yanlari beni bile sasirtacak kadar cok kuvvetli. Universitenin ismi Mustafa Kemal Universitesi. Hatayin Turkiyeye dahil olma cabalarindan oturu Ataturk'e ve TC hukumetine karsi sukran duygulari icindeler. Suriye Hatayi kendi topraginda gostermeye devam edecegine dikkat etsinde kendi halki Turkiyeye dahil olmak istemesin. Sinirin obur yakasinda yillardir giptayla seyrediyorlar Hatayda yasayan soydaslarini.

Ben RTE'nin cok dogru bir is yaptigini dusunuyorum. Araplara kizmayi bir yana birakip bir Iskandinav ulkeleri gibi bolgemizde artik baris ve iyi iliskiler olmali, bolgesel ilsikiler gelismelei ve bu tip anlasmazliklar halledilmeli. Hele ki Esatin RTE ile zaman gecirmek ,icinABD senato Baskanina (Peroci mi neydi kadinin adi) randevu vermemesi super bir olay.

Olayin baska bir yonuda nihayet FB'nin kendine uygun bir sekilde dunya takimi olmasi. :lol: Ne oyle UEFA falan . Bak aslanlar gibi oynadi cocuklar. Asyadaki takimlar Asyaya, Avrupadakilerde Avrupaya.. Bu kadar basit. :lol:
NO ADNANS, NO CRY !!
Savas Macun
Posts: 845
Joined: Wed Apr 07, 2004 9:46 pm
Location: Dubai
Contact:

Post by Savas Macun »

2004'de is icin Amman'dan Sam'a 1 haftalik bir geziye gitmistim.Mesafe yaklasik 250 km idi.Yanimda tabii urdunlu ve suriyeli kisiler oldugu icin cok fazla tedirginlik yasamadim ama genede Suriye'nin kafamdaki imaji soru isaretlerini beraberinde getiriyordu.Halt ettigimi sonradan anladim.Nasil ki Avrupalilar bizi fesli sanmakta hata ediyorsa bizim de ayni hatayi nasil isledigimizi anladim.Yemekleri inanilmazdi.Basortulu insan sayisi Istanbul ile karsilastirilmayacak duzeyde, carsafli gormedim.Enterasan olarak da cok az cami gordum, ender ezan sesi duydum.Is ahlaklari duzgun.Refah duzeyi yuksek olanlarin egitimleri Fransa veya Ingiltere'den.Beyrut zaten 90km uzaklikta cok da is yaptiklari icin Fransizca sartmis.

Sam cok eski bir sehir, yeni yapi hemen hemen yok denecek kadar az.Tek goze carpan insaat, merkezde yapilan devasa Four Season oteliydi,tahminimce cok da guzel otel olmustur bittiyse eger.Bana iki ogut verdiler, istedigin isi yap ama politika ve din konusma dediler.Devlet baskaninin resmi gorusmelerde kullandigi Saray sehrin tepesinde ve ihtisamli ama dediklerine gore sehrin icinde bir apartman dairesinde ikamet ediyormus ve orayi sadece resmi gorusmeler icin kullaniyormus.Esi investment banker, sanirim londra'da Merryl Lynch'de calismis ve finansal piyasalar icin regulasyon uzerinde calisiyordu.Diger Arap ulkelerine nazaran daha muhafazkarlar is konusunda, spekulasyonu sevmiyorlar.Uretim tipki Turkiye'deki gibi fazla, iyi ya da kotu yol boyunca irili ufakli fabrikalar goze carpiyor.Oysa Urdun'de cok az gozume carpmisti.Yedigim domatesin tadini unutamiyorum.Yemekleri cok guzeldi vs.

Alpay cok dogru soyluyor, dis politikamiz cakalliga dayaniyor.Her tarafi idare edip maximum kar elde etmeye calistigimizdan sifira sifir elde var sifir oluyor.Oysa yerimiz yurdumuz belli, gucumuz belli.Iyi iliskiler kurup, ticaret hacmini genisletsek herkesin yararina olur.Bakin FB ve Erdogan'dan dolayi Pelosi arada kaynadi.Beyaz Saray'a ragmen gitti ve gorustu Esad'la.Oysa ki 1979'dan bu yana Suriye Amerikanin terorist listesinde.Iran'i gorduk nasil kedinin fareyle oynadigi gibi oynadi Ingiltere ile, propogandanin da allahini yapti.Akilla ve dirayetle olan isler bunlar.

FB akilli is yapti, gordunuz mu GS-BJK ve FB formali insanlari?Kendi liglerinden cok bizim ligi takip ediyorlarmis.Bizde burda seyirci dusuklugunden bahsediyoruz, kim yazdi bilmiyorum ama Super Kupa finali pekala oralarda oynanabilir.Ticaret bu.Sat formalari, yayin gelirini arttir olsun bitsin.Al Jazeera 4 saat naklen yayin yapmis, arap ulkelerinde futbol ligleri populer degil ama futbol populer.Burnumuzun dibi yahu.Stadi 1.5 milyar dolar harcamislar, paralari var yok degil.Modern yapilanmaya gittiklerinde bizim sirketlerimiz pek ala guzel isler alabilir.Orda burda havaalani yapar hale geldik, neden olmasin.

Futbol isin bahanesi oldu, kisaca akillica davranilirsa herkese ekmek var.Is sonucta geliyor paraya ve ticarete dayaniyor.Akilli olmak lazim.

Selamlar
Savas
2009 Uefa Kupasi Finali Fenerbahce Sukru Saracoglu'nda..
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Elbette Suriye ve Irak'ta Turkiyede bugunlerde gorulen dincilik olayi olmayacaktir. Esad'in Saddamin Huseyinin karilari da Eminanim gibi kafasinda turban filanda goremezsiniz. Turkiye de bu konuda yapilanlan soytariliklara buralarda itibar edilmiyor elbette. Ihtiyaclari yok. Okumasini bilen acip Kuran'i okuyor. Saklisi gizlisi yok. Bugun Kura'nin Turkcesini okumu$ kac ki$i vardir Turkiyede desem hadi birakin Turkiyeyii by forumda lac ki$ varidr desem kac ki$i cikar acaba? Ama ahkam kesenlerin agizlarinin icine bakarlar. Karde$im annem oldukten sonra telefonuna Yasin suresini doldurtmu$. Mezarliga her gittigimizde acip caliyordu mezari ba$inda. Cunku kayinbiraderi oyle yapiyormu$ kendi olulerine. Ondan almi$ o da bu sureyi. Yasin suresi ne diyor sen biliyor musun dedim. Yoo dedi. Turkcesni bir bul da once kendin bir oku dedim.

Irak'ta Saddam ne ise Suriyede Esad o idi. Baas partisi denilen partileri duymu$sunuzdur. Bunlar sosyo-ekonomi konusunda Ruslardan aldiklari sosyalist derslerle kurulan ve onlarin uydusu olan ulkelerdi. Bu uydu lafi a$agilamak icin degil. Suriye'nin ekonomisi neyle doner orasini bilemem. Ama Suriye bugun Israil ve Amerikanin baskisi ile Bati'dan genellikle izole olan bir yer. Almanlar Fransizlar gizlikapakli i$ler ceviriyorlardir. Irak'inkisini petrol donduruyordu. Suriye ile barisci ili$kilere girebilmek icin adim atacak olanlar onlar. Once $u Hatay olayindan vazgecmeleri lazim Suriye ile dost olmak icin. Turkiye'nin kuyruk sallamasinin hicbir faydasi yok. Onlar once bu du$manliklarindan vaz gececekler ki ondan sonra ekonomik i$ birligi filan olayina girilir. Erdogan'in yapmaya cali$tigi ise bir zamanlar Erbakan'in Libya ile cadirda diz cokmesi gibi sacmalamasindan oteye giden bir yani yok. Cani Halepte bir mac seyretmek istedi. Yapilan harcamaya degdigini sanmiyorum elde edilen ticari bir geli$me olarak bir $ey odlugunu da sanmak cok saflik olur. Yeni Zelandaya da gittiye bu adam. Kivi ticareti artirmak icin. Adama gezme soyleyin dunden hazir. Kardenize kivi ekiyorlar ya. O ucaklarda harcanana yakit parasina yazik aslinda.

Dun ABD basininda Iran'in Ingilizleri birakmasindaki parsayi Suriye ustlenmi$. Hani Erdogan arabulucu idi. Pelosi'yi kapida beklettiler diye sevinmenin de bir anlami yok. Suriyede olimpiyatlarin filan olacagini saniyorsaniz bizim AB'ye girdigimiz sene belki siraya alirlar. Lazimdi Suriyeye boyle bir stad hakikaten. Pelosi'nin bugun ABD adina yapabilecegi hicbir anla$ma filanda olamaz. sadece govde gosterisi olay. Arinc'in orda burada dola$masi gibi o da kendine bir yer aramakta. Evet ba$kana bir $ey olursa ba$kanin yerine gecmesi konusunda ucuncu sirada ve bugun demokrat partinin politik noktasinda ama ortada secilecek ba$kan adaylari var. yarin bunlar secildikten sonra yerine donecek. Hele hele Amerikan'in di$ politikasinda soz sahipligine soyunmasi bugunlerde kendini bir $ey sanmasindan geliyor. Garip hakikaten ne yapmaya cali$tigini kendide biliyor mu anlami$ degilim. Maksat Bush'a gicik olsun ve torba dolsun herhalde

.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Levent Guntay
Posts: 614
Joined: Tue Oct 22, 2002 5:02 pm
Location: Maryland, USA

Post by Levent Guntay »

Savas Macun wrote:...Stadi 1.5 milyar dolar harcamislar
Savas Bey, stada 1.5 milyar dolar harcadiklarini nerde okudunuz, bence olsa olsa 150 milyon dolar falan olabilir. Isciligin oldukca ucuz oldugu bir ulke Suriye, bence o rakam bile fazla ama.
Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Levent Guntay wrote:Savas Bey, stada 1.5 milyar dolar harcadiklarini nerde okudunuz, bence olsa olsa 150 milyon dolar falan olabilir. Isciligin oldukca ucuz oldugu bir ulke Suriye, bence o rakam bile fazla ama.
Bana da inanilmaz gelmisti bu rakam ilk gordugumde Ercan Guven'in yazisinda. O da o sekilde yazmis, rivayet kipinde:
Evet Suriye'nin yeni Olimpiyat Stadı 75 bin kişilik. Bizimkinden biraz az.
24 senede bitmiş ve maliyeti 1,5 milyar dolar.
Bana biraz pahalı geldi. Kimbilir kaç Suriyeli de aynısını düşünüyordur.
Demokrasi yoksa kime hesap soracaksın?
Kıymetini bilelim...
Biz, 150 milyon dolarlık bizim stadı yapanın da yaptıranın da burnundan getirmedik mi?
Üstelik, televizyondan görüldüğü kadarıyla bizimki daha iyi.
Benim Suriye'ninkinden hic haberim yok tabii ama, bizimkisi, TV'de ruzgari belli etmeyince, iyi gorunuyor demek ki! :)
Özgür
Levent Guntay
Posts: 614
Joined: Tue Oct 22, 2002 5:02 pm
Location: Maryland, USA

Post by Levent Guntay »

1.5 milyar dolar olmasi mumkun degil. Wembley'i yeniden yapsaniz Ingiltere gibi arazinin, isciligin, ve malzemenin pahali oldugu bir yerde bile 1 milyar dolari bulmaz. Araplar abartmayi severler, sallamislardir, Ercan Guven de yazmis iste. Boyle bir stadi BAE ya da Kuveyt yaptirmis olsa anlardim da, Suriye zengin bir ulke degil, bu kadar para harcanmis olmasi olanaksiz. Eger Avrupali bir firma yapip da gercekten bu kadar para almissa helal olsun demek lazim.

Bunun otesinde Hurriyet ve Milliyet'te en sik gordugum hatalardan biri, milyon ya da milyar bazinda parasal buyuklukleri karistirmalari. Oldukca gulunc gozukuyor. "turkiyenin 2006 butce acigi 10 milyon YTL oldu." ya da "Avrupa birligi cevre fonlarindan Turkiye'ye onumuzdeki yil 20 milyar dolar gelecek" falan gibi. Ekonomi sayfalarindaki haberleri yazanlar ve edit edenlerin Ekonomi ya da Finans konularinda hicbir bilgisi olmadigindan sasirtici degil.

Esas beni en cok guldurenler "O'Neal Miami ile 50 milyon Euro'ya anlasti." gibisinden haberler. Dunya haberlerini esas kaynagindan takip etmeyi beceremeyip Avrupa kaynakli haber merkezlerinden ikinci elden kopyalamalari Turk basini adina oldukca utanc verici.
Savas Macun
Posts: 845
Joined: Wed Apr 07, 2004 9:46 pm
Location: Dubai
Contact:

Post by Savas Macun »

Cengiz Akgun wrote:Elbette Suriye ve Irak'ta Turkiyede bugunlerde gorulen dincilik olayi olmayacaktir. Esad'in Saddamin Huseyinin karilari da Eminanim gibi kafasinda turban filanda goremezsiniz. Turkiye de bu konuda yapilanlan soytariliklara buralarda itibar edilmiyor elbette. Ihtiyaclari yok. Okumasini bilen acip Kuran'i okuyor. Saklisi gizlisi yok. Bugun Kura'nin Turkcesini okumu$ kac ki$i vardir Turkiyede desem hadi birakin Turkiyeyii by forumda lac ki$ varidr desem kac ki$i cikar acaba? Ama ahkam kesenlerin agizlarinin icine bakarlar. Karde$im annem oldukten sonra telefonuna Yasin suresini doldurtmu$. Mezarliga her gittigimizde acip caliyordu mezari ba$inda. Cunku kayinbiraderi oyle yapiyormu$ kendi olulerine. Ondan almi$ o da bu sureyi. Yasin suresi ne diyor sen biliyor musun dedim. Yoo dedi. Turkcesni bir bul da once kendin bir oku dedim.

Irak'ta Saddam ne ise Suriyede Esad o idi. Baas partisi denilen partileri duymu$sunuzdur. Bunlar sosyo-ekonomi konusunda Ruslardan aldiklari sosyalist derslerle kurulan ve onlarin uydusu olan ulkelerdi. Bu uydu lafi a$agilamak icin degil. Suriye'nin ekonomisi neyle doner orasini bilemem. Ama Suriye bugun Israil ve Amerikanin baskisi ile Bati'dan genellikle izole olan bir yer. Almanlar Fransizlar gizlikapakli i$ler ceviriyorlardir. Irak'inkisini petrol donduruyordu. Suriye ile barisci ili$kilere girebilmek icin adim atacak olanlar onlar. Once $u Hatay olayindan vazgecmeleri lazim Suriye ile dost olmak icin. Turkiye'nin kuyruk sallamasinin hicbir faydasi yok. Onlar once bu du$manliklarindan vaz gececekler ki ondan sonra ekonomik i$ birligi filan olayina girilir. Erdogan'in yapmaya cali$tigi ise bir zamanlar Erbakan'in Libya ile cadirda diz cokmesi gibi sacmalamasindan oteye giden bir yani yok. Cani Halepte bir mac seyretmek istedi. Yapilan harcamaya degdigini sanmiyorum elde edilen ticari bir geli$me olarak bir $ey odlugunu da sanmak cok saflik olur. Yeni Zelandaya da gittiye bu adam. Kivi ticareti artirmak icin. Adama gezme soyleyin dunden hazir. Kardenize kivi ekiyorlar ya. O ucaklarda harcanana yakit parasina yazik aslinda.

Dun ABD basininda Iran'in Ingilizleri birakmasindaki parsayi Suriye ustlenmi$. Hani Erdogan arabulucu idi. Pelosi'yi kapida beklettiler diye sevinmenin de bir anlami yok. Suriyede olimpiyatlarin filan olacagini saniyorsaniz bizim AB'ye girdigimiz sene belki siraya alirlar. Lazimdi Suriyeye boyle bir stad hakikaten. Pelosi'nin bugun ABD adina yapabilecegi hicbir anla$ma filanda olamaz. sadece govde gosterisi olay. Arinc'in orda burada dola$masi gibi o da kendine bir yer aramakta. Evet ba$kana bir $ey olursa ba$kanin yerine gecmesi konusunda ucuncu sirada ve bugun demokrat partinin politik noktasinda ama ortada secilecek ba$kan adaylari var. yarin bunlar secildikten sonra yerine donecek. Hele hele Amerikan'in di$ politikasinda soz sahipligine soyunmasi bugunlerde kendini bir $ey sanmasindan geliyor. Garip hakikaten ne yapmaya cali$tigini kendide biliyor mu anlami$ degilim. Maksat Bush'a gicik olsun ve torba dolsun herhalde

.

Cengiz abi,

Oncelikle yazimi okudum.Bir konuda fikrimi acikca soyeleyeyim.Yuzumuzu doguya cevirelim, cikisi yolu orasidir gibi siyasi bir sonuc cikmasin dedigimden.Hele ki yapacagim en son sey RTE ve partisinin politikalarini savunmak olur.

Ben oralara 2004'den beri gidiyorum.Gitmeden once de tas ustunde tas olmayan yerler sanip, milletin ac ve sefil sekilde yasadigini dusunup hic bir kulturun olmadigini dusunuyordum.Cok onyargiliydim acikcasi.Bunun da sebebi gazetelerimizden yuzeysel sekilde takip etmem oldu yillar boyu.

O yuzden oralara gidip de gozlerimle gorunce hayretler icersinde kaldim, bu yuzden bu sefer de onyargilarim positif sekilde ve hatta biraz da abarili sekilde o bolgenin lehine dondu.Ama gidip goreniniz varsa veya gidecek olan varsa bir gun dediklerime hak verecektir.

Hatay meselesine gelince, ortada olan haritalar belli tabii.Bunlar devlet politikalaridir olabilir.Bizi oralarda cok sevmediklerini de gordum.Ilk Urdun'e gittigimde once vizemi aldim.Tipki TR'ye gelen batililar nasil vizeyi aliyorlarsa alanda bize de ayni sekilde oyle bir uygulama var.Bu yuzden once vize almaya gerek yok Istanbul'dan.Yaklasik 15 usd aliyorlar.Neyse girdim siraya giris yapmak icin, sira gelince aldi memur pasaportumu kenara atti ve beklememi soyledi.15-20 dk bekledim, ilk gidisim oyle horozlanip da saga sola saldirmaya da gozum yemiyor,sonucta kafamizdaki imajlari ortada hak ve hukuk yoktur falan diye koyun gibi bekledik.Fakat tam arkalarindayim pasaportun adamin yaninda islem gormeden durdugunu goruyorum.Neyse artik herkes bitti, zaten az ucak iniyor.Geceninde 3'u falan.Gittim ve sordum problem var mi diye, soyle aldi eline pasaportu yapraklari cevirdi ve verdi hic bir aciklama yapmadan.Neden yapti bilemiyorum.Acikcasi ucakta da Turk yoktu pek.

Bizi sevme ve sevmeme arasindalar tabii.Bunu gormek kolay, ancak gene de Suriye'de hic kimse bana Hatay ile ilgili en ufak bir imada veya propogandada bulunmadi.Bu insanlarin da depolitik olmasina gerek yoktu statuleri geregi.Kolayca istediklerini soylerlerdi.Urdun'den Suiye'ye gecerken sinir kapisina geldigimizde vize kontrolune girdik.Benim vizemi havaalanina gondermisler kara yoluyla gececegimi bilmediklerinden.Oradaki sorumlu asker inanilmaz yardimci olmustu, cok da babacan adamdi.

Diyecegim duygular karisik.

Simdi Levent bey de yazmis.O kadar para yoktur onlarda.Tabii 1.5 milyar dolarin abarti oldugu veya gercekse de yolsuzluk oldugu ortada.Bizde de 1 liralik isler 10 liraya donuyor, nede olsa milletin sirtina binip soke soke o paralar aliniyor.Diktatorlugun de oldugu yerde hele bunlar cok daha kolay olur.Yanilgi paranin olmadigini soylemekte, para var kesin.Kapalicarsinin cikartamayacagi nakiti cikartirlar sasirirsiniz.Neden nakit, cunku Bankalarla calismayi sevmiyorlar.Yastik altinda inanilmaz para var tipki zamaninda bizim anadoluda oldugu gibi.Gelir dagilimi diye bir sey yok tabii, asiretler ve kuvvetli olanlarin elinde bunlar.Bakin konumlari da gayet iyi, sanayiinin olmadigi Urdun 100km keza Lubnan oyle.Suudi Arabistan'a giden tirlarin cokluguna sasirirsiniz hepsi de sanayi urunleri.Zaten benim dikkatimi ilk ceken ulkeye girdiginiz andan itibaren olan irili ufakli sanayii idi.Kamyonlar surekli mal tasiyor.Faaliyet var yani.Sonra bir sekilde Lubnan arka bahceleriydi.Su Hariri suikastindan sonra isler degisti tabii.Lubnan'daki tum Fransiz etkisi ve is hacmi de ortada.Bunlar cokca Suriye'den yonetiliyor.Diyorum ya Beyrut 90km Sam'dan.

Biz aman oralar bize seriati ihrac etmeye kalkar diye korkariz ya, herifler bizi gorse korkarlar.Iran'i katmiyorum tabii isin icine.Evlere gittim, resimlere bakiyorum.Yil 1950'ler kadinlarin basi acik deniz kenarinda plajlarda cekilmis resimler var.

Ben niye bu kadar propoganda yaptim bilemiyorum ama benim fikrim oralarla iliskilerin kurulmasidir.Pazarlar genisletilmeli, her yeri herkes kose bucak kapti.Eger halkin karni doymazsa Turkiye'de o zaman her turlu marjinalligi beklemek lazim.Insanoglu bu, once karni doyacak yoksa dinmis, seriatmis,komunizm,liberlizm dinlemez.

Bu arada Yeni Zelanda deyip gecme abi.11 milyar NZ dolari, (0.72 cent 1 nz dolari) fazlalari var.Cin'de ne kadar parali adam varsa, 11 Eylul'de Amerikan'nin durumundan kacan ne kadar parali amerikali varsa deli gibi ev aldi buradan,is kuruyorlar.Haliyle ekonomiye sicak para girdi.Gemicilikte ozellikle iyi anlasmalar yapiliyormus.Dunyaya inanilmaz dairy urunleri ihrac ediyor, et ihrac ediyor.Yunleri meshur.Turkleri de cok severler.Canakkale savasinda nasil bir halt ettiklerinin bilincinde ve kompleksini yasiyorlar.Enderdir Turk'un onyargisiz yaklasildigi yerler.

Selamlar
Savas
2009 Uefa Kupasi Finali Fenerbahce Sukru Saracoglu'nda..
Mehmet Marsan
Posts: 1946
Joined: Sun Oct 27, 2002 12:52 pm
Location: Washington D.C.

Post by Mehmet Marsan »

Toplumumuz doguya ayni Avrupalinlarin bize baktigi gibi tepeden bakiyor. Bunun nedeni su veya bu sebepten dolayi bizim doguya Cumhuriyet doneminde sirtimizi donmemiz. Burnumuzun dibinde ki ulkeler hakkinda bilgimiz yok, iliskilerimiz kisitlanmis durumda. Halbuki biraz ekenomik hareketlilige imkan verilse sorunlarin buyuk bir kismi yok olur. Oralarda benim iki nesil geriden akrabalarim bile var. Anladigim kadariyla sutun kaymagini yiyenlere dahiller. Hic bir iliskimiz kalmamis.

Neyse bu derin konuya daha fazla girmeden Savas beye uzun zamandir sormak istedigim bir soru var. Bir ayaginiz NZ biri Urdun olan isinizi cok merak ettim. Ne isle ugrasiyorsunuz?
Savas Macun
Posts: 845
Joined: Wed Apr 07, 2004 9:46 pm
Location: Dubai
Contact:

Post by Savas Macun »

Bir NZ fimrasinda FX(Foreign Exchange), Futures ve Options piyasalarinda head dealer olarak calisiyorum.

Selamlar
Savas
2009 Uefa Kupasi Finali Fenerbahce Sukru Saracoglu'nda..
Post Reply